ClNEK 12.03.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 W Gerdzie trzeba piankowac połączenie drzwi z doświetleniem. Reszta dopiero po zamontowaniu. Drzwi Otimum na plus maja dolna przylgę na skrzydle co powoduje ciągłość uszczelnienia po obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 15.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dodatkowo poszukuje tanich drzwi zew. kolor Winchester do kotłowni z naświetlem górnym 300mm. Drzwi Wikęd Premium + Termo + Naświetle wychodzi całkiem drogo... Pytanie do Ciebie czy widzisz sens montowania drzwi na ościeżnicy Termo do kotłowni w której i tak temperatura przekraczać będzie 25-28*C? Przyznam się, że ja u siebie mam zamontowane najzwyklejsze Delty w kotłowni z wypełnieniem styropianowym na ościeżnicy pełnej i tyle. W zimie przy tegorocznych mrozach wewnątrz kotłowni było i tak jakieś 25*C także ja bym się jakoś specjalnie tu nie pchał w super Termo rozwiązania. Jako drzwi wejściowe sprawdzają się świetnie ale kotłownia to trochę takie strzelanie z armaty do wróbla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojt75 15.03.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Witam,Jestem również na etapie drzwi wejściowych. Ocieplenie domu standardowe (15 cm styropianu). Drzwi również standardowe (jeśli chodzi o rozmiar) - 90-tki. Wiatrołap ogrzewany, drzwi będą zadaszone.Jeśli WIKĘD - to lepiej wziąć PREMIUM z ościeżnicą TERMO (wcześniej byłem na nie zdecydowany) czy OPTIMUM? Termo Prestige niestety nieco zbyt drogie.Proszę o opinie.Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2016 przez Wojt75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 17.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Witam, Jestem również na etapie drzwi wejściowych. Ocieplenie domu standardowe (15 cm styropianu). Drzwi również standardowe (jeśli chodzi o rozmiar) - 90-tki. Wiatrołap ogrzewany, drzwi będą zadaszone. Jeśli WIKĘD - to lepiej wziąć PREMIUM z ościeżnicą TERMO (wcześniej byłem na nie zdecydowany) czy OPTIMUM? Termo Prestige niestety nieco zbyt drogie. Proszę o opinie. Pozdrawiam Cześć Ościeżnica aluminiowa ciepła TERMO powstała kilka lat temu do skrzydła PREMIUM grubości 54mm, która po dziś dzień wiedzie prym w sprzedaży. Wprowadziła nie małą rewolucję w drzwiach stalowych, które były wcześniej tylko dostępne w opcji ościeżnicy stalowej. W dopłacie masz przede wszystkim ościeżnice aluminiową ciepłą komorową szerokości 60mm w systemie dwóch uszczelek, z zawiasami 3D, przychodzi ona złożona w całości wraz z drzwiami (klejona na specjalnych kościach i zagniatana w narożach, gdzie prawie nie widać łączenia pionowych elementów z poziomą górną belką) dodatkowo skrzydło linii PREMIUM + TERMO doposażone jest u dołu w dodatkową uszczelkę szczotkową a w ościeżnicy TERMO zamontowane windstopery, gdzie te dwie rzeczy zapewniają w przypadku skrzydła bez przylgowego poprawę szczelności w części progowej. Zaś produkt OPTIMUM jak sama nazwa wskazuje jest to optymalne rozwiązanie między linią PREMIUM a linią TERMOPRESTIGE. Skrzydło grubości 76mm z dolną przylgą, wyposażone w zasuwnicę hakobolcową, która zapewnia po przekręceniu wkładki zamka centralnego stały docisk skrzydła w 3 miejscach do ościeżnicy stalowej w tym przypadku "12" wyposażonej w zawiasy 3D oraz regulację blach zaczepowych ościeżnicy. Wszystko to powoduje, iż parametrami produkt zbliża się do PREMIUM 54mm + TERMO, gdzie w tym przypadku ościeżnica sporo podnosi parametry Ud kompletnego skrzydła zaś w OPTIMUM 76 grubość i zastosowane w nich rozwiązania. Aczkolwiek musisz pamiętać, iż OPTIMUM 76 dostępne są z ościeżnicą wyłącznie stalową (TERMO będzie niedługo dostępna - w fazie testów), zaś w drugiej opcji masz ościeżnicę aluminiową ciepła, która ma inna konstrukcję i standard złożenia elementów. Firmy konkurencyjne posiadają produkty w grupie skrzydeł grubości od 68-75mm dostępne na ościeżnicach stalowych gdzie OPTIMUM 76 jest w tym szeregu myślę że opcją ciekawą, wartą rozważenia jeśli TERMO PRESTIGE jest zbyt drogie, poza zasięgiem Twojego budżetu. Warto wiedzieć że w drzwiach TERMO PRESTIGE skrzydło ma 86mm