Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Quisquis tak OPTIMUM ciekawa nowa seria drzwi, która łączy najlepsze cechy linii PREMIUM (korzystna cena) i TERMO Prestige (izolacja termiczna na najwyższym poziomie). PS. Czy te drzwi nie zostały zamówione w Łecznej?

Wszystko się zgadza :)

O proszę to jednak udało mi się trafić :) faktycznie Rafał z firmy gdzie zamawiałeś dzwonił do Mnie jako jeden z 1 klientów jak się ukazał nowy katalog. Miłego użytkowania, fajna firma na pewno profesjonalnie Cię obsłużyli i dobrze zamontują :)

Piotrze - albo pracownicy działu handlu w Wikęd albo Ty się mylisz.

Dostałem w rozmowie telefonicznej z producentem (dział Handel) jednoznaczną informację, że zamawiając drzwi termoprestige z nowego katalogu mogę wybrać zasuwnicę automatyczną (w cenie drzwi), która pozwala na sterowanie zamkiem z zewnętrznego systemu.

Cześć

Tak można nabyć drzwi TERMO PRESTIGE z zasuwnicą automatyczną Winhaus AV3 (w cenie drzwi) aczkolwiek musisz wysłać indywidualnie zapytanie ile będzie kosztować dodatkowo montaż silnika do zasuwnicy (musi on sterować hakami - a dokładniej cofać je) i potrzebnego okablowania, które trzeba wyprowadzić z drzwi - abyś mógł podłączyć pod swój zewnętrzny system sterowania, sama zasuwnica automatyczna bez sterowania ryglami nie da Ci takich możliwości podłączenia pod system.

pozdrawiam i miłego :)

Cześć

Tak można nabyć drzwi TERMO PRESTIGE z zasuwnicą automatyczną Winhaus AV3 (w cenie drzwi) aczkolwiek musisz wysłać indywidualnie zapytanie ile będzie kosztować dodatkowo montaż silnika do zasuwnicy (musi on sterować hakami - a dokładniej cofać je) i potrzebnego okablowania, które trzeba wyprowadzić z drzwi - abyś mógł podłączyć pod swój zewnętrzny system sterowania, sama zasuwnica automatyczna bez sterowania ryglami nie da Ci takich możliwości podłączenia pod system.

pozdrawiam i miłego :)

Piotr, dział handlowy nadal twierdzi coś innego - a, że oferty przedstawiane przez nich pod oficjalnym telefonem są wiążące, zostańmy może przy tej wersji :)

Swoją drogą, czym byłaby zasuwnica automatyczna, gdyby nie posiadała serwo/silnika? Na czym polegałaby jej automatyczność?

Zasuwnicą w nowej ofercie nie może być Winhaus AV3, ma hak sterowany magnesem jak w poprzedniej ofercie TP - to zupełnie co innego. Dostałem wyraźną informację, że w tej nowej automatycznej zasuwnicy są beczki zamiast języków, a rygle sterowane są impulsem elektrycznym lub kluczem.

Automatyczność to "samozatrzaskiwanie" się rygli przy każdym trzaśnięciu drzwi i zamek który jest dostępny bez dopłaty NIE MA SILNIKA. Takie wyposażone w napęd zamki w znanych mi firmach kosztują grubo więcej niż 1 tys. zł. Chyba potrzebny jest tu głos z góry, rozstrzygający.. :D (nie mój, ale już do niego piszę;)

Hej :)

ja w sprawie kolorystyki,

czy jakikolwiek kolor / struktura drzwi zewnętrznych z firmy Wikęd będzie pasowała do bramy Hormanna 500x225 ( z przetłoczeniem m, LPU 40, sandgrain -powierzchnia w kolorze antracytu o strukturze drobnego piasku, kolor titan)

Może ktoś z udzielających się tu kojarzy ten kolor/strukturę w Hormanie i może coś podpowiedzieć?

Edytowane przez Brysia8

Hej :)

ja w sprawie kolorystyki,

czy jakikolwiek kolor / struktura drzwi zewnętrznych z firmy Wikęd będzie pasowała do bramy Hormanna 500x225 ( z przetłoczeniem m, LPU 40, sandgrain -powierzchnia w kolorze antracytu o strukturze drobnego piasku, kolor titan)

Może ktoś z udzielających się tu kojarzy ten kolor/strukturę w Hormanie i może coś podpowiedzieć?

Cześć

Pod ten kolor Hormanna klienci dobierają u Nas kolor "antracyt gładki" wg. nowego nazewnictwa kolorów. Nasi klienci dysponują wzornikami kolorów "blachami" a więc nie będzie problemu porównać kolorystyki, oczywiście będzie zbieżna - ale nigdy nie taka sama.

"Zasuwnicą w nowej ofercie nie może być Winhaus AV3, ma hak sterowany magnesem jak w poprzedniej ofercie TP - to zupełnie co innego." - taka też zasuwnica jest stosowana w przypadku drzwi z "automatycznym otwieraniem, tj. czytnik itp) musi być zasuwnica automatyczna która automatycznie rygluje drzwi - Winhaus ma podwójne haki góra i dół - które wyskakują magnetycznie - zaś jeśli masz czytnik + silnik <- cofa automatycznie haki w przypadku otwierania poprzez linie papilarne i czytnik :)

Finlandia dzięki że bierzesz sprawy w swoje ręce - sam jestem ciekaw jaki będzie wynik tego.

Edytowane przez piotrjazewicz

Cześć

Pod ten kolor Hormanna klienci dobierają u Nas kolor "antracyt gładki" wg. nowego nazewnictwa kolorów. Nasi klienci dysponują wzornikami kolorów "blachami" a więc nie będzie problemu porównać kolorystyki, oczywiście będzie zbieżna - ale nigdy nie taka sama.

Dzięki wielkie za info!

cześć, z tego co widzę w katalogu drzwi optimum są "umownie" tańsze o 1 tys, ale czy przypadkiem nie trzeba do nich dokupywać ościeżnicy termo? czyli prawdopodobnie +650... nie widzę w katalogu ościeżnicy do optimów... więc pytanie czy to naprawdę się będzie opłacać w stosunku do Prestigów? Drugie pytanie czy ktos widział nowy kolor antracyt struktura i ewentualnie umiał by podpowiedzieć czy bardziej pasował by do bramy Hormanna woodgrain?

Chyba potrzebny jest tu głos z góry, rozstrzygający.. :D (nie mój, ale już do niego piszę;)

Witam,

będziemy (bo odzywało się w tej sprawie do mnie kilku innych Waszych klientów) wdzięczni za potwierdzenie jakiejś ostatecznej wersji - dział handlowy w siedzibie Wikęd potwierdza opcję, która co by tu dużo nie mówić, byłaby korzystna i na nią bardzo liczymy.

Pozdrawiam,

JC

Chciałbym zakupić te drzwi , i prosze o pomoc w doborze rozmiaru. Otwory równe , Silka

moje otwory to :

1) drzwi wejsciowe - 146 cm ( chciałbym TP + Naswietle boczne ) - Czy wcisne drzwi 90 + 40 naswietle ??

2) drzwi do biura - 101,5 ( chciałbym TP ) - chciałbym 90 - ale tam wymagany jest 108,5 czy poszerzać czy może wejdą 90 N gdzie wymagany jest 103,5 ??

3) drzwi do Warsztatu - 102,2 ( chciałbym Premium + thermo ) - 90 N czy 90 ?

4) drzwi do kotłowni - 101 ( chciałbym Premium + thermo ) - 90 N czy 90 ?

Czy ktoś poleci montażystę z Koszalina ?? Piotrze - Ty chyba jestes ze Słupska ? - podaj prosze namiar na kogoś z okolicy.

Pozdrawiam

Edytowane przez kordian1000

Chciałbym zakupić te drzwi , i prosze o pomoc w doborze rozmiaru. Otwory równe , Silka

moje otwory to :

1) drzwi wejsciowe - 146 cm ( chciałbym TP + Naswietle boczne ) - Czy wcisne drzwi 90 + 40 naswietle ??

2) drzwi do biura - 101,5 ( chciałbym TP ) - chciałbym 90 - ale tam wymagany jest 108,5 czy poszerzać czy może wejdą 90 N gdzie wymagany jest 103,5 ??

3) drzwi do Warsztatu - 102,2 ( chciałbym Premium + thermo ) - 90 N czy 90 ?

4) drzwi do kotłowni - 101 ( chciałbym Premium + thermo ) - 90 N czy 90 ?

Czy ktoś poleci montażystę z Koszalina ?? Piotrze - Ty chyba jestes ze Słupska ? - podaj prosze namiar na kogoś z okolicy.

Pozdrawiam

Witam

Jeśli chodzi o drzwi:

1) Zewnętrzny wymiar drzwi TP "90" 1065mm a więc jeśli masz otwór 146cm - trzeba było by powiększyć otwór o kilka cm, gdyż 1065mm + 400mm = szerokość konstrukcji 1465mm. Można też zrobić naświetle nietypowe np. 370mm i wtedy nie ma konieczności przerabiania. Ramy z każdej strony zabierają po 51mm szyby, a więc szkła byłoby około 27cm.

2. Drzwi 90N - TP - 1015mm zewnętrzny wymiar a więc tak na styku i brak luzu montażowego, można poszerzyć i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie, chyba że zmiana na 80 i wymiar zewnętrzny 965mm i wtedy ewentualnie dać poszerzenie ościeżnicy TERMO lub zmniejszyć otwór.

3. Drzwi PREMIUM + TERMO 90 mają szerokość konstrukcji 1023mm, więc można tu dać ewentualnie 90N - 973mm zewnętrzny wymiar ościeżnicy

4. Tak samo jak wyżej lub ewentualnie powiększenie otworu w obydwu przypadkach o 2-3cm.

Co do namiarów na prywatną wiadomość

---------------------------------------------------------

pozdrawiam

A nie zdziwiłbym się. Mi ta zasuwnica rozsypała się w drobny mak. Musiał drzwi otwierać siłowo i teraz muszę wymienić drzwi klientowi na nowe za swoje bo WIKĘD twierdzi, że ich serwis potrafi otworzyć takie drzwi bez uszkodzeń. Ciekawe.

Brass - trzeba było zadzwonić do opiekuna z ramienia WIKĘD-u lub poprosić o numer do serwisanta, jeszcze nie spotkałem się z sytuacją by ktoś z nich odmówił pomocy, wytłumaczyłby Ci i zajęło by Ci to kilka lub kilkanaście minut i nie doszłoby do żadnego uszkodzenia