Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamontowales to na zewnatrz drzwi/okna ? Ja wolalbym doplacic i miec tak jak w oknach od Vetrex-u.

Kontraktony w drzwiach to K2 Satela czyli wpuszczany, w oknach zastosowałem K1 bo lepiej mi pasował do ramy ( bardzo pomógł przekrój profila okiennego w poprawnym montażu). Jedynie gdzie pojawił się problem to plastikowe okno dachowe od Roto ( w drewnianym wyszło spoko ) i tylko w nim widać gdzie jest magnes. Montowałem niedawno alarm u klienta który zamówił fabryczne kontraktony w oknach z Oknoplastu i na pewno nie chciał bym mieć ich tak zamontowanych a jeszcze bardziej na pewno nie chciał bym dopłacić do tego interesu jakieś 900% wartości kontraktonu:bash:

Misiekfu - zgodzę się, że kupując samemu można zaoszczędzić trochę grosza ale Wikęd jakoś specjalnie nie krzyczy sobie za "dodatki". Choćby klamka AXA którą można zamówić w cenie drzwi (lub jej nie zamawiać co będzie odjęte od ceny katalogowej) jest w ludzkiej cenie.

Brak standardowej klamki to obniżka od 95zł, a w jakimś sklepie:

http://handles.pl/produkt/klamka-axa-manitoba-dlugi-szyld-na-wkladke-do-drzwi-zewnetrznych

plus 10zł koszty przesyłki = około 99zł więc zarobku ja tam jakiegoś nie widzę nawet jak Wikęd kupuje hurtem.

Także myślę, że kontaktory gdyby mieli to też w jakiś rozsądnych pieniądzach.

A brak takiego rozwiązania ma jeszcze jeden plusik - można kupić to co się dokładnie chce.

Ani sprzedawca mi nic nie powiedział ani w katalogu nie wyczytałem aby była opcja kontraktonu w drzwiach Wikęd.

Nie mówię że jestem przeciwnikiem montażu fabrycznie kontraktonów ale przy cenie cennikowej czujnika na poziomie 15 zł. to zamontowany powinien kosztować max.30-40zł. i wtedy pewnie i ja bym się skusił.

Jak nie zapomnę to w najbliższym czasie dodam fotki jak mi to wyszło.

Ani sprzedawca mi nic nie powiedział ani w katalogu nie wyczytałem aby była opcja kontraktonu w drzwiach Wikęd.

Nie mówię że jestem przeciwnikiem montażu fabrycznie kontraktonów ale przy cenie cennikowej czujnika na poziomie 15 zł. to zamontowany powinien kosztować max.30-40zł. i wtedy pewnie i ja bym się skusił.

Jak nie zapomnę to w najbliższym czasie dodam fotki jak mi to wyszło.

to co z tymi fotkami ?

No i wikędy się wzięły i wstawiły. Jedna uwaga co by niektóre osoby nie były zaskoczone jak ja - kolor INOX okuć to fizycznie INOX ale jak kameleon się zmienia często w dominujący kolor drzwi.:)

[ATTACH=CONFIG]316977[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316978[/ATTACH]

Plusfoto i to mi się podoba, drzwi jak malowane z obrazka. Pewnie jak będę w okolicy w temacie o którym rozmawialiśmy telefonicznie, to już będzie ocieplony dom to zrobimy jakieś ładne zdjęcia :). Myślę, że trzeba będzie zrobić pod koniec roku kolejną edycje konkursu fotograficznego na najładniejszą, najciekawszą realizację drzwi WIKĘD.

Na stronie http://wiked.pl/2011-10-11-08-27-06/realizacjedrzwi są realizację z zeszłego roku.

Karolek a kontaktrony, które są przeznaczone do drzwi stalowych, to tak jak gdzieś kolega wyżej wklejał zdjęcie, są tego typu wpuszczanego w ościeżnice i skrzydło. Poniżej zdjęcie zaczerpnięte z sieci.

10343_0.jpg

Edytowane przez piotrjazewicz

Witam wszystkich bardzo serdecznie a szczególnie mojego dobrego kolegę od kopuły Autorusa HD :-)

Nie uczestniczę aktywnie na forum od x czasu ze względu na braki czasowe ale właśnie jestem na etapie stolarki okiennej i drzwiowej w swoim domku (niestety nie kopuła - Autorus wie czemu zrezygnowałem :-) )

Szperając po necie o firmie Wikęd z której własnie będę zamawiam drzwi zewnętrzne frontowe, zewnętrzne od kotłowni i wewnętrzne pomiędzy domem i garażem.

