DonkaZimerman 31.10.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Przez sklep firmowy z Gdanska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.10.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Mam pytanie do montazystow, u jednego z dilerow widzialem iz prog w termoprestige jest jakby na stale czyli inaczej jak w premium. Przynajmniej tak wywioskowalem z tego co widzialem. Niestety pani w sklepie nie znala raczej sie na montazu. U mnie drzwi beda montowane na pewno przed wylewkami. Chodzi mi o montaz w okolicy progu. Skoro w premium prog montuje sie dopiero po wylewce to w.g mnie drzwi moga " wisiec w powietrzu", czyli tak jak na zdjeciu wyzej. Uwazam ze ten prog w premium nie spelnia zadnej funkcji przynajmniej drzwi na nim sie nie opieraja. Rozpierajacej funkcji raczej po nim sie takze nie ma co spodziewac. Zaten w.g mnie bez problemu drzwi moga byc zamontowane w powietrzu. Inna sprawa jest w termo presige. Tam prog wyglada inaczej. Do tego jest masywniejszy co w pewien sposob wplywac ma rozpieranie. Natomiat nie widze sensu doplacania do tych poszserzen, przynajmniej w drzwiach o szerokosci 80, badz 90. W termo prestige uwazam ze wystarczy podmorowac rogi na ktorych maja stanac drzwi. Pod prog mozna wtedy wlozyc styropian i podlac to wylewka. Z pewnoscia bedzie to tansze i cieplejsze niz poszerzenia ktorych np u mnie nijak nie mozna dobrac do odpowiedniej wysokosci. Czy mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.10.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam Mam pytanie do montazystow, u jednego z dilerow widzialem iz prog w termoprestige jest jakby na stale czyli inaczej jak w premium. Przynajmniej tak wywioskowalem z tego co widzialem. Niestety pani w sklepie nie znala raczej sie na montazu. U mnie drzwi beda montowane na pewno przed wylewkami. Chodzi mi o montaz w okolicy progu. Skoro w premium prog montuje sie dopiero po wylewce to w.g mnie drzwi moga " wisiec w powietrzu", czyli tak jak na zdjeciu wyzej. Uwazam ze ten prog w premium nie spelnia zadnej funkcji przynajmniej drzwi na nim sie nie opieraja. Rozpierajacej funkcji raczej po nim sie takze nie ma co spodziewac. Zaten w.g mnie bez problemu drzwi moga byc zamontowane w powietrzu. Inna sprawa jest w termo presige. Tam prog wyglada inaczej. Do tego jest masywniejszy co w pewien sposob wplywac ma rozpieranie. Natomiat nie widze sensu doplacania do tych poszserzen, przynajmniej w drzwiach o szerokosci 80, badz 90. W termo prestige uwazam ze wystarczy podmorowac rogi na ktorych maja stanac drzwi. Pod prog mozna wtedy wlozyc styropian i podlac to wylewka. Z pewnoscia bedzie to tansze i cieplejsze niz poszerzenia ktorych np u mnie nijak nie mozna dobrac do odpowiedniej wysokosci. Czy mam racje? I najogólniej mówiąc zostaw dla Siebie takie rozwiązania. Każde drzwi powinny zostać podparte na całej swojej szerokości a jeżeli nie ma takiej możliwości to próg należy podeprzeć na środku niezależnie od szerokości drzwi. Montowanie progu na wylewkach to totalne nieporozumienie, nie stosowanie poszerzeń skoro są i można również jest głupotą. Podparcie ma przenieść również ciężar chłopa który stanie na progu. Rozdzielenie wylewek np. poprzez poszerzenie do kwestia ograniczenia przemarzania pod progiem itd. .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.10.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Zgadza sie, prog czy to w Premium czy termo prestige jest tak delikatny ze sadze ze gdyby pod nim nie bylo żadnego podparcia to 2-3letnie dziecko swoim ciężarem by go pogięło. Natomiast nie sadze by po dopasowaniu odpowiedniej wysokości styropianu (eps100/200) nie da tego samego efektu co polecane wyżej poszerzenia. Z pewnością dla montażysty jest wygodniej przy montowaniu postawić oscieznice na poszerzeniu niż ustawiać w powietrzu (pisze o montażu Premium. W przypadku termoprestge uważam ze podmurowanie w rogach wystarczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.10.