theme 11.10.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 W elektrozaczepach jest funkcja dzień-noc i można obsługiwać drzwi bez prądu. Inaczej byłoby to trochę dziwne w razie awarii prądu aby nie można było wejść do domu. Zawsze jest opcja otworzenia drzwi z klucza.A co do samozamykacza to tak - jest to urządzenie do dociągania (zamykania) drzwi samoistnie. I jest niezbędny jak montuje się elektrozaczep z funkcją rolki. [email protected] - co do kabli to pytaj elektryka. Ja nigdy nie podłączam elektryki, bo nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 18.10.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Dostałem informację od handlowca, że Wikęd zaprzestaje produkcji drzwi o grub. 54 na rzecz 64 mm. W przypadku wzoru nr 12 będzie to ok. 400 zł więcej. Warto dopłacić do tych 10 mm grubości?I czy cena za wzór 12 (90, ościeżnica stalowa) 2200 zł brutto (+ montaż) to dobra cena? Edytowane 18 Października 2017 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 18.10.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Dostałem informację od handlowca, że Wikęd zaprzestaje produkcji drzwi o grub. 54 na rzecz 64 mm. W przypadku wzoru nr 12 będzie to ok. 400 zł więcej. Warto dopłacić do tych 10 mm grubości? I czy cena za wzór 12 (90, ościeżnica stalowa) 2200 zł brutto (+ montaż) to dobra cena? chyba ciemnotę ktoś ci chce wcisnąć dopiero wyszedł nowy katalog na październik i nie ma tam wzmianki o 64 mm, pewnie chcą ci wcisnąć inna firmę pod sztandar wikeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 18.10.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Witajcie, to mój pierwszy post i od razu zwracam się do Was z prośbą o radę. Jestem na etapie wyboru drzwi wejściowych do domu jednorodzinnego, po przewertowaniu dziesiątek stron internetowych zdecydowałem się na zakup drzwi Wikęd Prestige lux, wzrór 25C, kolor antracyt, szer. 90. Otrzymałem wycenę opiewającą na kwotę 5090 zł brutto (jest to cena brutto, która obejmuje montaż, poszerzenie podprogowe, wkładka klasy C). Czy według Was cena jest ok? Nadmienię tylko, że w innym sklepie stacjonarnym (byłem osobiście) drzwi Wikęd TERMO Prestige zaproponowano mi w cenie 4200 zł (brutto z montażem) . Zdaje się, że to jakiś starszy model. Czy zatem warto dopłacać niemal 1000 zł do najnowszego katalogowego modelu? Jeszcze jedno, poprosiłem również o wycenę drzwi KMT (model KMT Plus75 passive, szer. 90, wariant 13 S1, kolor antracyt + szklenie przezroczyste antywłamaniowe (P4) +ościeżnica KMT ENERGY 90 wraz z progiem ENERGY 90 + klamka KMT GAMA Inox z zabezpieczeniem + nasadka płaska PLUS 75 + 1 szt. wkładka antywłamaniowa + 1 szt. wkładko-gałka antywłamaniowa) - wyceniono je na ok. 4800 zł (brutto z montażem). Jak wypadają na tle Wikędów? zarówno tych TERMO Prestige jak i nowszego modelu Prestige LUX? Edytowane 18 Października 2017 przez rudnis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.10.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Wygląda, że jedna z firm wyceniła drzwi ze starego katalogu z rabatem a druga wg nowego. Wydaje mi się, że w Termo Prestiżach nic się nie zmieniło (poza ceną i nazwą). Zaletą tej serii KMT jest futryna w bardziej "normalnym" rozmiarze (częściej pasuje do standardów budowlanych. Wikędowa ościeżnica aluminiowa wymaga większych otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.10.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 @updzięki za odpowiedź. Po drobnych negocjacjach i rabatach ceny wyglądają następująco:- Wikęd Prestige + ościeżnica ENRGY 90 - 3700 zł (brutto z montażem)- KMT Plus75 Passive - 4700 zł (brutto z montażem) Które z tej dwójki byście polecili? Sprzedawca gorąco namawia mnie na KMT, ponieważ ponoć sporo Wikędów wraca na reklamację i sporo ma z nimi roboty, natomiast KMT sprzedał już tysiące i bardzo je poleca, m.in. z powodu braku reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 21.10.