Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tyle, że inni jakoś rozwiązują ten problem. W Gerdzie przyglądałem się i nie ma tam luzu, drzwi nie odskakują a zamek chodzi lekko i nie trze.

Wystarczy dobre dopasowanie wypełnienia wnęki np jakimś plastikiem, nawet jak bolce będą dotykały plastiku to pierwszy lepszy smar rozwiąże sprawę.

Jak dla mnie jest to spory minus tych drzwi i kilka razy drzwi były już w pozycji rozszczelnionej przez ten luz :(

Ja jakoś mam też drzwi Wikędu (seria premium) i nie widzę tego problemu o którym piszesz. Może coś było nie tak z montażem? Ja u siebie jestem w stanie ustawić skrzydło tak abym musiał je lekko docisnąć na uszczelkach aby język zamka wskoczył ładnie w gniazdo lub inną opcją ustawienia jest aby wszytko chodziło na gładko - wystarczy lekko popchnąć drzwi i ładnie wszystko wskakuje na miejsce.

Co do zaślepienia gniazd w ościeżnicy - każdy to ma (albo z plastiku albo z metalu). Inaczej pianka wyleciałaby tymi otworami co uniemożliwiłoby ryglowanie drzwi.

Sprawdź u siebie regulację oraz zobacz czy uszczelki dobrze leżą w rowkach, a do tego możesz zobaczyć czy nie masz przekręconej belki zawiasowej lub zamkowej. Niekiedy ktoś przy montażu da za dużo siły przy klinowaniu (np z zewnątrz) i belka odkręca się do środka co przeszkadza przy poprawnym działaniu drzwi. Na oko ciężko to sprawdzić.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i byłem miód i wino piłem;) Piotr niestety 10 minut wcześniej uciekł więc nie miałem przyjemności:)

Co do drzwi. Robią wrażenie. W stosunku do poprzedniej wersji dużo solidniejsze, ościeżnica już nie wygląda jak z papieru, grubość drzwi daje się wyczuć. Dodatkowy plus za opuszczaną uszczelkę. Po naciśnięciu klamki lub zwolnieniu zamka następuje delikatny uchył. Zamykają się wręcz perfekcyjnie bez żadnego wysiłku. Szkoda że ościeżnica nie jest gdzieś o 2 cm szersza. Przy tej szerokości co jest to wjechanie węgarkiem na nią jest praktycznie zerowe max 1 cm. Inaczej będzie kłopot z ich otwieraniem. Niestety badania i certyfikaty oprócz Ud niby są ale ich nie ma. Przy pochwycie niestety bez klucza nie wychodź choć podobno sprawa do rozwiązania przyciskiem w tymże. Za ile - nie mam pojęcia. Na targach nie udało mi się dowiedzieć. To chyba tyle z takiego wzrokowej oceny. Ogólnie wrażenie więcej jak pozytywne i chyba jutro podejmę decyzję, to znaczy nie ja tylko moja druga połówka;)

Ja jakoś mam też drzwi Wikędu (seria premium) i nie widzę tego problemu o którym piszesz. Może coś było nie tak z montażem? Ja u siebie jestem w stanie ustawić skrzydło tak abym musiał je lekko docisnąć na uszczelkach aby język zamka wskoczył ładnie w gniazdo lub inną opcją ustawienia jest aby wszytko chodziło na gładko - wystarczy lekko popchnąć drzwi i ładnie wszystko wskakuje na miejsce.

Co do zaślepienia gniazd w ościeżnicy - każdy to ma (albo z plastiku albo z metalu). Inaczej pianka wyleciałaby tymi otworami co uniemożliwiłoby ryglowanie drzwi.

Sprawdź u siebie regulację oraz zobacz czy uszczelki dobrze leżą w rowkach, a do tego możesz zobaczyć czy nie masz przekręconej belki zawiasowej lub zamkowej. Niekiedy ktoś przy montażu da za dużo siły przy klinowaniu (np z zewnątrz) i belka odkręca się do środka co przeszkadza przy poprawnym działaniu drzwi. Na oko ciężko to sprawdzić.

Wiesz ja jestem zwykłym użytkownikiem tychże drzwi (premium z thermo) i nie zmaierzam ich sam regulować. Firma montująca u mnie drzwi (jak i okna) ma dobre opinie i jest polecana na FM, wiec montaż był poprawny. Wyregulowali co mieli wyregulować i powiedzieli, że sprawę zgłoszą do producenta. Po jakiś 2tyg odezwał sie do mnie serwis, przyjechał i też powiedział, że nie są w stanie nić zrobić, że tak musi być, chybą, że byłaby inna zaślepka.