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam .... W przypadku termoprestge uważam ze podmurowanie w rogach wystarczy) No to nadal źle uważasz - powtórzę raz jeszcze - podparcie progu to PODSTAWA niezależnie jakie drzwi montujesz i absolutnie "podmurowanie tylko w rogach" to fuszerka i prosta droga do problemów. Styropian to za mało - ewentualnie dobrze dopasowana względem progu kształtka z XPSu - to po pierwsze, po drugie jest jeszcze kwestia uszczelnienia tego połączenia co również jest lepsze i prostsze do wykonania w przypadku poszerzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Mimo wszystko jak dlamnie podmorowanie rogow z xps'em po srodku bedzie tak samo stabilne jak poszerzenia a do tego cieplejsze. Niestety poszerzenia tez nie sa doskonale bo co do centymetra kupic ich nie mozna. Znowu na tej cieplocie nie zyskamy, nawet w skali roku, na tyle zeby zabawa z xps'em sie zwrocila. Jestem zdania ze jesli utrafimy z wielkoscia poszerzenia to bedzie to najlepsze rozwiazanie z mozliwych o ile koszty są akceptowalne. Koszty poszerzen sa jakie sa i dla jednego to sa koszta znikome a dla drugiego doplata np. 5, 10 czy 20 % jest nieoplacalna. No bo z pewnoscia tansze bedzie pare cegiel niz 20cm poszerzenia (ktore bedzie kosztowalo ponad 300zl netto a drzwi premium bez przeszklenia za 1289zl netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 31.10.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam (ktore bedzie kosztowalo ponad 300zl netto a drzwi premium bez przeszklenia za 1289zl netto. OOOOO to chyba muszę zmienić asortyment i zacząć sprzedawać poszerzenia Skoro za 1 mb można skasować 300 zł I tym sympatycznym i zabawnym spostrzeżeniem zakończę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.11.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Moze wystarczy bez tego sarkazmu? Skoro jestes takim fachowcem to wystarczy odpisac na temat. W takim razie jaki jest koszt poszerzenia do wysokości 20cm. W katalogu wikedu widzę iż 3cm to koszt 40zl, 6cm 70zl a 12cm to koszt 120zl netto. No ale nie jestem fachowcem wiec moze zle rozumiem. Edytowane 1 Listopada 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.11.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Link, nikt nie mówi, że trzeba kupować od raz 20 cm poszerzeń, To wcale nie będzie stabilne. Ja jestem zwolennikiem podmurowania. A że będzie mostek? Praktycznie taki sam jak przy przeciętnym oknie. A umiejętne, odpowiednio cofnięte podmurowanie i wypełnienie przestrzeni pod progiem paskiem styroduru rozwiązuje ten problem. Idealne rozwiązanie z blokiem podprogowym ma Cal - materiał termo, dopowiednio połączony z profilami wzmacjaniącymi próg (cena 120zł za 8cm).http://www.drzwi-cal.pl/na-skroty/termiczna-oslona-podproza.htmlJa bym zrobił tylko wersje wyższe, by spokojnie połączyć się z warstwą izolacji a nie tylko jej musnąć, no ale to i tak dobry kierunek - czyli częściowe podmurowanie plus coś izolującego. Próg w drzwiach Premium z Wikędu faktycznie jest tylko kawałkiem aluminium kładzionym na podłodze i na to nie ma rozwiązań (praktycznie w grę wchodzi tylko podmurowanie). I tak jak mówi Michał - no wypada by próg był na czymś stabilnie oparty by go nie przestawić przypadkowo nogą.Przy ościeżnicach termo można już wybrać inne rozwiązania - i wtedy są na stałe złączone z futryną. Ale dalej wypada dać im stabilne oparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animavilis 05.11.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam, Chciałbym dopytać w sprawie progu aluminiowego i mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Mianowicie kupiłem drzwi Wikęd premium wzór 38 z oscieznicą termo z progiem aluminiowym. Niestety sprzedawca u ktorego kupowalem drzwi nie poinformowal mnie o kilku sprawach dotyczacych przenikalnosci. Jedynie mi przekazal ze drzwi z oscieznica termo maja przenikalnosc 1.1, ale juz nie powiedzial ze dla drzwi plenych z progiem z PCV. Drzwi pełnych i tak pewnie bym nie wział bo wyglad tez ma dla mnie znaczenie, i próg aluminiowy pewnie tez bym wział bo mi sie bardziej podoba, ale tak czy siak, decyzje lubie podejmowac ze swiadomoscia ze posiadam pelne informacje. W kazdym razie juz po jablkach bo drzwi kupione i zamontowane. I teraz pytanie, czy orientuje sie ktos o ile moze sie pogorszyc przenikalnosc drzwi premium z oscieznica termo z majacych przeszklenie i prog alu? W drzwiach prestge najwieksze przeszklenie oslabilo przenikalnosc chyba o 0.3. czy roznica miedzy progami alu i pcv faktycznie moze byc duza i odczuwalna? czy to straty bardziej pomijalne. Tak wedlug siebie szacuje ze moj zestaw zamiast przenikalnosci 1.1 moze miec ok 1.5, ze wzgledu na przeszklenie i prog aluminiowy, wiec czy moje oszacowanie przenikalnosci moze byc prawdziwe i jezeli tak, to czy przenikalnosc w ok 1.5 jest do przyjecia, czy to raczej lipa. Inna sprawa, to troche zaskoczylo mnie ze drzwi nie maja na dole felca (czy jak to zwał) takiego jak po bokach i na gorze, do ktorego sa przymocowane uszczelki. Jedynie na dole jest wsunieta taka szczotka uszczelniajaca. Uszczelka ktora jest przymocowana do progu nie jest przez drzwi dociskana, nie wiem czy to kwestia regulacji drzwi czy to tak ma byc? Bede wdzieczny za odpowiedz kogos kto sie na tym zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.11.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Co przenikalności: Wikęd badał jedynie Normal, Premium, Premium + ościeżnica termo. Wymienione wcześniej tylko w opcji PEŁNEJ. TermoPrestige było badane jako przeszklone i bez przeszklenia - różnica 0,35. Wszystko na ich stronie: http://wiked.pl/atesty-i-certyfikaty. Sądze ze u ciebie wynik 1.5 jest prawdopodobny. Czy to dużo czy mało to sprawa indywidualna. Zamontowałem sobie Premium w garażu i TermoPrestige w domu. Przy kupnie także się zastanawiałem czy warto dopłacać do "pare dziesiątych" na papierze - jednak to nie tylko różnica na papierze w przenikalności - to zupełnie inna klasa drzwi. Edytowane 6 Listopada 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animavilis 06.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Co przenikalności: Wikęd badał jedynie Normal, Premium, Premium + ościeżnica termo. Wymienione wcześniej tylko w opcji PEŁNEJ. TermoPrestige było badane jako przeszklone i bez przeszklenia - różnica 0,35. Wszystko na ich stronie: http://wiked.pl/atesty-i-certyfikaty. Sądze ze u ciebie wynik 1.5 jest prawdopodobny. Czy to dużo czy mało to sprawa indywidualna. Zamontowałem sobie Premium w garażu i TermoPrestige w domu. Przy kupnie także się zastanawiałem czy warto dopłacać do "pare dziesiątych" na papierze - jednak to nie tylko różnica na papierze w przenikalności - to zupełnie inna klasa drzwi. Co do Prestige to wiem ze to o wiele "fajniejsze" drzwi, i byłem mocno za nimi napalony, ale jestem w trakcie remontu domu o powierzchni ok 450m2, w tym samym czasie wymieniałem okna w całym domu(30 szt.) , do tego własnie drzwi zewnetrzne remont w srodku, centralne, elektryka, i przyznam ze taka powierzchnia domu czysci masakrycznie kieszeń. Chciałem od poczatku wziac Prestige, ale sprzedawca powiedzial, ze te drzwi sa dedykowane do domow pasywnych i energooszczednych i w moim domu (budowlanaka "tradycyjna" czy jak to zwal) nie maja sensu i szkoda do nich doplacac. Zona tez sie upierala utwierdzona opinia sprzedawcy, zeby kupic premium z ciepla oscieznica, a roznice (ponad tysiaka) przeznaczyc na co innego bo w domu kupe rzeczy i tak do zrobienia. Sprzedawca nic niestety nie mowil ze wskaznik 1.1 jest dla drzwi pelnych i ze z przeszkleniem i progiem alu moze sporo sie pogorszyc, wiec uleglem i kupiłem Premium. W sumie zastanawialem sie dlaczego mu nie zalezalo zeby mi wcisnac drozsze drzwi na ktorych mialby wieksza przebitke, tym bardziej ze wcale nie musialby sie wiele starac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 06.11.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Witam, Chciałbym dopytać w sprawie progu aluminiowego i mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Mianowicie kupiłem drzwi Wikęd premium wzór 38 z oscieznicą termo z progiem aluminiowym. Niestety sprzedawca u ktorego kupowalem drzwi nie poinformowal mnie o kilku sprawach dotyczacych przenikalnosci. Jedynie mi przekazal ze drzwi z oscieznica termo maja przenikalnosc 1.1, ale juz nie powiedzial ze dla drzwi plenych z progiem z PCV. Drzwi pełnych i tak pewnie bym nie wział bo wyglad tez ma dla mnie znaczenie, i próg aluminiowy pewnie tez bym wział bo mi sie bardziej podoba, ale tak czy siak, decyzje lubie podejmowac ze swiadomoscia ze posiadam pelne informacje. W kazdym razie juz po jablkach bo drzwi kupione i zamontowane. Próg możesz wymienić w razie potrzeby, bo montowany jest on pomiędzy belkami (zawiasową i zamkową). Niemniej sprzedawca powinien poinformować Cię o wszystkim. Jest ta informacja na stronie Wikędu ale nikt nie jest na tyle skrupulatny aby czytać takie rzeczy. I teraz pytanie, czy orientuje sie ktos o ile moze sie pogorszyc przenikalnosc drzwi premium z oscieznica termo z majacych przeszklenie i prog alu? W drzwiach prestge najwieksze przeszklenie oslabilo przenikalnosc chyba o 0.3. czy roznica miedzy progami alu i pcv faktycznie moze byc duza i odczuwalna? czy to straty bardziej pomijalne. Tak wedlug siebie szacuje ze moj zestaw zamiast przenikalnosci 1.1 moze miec ok 1.5, ze wzgledu na przeszklenie i prog aluminiowy, wiec czy moje oszacowanie przenikalnosci moze byc prawdziwe i jezeli tak, to czy przenikalnosc w ok 1.5 jest do przyjecia, czy to raczej lipa. http://wiked.pl/images/NOWECERTYFIKATY/DRZWI/PREMIUM_1SKRZYDLOWE.pdf Tak wygląda Deklaracja Właściwości Użytkowych dla drzwi pełnych na ościeżnica Termo vs ościeżnica pełna "11" (dla drzwi pełnych to są wyliczenia). Nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Jeżeli jest wynik 1.1 dla pełnych na termo to dla przeszklonych powinien dojść do jakiś 1.3-1.4. Można doliczyć ewentualnie próg jako stratę i zbliżyć się do 1.5 Inna sprawa, to troche zaskoczylo mnie ze drzwi nie maja na dole felca (czy jak to zwał) takiego jak po bokach i na gorze, do ktorego sa przymocowane uszczelki. Jedynie na dole jest wsunieta taka szczotka uszczelniajaca. Uszczelka ktora jest przymocowana do progu nie jest przez drzwi dociskana, nie wiem czy to kwestia regulacji drzwi czy to tak ma byc? Bede wdzieczny za odpowiedz kogos kto sie na tym zna Felc jest tylko w serii Termo Prestige. Uszczelka włosowa pod skrzydłem pojawiła się w 2015 roku. Wcześniej skrzydło było zakończone na "tempo". Uszczelka musi dociskać się do progu, więc regulacja leży totalnie u Ciebie i człowiek który to montował powinien w zębach przynieść Ci worek węgla za straty ciepła . Żart oczywiście ale takich rzeczy się nie robi Klientowi! Jak coś to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animavilis 08.12.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Jeszcze mam takie pytanie, czy przeswity w otworze zamków to narmalna sprawa? Jak spojrze w zamek, to widac swiatlo po drugiej stronie drzwi. Ogolnie troche czuje przewiewy w okolicy zamków i klamki. Oczywiscie to nie sa jakies wielkie szpary, ale na tyle spore ze widac wpadajace swiatlo. Mowie tu o przeswitach na wystepujacych miedzy wkladka zamka a drzwiami w otworze montazowym zamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.12.