W moim przypadku, zanim dokonam wyboru, bardzo dużo czytam i analizuję zarówno pod kątem parametrów jak i porównania cena-jakość.

W przyapdku stolarki drzwiowej wybór padł właśnie na firmę Wikęd. Czy dobrze ? - to się wyjaśni pewnie po kilku latach użytkowania :-)

Jak będę miał już wstawione u siebie drzwi to podrzucę trochę zdjęć (czerwiec 2015).

Moja konfiguracja na dzisiaj to (jeszcze się dogrywa):

-drzwi zewnętrzne frontowe - Thermo Prestige wzor 22 antywłamaniowe bez przeszklen z inox jednostronnym w kolorze antracyt gładki z naświetlem górnym

-drzwi zewnętrzne do kotłowni - Premium wzor 22 antywłamaniowe bez przeszkleń z inox jednostronnym w kolorze antracyt gładki

-drzwi wewnętrzne pomiędzy garażem i budynkiem - jeszcze w fazie dogrywania

Ale ale.

Wtrąciłem się w temat ze względu na dodatki typu czytnik biometryczny itp. i ich ceny jakie w wątku zostały zamieszczone

Trochę siedzę w elektronice i zastanawiam się skąd biorą się tak kosmiczne ceny tego typu dodatków ?

Czytnik biometryczny jak dla mnie to maksymalny koszt ok 500 PLN i do tego jakiś napęd za kolejne 500 PLN. Nie mówię tutaj o czytniku takim jak jest stosowany w laptopach tylko typowym czytniku odczytującym linie papilarne po przyłożeniu całego palca do matrycy z podtrzymaniem awaryjnym zasilania z baterii. O cenie czytnika na kod lub kartę zbliżeniową nie wspomnę bo koszt czegoś takiego w obecnych czasach to śmiesznie niskie pieniądze.

Pewnie zostanę z marszu przyatakowany przedstawicielami różnych firm broniących się unikalnymi technologiami, zabezpieczeniami itp ale tak w rzeczywistości to większość z nich wykorzystuję taką samą bazę sprzętową tylko w innej obudowie.

Podobnie zamki elektroniczne itp

Co w tym jest takiego kosmicznego że tyle mam za to płacić ?

Chińska elektronika w eleganckiej obudowie ?

Żal jak to mówią moje bliżniaczki.

Jak widać jednak za unikalne technologie Polak musi płacić i płakać i jeszcze później modlić się żeby nic nie zaczęło szfankować po z góry określonym przez producenta czasie i po upływie gwarancji (kondensator wysycha :-)

Pozdrawiam

braavoo

Edytowane przez braavoo

Bravoo.

Pocieszę Cię, że nie jest tak najdrożej. Podobne rozwiązania w drewnie, a bazują na tych samych rozwiązaniach lub bliźniaczo podobnych kosztują od 3500 do najdroższych widziałem 4800-5000zł.

Jeśli u Ciebie padło na TP i podajesz czerwiec to w porządku, gdyż termin jest o 2tyg wydłużony w stosunku do standardowych linii PREMIUM czy NORMAL.

Miłego

Piotr

Witam wszystkich bardzo serdecznie a szczególnie mojego dobrego kolegę od kopuły Autorusa HD :-)

Nie uczestniczę aktywnie na forum od x czasu ze względu na braki czasowe ale właśnie jestem na etapie stolarki okiennej i drzwiowej w swoim domku (niestety nie kopuła - Autorus wie czemu zrezygnowałem :-) )

Szperając po necie o firmie Wikęd z której własnie będę zamawiam drzwi zewnętrzne frontowe, zewnętrzne od kotłowni i wewnętrzne pomiędzy domem i garażem.

W moim przypadku, zanim dokonam wyboru, bardzo dużo czytam i analizuję zarówno pod kątem parametrów jak i porównania cena-jakość.

W przyapdku stolarki drzwiowej wybór padł właśnie na firmę Wikęd. Czy dobrze ? - to się wyjaśni pewnie po kilku latach użytkowania :-)

Jak będę miał już wstawione u siebie drzwi to podrzucę trochę zdjęć (czerwiec 2015).

