Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drzwi Premium - U od 1,2. Premium z termo - 1,0 . Różnica wg mnie niewielka nawet jak na drzwi typowo zewnętrzne. Jeśli polecam ość. termo, to z innych powodów (np. mniejsze ryzyko szronienia w przypadku dużych mrozów)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam na 10 kotwach: po 4 z boku i 2 u góry - zdaje się, że powinno być 13?

W TP uszczelka opadająca ok. - nie ma szczeliny.

Natomiast w Premium w narożniku na połączeniu progu z ościeżnicą z jednej strony jest mała szczelina - po zamknięciu prześwituje światło. Zauważyłem, że drzwi są źle wyregulowane, tzn. u góry drzwi niemal ocierają o ościeżnicę, natomiast na dole jest ok. 1 cm (patrząc we wrąb od strony zamków). Być może stąd ta szczelina. Będę dzwonił o regulację.

Czy masz zamontowane poszerzenia podprogowe?

czy możesz policzyć na ilu kotwach masz zamocowane swoje drzwi? aha i zrób test czy uszczelka opuszczana dochodzi do progu czy masz szczeline?

Ościeżnica termo ma znacznie więcej zalet niż ochrona przed mrozem czy szronieniem. Dla mnie jej największą zaletą jest jej sztywność i możliwość łatwego łączenia z naświetlami czy dostawkami. O narożniku termo pod witrynę nie wspomnę - przynajmniej u mnie ostatnio jest to "hit".

laczniki narozne.jpg

Wojt75 - jeśli masz takie prześwity jak opisujesz to zdecydowanie przydałaby się regulacja. Teraz (latem) jest OK, ale zimą będzie mniej przyjemnie.

Tak

Nie bardzo mi sie to podoba. Szkoda ze w TP nie ma dodatkowego zamka w momencie wyboru gałki. Widzę ze seria Optimum to wszystko posiada. Mocno rozważam Optimum + ościeżnica Termo. Cenowo wyjdzie ok 250zł taniej niż TP a parametry praktycznie taki same. Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Seria Optimum miała być dla osób które m.in. nie mają przygotowanego otworu pod TP ale chcieliby mieć dobre i ciepłe drzwi. To ja się pytam dlaczego Optimum + Termo wymaga wyższego otworu niż TP???

Dokładnie nie pamiętam ale raczej też. W optimum masz trochę inny zamek listwowy:

Optimum - 1 język przy klamce + po przekręceniu klucza w zamku wysuwają się rygle hakowe góra i dół (ryglują i dociągają skrzydło), możesz wyczuwać większy opór.

TP - 3 języki + po przekręceniu klucza w zamku wysuwają się rygle góra i dół które nie dociągają skrzydła a jedynie ryglują. Dociąganie skrzydła do ramy jest poprzez 3 języki.

Seria Optimum jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. Jest to produkt łączący cechy serii Premium i Termo Prestige. Cała gama produktów wygląda następująco:

Normal ... Premium+ościeżnica 9 lub 11 ... Premium+ościeżnica Termo ... Optimum ... Termo Prestige.

Był dość znaczny skok jakościowy i cenowy pomiędzy Premium na ościeżnicy Termo a drzwiami serii Termo Prestige więc Wikęd wprowadził coś dla Klientów którzy szukali jeszcze cieplejszych drzwi jak Premiumki (grubość skrzydła 54mm na piance) a nie chcieli wydawać aż tyle pieniędzy na TP (grubość skrzydła 86mm na piance). Optimum weszło pomiędzy te serie jako produkt pośredni (grubość skrzydła 76mm na piance).

Sama modyfikacja drzwi Premium (niezależnie od ościeżnicy) byłaby zbyt poważna aby można było podciągnąć je pod tą samą grupę (badania i atesty) - stąd jest Optimum. Moim zdaniem potrzeba było takiego produktu, bo najzwyczajniej w świecie czasem brakowało tej opcji dla Klienta. Coś lepszego ale nie wiele droższego.

