Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie forumowicze,

jestem zdecydowany na drzwi z Wikędu. Są to drzwi polecone przez osobe z rodziny który jest dystrybutorem. Powiedział że to bardzo dobry wybor jezeli chodzi o drzwi stalowe. Zadnych problemow, bez jakis reklamacji i z szerokiem wachlarzem rozwiazan i kolorystyki. Powiedzial ze dotychczasowa technologia premium z oscieznica termo jest bardzo porzadna, ale byl teraz na szkoleniu dotyczacym technologii thermo prestige i powiedzial ze jest zachwycony tymi drzwiami. Ich masywnoscia solidnoscia i tym jak sie zamykaja.

Akurat ja wybralem drzwi PREMIUM z oscieznica thermo gdyz uwazam ze na moje potrzeby sa wystarczajace i technologia thermo prestige jest mi zbedna.

I mam teraz pytanie. Mam otwór montazowy szerokosci 110 cm. Nie wiem czy jak wezme drzwi 90 w ktorcyh wymagany jest otwor 1043 mm to czy bedzie sie to dobrze montowalo i czy zda to egzamin. Bedzie 3-4cm miejsca po bokach. Wiadomo, kotwa siegnie, szczeliny mozna wypelnic pianka ale moze jakas doswiadczona osoba sie wypowie czy to nie wyjdize jakas fuszerka?

Druga opcja to doplata 180zł i mamy skrzydlo 100 cm przy ktorym otwor jaki jest wymagany to 1143 mm. Wtedy trzeba by bylo troche podkuć.

Ktora opcje wybrac?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie forumowicze,

jestem zdecydowany na drzwi z Wikędu. Są to drzwi polecone przez osobe z rodziny który jest dystrybutorem. Powiedział że to bardzo dobry wybor jezeli chodzi o drzwi stalowe. Zadnych problemow, bez jakis reklamacji i z szerokiem wachlarzem rozwiazan i kolorystyki. Powiedzial ze dotychczasowa technologia premium z oscieznica termo jest bardzo porzadna, ale byl teraz na szkoleniu dotyczacym technologii thermo prestige i powiedzial ze jest zachwycony tymi drzwiami. Ich masywnoscia solidnoscia i tym jak sie zamykaja.

Akurat ja wybralem drzwi PREMIUM z oscieznica thermo gdyz uwazam ze na moje potrzeby sa wystarczajace i technologia thermo prestige jest mi zbedna.

I mam teraz pytanie. Mam otwór montazowy szerokosci 110 cm. Nie wiem czy jak wezme drzwi 90 w ktorcyh wymagany jest otwor 1043 mm to czy bedzie sie to dobrze montowalo i czy zda to egzamin. Bedzie 3-4cm miejsca po bokach. Wiadomo, kotwa siegnie, szczeliny mozna wypelnic pianka ale moze jakas doswiadczona osoba sie wypowie czy to nie wyjdize jakas fuszerka?

Druga opcja to doplata 180zł i mamy skrzydlo 100 cm przy ktorym otwor jaki jest wymagany to 1143 mm. Wtedy trzeba by bylo troche podkuć.

Ktora opcje wybrac?

Cześć

Osobiście polecam Ci opcję "poszerzeń systemowych" do ościeżnicy TERMO, a dokładnie poszerzenie 28mm x 2 sztuki przez co uzyskasz całkowity wymiar 1023mm ościeżnica plus 56mm poszerzenia = 1079mm plus luz montażowy, na który zostaje Tobie 21mm a więc akurat na zapięcie kotew i przymocowanie do muru.

Z poszerzeniami będzie też wygodniej obrobić ościeżnice, więcej miejsca na wklejenie styropianu, gdyż wiadomo zawiasy w ościeżnicach idą blisko muru, stąd też wygodniejsza będzie również późniejsza regulacja, zawias będziesz miał regulowany 3D a więc zostaje więcej miejsca na kręcenie imbusem w razie konieczności przeprowadzenia kiedykolwiek regulacji.

pozdrawiam

Edytowane przez piotrjazewicz

Cześć

Osobiście polecam Ci opcję "poszerzeń systemowych" do ościeżnicy TERMO, a dokładnie poszerzenie 28mm x 2 sztuki przez co uzyskasz całkowity wymiar 1023mm ościeżnica plus 56mm poszerzenia = 1079mm plus luz montażowy, na który zostaje Tobie 21mm a więc akurat na zapięcie kotew i przymocowanie do muru.

