Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, doświetle pełne jest już dla mnie zrozumiałe.

Klasa antywłamaniowa słaba? Właśnie kl 2 jest najczęściej spotykana w takim standardzie. W tańszych salonach znajdziesz drzwi w ogóle bezklasowe. Są marki typu Gerda, Dierre które mają w ofercie też wyższe standardy, ale za to problem z gabarytami lub ceną.

Zamek w TP się zmienił, bo ten podobno stwarzał problemy mniej dokładnym montażystom (w tym wypadku na wystawce może drzwi nie stały dość stabilnie?)

Wyślij zapytanie do firmy o klasyczne dwa zamki. Nie powinni robić problemu. Zamek listwowy ma przede wszystkim zapewnić większą szczelność i równy docisk skrzydła na całej wysokości /przy okazji zapobiega wypaczaniu/. U Ciebie nie jest to aż tak istotne.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, doświetle pełne jest już dla mnie zrozumiałe.

Klasa antywłamaniowa słaba? Właśnie kl 2 jest najczęściej spotykana w takim standardzie. W tańszych salonach znajdziesz drzwi w ogóle bezklasowe. Są marki typu Gerda, Dierre które mają w ofercie też wyższe standardy, ale za to problem z gabarytami lub ceną.

Zamek w TP się zmienił, bo ten podobno stwarzał problemy mniej dokładnym montażystom (w tym wypadku na wystawce może drzwi nie stały dość stabilnie?)

Wyślij zapytanie do firmy o klasyczne dwa zamki. Nie powinni robić problemu. Zamek listwowy ma przede wszystkim zapewnić większą szczelność i równy docisk skrzydła na całej wysokości /przy okazji zapobiega wypaczaniu/. U Ciebie nie jest to aż tak istotne.

Czy istnieje ryzyko że takie drzwi opadną? W końcu konstrukcję nośna stanowi ramiak drewniany.

W gerdach jest cała konstrukcja hartowana w środku, nie tylko sam poliuretan.

Mam taką teorię (bardzo świeżo mi powróciła): jak drzwi mają regulowane zawiasy, tzn. że mogą się rozregulować (w sensie "same" pod wpływem użytkowania wykręcić). Nie jest to obserwacja na podstawie Wikęda, bo oni te kołkowe, regulowane zawiasy wprowadzili niedawno i brak w tym zakresie powtarzających się doświadczeń.

Nie potrafię się odnieść do Gerda - aż tak jej nie znam od środka. Wydaje mi się, że zawias wkręcony w drewno trzyma mocniej niż tylko siedzący w jednym czy dwóch zwojach blachy.

MD,

TP wymagało ok 108,5cm otoru. Dla Optimum fabryka pisze w katalogu 103,2 (nie widzę wyraźnie szkicu ich ościeżnicy - ale wygląda że jest szersza od "zwykłej" o 4mm.

Jeśli dobrze widzę w katalogu (lubię szelest papieru, a ten muszę oglądać na monitorze) - to jest to różnica ok 1 tys. zł (w tym jest lepsza, szczelniejsza ościeżnica ALU za siedem setek).

Optimum ma chyba ościeżnicę bez przekładki termicznej (tu w takim razie plus dla konkurencji, u której jest w standardzie).

Muszę się na tydzień wstrzymać z opiniami dot. Optimum (myślę je podotykać w czwartek).

Jestem po rozmowie z przedstawicielem Wikędu. Są trzy rodzaje zasuwnic do Termo Prestige:

1. Standardowa

2. Półautomatyczna

3. Automatyczna

Ta druga występuje w zestawie z podchwytem z przyciskiem i 3 elektrozaczepami, trzecią można sterować wszystkimi zasuwami z zewnętrznego systemu. Teraz najlepsze: Wszystkie zasuwnice są w cenie drzwi, do wyboru. Tym samym to zdecydowanie najciekawsza propozycja dla ludzi, którzy bawią się w systemy bezkluczowe. Warto było czekać na nowy katalog. Brawo Wikęd!

A mozesz bardziej przybliżyć kwestię zasuwnicy automatycznej? Masz na myśli, że mogę podpiąć pod system sterowania domem i np. zdalnie otwierać drzwi bądź zdalnie sprawdzać czy są zaryglowane?