grubości również w systemie 4 przylgowym (z przylgą u dołu) + dodatkowo z automatycznie opadającą uszczelką, z zasuwnicą z 3 językami centralnymi, które dociskają za każdym zamknięciem skrzydło do futryny ALUMINIOWEJ CIEPŁEJ, która jest tu w standardzie o szerokości 78mm w systemie 3 uszczelkowym (2 uszczelki w ościeżnicy + 1 w skrzydle) również z zawiasami 3D. Ościeżnica w tym wypadku jest obsadzona na ciepłym progu PVC/ALU, który izoluje ościeżnicę od posadzki + daje możliwość poszerzeń podprogowych, w innych systemach czy też firmach konkurencyjnych progi zamontowane są pomiędzy belkami pionowymi ościeżnicy. Jest to już jak to ładnie mówią "mercedes" w drzwiach stalowych, którego nie da się wyprodukować w cenie "malucha" Mam nadzieję, że trochę pomogłem, wybór należy do Ciebie pozdrawiam Piotr Edytowane 17 Marca 2016 przez piotrjazewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojt75 18.03.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 P. Piotrze, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, aczkolwiek wybór będzie trudny.Czy nie wydaje się Panu, że cena serii Optimum po doposażeniu w ościeżnicę TERMO (gdy ta już wejdzie do sprzedaży) niebezpiecznie zbliży się do ceny TermoPrestige? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 18.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Użytkuję zarówno drzwi premium z ciepłą ościeżnicą jak również od niedawna mam zamontowane Termoprestige. Uważam, że Termoprestige jest absolutnie warte swojej ceny a premium z ciepłą ościeżnicą nawet się nie umywa do TP. Warto dopłacić bo różnica w drzwiach jest kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Niedawno zamontowane drzwi KMT 75 Plus, ościeżnica aluminiowa, doświetle stałe z pakietem 3-szybowym. Szerokość w świetle 150 cm, wysokość 212 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Niedawno zamontowane drzwi KMT 75 Plus, ościeżnica aluminiowa, doświetle stałe z pakietem 3-szybowym. Szerokość w świetle 150 cm, wysokość 212 cm. Co to ma do tematu WIKED'ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.03.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Co to ma do tematu WIKED'ów? Nic. Zdjęcie poglądowe. Może komuś się spodobają i zdecyduje się na drzwi KMT. Poza tym drzwi KMT jako jedyne mają regulację docisku skrzydła do ościeżnicy na zawiasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 18.03.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Niedawno zamontowane drzwi KMT 75 Plus, ościeżnica aluminiowa, doświetle stałe z pakietem 3-szybowym. Szerokość w świetle 150 cm, wysokość 212 cm. [ATTACH=CONFIG]350298[/ATTACH] Jak cenowo wyszły Cię te drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.03.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Użytkuję zarówno drzwi premium z ciepłą ościeżnicą jak również od niedawna mam zamontowane Termoprestige. Uważam, że Termoprestige jest absolutnie warte swojej ceny a premium z ciepłą ościeżnicą nawet się nie umywa do TP. Warto dopłacić bo różnica w drzwiach jest kolosalna. Potwierdzasz moja opinie, bo pisalem o tym juz takze: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182843-Drzwi-firmy-wik%C4%99d&p=6928231&viewfull=1#post6928231 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182843-Drzwi-firmy-wik%C4%99d&p=6936731&viewfull=1#post6936731 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.03.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Jak cenowo wyszły Cię te drzwi? 4500 zł plus koszt montażu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Użytkuję zarówno drzwi premium z ciepłą ościeżnicą jak również od niedawna mam zamontowane Termoprestige. Uważam, że Termoprestige jest absolutnie warte swojej ceny a premium z ciepłą ościeżnicą nawet się nie umywa do TP. Warto dopłacić bo różnica w drzwiach jest kolosalna. Popieram. Mam Wikęd TP i Premium w garażu i cieszę się ze dopłaciłem do wejściowych TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 18.03.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 P. Piotrze, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, aczkolwiek wybór będzie trudny. Czy nie wydaje się Panu, że cena serii Optimum po doposażeniu w ościeżnicę TERMO (gdy ta już wejdzie do sprzedaży) niebezpiecznie zbliży się do ceny TermoPrestige? Wojt75 bardzo cenna sugestia, masz rację cena zbliży się do TERMO PRESTIGE aczkolwiek nigdy nie będzie to ten sam standard, jedynie porównywalny produkt. WIKĘD chciał dać klientom produkt, który jest kompromisem między linią TP a PREMIUM oraz który będzie konkurencyjny z innymi firmami produkującymi drzwi w podobnej grubości za podobną cenę. Co ważne ościeżnica TERMO tworzy się, aby zapewnić klientom szeroką kompleksową ofertę, np możliwość doboru naświetli. wg39090 Bardzo ładne drzwi, coraz częściej klienci wybierają pełne skrzydła + przeszklone naświetle. Z pewnością całkiem niezły wybór, gdyż firma KMT należy do jednego z liderów produkujących drzwi stalowe, myślę że jest w pierwszej "Top 3" ale czy NR 1 - to już pozostawiam pod indywidualną ocenę każdego. Ciężko Mi być obiektywnym aczkolwiek wydaje mi się że w konfrontacji Twoich zamontowanych drzwi KMT 75 z naświetlem daleko im jeszcze do drzwi TERMO PRESTIGE firmy WIKĘD, które są znacznie bardziej "dopieszczone" i zaawansowane pod względem konstrukcji oraz wyposażenia przy porównywalnej cenie i również mają zawiasy 3D z pełną regulacją + regulacja blach zaczepowych od strony zamków. A w ramach krótkiej edukacji, różnice które przemawiają za TP w konfrontacji z opcją KMT 75 Passive + Naświetle: 1. Grubość skrzydła TP 86mm 2. Przylga u dołu + opadająca uszczelka w standardzie 3. Zasuwnica 6 punktowa z 3 językami zapewniającymi stały docisk skrzydła do futryny, minimalizujące ryzyko wypaczania się skrzydła oraz poprawę szczelności - nie zamek listwowy z jednym językiem i dodatkowymi ryglami 4. Ościeżnica w standardzie ALUMINIOWA 78mm z dwoma uszczelkami w połączeniu ze skrzydłem mającym 2 przylgi + uszczelkę w skrzydle zapewnia szczelność w systemie 3 uszczelek 5. Ciepła ościeżnica obsadzona na ciepłym progu z izolacją pionową PVC/ALU progu 3 częściowym gdzie można odbić górną listwę - aby ładnie estetycznie zamocować dodatkowo próg do posadzki. Taki montaż progu zapewnia też zabezpieczenie komór ościeżnicy od ciągnięcia chłodu z posadzki. Myślę, że to ważne istotne informacje które pewnie spowodowały, iż klienci zdecydowali się na drzwi TP oraz pewnie "ta wiedza" przyda się dla partnerów handlowych i nowych klientów, którzy stoją przed wyborem drzwi do swojego domu. Mój montażysta, który zamontował przez wiele lat można powiedzieć nie setki a ponad tysiąc drzwi stalowych także firm konkurencyjnych, obecnie uwielbia montować TP czy też pochlebnie wypowiadał się po ostatnich montażach OPTIMUM76 - że te oba produkty jest to bardzo dobry kierunek w rozwoju oferty drzwiowej i on z chęcią nic innego już nie chce montować Trzeba też pamiętać, że Unia naciska nad parametrami, ekologia etc... współczynniki z roku na rok mają być coraz niższe, obecnie Ud=1.3, w roku 2017 Ud=1.0 a więc drzwi grubości 50 kilka milimetrów, będą się sprzedawać owszem aczkolwiek do bloków. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.03.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wojt75 bardzo cenna sugestia, masz rację cena zbliży się do TERMO PRESTIGE aczkolwiek nigdy nie będzie to ten sam standard, jedynie porównywalny produkt. WIKĘD chciał dać klientom produkt, który jest kompromisem między linią TP a PREMIUM oraz który będzie konkurencyjny z innymi firmami produkującymi drzwi w podobnej grubości za podobną cenę. Co ważne ościeżnica TERMO tworzy się, aby zapewnić klientom szeroką kompleksową ofertę, np możliwość doboru naświetli. wg39090 Bardzo ładne drzwi, coraz częściej klienci wybierają pełne skrzydła + przeszklone naświetle. Z pewnością całkiem niezły wybór, gdyż firma KMT należy do jednego z liderów produkujących drzwi stalowe, myślę że jest w pierwszej "Top 3" ale czy NR 1 - to już pozostawiam pod indywidualną ocenę każdego. Ciężko Mi być obiektywnym aczkolwiek wydaje mi się że w konfrontacji Twoich zamontowanych drzwi KMT 75 z naświetlem daleko im jeszcze do drzwi TERMO PRESTIGE firmy WIKĘD, które są znacznie bardziej "dopieszczone" i zaawansowane pod względem konstrukcji oraz wyposażenia przy porównywalnej cenie i również mają zawiasy 3D z pełną regulacją + regulacja blach zaczepowych od strony zamków. A w ramach krótkiej edukacji, różnice które przemawiają za TP w konfrontacji z opcją KMT 75 Passive + Naświetle: 1. Grubość skrzydła TP 86mm 2. Przylga u dołu + opadająca uszczelka w standardzie 3. Zasuwnica 6 punktowa z 3 językami zapewniającymi stały docisk skrzydła do futryny, minimalizujące ryzyko wypaczania się skrzydła oraz poprawę szczelności - nie zamek listwowy z jednym językiem i dodatkowymi ryglami 4. Ościeżnica w standardzie ALUMINIOWA 78mm z dwoma uszczelkami w połączeniu ze skrzydłem mającym 2 przylgi + uszczelkę w skrzydle zapewnia szczelność w systemie 3 uszczelek 5. Ciepła ościeżnica obsadzona na ciepłym progu z izolacją pionową PVC/ALU progu 3 częściowym gdzie można odbić górną listwę - aby ładnie estetycznie zamocować dodatkowo próg do posadzki. Taki montaż progu zapewnia też zabezpieczenie komór ościeżnicy od ciągnięcia chłodu z posadzki. Myślę, że to ważne istotne informacje które pewnie spowodowały, iż klienci zdecydowali się na drzwi TP oraz pewnie "ta wiedza" przyda się dla partnerów handlowych i nowych klientów, którzy stoją przed wyborem drzwi do swojego domu. Mój montażysta, który zamontował przez wiele lat można powiedzieć nie setki a ponad tysiąc drzwi stalowych także firm konkurencyjnych, obecnie uwielbia montować TP czy też pochlebnie wypowiadał się po ostatnich montażach OPTIMUM76 - że te oba produkty jest to bardzo dobry kierunek w rozwoju oferty drzwiowej i on z chęcią nic innego już nie chce montować Trzeba też pamiętać, że Unia naciska nad parametrami, ekologia etc... współczynniki z roku na rok mają być coraz niższe, obecnie Ud=1.3, w roku 2017 Ud=1.0 a więc drzwi grubości 50 kilka milimetrów, będą się sprzedawać owszem aczkolwiek do bloków. Pozdrawiam Piotr W bocznej krawędzi drzwi od strony klamki mam 3 zasuwnice i każda jest 3-językowa. System jednego klucza, zamki firmy Wilka. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 18.03.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 HEJ a jak w porównnaniu z TERMO Prestige wypadają drzei Delta MAGNUM 68K (takie zaproponowała mi firma budująca dom) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec janek 18.03.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Też się zdecydowałem i nie narzekam (dałem 2400 zł z montażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 18.03.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 W bocznej krawędzi drzwi od strony klamki mam 3 zasuwnice i każda jest 3-językowa. System jednego klucza, zamki firmy Wilka. Dziękuję za opinię. Pozdrawiam. To inne rozwiązanie tam są 3 zamki w listwie po 3 rygle a tylko jeden język stozkowy czyli docisk skrzydła do ościeżnicy który trzyma przyleganie do futryny 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 19.03.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 HEJ a jak w porównnaniu z TERMO Prestige wypadają drzwi Delta MAGNUM 68K (takie zaproponowała mi firma budująca dom) ? Cześć z tego co ja się orientuje drzwi o których piszesz DELTA sprzedawane są do mieszkań w blokach oraz na inwestycję jako drzwi o podwyższonych właściwościach akustycznych oraz w opcji. p.poż i występują jako drzwi pełne - bez przeszkleń. TERMO PRESTIGE to produkt typowo zewnętrzny do domów o bardzo dobrych parametrach przenikalności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 20.03.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 hmmm a jak Waszym zdaniem w porównaniu z Thermo Prestige wypadają drzwi Delta ROYAL 84P ? Przynajmniej z opisu http://www.delta.net.pl/produkty/drzwi-wejsciowe/delta-royal-p,18,2,69wyglądają na całkiem solidne. Wczoraj byłem na targach budowlanych w Jaworznie. Jedna z firm prezentowała Wikęd Thermo Prestige wyposażone we wszystkie bajery typu otwieranie za pomocą czytnika linii papilarnych. Robi to wrażenie... Cena także... dlatego szukam czegoś porównywalnego pod względem parametrów i trochę tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts