Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z ościeżnicy oczywiście . Tej uszczelce tam jest dość luźno. Samo włożenie na miejsce nie wiele daje. Dla tego wyskoczylem z tym klejem.

Autorus a czy folia z ościeżnicy jest dokładnie ściągnięta??? blacha przychodzi na ościeżnicę zabezpieczona folią ochronną i na stanowisku gięcia profilu tam gdzie wchodzi uszczelka może tworzyć poduszkę powietrzną, przez co jeśli folia jest nie do końca ściągnięta uszczelka nie wchodzi w pełni w swoje gniazdo :)

Witam,

Odzywam się po kilku tygodniowej przerwie, puki co w moim mieście Konin żaden z przedstawicieli Wikęda nie ma jeszcze na wystawkach modelu Termo Prestige, w tym tygodniu skończyli mi tynki, po świetach zaczynam posadzki i po tygodniu przerwy chce wprawic bramy które mam na depozycie od listopada i nie ukrywam ze chciałbym zamowic te drzwi i miec z glowy ale tez chce je zobaczyc na żywo, mialem jechac specjalnie na Budme ale w pracy mi sie plany pokrzyzowaly.

Moze piotrziajewicz wiesz ile sie czeka na te wystawki i jaki jest wasz czas realizacji?

pozdro

Może odpowiem za Piotrka (za co przepraszam, że się wcinam do rozmowy) - ja osobiście po tylu latach w branży drzwiowej jestem zachwycony tą serią. To fakt - swoje kosztuje ale dostajesz kawał porządnych drzwi w tej cenie. Co więcej pisać? Pytaj to podpowiem.

Autorus - też pomyślałem o folii ale porada mała na szybko. Jak nie masz folii to wyjmij uszczelkę z ościeżnicy, wrzuć ją do wiaderka z ciepłą wodą (temp. jak do gorącej kąpieli). Pomocz ją jakieś 15 min, wyjmij, osusz szmatką i wsadź w ościeżnicę. Może się skurczyć trochę, bo w wodzie się rozpręży. Jak coś to poprawiasz jak ostygnie za jakąś godzinę i powinno pomóc.

Druga uwaga - nie masz czasem załamanej uszczelki w ościeżnicy? Wikędziaki raczej przysyłają drzwi tak, że z uszczelkami nic się nie dzieje. Trzecia sprawa - w dobrą stronę masz założoną uszczelkę? ;)

Witam,

Odzywam się po kilku tygodniowej przerwie, puki co w moim mieście Konin żaden z przedstawicieli Wikęda nie ma jeszcze na wystawkach modelu Termo Prestige, w tym tygodniu skończyli mi tynki, po świetach zaczynam posadzki i po tygodniu przerwy chce wprawic bramy które mam na depozycie od listopada i nie ukrywam ze chciałbym zamowic te drzwi i miec z glowy ale tez chce je zobaczyc na żywo, mialem jechac specjalnie na Budme ale w pracy mi sie plany pokrzyzowaly.

Moze piotrziajewicz wiesz ile sie czeka na te wystawki i jaki jest wasz czas realizacji?

pozdro

Na ekspozycję czeka się 5-6tyg, Wydaje mi się, że już ekspozycje powinny być w Twojej okolicy. Najlepiej to napisz e-mail do kolegi Irka ([email protected]) , który zajmuje się województwem wielkopolskim i na pewno w swoim posiadaniu będzie miał listę firm, które z Twojej okolicy zamówiły na ekspozycję drzwi serii TERMO PRESTIGE do swojego punktu sprzedaży. Wskaże Ci konkretne adresy, które zaoszczędzą czas i paliwo :)

pozdrawiam

P.J

Karolek75 - próg ciepły (kompozytowy) jest na 40 stronie na dole po prawej:

http://wiked.pl/images/katalog/katalog_polski_drzwi_STYCZEN2015.pdf

Leży on (po lewej) na poszerzeniu podprogowym a obok (po prawej) masz próg aluminiowy też na poszerzeniu.

JarekKos - premium masz na 2 uszczelkach (na ościeżnicach 9 / 11 / Termo), a Termo Prestige na 3 uszczelkach (2 w ościeżnicy + 1 w skrzydle).

Klasy dzielą się od 1A do 9A lub 1B do 7B. Im wyższy numer tym lepsza wodoszczelność. Dla 1A jest to ciśnienie wody (deszczu)=0 Pa dla 2A=50Pa ... 3A=100Pa itd aż do 9A=600Pa

Litery A, B mówią o tym czy drzwi są nieosłonięte czy częściowo osłonięte podczas badania.

Chyba będzie szybciej jak podrzucę jakąś tabelę aby ułatwić Wam życie ;)

http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_01/79-tablica.jpg

JarekKos - premium masz na 2 uszczelkach (na ościeżnicach 9 / 11 / Termo), a Termo Prestige na 3 uszczelkach (2 w ościeżnicy + 1 w skrzydle).

Klasy dzielą się od 1A do 9A lub 1B do 7B. Im wyższy numer tym lepsza wodoszczelność. Dla 1A jest to ciśnienie wody (deszczu)=0 Pa dla 2A=50Pa ... 3A=100Pa itd aż do 9A=600Pa

Litery A, B mówią o tym czy drzwi są nieosłonięte czy częściowo osłonięte podczas badania.

Chyba będzie szybciej jak podrzucę jakąś tabelę aby ułatwić Wam życie ;)

http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_01/79-tablica.jpg

Theme

Ja wiem co to są klasy wodoszczelności.

Chodzi o to, że klasę wodoszczelności 2A to w oknach nawet D...plast bez problemów uzyska.

A tu te drzwi się sprzedaje jako "premium".

I stąd wynika moje pytanie.

Czy producent aż tak bardzo sie zabezpiecza przed klientami, czy te drzwi faktycznie mają tylko klasę 2A.?

Edit:

I dlaczego nowsza / lepsza seria ma gorszą klasę wodoszczelności ?

Edytowane przez JarekKos

Na to pytanie może odpowiedzieć wyłącznie dyrekcja firmy ustami ewentualnie Piotra. Nie zmienia to oczywiście faktu iż nowe prezentują się dużo lepiej jak poprzednie. Jak będzie w użytkowaniu i czy obniżenie parametru wodoszczelności to zwykły element samozachowawczy i brzydko mówiąc dupochron czy faktyczny na pewno zdam relację ale nie wcześniej jak po roku używania. Montaż pod koniec kwietnia lub początek maja.:)