Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

St@nley - z wymiarami wygląda OK, bo 207cm jest na styk a w katalogu przewidziany jest 1cm luzu montażowego.

http://wiked.pl/images/katalog/katalog_polski_drzwi_STYCZEN2015.pdf

Ostatnia strona.

Może będziesz miał możliwość w razie czego z nadproża zdjąć 1cm na luz montażowy który jest de facto potrzebny - choćby aby poprawnie zapianować drzwi.

• 2 weeks później...
Przez co w wersji drzwi z pochwytem te rozwiązanie na chwilę obecną przewiduje użycia klucza

Kurde, czekałem od zeszłego roku aż wprowadzą nową linię cieplejszych drzwi. Konkretnie model 25a z pochwytem w antracycie i okazuje sie zę nie ma opcji wyjsc na chwilę bez klucza z domu :/ Klamka odpada, jest jakies rozwiązanie? Jaki koszt tej zasuwnicy z elektromechanicznym sterowaniem? Może byc pw.

Wygląda więc na to, że oferta która z założenia ma być lepsza nie daje wszystkich możliwości. Czyli przydałaby się ta seria drzwi, ale z opcją zwykłych zamków, nawet kosztem utraty części parametrów..

Kurde, czekałem od zeszłego roku aż wprowadzą nową linię cieplejszych drzwi. Konkretnie model 25a z pochwytem w antracycie i okazuje sie zę nie ma opcji wyjsc na chwilę bez klucza z domu :/ Klamka odpada, jest jakies rozwiązanie? Jaki koszt tej zasuwnicy z elektromechanicznym sterowaniem? Może byc pw.

Przy elektrozaczepie jest mozliwosc zablokowania zamykania drzwi. Wystarczy odblokowac zabezpiewczenie znajdujace sie w okolicy rygla.

Drzwi sie domykaja, daje to mozliwosc powrotnego wejscia do domu bez klucza. By elektrozaczep ponownie dzialal nalezy zablokowac rygiel.

Glownie chodzi o rygiel na futrynie. Przy nim jest taki maly wihajster, ktory po przesunieciu w dol odblokowuje rygiel. Odblokowany umozliwia otworzenie drzwi bez klucza i ponowne przymkniecie. Zmieniasz pozycje wihajstra na jego gorne polozenie, rygirel sie blokuje i drzwi otworzysz kluczem, brylokiem lub wstukujac kod w klawiature.

Witam

W niedługim okresie pojawi się katalog po zmianach, gdzie zostaną pokazane dodatkowe rozwiązania. Wśród drzwi drewnianych wyposażonych w podobną zasuwnicę jak w WIKĘDZIE czyli 6 punktowa automatyczna zasuwnica funkcjonują rozwiązania typu:

1. czytnik linii papilarnych

2. klawiatura numeryczna

3. pochwyt z przyciskiem

Wiadomo, aby to działało musi być zasuwnica doposażona w napęd, który cofa wysuwające się języki i rygle w momencie chęci otwarcia. Zasuwnica automatyczna zapewnia szczelność drzwi poprzez docisk języków i haków stożkowych co zapewnia wieloletnią funkcjonalność. Co mogę jedynie powiedzieć, trwają zaawansowane prace nad zasuwnica z funkcją podobną do rolki i to będzie również ciekawe rozwiązanie. Trudno przybliżyć czas, wprowadzając nowy produkt na rynek to tak jak zimą z samochodem, najpierw ostrożnie ruszamy z 1-dynki, potem 2jka itd...

Tutaj się powtórzę, iż oferta powstaje dzięki sugestii klientów, przez co cenne uwagi są brane pod wzgląd i warto się nimi podzielić.

Miłego wieczoru

Edytowane przez piotrjazewicz

Czy jest jakaś możliwość zlikwidowania odskakiwania drzwi po zamknięciu ?

Trochę to jest denerwujące, gdy zamknie się drzwi na klucz i wciśnie klamkę drzwi odskakują (i już nie wracają), pojawia się wtedy nieszczelność i trzeba drzwi dociągać / dopychać :eek:. Inne drzwi jakie miałem tak nie miały, drzwi nie odskakiwały a zamek chodził luźno, czyli się da tak zrobić.

Był u mnie serwis i stwierdził że TTTM i o rozwiązania należy się pytać producenta.

Luz pojawia się na zamku, gdzie bolce wchodzą we wnękę w futrynie.

Czy są może jakieś grubsze wkładki w futrynę (jest tam taki plastik, aby osłonić dziurę), które wyeliminują luz ?

Sherif - masz w ościeżnicy regulację pod język zamka. Tu uszczelki trochę prężą i może tak się dziać jak połączysz to z zbyt ciasno ustawionym zaczepem na język zamka. 2 śruby do regulacji - śrubokręt krzyżak.

Zamek / szyld jest ok, bo dobrze się zamyka i luzów nie ma. Luz jest jak się zwolni język zamka, wtedy daje o sobie znać luz na zamku / zasuwie.

Dwie ekipy regulowały i jest dobrze wyregulowane, tylko producent nie przewidział, nie wyeliminował luzów pomiędzy zamkniem a ościeżnicą - tam gdzie się to bolce wsuwają.

Pytanie czy jest na to jakieś rozwiązanie czy może producent ma na to jakiś patent ?

Zamek / szyld jest ok, bo dobrze się zamyka i luzów nie ma. Luz jest jak się zwolni język zamka, wtedy daje o sobie znać luz na zamku / zasuwie.

Dwie ekipy regulowały i jest dobrze wyregulowane, tylko producent nie przewidział, nie wyeliminował luzów pomiędzy zamkniem a ościeżnicą - tam gdzie się to bolce wsuwają.

Pytanie czy jest na to jakieś rozwiązanie czy może producent ma na to jakiś patent ?

Jest to tzw "luz technologiczny" i musi być, inaczej rygle zamka tarłyby Ci o ościeżnice powodując problemy z zamykaniem. Jeśli spojrzysz nawet na sam zamek w drzwiach zauważysz że rygle zamka a język, też nie idą w jednej linii. Luz ten czasem jest większy, w sytuacji gdy belka ościeżnicy od strony zamkowej jest skręcona, czyli drzwi nie są zamontowane pod kątem prostym do ościeżnicy, przez co ten luz może być większy. Luz czasem niweluje zastosowanie wyższej uszczelki, ale co za tym idzie drzwi zamykałyby się ciężej, w związku z jej prężeniem, stąd nie ma złotego środka, trzeba pamiętać że drzwi zamykają się i szczelność jest na języku zamka, a rygle zabezpieczają przed włamaniem,

Edytowane przez piotrjazewicz

Nie jestem zawistny!!

Ja nie sprzedaje tych drzwi i, ale mam znajomego który sprzedał ich duże ilości i miał sporo reklamacji ponad 160 przez 5 lat.

wszystko ma udokumentowane zdjęciami bo jeździł na reklamacje.

Witam wszystkich forumowiczow

Od wczoraj wystartowłem z czytaniem tego postu o drzwiach Wikęd i powiem że bardzo się zainteresowłem, nawet skontaktowlem sie z PH na moim wojewodztwie aby podał mi namiary na firmy które sprzedaja ich drzwi zewnetrze ale po ty poscie powyzej mam mylne wrażenie, nie wiem czy to konkurencja chce nabruździć bo negatywnych odpowiedzi w tym temacie bylo moze z 3-5 max.

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat ich drzwi zewnetrznych, najlepiej ktos kto ma je dłuzej niz rok czy dwa.