I kwestia systemu, który otwiera drzwi (na linie papilarne, zbliżeniowo bądź na kod) - w wikędzie taka zabawka kosztuje kosmiczne pieniądze. I stąd pytanie czy pod tą automatyczną zasuwnicę można podpiąć tego typu zabawki dostępne na rynku w dużo niższej cenie?

Edytowane przez MD.

Pojawiły się niezależne automatyczne zasuwnice. Ktoś się orientuje jak to ma funkcjonować i czy można to sobie zakupić i podłączyć pod własny system? W podchwycie z guzikiem jest napisane, że potrzebne są 3 elektrozaczepy - o co chodzi?

Zasuwnica w drzwiach TP ma zamek listwowy z 3 językami dociskającymi skrzydło równolegle po całej wysokości/płaszczyźnie - więc w przypadku kiedy zamontowany w drzwiach jest pochwyt od strony zewnętrznej i nie mamy standardowej klamki - drzwi musiałyby być otwierane z klucza np. po odryglowaniu drzwi i wyjściu na zewnątrz na ogród. Zastosowanie 3 elektrozaczepów w ościeżnicy pod każdy język - daje możliwość włączenia funkcji Dzień/Noc na elektrozaczepach, przez co nie będziemy zmuszeni nosić klucza - trzeba pamiętać że przy korzystaniu z funkcji rolki musimy pamiętać o zastosowaniu samozamykacza do drzwi (tu WIKĘD może pochwalić się opcją samozamykacza chowanego w skrzydle - niewidoczny) aby zabezpieczyć przed ewentualnym samoczynnym otwarciem się drzwi, np. duży przeciąg. Ciekawe rozwiązanie pojawia się również Pochwyt z przyciskiem - w tym przypadku elektrozaczep-y dostają sygnał z przycisku przez co zwalniają drzwi w przypadku chęci otwarcia i tu nam jest klucz nie potrzebny a co ważne nie widzę potrzeby samozamykacza, gdyż funkcja Dzień/Noc na elektrozaczepie będzie ustawiona na Noc.

Finlandia - postaram się na pytania Luzaka odpowiedzieć, w chwili obecnej dogrywamy szkolenie z nowej linii, nowości, szykujemy pod to prezentacje i wszystko inne z tym związane .. jest dużo rzeczy na głowię i ciężko mi się skupić :)) OPTIMUM 76 jak dobrze zauważyłeś w katalogu występuje z ościeżnicą stalową "12" - aczkolwiek daliśmy tam zawiasy 3D, przylgę u dołu skrzydła, grubość 76mm, zasuwnica z hakobolcem + co ważne z drugim niezależnym zamkiem - niestety Polska mentalność, jak wiesz w innych krajach jest jeden zamek + jeden klucz i to jest najlepsze rozwiązanie i co ważne w drzwiach OPTIMUM w ościeżnicy są regulowane zaczepy pod zamki - chyba w chwili obecnej żaden ze znanych mi producentów drzwi stalowych nie daje zawiasów czopowych 3D i regulowanych zaczepów i w większości poprzez fakt przylgi dolnej w konkurencji często jest brak możliwości skracania drzwi. Drzwi OPTIMUM w chwili obecnej nie występuje z ościeżnicą TERMO, stąd też nie ma możliwości naświetli czy też poszerzeń, występuje jako drzwi jednoskrzydłowe - aczkolwiek będzie ta linia rozwijana. Z doświadczenia zauważyliśmy, że często klienci zwracali uwagę na produkty konkurencyjne a w głównej mierze oceniali drzwi wyłącznie po grubości skrzydła stąd postanowiliśmy wprowadzić podobny produkt, aczkolwiek doposażony i unowocześniony. Jeśli chodzi o linię TERMO PRESTIGE nadal pozostaje to najlepszy produkt w ofercie WIKĘD.

pozdrawiam i do zobaczenia w Czwartek na mazurach :)

no wlasnie ...szkoda ze nie bylo tego 6 miesiecy temu

Już od jakiegoś czasu mówili w Wikędzie, że pracują nad takim rozwiązaniem. Ja wstawiłem drzwi tymczasowe i czekałem na nową ofertę.

A mozesz bardziej przybliżyć kwestię zasuwnicy automatycznej? Masz na myśli, że mogę podpiąć pod system sterowania domem i np. zdalnie otwierać drzwi bądź zdalnie sprawdzać czy są zaryglowane?

