Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamek główny masz na dole i tam jest elektrozaczep. Góra może być wyposażona we wkładko-gałkę, która jest "otwarta". Wtedy używasz samego dołu (zamek główny podklamkowy, bo jeszcze w klasie Premium masz 3 zamek na samym dole zintegrowany z zamkiem podklamkowym) z elektrozaczepem.

Gdy np. wyjedziesz na wakacje zawsze jest dobrze mieć to dodatkowe zamknięcie w postaci górnego zamka, który jest niezależny względem dołu.

Jak długi tu jest pochwyt? Z proporcji wydaje mi się ze 120cm. Ale może ktoś dardziej obyty by napisał.

dzięki za linki, szczególnie ta fotka mnie urzekła :)

I teraz pytanko odnośnie pochwytu, czy na fotce jest prosty ? Chodzi o elementy łaczące pochwyt z drzwiami :) Czy sa łukowe te elementy?

http://www.awi-drzwi.pl/wp-content/gallery/drzwi-stalowe/img_1833.jpg

Jak długi tu jest pochwyt? Z proporcji wydaje mi się ze 120cm. Ale może ktoś dardziej obyty by napisał.

120cm taki pochwyt ma.

Całość skrzydła ma 201,5cm. Szybek w szkle masz 6 + niecałe 2 kawałki wcisnąłbyś pod szybę i nad nią :) = w zaokrągleniu 200cm na 8 części podziel.

Daje to 25cm na jedną kankę szyby. Antaba biegnie przez niecałe 5 kanek x 25cm = około 120cm :)

Wiedziałem, że w końcu zostanę Pitagorasem :) - bynajmniej pani od matematyki wbijała nam to przez lata do głowy :).

Integracja jest poprzez cięgno. Upraszczając i bagatelizując - przekręcasz wkładkę pod klamką i obracasz zamek pod klamką (główny), który "patyczkiem" popycha zamek dolny (dla drzwi premium, bo normal ma tylko 2 zamki).

A jak ma się to do elektrozamka?

Zakładam ze drzwi sa zamknięte. Aby je otworzyć muszę dać napięcie na elektrozamek lub użyć klucza.

Klucz mechanicznie otworzy zamek oraz za pomocą cięgna pociągnie dolny zamek. A co z elektrozamkiem?

Nie wiem jak Ci to opisać. Drzwi są zamknięte na elektrozamek pod klamką. Dolny zamek (na wysokości kolana) jest otwarty (bolce są schowane).

Kluczem cofniesz język zamka (nie rygle) i tak je otworzysz lub jeśli dasz napięcie na elektrozamek.

Użycie klucza do zamknięcia wysunie bolce z zamka.

Nie ma mnie już w pracy abym mógł strzelić Ci jakąś fotkę jak to dokładnie wygląda.

Poza tym trochę mieszamy tematy i chyba się gdzieś zgubiliśmy ;)

Edytowane przez theme

Oj do Mazowsza mam kilka kilometrów :). Mazowieckie między innymi obsługuje Piotrek Jażewicz (regionalny z Wikędu). Do tego masz masę dystrybutorów, którzy właśnie po to są aby pokazać na żywo, wytłumaczyć zasadę działania etc. Dobrze jest przedzwonić do Wikędu i zapytać o dealera na Twój rejon. Oni skierują Cię do najbliższego sklepu z towarem, bo nie każdy dealer chce rozmawiać z detalistą (takie czasy na nakierowanie sprzedaży).

Warszawa, ul. Bartycka - zagłębie drzwi i nie tylko :).

Odezwij się na PW jeśli jesteś zainteresowany - podrzucę Ci namiary na hurtownię, która obsługuje tamten rejon. Podadzą Ci namiary do ich klienta (sklepu) to będziesz mógł pojechać i pooglądać. Zazwyczaj pamiętają, kto jakie drzwi ma u siebie na ekspozycji więc będzie łatwiej.

• 2 weeks później...
to ostatnie pytanie na dziś, czy ta druga górna wkładka zamka jest obligatoryjna czy można z niej zrezygnować?

Autorus można zrobić opcję drzwi na jeden zamek, a więc byłaby jedna wkładka... jest to oczywiście zamówienie traktowane jako kontraktowe więc za dopłatą - więc pytanie czy warto rezygnować z dodatkowych zabezpieczeń, które są w standardzie.

pozdrawiam

P.J

Na stronie firmowej WIKĘD jest w dziale kontakt mapka z regionalnymi kierownikami sprzedaży na Polskę, wystarczy napisać e-mail z prośbą o wskazanie salonu sprzedaży detalicznej w Państwa lokalizacji. Na pewno ktoś poleci gdzie drzwi można kupić, ale co ważne "obejrzeć" a może nawet i wskażą punkt, który dysponuje konkretnym wzorem jakiego Państwo szukają.

Czy poza Bartycką są gdzieś przedstawiciele detaliczni tych drzwi? Chciałbym dostać wstępną wycenę...

Wycenę drzwi w standardzie możesz zrobić samemu:

http://wiked.pl/nowe-zamowienie

Końcowa kwota jest NETTO więc doliczasz 23% za drzwi lub 8% z usługą montażu (sam montaż liczony jest osobno).