Z poszerzeniami będzie też wygodniej obrobić ościeżnice, więcej miejsca na wklejenie styropianu, gdyż wiadomo zawiasy w ościeżnicach idą blisko muru, stąd też wygodniejsza będzie również późniejsza regulacja, zawias będziesz miał regulowany 3D a więc zostaje więcej miejsca na kręcenie imbusem w razie konieczności przeprowadzenia kiedykolwiek regulacji.

pozdrawiam

No patrzcie. Niby tylko przedstawiciel a zna się na technicznej stronie montażu (taki żarcik wyrażający uznanie;) ) Zaproponowane rozwiązanie wydaje się być idealne pod każdym względem i pokazuje jednocześnie, że ktoś specjalizujący się w konkretnej marce może lepiej doradzić w trudniejszych kwestiach niż wielobranżowiec potrafiący odróżnić tylko 80tki od 90tek;)

Ktoś wcześniej pisał o nagonce konkurencji? Nie zauważyłem. Konkurencja działająca w taki sposób stosuje bardziej prymitywne metody :)

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Pan plusfoto chyba niedokładnie przeczytał mojego posta bo ja tam nigdzie nie napisalem ze potrzebne mi drzwi 100 cm :)

Natomiast dziekuje za podpowiedz piotrjazewicz ;) czy jest mi Pan w stanie powiedziec ile by mnie kosztowaly w sumie te poszerzenia systemowe? czy nie bardziej mi sie oplaci wziac drzwi 100 cm i doplacic za nie 180 zł i miec spokoj ?

I po drugie czy to nie bedzie glupio wygladalo ze po bokach oscieznica bedzie sporo szersza niz nad drzwiami?

Możesz zastosować poszerzenia do ościeżnicy TERMO o szerokości 28mm (2x28mm=56mm) które wyglądają tak:

20150220_105411_HDR.jpg

20150220_105426_HDR.jpg

Koszt tego poszerzenia to 175zł netto za 1 mb. Warto by zadbać jeszcze o poszerzenie podprogowe. Ceny od 40zł do 120zł netto za 1mb - zależnie od grubości. Tanio i skutecznie.

To tutaj nawet nie trzeba wielkich kalkulacji bo na pierwszy rzut oka widac ze o wiele bardziej oplci sie nam doplacic 180 zl do drzwi 100cm. a tak to 2mb x 2 x 175 zł to daje 700 zł wiecej za poszerzenie sobie oscieznicy to juz nawet taniej wyjdzie domurowac sciane aby zmniejszycc otwor :)

A czy na otworze 1100 nie dadza rade 900 ktore potrzebuje 1043 ?

W sumie, przedstawieciel zawsze poleci najdrozsza opcje :)

Ale tu jest forum a nie sklep.....;)

Masz jeszcze opcje innych poszerzeń. Aby nie wprowadzać mętliku, zestawienie poniżej (ceny za 1mb):

-28mm = 175zł netto

-52mm = 220zł netto

-114mm = 390zł netto

Poszerzenia te mają też dodatkową funkcję termoizolacyjną, choć nie jest to najtańsze rozwiązanie. Za to poszerzenie podprogowe polecam do serii premium z ościeżnicą termo. Zamkniesz wtedy profil od dołu. W serii TERMO Prestige próg wchodzi pod ościeżnicę:

termo prestige.jpg

W Premium z ościeżnicą termo wygląda to tak:

premium termo.jpg

Warto dać tu poszerzenie PCV - nawet to najcieńsze.

Inna opcja to dać poszerzenie 52mm do ościeżnicy termo z jednej strony ale będzie to wyglądało kulawo i tak samo będzie działać.

Zapomnijmy o poszerzaniu oscieznicy bo jest to za droga opcja a nie przekonuja mnie argumenty o lepszej izolacji cieplnej itd bo mam na to swoje zdanie i uwazam ze na moje potrzeby jest mi to zwyczajnie zbedne a kilkaset zlotych w kieszeni. Ja rozumiem marketing ale prawda jest taka ze najwiecej zimna przez drzwi moze sie dostac przez miejsca narażone na nieszczelnosci czyli miedzy skrzydlem a oscieznica i miedzy skrzydlem a progiem. Tutaj mamy dobre zabezpieczenia bo sa szczotki izolujace i uszczelki i zimno nie bedzie sie dostawac a ze drzwi beda 54 czy 86 a oscieznica 60 czy 76 to czy to cokolwiek zmieni? :) To tylko bajki dla malo inteligentnych ludzi albo laikow albo bogatych ktorzy niczym sie nie interesuja i nie licza pieniedzy i wyznaja zasade drozsze znaczy lepsze :)

Skrzydło drzwiowe nie wezmie zimna z zewnatrz i nie odda go do srodka, a nawet jesli to w mikroskopijnym stopniu. Najwiecej zimna dostanie sie przez nieszczelny prog albo nieszczelnosci miedzy oscieznica a skrzydlem. a nie przez zbyt cienkie drzwi albo oscieznice. Oczywiscie jakby byla roznica 5-10 cm to tak ale nie przy roznicy 1-3 cm :)

Tak wiec jesli mozna prosic o prosta odpowiedz na postawione przeze mnie wyzej pytanie "I mam teraz pytanie. Mam otwór montazowy szerokosci 110 cm. Nie wiem czy jak wezme drzwi 90 w ktorcyh wymagany jest otwor 1043 mm to czy bedzie sie to dobrze montowalo i czy zda to egzamin. Bedzie 3-4cm miejsca po bokach. Wiadomo, kotwa siegnie, szczeliny mozna wypelnic pianka ale moze jakas doswiadczona osoba sie wypowie czy to nie wyjdze jakas fuszerka" to bylbym bardzo wdzieczny :)

Pytasz więc mówię jakie masz wyjścia. Sam widzisz, że poszerzenia nie są najtańsze i co zasugerowałem - u Ciebie koniecznie zdadzą egzamin.

Opcja tania z której powinieneś być zadowolony:

-kupić drzwi 100 + podkucie ściany jeśli masz miejsce

-kupić drzwi 90 + podmurowanie ścianki.

Dawanie takiej warstwy pianki to przesada i nie zda to egzaminu. Taniej chyba wyjdą Cię 90ki z podmurówką. Do tego jak chcesz Wikędy to zakup je z progiem PCV. Uszczelki włosowe masz już pod skrzydłem i "windstopery" nad progiem (ostatnio to wprowadzili w premiumach).

A w ramach oszczędności pomiędzy 90 i 100ką zakup sobie poszerzenie podprogowe, bo to Ci się bardziej przyda jak poszerzenia boczne do termo.

Swoją drogą szkoda, że nie robią100N (mniejszych i 5cm).

Dawanie takiej warstwy pianki to przesada i nie zda to egzaminu

Dzięki.To mi wystarczy :) Prosta odpowiedz na zadane przeze mnie pytanie ;) co do reszty co i jak jakie progi itd to decyzje mam juz podjeta.

Wybiore drzwi 100cm, skuje troche sciany po bokach bo mam na to duzo miejsca i tak bedzie najlepiej i najtaniej bo to raptem dopłata 180 zł netto ;)

Jak wolisz. A te poszerzenia dawałem Ci w opcji, bo nie wiem czy masz stan surowy otwarty czy mieszkasz już w domu 15 lat i musisz wymienić drzwi - nieraz taniej byłoby dać poszerzenie niż robić jeszcze raz elewacje i obróbkę wewnątrz. A jak do tego masz w rodzinie dystrybutora to z pewnością podzieli się z Tobą rabatem ;)

Panowie, jest sprawa.

Co prawda do wylewek mam jeszcze trochę czasu ale chce mieć to wszystko poukładane. Jak załatwić sprawę dobrego ocieplenia pod drzwiami?

Aktualnie od chudziaka do nadproża jest 229cm. Zakładana wysokość posadzki to 21cm (14cm styro + 7cm wylewki). Zostaje 208cm na drzwi.

W przypadku ościeżnicy Termo wymagane jest 208.5. Najwyżej trochę podkuje. Ale nie o to chodzi.

Nie chciałbym z wylewką i styro wjeżdzać w otwór bo wiadomo może tu się tworzyć mostek. Planuje podmurować bloczkiem komórkowym na wysokość 12cm, a resztę wypełnić poszerzeniem podprogowym. Styro z podłogi o wysokości 14 cm ładnie zakrył by ten bloczek. Przed poszerzeniem wstawiłbym jeszcze pionowo styropian 1-2cm oddzielający poszerzenie od wylewki. Co o tym myślicie? Jest inne rozwiązanie?

To tutaj nawet nie trzeba wielkich kalkulacji bo na pierwszy rzut oka widac ze o wiele bardziej oplci sie nam doplacic 180 zl do drzwi 100cm. a tak to 2mb x 2 x 175 zł to daje 700 zł wiecej za poszerzenie sobie oscieznicy to juz nawet taniej wyjdzie domurowac sciane aby zmniejszycc otwor :)

Chwaląc to rozwiązanie nie myślałem o aspekcie finansowym. Szacowałem sobie zupełnie inną kwotę:) A zalety są - to nie musi źle wyglądać,a na pewno da możliwość lepszego docieplenia futryny.

Da szansę na dobre podejście kluczem do regulacji (w razi potrzeby). Nie trzeba będzie ściągać skrzydła. Miewam przypadki, gdzie z powodu takiego ograniczonego dostępu do drzwi regulacja zamiast trwać 5 minut wymaga godziny manewrowania bardzo ciężkimi drzwiami. Mam wtedy ochotę powiedzieć że ta robota była warta 100. I to tak symbolicznie.