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Dostałem informację od handlowca, że Wikęd zaprzestaje produkcji drzwi o grub. 54 na rzecz 64 mm. W przypadku wzoru nr 12 będzie to ok. 400 zł więcej. Warto dopłacić do tych 10 mm grubości? I czy cena za wzór 12 (90, ościeżnica stalowa) 2200 zł brutto (+ montaż) to dobra cena? Ja za Wikęd Premium (ale wzór 1) płaciłem 1450 zł z montażem. Mam 3 szt. takich i jestem z nich zadowolony. Główne wejściowe KMT, ogólnie są ok, ale jakiś problem jest z uszczelkami i czekam na serwis, aby to poprawił. Aha, z KMT miałem jeszcze jeden problem, bo ościeżnica "się nie schodziła" i czekałem 3 tyg. na jej wymianę. Ponoć mieli na fabryce problem, ale nie informowali klientów o tym, tylko czekali aż sami się odezwą (a nóż będzie mniej ościeżnic do wymiany :/ ) Myślę, że drugi raz poważnie zastanawiałbym się nad Wikędem z wyższej serii na główne drzwi wejściowe. Na razie mam je niecały rok, więc czas pokaże, które się lepiej sprawdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kita102 21.10.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Jeżeli uwiera Cie tysiąc zł to bierz kmt, mam u siebie wikędy i jak narazie nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.10.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Dzięki za opinie. Jeżeli uwiera Cie tysiąc zł to bierz kmt, mam u siebie wikędy i jak narazie nie narzekam. Jak to na budowie kasy nigdy za wiele. Jednak jeżeli te KMT są tego warte byłbym w stanie wysupłać dodatkowy 1k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.10.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 @up dzięki za odpowiedź... Które z tej dwójki byście polecili? Sprzedawca gorąco namawia mnie na KMT, ponieważ ponoć sporo Wikędów wraca na reklamację i sporo ma z nimi roboty, natomiast KMT sprzedał już tysiące i bardzo je poleca, m.in. z powodu braku reklamacji Sprzedawca gorąco namawia mnie na KMT, ponieważ ponoć sporo Wikędów wraca na reklamację i sporo ma z nimi roboty, natomiast KMT sprzedał już tysiące i bardzo je poleca, m.in. z powodu braku reklamacji Nie do końca rozumiem co Ci wyceniono, ale wg mnie sprzedawca "czaruje". W przypadku obu firm reklamacje miałem jednostkowe na setki drzwi. Kmt podpadło bardziej (drzwi się "wklęsły" - podobno cała seria i musiałem wymieniać skrzydło któe przysłala mi fabryka. Innym razem zamek, ale to już była reklamacja do dyskusji - tyle że wymieniona dla świętego spokoju. Podobną miałem w Wikędzie, tyle że u nich sprawę załatwił serwis a nie zwalali tego na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Decyzja już zapadła - biorę Wikędy Prestige. Tysiaczek więcej będzie na bramę garażową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.10.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Rudnis - pisałeś do mnie PW i dopiero dzisiaj mam chwilę czasu na odp na forum. Co do nowych Prestige Luxów to jeszcze nie miałem ich w ręku więc nie chcę się wypowiadać na temat wprowadzonych zmian. Z tego co widzę po katalogu to doszło wypełnienie ościeżnicy. Nie wiem co tam jest wsadzone. Skrzydło raczej nic się nie zmieniło. Termoizolacja polepszyła się z 0,85 na 0,79. Raz jeszcze podkreślę - nie chcę się wypowiadać, bo nie widziałem. Jakieś próbki mam dostać niedługo to może coś podpowiem więcej. Większą modernizację przeszła seria Premium, bo zmiany konstrukcyjne były znaczące - choćby wymiana zamka na listwowy. A jak bierzesz Prestige ze starszej serii to się nie zawiedziesz. Wiesz co kupujesz, bo nowa seria (ciekawe co dokładnie zmienili) jeszcze jest zagadką. A i tysiaczek się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 24.10.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Dokładnie. W pewnym momencie przeszło mi przez myśl, że być może ten wątek sponsoruje Wikęd - tak ich produkty są zachwalane W każdym razie myślę, że wybrałem dobrze. Dziękuję wszystkim wypowiadającym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 25.10.