Nie rozumiem, czy jest taki duży problem dobrać kawałek plastiku ?

.. a problem jest, wystarczy, że listonosz podejdzie zadzwoni i wciśnie klamkę jak nikogo nie ma od tego czasu, mamy funkcje wietrzenia :(.

Uszczelki wyglądają ok, widać ewidentnie, że to luz pomiędzy bolcami zamka a zaślepką.

No i byłem miód i wino piłem;) Piotr niestety 10 minut wcześniej uciekł więc nie miałem przyjemności:)

Co do drzwi. Robią wrażenie. W stosunku do poprzedniej wersji dużo solidniejsze, ościeżnica już nie wygląda jak z papieru, grubość drzwi daje się wyczuć. Dodatkowy plus za opuszczaną uszczelkę. Po naciśnięciu klamki lub zwolnieniu zamka następuje delikatny uchył. Zamykają się wręcz perfekcyjnie bez żadnego wysiłku. Szkoda że ościeżnica nie jest gdzieś o 2 cm szersza. Przy tej szerokości co jest to wjechanie węgarkiem na nią jest praktycznie zerowe max 1 cm. Inaczej będzie kłopot z ich otwieraniem. Niestety badania i certyfikaty oprócz Ud niby są ale ich nie ma. Przy pochwycie niestety bez klucza nie wychodź choć podobno sprawa do rozwiązania przyciskiem w tymże. Za ile - nie mam pojęcia. Na targach nie udało mi się dowiedzieć. To chyba tyle z takiego wzrokowej oceny. Ogólnie wrażenie więcej jak pozytywne i chyba jutro podejmę decyzję, to znaczy nie ja tylko moja druga połówka;)

PLUSFOTO

Fakt, byłem tylko 2 godziny i to przejazdem wracając ze szkolenia z Lublina. Cieszę się, że produkt wizualnie zrobił na Tobie wrażenie. Tak jak mówił Tobie kolega Bartek, który opiekował się stoiskiem rozwiązania nowe pojawią się w wiosennej edycji katalogu. Poprzez szkolenia, liczne targi.. brak nam czasu aby usiąść podjąć ostateczne decyzje o nowych rozwiązaniach. Ten czas poświęcamy na zbieranie właśnie cennych uwag od klientów na szkoleniach i zarówno takich targach jak Łódź i zrobimy wszystko aby wprowadzić cenne sugestie do oferty. A rozwiązanie przycisku w pochwycie jak i zasuwnicy z funkcją rolki jest coraz bliższe.

Co do grubości ościeżnicy, jest to ciepłe aluminium 78mm już z górnej półki, tylko 2mm szersze ma Hormann w swojej ofercie w drzwiach, które kosztują sporo, sporo drożej.

Sherif, firma którą wymieniłeś ma inne zamki, bolce okrągłe. Jeden z nich jest przesunięty, aby eliminować luz...i w ościeżnicy nie ma tam prostokątnych otworów tylko okrągłe - tylko od strony montażowej to gorzej wygląda, bo najczęściej trzeba piłować otwór w ościeżnicy aby to spasować. A my nie chcemy, aby monterzy w czasie montażu aby ustawić drzwi i dopasować do futryny wyciągali pilnik i piłowali nową ościeżnice. Dopiero, wtedy jest gorąco na montażu. Drzwi pamiętaj szczelne są na języku, a ja nie znam listonosza, który łapie za klamkę i otwiera drzwi.

Tak jak pisał THEME sprawdź jeszcze, czy skrzydło jest zamontowane prostopadle do ościeżnicy, jeśli jest inaczej rygle wchodzą pod kontem przez co ten luz może być większy niż standardowo.

Napisz ewentualnie e-mail do mnie, dane masz na stronie WIKED w kontaktach, postaram Ci się pomóc.

A poniżej 3 zdjęcia, mocno amatorskie jak widać zainteresowanie na targach ogromne.

11014739_443549892474056_1478813688_n.jpg11039980_444574249038287_1585967633_n.jpglodz.jpg

Edytowane przez piotrjazewicz

• 2 weeks później...
A poniżej 3 zdjęcia, mocno amatorskie jak widać zainteresowanie na targach ogromne.

[ATTACH=CONFIG]306858[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306859[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306860[/ATTACH]

Widzialem i dotykalem chyba ten sam zestaw drzwi przed szkoleniem prowadzonym przez producenta w Bydzi. I zdecydowalem sie przesiasc z drewnianych na TP. Bardzo pozytywne wrazenia.

Czytnik na palucha + pochwyt - fajne , ale cena pod 4k zabija. Bedzie klamka.

PLUSFOTO

Sherif, firma którą wymieniłeś ma inne zamki, bolce okrągłe. Jeden z nich jest przesunięty, aby eliminować luz...i w ościeżnicy nie ma tam prostokątnych otworów tylko okrągłe - tylko od strony montażowej to gorzej wygląda, bo najczęściej trzeba piłować otwór w ościeżnicy aby to spasować. A my nie chcemy, aby monterzy w czasie montażu aby ustawić drzwi i dopasować do futryny wyciągali pilnik i piłowali nową ościeżnice. Dopiero, wtedy jest gorąco na montażu. Drzwi pamiętaj szczelne są na języku, a ja nie znam listonosza, który łapie za klamkę i otwiera drzwi.

Tak jak pisał THEME sprawdź jeszcze, czy skrzydło jest zamontowane prostopadle do ościeżnicy, jeśli jest inaczej rygle wchodzą pod kontem przez co ten luz może być większy niż standardowo.

Napisz ewentualnie e-mail do mnie, dane masz na stronie WIKED w kontaktach, postaram Ci się pomóc.

[ATTACH=CONFIG]306858[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306859[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306860[/ATTACH]

U mnie też nie ma prostokątnych otworów, bo jest otwór prostokątny :). Drzwi są równoległe do futryny, nie wiem, może to kwestia współpracy zamka z dostawką, może kwestia luzu zbyt dużego. Fakt, że w drugich drzwiach odskakiwanie drzwi jest mniejsze.

Muszę pomierzyć suwmiarką, ale imho luz w odskakiwaniu = luz między zamkiem a zaślepką.

Witam. Chciałbym się spytać czy do drzwi z pochwytem jednostronnym i elektrozaczepem niezbędny jest samozamykacz. Tak mnie poinformowano w punkcie sprzedaży tylko zastanawiam się dlaczego on jest niezbędny? Elektrozaczep z tego co już trochę poczytałem jest mi potrzebny żeby nie trzeba było za każdym razem otwierać kluczem ale że musi to być w komplecie razem z samozamykacz to dlaczego?

Powinien być zastosowany gdyż przy włączonej funkcji rolki i braku wiatrołapu w domu istnieje prawdopodobieństwo iż silny przeciąg może otworzyć drzwi przy włączonej funkcji rolki w elektrozaczepie, a co za tym idzie jest możliwość że drzwi, które się bezwładnie w takim przypadku otworzą mogą się uszkodzić o ocieplenie czy też zrobić komuś na zewnątrz krzywdę. Sprężyna w elektrozaczepie trzyma dosyć mocno i przy prawidłowej regulacji i montażu drzwi jest to przydatna funkcja otwierania z zewnątrz drzwi bez użycia klucza w opcji posiadania pochwytu i braku klamki zewnętrznej. Krótko mówiąc producenci się zabezpieczają i zarówno sprzedawca, który Ciebie poinformował o tym fakcie, decyzja należy do Ciebie. Często klienci nie decydują się na samozamykacz ze względów estetycznych, przy czym warto na etapie zamawiania drzwi poprosić o wzmocnienie pod samozamykacz, które jest dawane w procesie produkcji drzwi - będzie to jak najbardziej potrzebne w razie zmiany decyzji i chęci późniejszego domontowania samozamykacza do istniejących drzwi - krótko mówiąc jest ono potrzebne by przykręcić ramie samozamykacza. Edytowane przez piotrjazewicz

I jeszcze jedno pytanie jaki próg wybrać do ościeżnicy termo Alu czy PCV?

Próg ALU masz zimny próg PVC masz ciepły plastikowy komorowy - na tym też, progu masz Ud=1.1 dla drzwi pełnych z ościeżnicą TERMO.

Możesz albo kierować się parametrami lub wyglądem, każdy z klientów podchodzi indywidualnie.

Z tego co pamiętam ze szkolenia Ud=1,1 jest dla Termo Prestige z największym przeszkleniem. Pełne oczywiście z niższym współczynnikiem, tyle że ciężko porównywać serię premium na ościeżnicy Termo z nową linią prestige.

A jak komuś zimno ciągnie od progu to może dać po kosztach poszerzenie podprogowe i próg kompozytowy w serii premium + termo.

U mnie uszczelka cały czas wychodzi z drzwi. Może by ja czymś przykleić? Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja bym wysyłał fotki sprzedawcy (taka forma reklamacji), by ten mógł pogłówkować w czym jest rzecz, bo to nie jest powtarzający się przypadek:) ;)