"Czy w Optimum galka rowniez sie obraca bez klikniecia?"

Wkładki i wkładko-gałki są takie same.

Czy dopuszczony jest montaz drzwi z oscieznica termo kotwami na zew. muru a nie do srodka?

Jako stan wyższej konieczności..

Do wewnątrz jest lepiej. Pod względem antywłamaniowym (teoretycznie można kotwy odkuć i próbować odpinać) i dalej wygrzebywać piankę by wyciągnąć drzwi).

Termicznie - kotwa przewodzi zimno - i przenosi je na ramę. Dlatego warto zadbać o jej dobre przykrycie ociepleniem (ale ja tego aspektu aż tak bym nie demonizował).

Jako stan wyższej konieczności..

Do wewnątrz jest lepiej. Pod względem antywłamaniowym (teoretycznie można kotwy odkuć i próbować odpinać) i dalej wygrzebywać piankę by wyciągnąć drzwi).

Termicznie - kotwa przewodzi zimno - i przenosi je na ramę. Dlatego warto zadbać o jej dobre przykrycie ociepleniem (ale ja tego aspektu aż tak bym nie demonizował).

Pytam bo będę musiał poszerzyć otwór pod TP lub Optimum a poniewaz mam juz tynki wew. to chcialbym poszerzyc tylko na szerokosc oscieznicy i wtedy bedzie problem z zamocowaniem kotwami do wewnątrz...

Witam,

mam w planach zakupić dwie sztuki drzwi zewnętrznych firmy Wikęd do nowego domu jednorodzinnego.

1. Wzór 9 B.

Drzwi chcę 100 cm, białe, szyby Reflex wypukły.

Chcę wybrać albo Optimum albo Optimum z Termo. Czy warto dopłacać do Termo?

2. Wzór 4.

Drzwi 90 cm, białe, bez przeszklenia.

Tutaj raczej Premium (jakieś tańsze) bo to drzwi od kotłowi nieogrzewanej, które wychodzą na działkę.

Czy jest sens szukać czegoś tańszego?

Jak się ma porównanie jakości drzwi firmy Wikęd do firmy KMT?

Wszystkie porady mile widziane :)

Pozdrawiam!

Witam mam pytanie

Właśnie jesteśmy już po wyborze drzwi , wybrane optimum, był Pan który mierzył i ze względu na to że nie mamy wylewek kazał nam podmurować pod drzwiami, dom budowany z betonu komórkowego, a planowane ocieplenie chudziaka + wylewka to 20cm. No i pan prosił o podmurowanie z tego betonu komórkowego. Po czym jak byli budowlańcy to powiedzieli żebyśmy tak nie robili tylko ustawili drzwi na stemplach czy tym podobnym a pod drzwiami również dać wylewkę i ocieplenie bo będzie mostek termiczny i że ościeżnica będzie przemarzać. I teraz pytanko jak to zrobić, czy naprawdę będzie nam przemarzać??

jak dasz styro + wylewke pod drzwi to na pewno bedzie mostek termiczny. Ja bym podmurowal z BK + poszerzenie ( jesli takie jest mozliwe w tych drzwiach). Dodatkowo proponuje nie dochodzic z wylewka do samego progu lecz zrobic wstawke z XPS. Zrobilem tak przy balkonach i drzwiach i na to normalnie okladziny ceramiczne lub panele. Aha - mam tak z obu stron - wewnatrz i zewnatrz. Prog od zewnatrz jest na szerkosci 10 cm przykryty płytką na XPS-sie a dopiero potem kostka betonowa.

dzięki karolek75 za opinię ale doradź jeszcze , czy drzwi osadzić na tym betonie komórkowym tzn zrobić szczelinę tylko na piankę czy jakoś inaczej?? czymś tam jeszcze docieplić bo właśnie nie będzie tych poszerzeń.

Jesli sa dostepne - zdecydowanie dokupic poszerzenia. Patrz post plusfoto !!!