Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po to są wzorniki kolorów aby nie trzeba było zachodzić w głowę czy dany kolor jest taki sam czy inny. Ja chętnie wypożyczam za kaucją wzornik kolorów czy to Wikędu czy innej firmy, aby Klient mógł sobie porównać z oknami czy też bramami garażowymi których w ofercie nie mam.

P.S. nie polecam pożyczania bez kaucji - bardzo szybko takie wzorniki nikną :).

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam, szukam dobrego montażysty do drzwi wikęd thermo prestiz z woj,zachodniopomorskiego ok. Kołobrzeg,Koszalin. Tzn. takiego który wstawiał już takie drzwi w ciepłym montażu. Drzwi jeszcze nie zakupione. Zakup, usługa wstawienia, gwarancja. Dom w technologii energooszczędnej /pasywnej.

Czy ktoś może kogoś polecić.

Z góry dziękuje.

Lepiej się tej foli pozbądź bo za miesiąc lub dwa narobisz się przy jej zdejmowaniu.

Zdecydowanie popieram Twoje słowa. Z resztą w karcie gwarancyjnej masz zapisane, że musisz po montażu takową folię zdjąć. Jak będzie na nią dłuzej padało UV to skruszeje i będzie ciężko ja usunąć. Oczywiście będziesz pomagał sobie nożykem czy czymś podobnym i porysujesz skrzydło ;). Nie życzę Ci tego więc ściągaj folię :).

Witam

Żal zdejmować....taka fajna warstwa ochronna. A drzwi są bardzo fajne, dosyć masywne co jest in plus. Monterzy wsadzili do ościeżnicy kawałki xps'a, drzwi posadowione są również na xps'ie - powinno być ciepło.

Hmmm zaciekawiłeś mnie, masz może zdjęcia jak to montażyści ocieplili Ci ościeżnicę i postawili drzwi na XPSie ?

Pozdrawiam

Witam

Nie mam, drzwi stoją na dwóch stopach metalowych, pomiędzy chudziakiem a progiem jest xps - w sumie od chudziaka około 27 cm. W ościeżnicy są cienkie paski xps, przestrzeń wypełniona pianką InstaStik.

hmm ciekawie, rozumiem, że próg środkiem nie jest niczym podparty - poza tym XPSem.

Pozdrawiam

MMichał dobrze drąży - XPS nie ma takiej wytrzymałości na ściskanie jak np cegła czy beton. Może i będzie ciepło, ale próg będzie pracował, latał i ostatecznie będzie pod nim wiało. Już lepszym rozwiązaniem było postawienie drzwi na dziurawce docieplenie od zewnątrz drziurawki XPSem.

Są specjalne ciepłe parapety z XPS pod stolarkę, ale raczej balkonową, która jest specjalnie wyprofilowana pod rowki w ościeżnicy. Tam gdzie jest niski próg, to nie ma co ryzykować. Jeżeli budowa jeszcze nie jest zakończona, to sugerowałbym jednak wywalić ten XPS, i podmurować.

MMichał dobrze drąży - XPS nie ma takiej wytrzymałości na ściskanie jak np cegła czy beton. Może i będzie ciepło, ale próg będzie pracował, latał i ostatecznie będzie pod nim wiało. Już lepszym rozwiązaniem było postawienie drzwi na dziurawce docieplenie od zewnątrz drziurawki XPSem.

Są specjalne ciepłe parapety z XPS pod stolarkę, ale raczej balkonową, która jest specjalnie wyprofilowana pod rowki w ościeżnicy. Tam gdzie jest niski próg, to nie ma co ryzykować. Jeżeli budowa jeszcze nie jest zakończona, to sugerowałbym jednak wywalić ten XPS, i podmurować.

zdecydowanie podmurówka ale nie dziurawce tylko BK.... dodatkowo możesz jeszcze odciąć płytę grzewczą od tego BK paskiem XPS np 3cm. Ja tak mam zrobione przy drzwiach wejściowych i tarasowych i jest ok. wylewka nie jest wychładzana...

Witajcie

zamontowano u mnie ostatnio drzwi Wikęd - NORMAL.

W zamku górnym po jednej stronie mam miejsce na klucz a po drugiej stronie gałkę. Tak jak na foto poniżej.

Pytanie - czy wymaga wielkiego zachodu by gałkę i miejsce na klucz zamienić stronami?

Czy jest to możliwe? Wymaga to jakichś wierceń?

20170128_135310_resized.jpg

Pozdrav

Witajcie,

Chciałbym założyć drzwi wikędu w kotłowni (wyjście na ogród) Model 26c, pełne, wersja optimum. Jaką ościeżnicę do tego dobrać ? Drzwi 90, otwór mam teraz 100 więc i tak pewnie wymaga poszerzenia bo bob budowniczy zrobił tak jak mu było wygodnie ;)

Drugie pytanie to drzwi wejściowe - też będę brał wstępnie z wikędu. Niestety nie przyuważyłem na etapie projektu, ze wrzucili tam drzwi + 2x naświetla boczne + 1x naświetle górne. Wymiar otworu jaki mam to bodajże 180 x 235 cm. Chciałbym zrezygnować z jednego naświetla bocznego (tu jest sprawa jasna bo można zamurować) i górnego. Tu jest większy problem. Co tam wstawić ? XPS-a wkleić ? Jak wtedy z montażem drzwi ?

Witajcie,

Chciałbym założyć drzwi wikędu w kotłowni (wyjście na ogród) Model 26c, pełne, wersja optimum. Jaką ościeżnicę do tego dobrać ? Drzwi 90, otwór mam teraz 100 więc i tak pewnie wymaga poszerzenia bo bob budowniczy zrobił tak jak mu było wygodnie ;)

Drugie pytanie to drzwi wejściowe - też będę brał wstępnie z wikędu. Niestety nie przyuważyłem na etapie projektu, ze wrzucili tam drzwi + 2x naświetla boczne + 1x naświetle górne. Wymiar otworu jaki mam to bodajże 180 x 235 cm. Chciałbym zrezygnować z jednego naświetla bocznego (tu jest sprawa jasna bo można zamurować) i górnego. Tu jest większy problem. Co tam wstawić ? XPS-a wkleić ? Jak wtedy z montażem drzwi ?

Nie latwiej wstawic nadproze? i tak to bedzie ocieplone pozniej.

Witajcie,

A zakładaj jaką chcesz, pewnie nie zdecydujesz się na ościeżnicę TERMO do kotłowni, więc nawet nie będę proponował. Przy ościeżnicy "9" nie będzie trzeba rozkuwać.

Nie latwiej wstawic nadproze? i tak to bedzie ocieplone pozniej.

Można, ale jest to niełatwe i upierdliwe kiedy wieńce i nadproża są już wylane. W szczególności kiedy tak faktycznie otwór potrzebujemy zmniejszyć tylko o 25 cm. Ja bym nie rezygnował z tego naświetla - będzie to prostsze i tańsze niż wykonanie nadproża.

Swoją drogą, to jeżeli dobrze pamiętam to producent ma również przygotowane otwory do montażu do nadproża. Raczej ciężko będzie na sztywno zamocować ościeżnicę do XPSu.

..

Drzwi z doświetlem powinny być zamontowane także górą (przy jednoskrzydłowych to nie zawsze jest wymagane, chociaż dla ościeżnic aluminiowych fabryka daje odpowiednią ilość kotew. Po prostu ościeżnice na łączeniu nie są tak sztywne jak całościowe i muszą być zakotwione, więc żaden XPS nie pomoże. Murując wstaw odpowiednie nadproże i po kłopocie.