Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

może trochę słabo widać zdjęcie z zewnątrz

wysokość otworu 229cm

szerokość drzwi 86,5

szerokość otworu 90 cm

naświetle górne 20cm + ok 10 cm listwa miedzy dzwiami i naświetlem

dzwi od wewnątrz 89 cm

szerokość z futryną od wewnątrz coś ok 97 cm

Cześć

Zrobiłem Ci w programie, na którym pracuje coraz większa liczba sprzedawców WIKĘDA poglądową kalkulację drzwi PREMIUM pełnych z tłoczeniem w wymiarze specjalnym 80N na ościeżnicy TERMO wraz z górnym naświetlem. W prawym górnym rogu są wymiary konstrukcji (wymiar zewn. ościeżnicy 873 x 2077) - bez luzu montażowego, a więc z luzami jak znalazł pod Twój otwór drzwiowy.

Oczywiście najlepiej umówić się na pomiar i sprzedawca doradzi Tobie najlepsze rozwiązanie.

forum.jpg

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuje za wycenę.

Czyli w grę wchodzi ten rozmian 80N rozumiem?

Mam wycenę na wzór 26, który sobie wypatrzyłem, PREMIUM z TERMO 3650zł brutto, natomiast TP 5070zł więc jest nad czym myśleć. Oczywiście usługa z wyjęciem starych i montażem nowych.

Rozumiem, że TP są o klasę lepsze, ale różnica w cenie też jest, z drugiej strony drzwi są myślę na lata, ale jednak 5k boli :( . Przede mną jeszcze wymiana instalacji CO, remont generalny całego parteru, więc musi to być mocno przemyślana decyzja

dziękuje za wycenę.

Czyli w grę wchodzi ten rozmian 80N rozumiem?

Mam wycenę na wzór 26, który sobie wypatrzyłem, PREMIUM z TERMO 3650zł brutto, natomiast TP 5070zł więc jest nad czym myśleć. Oczywiście usługa z wyjęciem starych i montażem nowych.

Rozumiem, że TP są o klasę lepsze, ale różnica w cenie też jest, z drugiej strony drzwi są myślę na lata, ale jednak 5k boli :( . Przede mną jeszcze wymiana instalacji CO, remont generalny całego parteru, więc musi to być mocno przemyślana decyzja

Jeśli chodzi o PREMIUM z TERMO 80N pasowałby do Twoich wymiarów, jeśli chodzi o TERMOPRESTIGE z racji na konstrukcję mają większą szerokość całkowitą i 80N tu miałoby wymiar: 915mm plus luz montażowy a więc koło 935-940mm. Wymagałoby to trochę przeróbek jeśli chodzi o otwór, ale pewnie to będziesz wiedział po pomiarach.

Ja jeszcze pytałem wczoraj sąsiada, który mieszka kilka domów dalej, bo widziałem, że ma KMT, albo Wikęd - wzór, który właśnie ja też sobie upatrzyłem (26). Potwierdził, że to drzwi Wikęd. Zapytałem czy poleca, to że raczej ok, ale żona nie polecała, bo gdzieś tam się coś odkleja. Ramka ta w której jest szyba, cała od paluchów i rysuje się. A co jak co ale po 2 latach nie powinno się nic odklejać. Niestety nie umieli powiedzieć czy to drzwi Normal, Premium czy jakieś inne, bo kupili już dom z tymi drzwiami.

Słysząc taką opinie, po wielu, wielu dobrych trochę się zdziwiłem...

Drzi są od strony zachodzniej, więc słończe może na nie świecić od ok 17 więc nie jest tak,że cały dzień wali.

Tłumaczę to sobie, że może to najniższa klasa, bo jak mam wydać 3,6k lub 5k na TP to chciałbym te 20 lat poużywać...

Edytowane przez grociak

Zrobiłem Ci w programie, na którym pracuje coraz większa liczba sprzedawców WIKĘDA

Można gdzieś zdobyć ten program? Interesują mnie drzwi Termo Prestige z naświetlaniem górnym i dolnym. Chętnie bym sobie poskładał coś ciekawego.

Widziałem wczoraj w jednym salonie, wyglądały bardzo OK.