Nie wiem jeszcze jak z sprawdzaniem - czekam na specyfikację. Sterowanie zasuwnicą pod zewnętrzny system mam potwierdzone, że można podpiąć.

I kwestia systemu, który otwiera drzwi (na linie papilarne, zbliżeniowo bądź na kod) - w wikędzie taka zabawka kosztuje kosmiczne pieniądze. I stąd pytanie czy pod tą automatyczną zasuwnicę można podpiąć tego typu zabawki dostępne na rynku w dużo niższej cenie?

Tak. U mnie to zestawienie PLC + satel (mają fajne moduły zewnętrzne czytające karty z klawiaturą).

Zasuwnica w drzwiach TP ma zamek listwowy z 3 językami dociskającymi skrzydło równolegle po całej wysokości/płaszczyźnie - więc w przypadku kiedy zamontowany w drzwiach jest pochwyt od strony zewnętrznej i nie mamy standardowej klamki - drzwi musiałyby być otwierane z klucza np. po odryglowaniu drzwi i wyjściu na zewnątrz na ogród. Zastosowanie 3 elektrozaczepów w ościeżnicy pod każdy język - daje możliwość włączenia funkcji Dzień/Noc na elektrozaczepach, przez co nie będziemy zmuszeni nosić klucza - trzeba pamiętać że przy korzystaniu z funkcji rolki musimy pamiętać o zastosowaniu samozamykacza do drzwi (tu WIKĘD może pochwalić się opcją samozamykacza chowanego w skrzydle - niewidoczny) aby zabezpieczyć przed ewentualnym samoczynnym otwarciem się drzwi, np. duży przeciąg. Ciekawe rozwiązanie pojawia się również Pochwyt z przyciskiem - w tym przypadku elektrozaczep-y dostają sygnał z przycisku przez co zwalniają drzwi w przypadku chęci otwarcia i tu nam jest klucz nie potrzebny a co ważne nie widzę potrzeby samozamykacza, gdyż funkcja Dzień/Noc na elektrozaczepie będzie ustawiona na Noc.

Jak to się ma do automatycznej zasuwnicy? Czy w jej przypadku mogę otworzyć zatrzaśnięte i zaryglowane drzwi zupełnie bez klucza czy musiałbym mieć do tego jeszcze 3 elektrozaczepy?

To byłoby raczej bez sensu, bo z tą samą zasuwnicą i bez elektrozaczepów działają Wikędowe systemy kontroli dostępu - czyli musi ona sterować również językami.

Edytowane przez jakubcc

jakubcc

Jak to się ma do automatycznej zasuwnicy? Czy w jej przypadku mogę otworzyć zatrzaśnięte i zaryglowane drzwi zupełnie bez klucza czy musiałbym mieć do tego jeszcze 3 elektrozaczepy?

To byłoby raczej bez sensu, bo z tą samą zasuwnicą i bez elektrozaczepów działają Wikędowe systemy kontroli dostępu - czyli musi ona sterować również językami.

Jeśli masz zasuwnicę automatyczną w TP. która współpracuje z automatycznym otwieraniem drzwi tj. np. czytnik linii to oczywiście nie musisz mieć elektrozaczepów - w skrzydle wraz z zasuwnicą jest wbudowany silnik + centrala sterującą, która cofa rygle - zaś zasilanie doprowadzone jest z zewnątrz na peszlu w okolicy między dolnym a środkowym zawiasem.

Elektrozaczepy mają zastosowanie do zasuwnicy standardowej, aby "ręcznie" przestawić na je w funkcję "Dzień/Noc" - czyli rozwiązanie tańsze, bez silnika, bez sterowników, bez kosztów czytnika itp.. gdyż w czytnikiem lub klawiaturą koszta są rzędu 3600-3800zł netto dodatkowe lub tak jak pisałem wcześniej opcja ciekawa przycisk w pochwycie.

Do tych tańszych systemów - zewnętrznych musiałbym się rozeznać, sterowanie, centrala - musiałaby być na zewnątrz, tj w jakiejś skrzynce, tak jak to często w drzwiach PCV i ALU jest przy automatycznych zasuwnicach i wtedy można programować sobie w aplikacje na smartfony itp. zaś w skrzydle zamontowana zasuwnica automat + silnik sterujący. Jestem dobrej myśli :)

karolek75 zadzwoń do Mnie w środę, może coś wymyślimy :)

pozdrawiam

P.J

Edytowane przez piotrjazewicz

@piotrjazewicz

Czyli reasumując (bo się pogubiłem), jeśli kupuję drzwi TP z automatyczną zasuwnicą i chce je podłączyć np. pod alarm satela i jego klawiaturę abym mógł je odryglowywać (czyli nie dokupuje w wikędzie czytnika linii papilarnych itp. rozwiązań) to te drzwi będą wyposażone w silnik do cofania rygli czy nie? innymi słowy mówiąc jak mam skonstruować zamówienie, aby zakupić drzwi TP z automatyczną zasuwnicą, które będę mógł podłączyć do np. satela i je otwierać? Chodzi mi o to, że nie chcę wydawać dodatkowo 3,5k na jakiś czytnik (wg cen w katalogu w wikędzie) bo będę miał podpięte drzwi pod inny osrzęt...

@piotrjazewicz

Czyli reasumując (bo się pogubiłem), jeśli kupuję drzwi TP z automatyczną zasuwnicą i chce je podłączyć np. pod alarm satela i jego klawiaturę abym mógł je odryglowywać (czyli nie dokupuje w wikędzie czytnika linii papilarnych itp. rozwiązań) to te drzwi będą wyposażone w silnik do cofania rygli czy nie? innymi słowy mówiąc jak mam skonstruować zamówienie, aby zakupić drzwi TP z automatyczną zasuwnicą, które będę mógł podłączyć do np. satela i je otwierać? Chodzi mi o to, że nie chcę wydawać dodatkowo 3,5k na jakiś czytnik (wg cen w katalogu w wikędzie) bo będę miał podpięte drzwi pod inny osrzęt...

W chwili obecnej takiej opcji nie ma, bynajmniej z tego co Ja się orientuje a raczej mam dobre informacje:) W katalogu są wycenione zestawy automatycznego otwierania drzwi czyli za komplet (zasuwnica w tym przypadku automat, np czytnik zamontowany w drzwiach, centrala sterownika w drzwiach, silnik, okablowanie i inny osprzęt) Nie ma ceny w rozbiciu ile kosztuje Zasuwnica + silnik sterujący - czyli to co Tobie jest potrzebne. Pewnie nad takim rozwiązaniem czym prędzej będziemy musieli się skupić. Ewentualnie dopytam technologów, bo mogę się mylić. Zawsze można wysłać ewentualnie zapytanie do WIKĘDU.

Gość TwojPan
Zasuwnica w drzwiach TP ma zamek listwowy z 3 językami dociskającymi skrzydło równolegle po całej wysokości/płaszczyźnie - więc w przypadku kiedy zamontowany w drzwiach jest pochwyt od strony zewnętrznej i nie mamy standardowej klamki - drzwi musiałyby być otwierane z klucza np. po odryglowaniu drzwi i wyjściu na zewnątrz na ogród. Zastosowanie 3 elektrozaczepów w ościeżnicy pod każdy język - daje możliwość włączenia funkcji Dzień/Noc na elektrozaczepach, przez co nie będziemy zmuszeni nosić klucza - trzeba pamiętać że przy korzystaniu z funkcji rolki musimy pamiętać o zastosowaniu samozamykacza do drzwi

Próbowaliście może jak to działa z Fibaro?

W chwili obecnej takiej opcji nie ma, bynajmniej z tego co Ja się orientuje a raczej mam dobre informacje W katalogu są wycenione zestawy automatycznego otwierania drzwi czyli za komplet (zasuwnica w tym przypadku automat, np czytnik zamontowany w drzwiach, centrala sterownika w drzwiach, silnik, okablowanie i inny osprzęt) Nie ma ceny w rozbiciu ile kosztuje Zasuwnica + silnik sterujący - czyli to co Tobie jest potrzebne. Pewnie nad takim rozwiązaniem czym prędzej będziemy musieli się skupić. Ewentualnie dopytam technologów, bo mogę się mylić. Zawsze można wysłać ewentualnie zapytanie do WIKĘDU.

Piotrze - albo pracownicy działu handlu w Wikęd albo Ty się mylisz.

Dostałem w rozmowie telefonicznej z producentem (dział Handel) jednoznaczną informację, że zamawiając drzwi termoprestige z nowego katalogu mogę wybrać zasuwnicę automatyczną (w cenie drzwi), która pozwala na sterowanie zamkiem z zewnętrznego systemu.

Edytowane przez jakubcc