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Tak, to nie jest nic nadzwyczajnego. Im słabszej klasy produkty tym gorzej spasowane (np. chińskie wkładki), ale by temu zapobiec Wikęd daje odpowiednie gąbki uszczelniające (a raczej to wyposażenie klamki AXA stosowanej w tych drzwiach). Może u Ciebie brakuje tej gąbeczki a może tak się rozpłaszczyła, że mimo tego widać prześwit (też się mi zdarzyło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.12.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Ja zamiast tej gabki uzylem kawalka tasmy rozpreznej - upchalem w otwor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.12.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 animavilis - tak jak pisał Fin - jest to normalna sprawa. Nieraz "mądre głowy" najpierw wkładały wkładkę do zamka, następnie silikonowali ją na styku ze skrzydłem. Później dają takie "mądre ludzie" szyldy klamek i niby wszystko jest cacy. Aż do momentu jakiegokolwiek serwisowania czy potrzeby rozebrania zamka, wkładki lub klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animavilis 10.12.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Dzieki za info. Wolalem zapytac, bo czekam na regulacje drzwi. Krzywo je ustawili bo przewiewa przez uszczelki, do tego zamek wsadzili przypadkowy "bo nie bylo w hurtowni" i tez maja wymienic. Nie wiem dlaczego mam takie szczescie, ze jak tylko podpisze umowe albo wplace kase za cokolwiek to pozniej musze sie bujac i domagac zeby druga strona wywiazala sie ze swoich zobowiazan.Mam nadzieje ze jak w koncu nie bedzie przewiewac uszczelkami to bedzie cieplej w wiatrolapie, bo przyznam ze powoli zaczynam zalowac wyboru tych drzwi, albo tego sprzedawcy. Mimo wszystko mam nadzieje ze te drzwi sa dobrej jakosci, bo jezeli okaze sie ze regulacje nic nie dadza to sie chyba zalamie. Chwilowo mialem jakies chinczyki za 200 zł i w prownaniu do Wikeda za 3 tysie wypadalay calkiem dobrze pod wzgledem cieploty, nie byly zbyt cieple i zima byl na nich szron, ale poki co w Wikedem wiele lepiej nie jest (co prawda szronu na nich jeszcze nie bylo bo nie ma mrozów). Edytowane 10 Grudnia 2015 przez animavilis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.12.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Dzieki za info. Wolalem zapytac, bo czekam na regulacje drzwi. Krzywo je ustawili bo przewiewa przez uszczelki, do tego zamek wsadzili przypadkowy "bo nie bylo w hurtowni" i tez maja wymienic. Nie wiem dlaczego mam takie szczescie, ze jak tylko podpisze umowe albo wplace kase za cokolwiek to pozniej musze sie bujac i domagac zeby druga strona wywiazala sie ze swoich zobowiazan.... Trzeba było od razu pisać, że wkładka jest tymczasowa. Zapewne jakiś tani zamiennik, który nie musi "trzymać" idealnych wymiarów i dziura przez to wygląda na większą. Dodatkowo, na chwilę mogli nie montować gąbek o których wspominałem, ale na wszelki wypadek wspomnij o tym prześwicie gdy będą się umawiac na przyjazd, by mieli te gąbki ze sobą. Przewiew wokół uszczelek? A może za lekko jest ustawiony docisk na regulacji zamka. I jeszcze jedno: ja mam problemy gdy nie podpiszę umowy i nie wezmę zaliczki. Wtedy niedomówienia są niemal pewne:) Także - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak81 15.12.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Wybraliśmy (wstępnie) drzwi WIKĘD wzór 26B i tu moje zapytanie: czy w tym wzorze są poziome przetłoczenia, tak jak w głównym wzorze 26? Czy wzór 26B jest gładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts