Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, trochę mi rozjaśniłeś z tym progiem. Ogólnie na grafice wyglada tak jak mówisz i dlatego myślałem, że da się go delikatnie wpuścić.

Najwyżej zawalcze z jedną L-ką z nadproża i ją delikatnie podkuje, bo bedzie mi brakowało ze 4cm zwłaszcza jak będę chciał zamontować wersję termo prestige.

A jak wypada porównanie tego drewnianego progu z tym z PCV?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co pisał tu Piotr, to nie, nie jest tak jak usłyszałeś. Znane mi zamki (od kilkunastu lat używam Automatica z GU w drzwiach Urzędowskiego) są otwierane zwyczajnie, jak każde drzwi z klamką.

Chyba że masz pochwyt bez elektrozaczepu...

Właśnie chodzi o to, że razem z elektrozaczepem ponoć nie da się otworzyć ich bez klucza mając tylko pochwyt. Powiem szczerze,że jeżeli to prawda to byłoby to bezsensowne rozwiązanie. Finlandia jak możesz to prośba do Ciebie o odpowiedź na moje poprzednie progowe pytania. :) Edytowane przez St@nley

Właśnie chodzi o to, że razem z elektrozaczepem ponoć nie da się otworzyć ich bez klucza mając tylko pochwyt. Powiem szczerze,że jeżeli to prawda to byłoby to bezsensowne rozwiązanie. Finlandia jak możesz to prośba do Ciebie o odpowiedź na moje poprzednie progowe pytania. :)

Witam

Nie rozumiem po co kuć, WIKĘD robi drzwi z wysokości na wymiar, czy to dla linii PREMIUM czy też TERMO PRESTIGE a więc szkoda zbędnej niepotrzebnej nikomu pracy...

Próg drewniany jest tylko do ościeżnic stalowych "9" i "11" taka mała uwaga :)

Jeśli chodzi o zasuwnice to tak jak pisałem czy też Finlandia napisał zasuwnica jest w automacie, a więc automatycznie skrzydło zostaje zamknięte na 3 języki podobne jak w zamkach plus wyskakują haki. Przez co w wersji drzwi z pochwytem te rozwiązanie na chwilę obecną przewiduje użycia klucza, zwykły elektrozaczep z funkcją rolki nie zda tu egzaminu, gdyż odblokowuje on w drzwiach głównie 1 język ten w zamku głównym przy konstrukcji standardowej linii PREMIUM zwalniając go przez co otwieramy swobodnie drzwi za pomocą pochwytu a klucze możemy trzymać w kieszeni (oczywiście przy włączonej funkcji rolki).

Rozwiązanie, które tu może pomóc to rozwiązanie zastosowania zasuwnicy z elektromechanicznym sterowaniem takie jak stosują firmy w drzwiach DREWNIANYCH, które pracują na podobnych zasuwnicach. Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami, czyli droższa zasuwnica plus pochwyt ewentualnie z przyciskiem albo urządzenia kontroli dostępu tj. np. czytnik linii papilarnych czy też klawiatura numeryczna. Aczkolwiek ceny takich rozwiązań zabijają i kończy się że klient wybiera otwieranie z klucza lub idzie w kierunku drzwi z klamką

Znając firmę WIKĘD nowa seria drzwi będzie się mocno rozwijać, przez co pojawią się również i te dodatkowe opcje w późniejszym terminie.

Miłego !

Witam

Nie rozumiem po co kuć, WIKĘD robi drzwi z wysokości na wymiar, czy to dla linii PREMIUM czy też TERMO PRESTIGE a więc szkoda zbędnej niepotrzebnej nikomu pracy...

Próg drewniany jest tylko do ościeżnic stalowych "9" i "11" taka mała uwaga :)

Jeśli chodzi o zasuwnice to tak jak pisałem czy też Finlandia napisał zasuwnica jest w automacie, a więc automatycznie skrzydło zostaje zamknięte na 3 języki podobne jak w zamkach plus wyskakują haki. Przez co w wersji drzwi z pochwytem te rozwiązanie na chwilę obecną przewiduje użycia klucza, zwykły elektrozaczep z funkcją rolki nie zda tu egzaminu, gdyż odblokowuje on w drzwiach głównie 1 język ten w zamku głównym przy konstrukcji standardowej linii PREMIUM zwalniając go przez co otwieramy swobodnie drzwi za pomocą pochwytu a klucze możemy trzymać w kieszeni (oczywiście przy włączonej funkcji rolki).

Rozwiązanie, które tu może pomóc to rozwiązanie zastosowania zasuwnicy z elektromechanicznym sterowaniem takie jak stosują firmy w drzwiach DREWNIANYCH, które pracują na podobnych zasuwnicach. Oczywiście wiąże się to z dodatkowymi kosztami, czyli droższa zasuwnica plus pochwyt ewentualnie z przyciskiem albo urządzenia kontroli dostępu tj. np. czytnik linii papilarnych czy też klawiatura numeryczna. Aczkolwiek ceny takich rozwiązań zabijają i kończy się że klient wybiera otwieranie z klucza lub idzie w kierunku drzwi z klamką

Znając firmę WIKĘD nowa seria drzwi będzie się mocno rozwijać, przez co pojawią się również i te dodatkowe opcje w późniejszym terminie.

Miłego !

Jeżeli chodzi o kucie to chciałbym zamontować standardowe drzwi, stąd pytanie czy da się wpuścić próg? Nie urządzają mnie niższe drzwi.

Co do zasuwnicy to może Pan powiedzieć jaka może być różnica w cenie stosując wersje z elektromechanicznym sterowaniem i czy w ogóle jest już taka opcja dostępna w tych drzwiach?

Próg wydaje mi się, że mógłbyś wpuścić jeśli myślisz o drzwiach otwieranych na zewnątrz i od części domu będzie ta strona PVC chyba, że się mylę to niech ktoś z kolegów forumowiczów poprawi :)

Co do różnicy w cenie i kosztów nie mogę się tu wypowiedzieć, gdyż nie ma tego w ofercie. Firma WIKĘD słucha sugestii swoich klientów - sprzedawców, a więc pewnie wraz z pojawieniem się produktu w rynku będzie reagowała na sygnały dotyczące poszerzenia o nowe innowacyjne rozwiązania.

Edytowane przez piotrjazewicz

Czy pod poszerzenie i próg można wkleić styrodur ? Miałem przygotować otwór do montażu drzwi Wikęd z braku czasu zleciłem to komuś i wycieli w płycie fundamentowej 5 cm o dwa za dużo. Poszerzenie będzie 3 cm i teraz nie wiem wkleić styrodur 2 cm czy uzupełnić różnicę zaprawą betonową ? Wycieli mi otwór na szerokość ściany 18cm tyle że na połowie od zewnątrz jest 5 cm i dalej 3cm. Drzwi otwierane na zewnątrz. Góra płyty to jest "0" dalej tylko klej i płytki Edytowane przez kwasniak

Próg wydaje mi się, że mógłbyś wpuścić jeśli myślisz o drzwiach otwieranych na zewnątrz i od części domu będzie ta strona PVC chyba, że się mylę to niech ktoś z kolegów forumowiczów poprawi :)

Co do różnicy w cenie i kosztów nie mogę się tu wypowiedzieć, gdyż nie ma tego w ofercie. Firma WIKĘD słucha sugestii swoich klientów - sprzedawców, a więc pewnie wraz z pojawieniem się produktu w rynku będzie reagowała na sygnały dotyczące poszerzenia o nowe innowacyjne rozwiązania.

Własnie o takie wpuszczenie progu mi chodzi. Czy jesteś w stanie podać jakiej dokladnie wysokości jest ten ciepły próg?

Macie może gdzieś w salonie w okolichach Wa-wy serię Termo Prestige do obejrzenia czy jeszcze na to za wcześnie?

Własnie o takie wpuszczenie progu mi chodzi. Czy jesteś w stanie podać jakiej dokladnie wysokości jest ten ciepły próg?

Macie może gdzieś w salonie w okolichach Wa-wy serię Termo Prestige do obejrzenia czy jeszcze na to za wcześnie?

Na chwilę obecną za wcześnie, pierwsze ekspozycje pojawią się pewnie za 4-5tyg. A budowa domu jest w mazowieckim???

Ogólnie w tym momencie otwór ma 130x226. Ale po odjęciu docelowej podłogi pozostaje mi otwór 207cm do nadproża.

Mam zamiar podmurować płaski bloczek BK na niego 5cm XPS (opcionalnie) i poszerzenie systemowe z progiem opuszczonym do pozomu gotowej podłogi.

To wszystko chciałbym zrobić w termo prestige ale w standardowym wymiarze, bez skracania drzwi.

W szerokość otwór dam radę poszerzyć, bo ma się jeszcze zmieścić naświetle 30cm.

Aha no i montaż na taśmy rozprężne.