-drzwi zewnętrzne frontowe - Thermo Prestige wzor 22 antywłamaniowe bez przeszklen z inox jednostronnym w kolorze antracyt gładki z naświetlem górnym

-drzwi zewnętrzne do kotłowni - Premium wzor 22 antywłamaniowe bez przeszkleń z inox jednostronnym w kolorze antracyt gładki

Ale ale.

Wtrąciłem się w temat ze względu na dodatki typu czytnik biometryczny itp. i ich ceny jakie w wątku zostały zamieszczone

Trochę siedzę w elektronice i zastanawiam się skąd biorą się tak kosmiczne ceny tego typu dodatków ?

Czytnik biometryczny jak dla mnie to maksymalny koszt ok 500 PLN i do tego jakiś napęd za kolejne 500 PLN. Nie mówię tutaj o czytniku takim jak jest stosowany w laptopach tylko typowym czytniku odczytującym linie papilarne po przyłożeniu całego palca do matrycy z podtrzymaniem awaryjnym zasilania z baterii. O cenie czytnika na kod lub kartę zbliżeniową nie wspomnę bo koszt czegoś takiego w obecnych czasach to śmiesznie niskie pieniądze.

Pewnie zostanę z marszu przyatakowany przedstawicielami różnych firm broniących się unikalnymi technologiami, zabezpieczeniami itp ale tak w rzeczywistości to większość z nich wykorzystuję taką samą bazę sprzętową tylko w innej obudowie.

Jak widać jednak za unikalne technologie Polak musi płacić i płakać i jeszcze później modlić się żeby nic nie zaczęło szfankować po z góry określonym przez producenta czasie i po upływie gwarancji (kondensator wysycha :-)

Pozdrawiam

braavoo

Edytowane przez piotrjazewicz

A ja myślę że tego typu dodatki to ciągle śpiew przyszłości. Być może duże ceny powodują małą popularność. Mi to wygląda na skuteczną dystrybucję jednego dostawcy takich bajerów do producentów drzwi. A gdzie brak zdrowej konkurencji to i ceny są takie sobie...

Nie zapamiętałem ceny jaka tu padła. Widocznie była dla mnie nieracjonalna i nie proponuję.. za to we wszytskich cennikiach (nie tylko Wikęd) widuję dopłaty za ten bajer na zbyt wysokim poziomie by przyjął je mój rozum:)

Witam jestem tu nowy,i mam małe zapytanie podobają się mi drzwi 12C z nowej seri termo prestige,miałem zrobiony pomiar i......ta listwa zamka zamykanie na magnesik czy to dodre zamknięcie ,jakoś żaden sprzedawca do końca mi o ty nie przekonał.Nie mogłem sprawdzić jak zamykają się na klucz bo albo na zawiasach były za daleko i magnes nie załapał albo za blisko zaczym zamknąłe już wyskakiwały haki ,ogolnie to drzwiami trzeba trzasnąć żeby się zamkneły ,ogólnie jest bardzo mała tolerancja żeby to działało dobrzeprzekreceni klucza powoduje zablokowanie klamki ,jeszcze się nimi nie zraziłem więc prosze o pomoc żeby mni ktoś przekonał do nich .Jestem skory kupić model premium (gorsze parametry)tylko dlatego że są tam normalne zamki .SPRAWA GARDŁOWA muszę już je zamówić .

:bash:

Całkowicie Cie popieram. Ceny są z kosmosu. Myślę jednak, że jak się bardziej upowszechnią w naszym kraju to ceny spadną. .

A gdybyś był w pobliżu to zapraszam Cię na budowę :)

Ale ale.

Pozdrawiam

braavoo

Konkreny model powinieneś wybrać sam. Przynajmniej wskazać co Ci się podoba.

Jeszcze dwa lata temu mówiłem, że bardziej leży mi KMT. Ale sporo się zmieniło - także w ofercie Wikęda i dziś zaczynam od ich katalogu jako propozycji oglnie mówiąc lepszej.

Ale są drobne niuanse, w których KMT niektórym pasuje bardziej, np. głębsze tłoczenia w modelach klasycznych, kolor antacyt w wersji okleiny znanej z okien, trochę mniejszy wymiar ościeżnicy dla drzwi przez co niekiedy "łatwiej" je wpasować itd...