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja też mam wikęda thermo prestige i wygląda solidnie. Niestety więcej będę mógł powiedzieć dopiero jak będę mieszkal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.10.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Swego czasu pojawiał się tu jeszcze Piotr Jażewicz z Wikędu i pomagał w trudnych pytaniach typowo technicznych czy też informował o jakiś nowościach, których my jeszcze na oczy nie widzieliśmy. Ostatnio go tu nie widać, a szkoda, bo podpowiedziałby co znajduje się w ościeżnicy.Tak czy inaczej - masz tysiaka w kieszeni i wiesz co kupujesz, bo masz sprawdzoną już serię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjazewicz 28.10.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 @up dzięki za odpowiedź. Po drobnych negocjacjach i rabatach ceny wyglądają następująco: - Wikęd Prestige + ościeżnica ENRGY 90 - 3700 zł (brutto z montażem) - KMT Plus75 Passive - 4700 zł (brutto z montażem) Które z tej dwójki byście polecili? Sprzedawca gorąco namawia mnie na KMT, ponieważ ponoć sporo Wikędów wraca na reklamację i sporo ma z nimi roboty, natomiast KMT sprzedał już tysiące i bardzo je poleca, m.in. z powodu braku reklamacji Cześć Najlepiej jakbyś mógł zobaczyć jedne drzwi obok drugich wtedy myślę, że decyzja byłaby łatwiejsza dla Ciebie bo widziałbyś różnice a co za tym idzie korzyści, które miałbyś po zakupie drzwi WIKĘD, m.in: 1. Drzwi grubości 86mm 2. W standardzie zamek listwowy tzw zasuwnica 6 punktowa, wyposażona w 3 języki centralne z cichym domykiem - które zapewniają komfort użytkowania, szczelność drzwi, lepszy docisk a co za tym idzie minimalizują ryzyko wypaczania się skrzydła 3. Drzwi w systemie 3 uszczelek po obwodzie skrzydła + opadająca uszczelka w standardzie 4. Drzwi w systemie 4 stronnej przylgi / przylga skrzydła u dołu zapewnia lepszą szczelność drzwi w części progowej. 4. Zawiasy z pełną regulacją 3D z nasadkami- skonfigurowane przez Nas i produkowane wyłącznie dla firmy WIKĘD 5. Ościeżnica aluminiowa z przegrodą termiczną w standardzie 78mm rama + system podprogowy ciepły w standardzie ościeżnicy próg z przekładką termiczną montowany pod ościeżnicą (która w LUXACH jest wypełniona wkładek termoizolacyjnym) I jeszcze znalazłoby się kilka innych, aczkolwiek wydaje mi się że te kilka argumentów jest istotne. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 28.10.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Dzieki, drzwi już zamówione, oczywiście wikęd Prestige, wzór 26. Myślę, że to dobry wybór. Który model Wikędów polecilibyście jako drzwi wewnętrzne z domu do garażu? Garaż w bryle domu, na poziomie -0,5, ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.10.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Piotrze - ja jeszcze chwilę czekam na mój zestaw ścinków z luxów i pytanie zanim do mnie dotrą pomoce - czy możesz trochę przybliżyć nam co jest wewnątrz ościeżnicy od luxów? Ud się poprawiło. Zapewne trochę dzięki ciepłym ramkom w szkleniu i dzięki wypełnieniu ościeżnicy. No chyba, że jest to tajemna receptura i nie chcesz na forum udzielać takich info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikas1989 19.11.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Witam. Mam drzwi Wikęd Thermo Prestige z jednym doswietlem. Niestety szyba w doświetlu pękła. Niestety nie było nas wtedy w domu, więc nie ma mowy tu o działaniu osób trzecich. Firma u której drzwi były zamawiane twierdzi że pierwszy raz spotyka się z taką sytuacją w firmie Wikęd. Czy może miał ktoś podobną sytuację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.11.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Dużo doświetli mam "na sumieniu" ale z pękniętą szybą się nie spotkałem. Czasem Nie potrzeba by ktoś byl w domu, by szyba pękła. Różne są przyczyny i nie wszystkie są zależne od użytkowników, montażysty czy też drzwi. Wrzuć zdjęcie. Może uda się coś wywrózyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts