Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie też chyba będą TP. I teraz się zastanawiam. Jestem na etapie układania ogrzewania na parterze. 15 cm styro, 7 cm wylewki, płytki. Pytanie moje jest takie. Kiedy mam zamontowac drzwi zewnętrzne? Bo z jednej strony przydałoby się je osadzić stabilnie, już na gotowej posadzce, a z drugiej strony jednak dać jakieś poszerzenie czy coś takiego pod nie. Tylko jak mi wyjdzie 5 mm za nisko wtedy przy drzwiach, albo za wysoko? Drzwi mam od północy, więc chcę, żeby tam było ciepło.

Doradźcie, ludzie, kiedy najlepiej montować drzwi przed wylewką na dole, po czy jeszcze w innym momencie (przed samym wprowadzeniem :p)?

Ja też dzwoniłem do wikędu i otrzymałem tą samą informację. Że zamawiam drzwi z automatyczną zasuwnicą pod zewnętrzny system otwierania i to jest gotowy zestaw do podpięcia pod system. Jest jeszcze wariant zasuwnicy automatycznej pod otwieranie przyciskiem w pochwycie. Wychodzi na to, że nie ma tam dodatkowych silników centralek itp. no chyba, że wikęd montuje to razem z zasuwnicą w cenie drzwi ;)

U mnie też chyba będą TP. I teraz się zastanawiam. Jestem na etapie układania ogrzewania na parterze. 15 cm styro, 7 cm wylewki, płytki. Pytanie moje jest takie. Kiedy mam zamontowac drzwi zewnętrzne? Bo z jednej strony przydałoby się je osadzić stabilnie, już na gotowej posadzce, a z drugiej strony jednak dać jakieś poszerzenie czy coś takiego pod nie. Tylko jak mi wyjdzie 5 mm za nisko wtedy przy drzwiach, albo za wysoko? Drzwi mam od północy, więc chcę, żeby tam było ciepło.

Doradźcie, ludzie, kiedy najlepiej montować drzwi przed wylewką na dole, po czy jeszcze w innym momencie (przed samym wprowadzeniem :p)?

Zdecydowanie podłączam się pod pytanie!

Po wylewkach. Zakładam że masz na podłogę przeznaczone 22cm czyli dokładnie tyle samo co ja. Ja będę podmurowywał bloczkem BK do ok 21cm. Następnie pomiędzy BK a domem wstawię XPS 2cm. Wylewka dojdzie do tego XPS'a. Później osadzę drzwi na BK który jest na tyle obrabialny że jak będzie za wysoko to trochę go podetnę....

Ja się zastanawiam czy nie zrobić tak, że w miejscu gdzie mają być drzwi wstawiam kawałek xps'a, robię wylewki a potem wyciągam XPSa i w to miejsce wstawiam drzwi na poszerzeniu. Chcę uniknąć podmurowywania i zastosować poszerzenie. Pytanie czy ma to sens czy nie lepiej nie pierdzielić się i wstawić od razu drzwi ;-)

Ja się zastanawiam czy nie zrobić tak, że w miejscu gdzie mają być drzwi wstawiam kawałek xps'a, robię wylewki a potem wyciągam XPSa i w to miejsce wstawiam drzwi na poszerzeniu. Chcę uniknąć podmurowywania i zastosować poszerzenie. Pytanie czy ma to sens czy nie lepiej nie pierdzielić się i wstawić od razu drzwi ;-)

bałbym się wstawić tak wysokie poszerzenie. poszerzenie postawisz na BK...

Witam

Zastanawiam się tylko nad celowością metody ? a dlaczego nie wstawić od razu drzwi ??? Jeżeli się obawiasz, że cos będzie się dział z drzwi to po prostu zrób wylewkę węższą aby nie weszła w miejsce później montowanego poszerzenia na moje wystarczy mikro szalunek, po co xps ?

Pozdrawiam

Witam

Po wylewkach. Zakładam że masz na podłogę przeznaczone 22cm czyli dokładnie tyle samo co ja. Ja będę podmurowywał bloczkem BK do ok 21cm. Następnie pomiędzy BK a domem wstawię XPS 2cm. Wylewka dojdzie do tego XPS'a. Później osadzę drzwi na BK który jest na tyle obrabialny że jak będzie za wysoko to trochę go podetnę....

Lepiej jest to sobie podzielić połowa podmurować i dać poszerzenie np. 100mm

pozdrawiam

Witam

Zastanawiam się tylko nad celowością metody ? a dlaczego nie wstawić od razu drzwi ???

Dlatego, że drzwi wolałbym wstawić jak w środku większość prac wykończeniowych będzie zrobionych i dzięki temu zminimalizować możliwość ich uszkodzenia. A do tego czasu wolałbym coś zastępczego bo przez te drzwi przewinie się trochę ludzi :) Ocieplenie planuję na jesień i wtedy wstawiłbym docelowe drzwi.

Ja też dzwoniłem do wikędu i otrzymałem tą samą informację. Że zamawiam drzwi z automatyczną zasuwnicą pod zewnętrzny system otwierania i to jest gotowy zestaw do podpięcia pod system. Jest jeszcze wariant zasuwnicy automatycznej pod otwieranie przyciskiem w pochwycie. Wychodzi na to, że nie ma tam dodatkowych silników centralek itp. no chyba, że wikęd montuje to razem z zasuwnicą w cenie drzwi ;)

Ta zasuwnica przygotowana pod podchwyt z guzikiem jest nazywana u nich zasuwnicą pół-automatyczną - w praktyce oznacza to, że wszystkie rygle obsługuje się 1 zamkiem, a do drzwi trzeba kupić 3 elektrozaczepy które trzymają 3 normalne języki i po naduszeniu przycisku zwalniają je.

Zasuwnica automatyczna nie ma centralki - na tym polega przystosowanie jej pod zewnętrzny system, że sterować trzeba samemu, ma i musi mieć za to serwomotory które zasuwają i odsuwają rygle - taka jest cała jej idea. Największą niespodzianką jest to, że ten gadżet jest w cenie - dla mnie wielki + dla Wikędu.

Witam szanownych bywalców. Przeglądam i czytam forum już kilka lat natomiast dzisiaj zarejestrowałem się w konkretnym celu. Jestem po wycenie drzwi TermoPrestige w tym tygodniu miałem wpłacić zaliczkę jednak zerkam do katalogu a tam Optimum! Rożnica około 1000zł. Budynek nowy jednak bez szczególnego nacisku na współczynnik U. Pustak ceramiczny 30 cm + styro 12cm 0.032, dach 26cm rockwoola 0,035, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podajnik groszek, niewielki wiatrołap z drzwiami przesuwnymi na pozostałą część domu, w wiatrołapie podłogówka i tu pytanie TP czy te nowe Optimum? Bardzo proszę o poradę obeznanych w temacie.

Zapytałem o otwór, bo do Optimum w rozmiarze pełnej "dziewięćdziesiątki" wystarczy mniejsza ingerencja w średniotypowy otwór.

Różnicy w oszczędnościach wynikających z Ud między Optimum a TP chyba nie ma się co przejmować, bo to są sprawy groszowe.

Większe znaczenie może mieć kwestia szczelności - Termo Prestiże ze swoim systemem uszczelek i ciepłym progiem budzi większe zaufanie. Jestem z mało zdolny w liczeniu, więc chciałbym by ktoś mnie wyręczył - jakie oszczędności mamy dzięki lepszej szczelności (tak jak to zrobił oknotest dla okien)

Podsumowując:

Będąc w Twoim przypadku - jeśli Cię stać i jest na to miejsce - poszerzyłbym otwór jeszcze bardziej by weszła pełna "90". Optium to fajny produkt w relacji cena/osiągi, ale potraktowałbym go jako opcję dla tych, którzy mają standardowy otwór bez możliwości przeróbki a chcą mieć coś więcej niż zwykłe drzwi stalowe.

Dlaczego nie widzę tego jako super rozwiązania dla wszystkich? Bo może się zdarzyć, że w przypadku np mostków termicznych na betonowej podłodze połączonej ze schodami (często widuję nie tylko na wymianach) i dodatkowo słabego ogrzewania plus wyższej wilgotności - pojawi się w okolicy progu wyroszenie. Na zwykłych drzwiach też się wtedy pojawi - ale od nich nie każdy oczekuje cudów.