Piotrze,

Czy w drzwiach termo z otwieraną dostawką, na dole pomiędzy skrzydłami nie powinno być jakiejś uszczelki ?

Pytam bo u mnie jest dziura, przez które wchodzi światło :(

Listwa pionowa (z uszczelkę) zachodząca na drzwi, zarówno wew jak i zewn, jest krótsza o ok 8mm, to + szpara pomiędzy skrzydłami (wiadomo, że musi być) powoduje dziurę, przez które wpada światło (i nie tylko).

Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu ?

Rafa program jest dostępny dla partnerów handlowych firmy WIKĘD, więc taką wycenę w takiej formie mógłbyś uzyskać u przedstawiciela w Twoim mieście. Na stronie WIKĘD też można zrobić wycenę, aczkolwiek tylko dotyczącą prostych drzwi.

Sherif prześlij mi na e-maila zdjęcia, gdyż ogólnie drzwi dwuskrzydłowe w swojej budowie zamykają się za pomocą dwóch skrzydeł czynnego i biernego a dokładniej są dwie odwrotne przylgi, a więc powinieneś mieć uszczelkę od samej góry do dołu..

pozdrawiam

Piotr

Kiedyś w tym wątku prosiłem przedstawiciela wided'u o polecenie sprzedawcy na terenie Żyrardowa/Skierniewic - niestety cicho. Byłem dziś u trzech lokalnych... Zacznę od tego co chciałem: Dwuskrzydłowe wzór 22 (1989zł) + P5 (1600zł). Czy jest opcja by wziąć opcje TermoPrestige wzoru 22 i P5? Jeden sprzedawca twierdzi ze sprzeda wzór 22 w wersji TermoPrestige (3590zł) i dołączy dostawkę P5 (1600zł), (która nie bedzie termoprestige). Drugi twierdzi, że wybierając drzwi TP nie można dobrać dostawki P5. Ktory z nich ma rację? Drugie pytanie: Jaką wartość Ud mają drzwi w wersji Premium z przeszkleniem a jaką Premium z Termo z przeszkleniem?

link2jack

Drzwi TERMOPRESTIGE występują tylko w opcji jednoskrzydłowej lub z doświetlem stałym. Nie ma możliwości systemowego połączenia drzwi TP z dostawką P5 gdyż rama aluminiowa drzwi TP ma 78mm zaś rama dostawki stałej 60mm. Twoje pytanie o sprzedawce jeśli chcesz i szukasz pomocy wyślij na e-maila lub zadzwoń do jednego z kierowników regionalnych w Wikędzie. Wedle zasad regulaminu Forum Muratora nie jest miejscem do reklamowania poszczególnych firm a w głównej mierze służy do wymiany doświadczeń.

Rafla jak byłby problem, to proszę o info prv,

Edytowane przez piotrjazewicz

link2jack

Drzwi TERMOPRESTIGE występują tylko w opcji jednoskrzydłowej lub z doświetlem stałym. Nie ma możliwości systemowego połączenia drzwi TP z dostawką P5 gdyż rama aluminiowa drzwi TP ma 78mm zaś rama dostawki stałej 60mm. Twoje pytanie o sprzedawce jeśli chcesz i szukasz pomocy wyślij na e-maila lub zadzwoń do jednego z kierowników regionalnych w Wikędzie. Forum Muratora nie jest miejscem do reklamowania poszczególnych firm a w głównej mierze służy do wymiany doświadczeń.

Rafla jak byłby problem, to proszę o info prv,

Dzięki za odpowiedz na pierwsze pytanie. Zatem pozostaje opcja Premium lub Premium z Termo. Proszę jeszcze o odpowiedz na drugie pytanie tj "Jaką wartość Ud mają drzwi w wersji Premium z przeszkleniem a jaką Premium z Termo z przeszkleniem?" Jeśli nie macie takich danych to może jakie Ud mają drzwi Premium bez przeszklenia.

Edytowane przez link2jack

Dzięki za odpowiedz na pierwsze pytanie. Zatem pozostaje opcja Premium lub Premium z Termo. Proszę jeszcze o odpowiedz na drugie pytanie tj "Jaką wartość Ud mają drzwi w wersji Premium z przeszkleniem a jaką Premium z Termo z przeszkleniem?" Jeśli nie macie takich danych to może jakie Ud mają drzwi Premium bez przeszklenia.

Dane Ud zamieszczone są w katalogu pod szczegółowym opisem wyposażenia drzwi, jeśli chodzi o TP Ud przeszklone 1.1, pełne 0,85. Drzwi przeszklone z ościeżnicą TERMO były badane wyłącznie w wersji pełnej bez przeszklenia Ud=1,1 stąd też w katalogu brak informacji o przeszklonych.

Atesty i certyfikaty dostępne są na stronie firmy WIKĘD - http://wiked.pl/atesty-i-certyfikaty

Edytowane przez piotrjazewicz

Od tygodnia wybieramy drzwi, doktoryzujemy się, wybieramy... ;) Poczytałam forum, byłam w paru miejscach podpytać o drzwi na żywo i już myślałam, że wiem… Ale jeszcze mam parę pytań. Prośba o pomoc:

1) Czym rozni sie szklo mleczne od piaskowanego wizualnie? W którym będzie bardziej prześwitywać wnętrze domu?

2) Czy ja dobrze rozumiem, ze do drzwi TERMO PRESTIGE 26C (takie wybraliśmy), nie moge wziac dostawki P5? Moge tylko wziac doswietlenie - taka cała szyba, tak?

3) Czy do drzwi TP moge wziac elektrozaczep? (w salonie w Gdansku powiedziano mi ze do TP nie)

4) Czy ktos moze polecic dobrego dystrybutora drzwi WIKĘD w 3miescie i okolice/dobrego montażystę?

5) Czy do drzwi TP (wzór np 12) możliwa jest dostawka pełna lub pełna z tłoczeniem?

Edytowane przez DonkaZimerman

Cześć,

Przebrnąłem przez cały temat i wybrałem sobie drzwi jak poniżej. Proszę o podpowiedź, czy na coś jeszcze warto zwrócić uwagę w ofercie Wikęd (jakieś dodatki).

Drzwi wejściowe główne:

- Termo Prestige, jeden ze wzorów do wyboru: 12B / 24 / 26 / 37

- rozmiar otworu 225x110 (wysokość od nadproża do stropu), wysokość wylewki z posadzką 12 cm

- kolor złoty dąb

- drzwi prawe, otwierane na zewnątrz

- szklenie Reflex

- klamka obustronna AXA Klasy C z zabezpieczeniem, kolor Inox

- kolor okuć srebrny

- wkładka Klasy C z zabezpieczeniem

- kolor wkładek satyna

- próg PCV lub ALU (który wybrać? jest też wersja z drewnem widzę)

- ciepły montaż

- systemowe poszerzenia podprogowe

- ewentualnie duokolor dla wzorów, w których to możliwe (26 lub 37). Pytanie do Piotr Jażewicza, czy Inox we wzorze 26 ma swoje stałe miejsce? W porównaniu na przykład do podobnego wzoru w KMT, u Was nie ładnie wygląda to, że zachodzi on na klamkę. Lepiej się prezentuje, jak jest przesunięty trochę do środka drzwi, poza obrys klamki.

Drzwi tylne w garażu ogrzewanym

- Premium z ościeżnicą Termo, jeden ze wzorów do wyboru: 1, 26D, 26G

- rozmiar otworu 224x102 (wysokość od nadproża do chudziaka), wysokość wylewki do góry z posadzką 21 cm

- kolor złoty dąb

- szklenie brak

- klamka obustronna AXA Klasy C z zabezpieczeniem, kolor Inox

- kolor okuć srebrny

- wkładka Klasy C z zabezpieczeniem

- kolor wkładek satyna

- próg PCV lub ALU (do wyboru)

- ciepły montaż

- systemowe poszerzenia podprogowe

Chyba nie ma sensu do garażu dopłacać do Thermo Prestige?

Czy drzwi takie lepiej zamontować przed czy po wylewkach? Osobiście wolałbym przed wylewkami.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Michał

Edytowane przez putek