Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wstępie dziękuje @piotrjazewicz za namiary na dystrybutorów blisko mojej lokalizacji. Byłem u jednego w sobote, niestety mieli tylko 1 szt i to jeszcze nie zamontowaną w folii. Dodatkowo była w kolorze a la czerwień ferrari a to nie mój target wiec nie mogę sie tu wypowiadać o wrażeniach kolorystycznych. Muszę podjechać na Bartycką i tam obejrzeć inne egz. Najgorsze było to że drzwi wikęd stały obok drzwi Hormanna i niestety moim kompletnie zielonym okiem laika widać różnice w jakości wykonania obu drzwi. Wiem że nie ma co porównywać tych dwóch firm ponieważ cenę możemy liczyc x2 względem siebie ale po tej wizycie mam jeszcze większy mętlik w głowie. Ogólnie moje wrażenia z drzwi weekend są pozytywne, są w miare dobrze wykonane, mają ciekawy design i wg informacji od dealera mają niezłe parametry termiczne w przypadku zastosowania ościeżnicy termo w wersji premium (opcja za dopłatą). Ze wszystkimi bajerami (elektrozamek, premium, termo, nadświetle, długi podchwyt) to wydatek ok 4,5k, względem Hormana w z podobnymi bajerami to już prawie 9k więc cena wydaje się dosyć atrakcyjna względem konkurencji.

Dokładnie akurat w Pruszkowie stoi "ferrari" taki był pomysł właścicieli, aby zwrócić uwagę i zrobić wrażenie na kliencie. Wiadomo firm konkurencyjnych jest już sporo, wszędzie się opatrzył złoty dąb, orzech i inne standardowe kolory a sam salon tejże firmy jak widziałeś robi wrażenie.

Tak jak napisałeś różnica w cenie jest spora, nie ma co ukrywać że drzwi stalowe jest to półka średnia, gdzie klienci nas uważają za jednego z lepszych w tym segmencie producentów drzwi stalowych. Porównywałeś to prawdopodobnie z drzwiami płaszczowymi wykonanymi z aluminium z inną technologią zawiasów, zamków itp.. stąd też różnice cenowe jak i oczywiście w wyglądzie.

Warto sprawdzić pozostałe firmy.

Edytowane przez piotrjazewicz

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po wnikliwej analizie, na 99% wiem, że zamówię Wikęd, mam jednak kilka pytań, na które niestety nie znajde odp w katalogu.

- jak rozumiem ten elektrozamek można sobie połączyć z zewn sterowaniem, typu alarm czy czytnik biometryczny, czy przy jego zakupie są jakoś wyprowadzone kableki, czy jest on jedynie montowany do pochwytu ? Jeżeli nie ma to czy da się jakoś wyjść poza ościeżnice ?

- czy elektrozamek można dostawić później ?

- czy istnieje możliwość zainstalowania kontaktronu a jeżeli nie to czy nie będzie problemu z gwarancja przy instalacji poprzez firmę od alarmów ?

- czy istnieją gdzieś rysunki tech wzorów lub czy można dany wzór zobaczyć na zywo - w szczególności zależy mi na zworach z cienką szybka np 26, 25 - chodiz o jej szerokość względem drzwi ? Czy te obwódki inox wokół szklenia to są na szkle, czy na pełnym profilu (tzn co jest pod ninimi) ?

- jak jest rozwiązany próg, wyczytałem że jest nakładka alu lub pcv ale co pod ? Czy można tam zastosować poszerzenia termo czy może jakiś inny sposób na ciepły próg ?

- jakie są zalecane opcje ciepłego montażu, spotkałem się z opinią że w przypadku ościeżnicy alu nie daje się taśm ?

- czy istnieje możliwość zastosowania innych folii/oklein niż w katalogu np daglezja?

Będę wdzięczny za info :)

Autorus na Bartyckiej ekspozycja winna się pojawić na dniach, w jednym z największych salonów drzwiowych w tym miejscu. Bartycka mówią iż pomału umiera, nic dziwnego koszty najmu lokalów są tak wysokie iż przedsiębiorcy nie wytrzymują i zamykają swoje sklepy, biura. Na pozostałych adresach wydaje mi się, iż mogłeś zobaczyć drzwi na żywo.

Sherif dzwoniłeś podajże do mnie, więc pytania zostały mam nadzieję wyjaśnione w razie potrzeby pozostaję do dyspozycji.

Tomekwa jeśli potrzebowałbyś adresu, gdzie jest ekspozycja najbliżej Ciebie to proszę na emaila lub priv.

pozdrawiam :)

Sherif - pytanie szczegółowe o "doposażenie" drzwi kieruj do Wikędu. Oni odpowiedzą co można dodać a czego nie i ile to kosztuje.

Instalacje alarmową z doświadczenia wiem, że lepiej montować przed montażem drzwi, bo później jest trochę więcej roboty.

Odnośnie oklein to raczej nie będzie takiej możliwości aby wrzucić inną. Za to masz całą paletę RAL kolorów.

680,- netto drogą nie chodzi ale moim zdaniem (uogólniając) warto.

Pięknie się montuje, sztywna jak po niebieskiej pigułce, na prawdę dobrze spasowana ze skrzydłem. Skrzydło przyjeżdża osadzone na ościeżnicy.

Do niej bez dopłaty możesz dobrać sobie próg ciepły z kompozytu zamiast aluminiowego. Co tu pisać więcej ... u mnie co raz więcej ludzi zamawia na TERMO, bo poszła fama, że dobra rzecz i to człowieka aż cieszy :).

680,- netto drogą nie chodzi ale moim zdaniem (uogólniając) warto.

Pięknie się montuje, sztywna jak po niebieskiej pigułce, na prawdę dobrze spasowana ze skrzydłem. Skrzydło przyjeżdża osadzone na ościeżnicy.

Do niej bez dopłaty możesz dobrać sobie próg ciepły z kompozytu zamiast aluminiowego. Co tu pisać więcej ... u mnie co raz więcej ludzi zamawia na TERMO, bo poszła fama, że dobra rzecz i to człowieka aż cieszy :).

Dzięki wielkie za informacje. I znowu trzeba podjąć ciężką decyzję, czy ciąć koszty czy inwestować w późniejszą oszczędność :-)

Autorus na Bartyckiej ekspozycja winna się pojawić na dniach, w jednym z największych salonów drzwiowych w tym miejscu. Bartycka mówią iż pomału umiera, nic dziwnego koszty najmu lokalów są tak wysokie iż przedsiębiorcy nie wytrzymują i zamykają swoje sklepy, biura. Na pozostałych adresach wydaje mi się, iż mogłeś zobaczyć drzwi na żywo.

Sherif dzwoniłeś podajże do mnie, więc pytania zostały mam nadzieję wyjaśnione w razie potrzeby pozostaję do dyspozycji.

Tomekwa jeśli potrzebowałbyś adresu, gdzie jest ekspozycja najbliżej Ciebie to proszę na emaila lub priv.

pozdrawiam :)

Tak, rozmawialiśmy chwilę :) Dziękuje za wyjaśnienie tematów technicznych oraz za wskazanie ekspozycji, gdzie mogłem zobaczyć sobie Wasze drzwi w róźnych kolorach i wersjach.

Finalnie zamówiłem już i to nawet dwie sztuki.

Nie mogę jednak zrozumieć jednej rzeczy: dlaczego drzwi dwuskrzydłowe są tańsze i to o kilkaset zł niż jednoskrzydłowe (z dostawką) :eek:

Sherif a to miło, iż drzwi się spodobały i ekspozycja i było co wybrać dla Siebie.

Opcja z naświetlem bocznym tak jak rozmawialiśmy, to ciekawe rozwiązanie które najczęściej wybierają klienci gdyż tak jak napisałeś kosztuje to nawet czasem i taniej niż drzwi dwuskrzydłowe a co ważne ten zestaw jest już na ościeżnicy TERMO wraz z naświetlem też ciepłym aluminiowym, zawiasami 3D z nasadkami na zawiasy, ciepłym progiem gdzie w tej samej cenie mielibyśmy drzwi dwuskrzydłowe ale na ościeżnicy stalowej. Cena zaś wiąże się z tym iż drzwi dwuskrzydłowe, jak sama nazwa wskazuje to są 2 skrzydła, gdzie jedno jest w pełni uzbrojone i kosztuje około 1989zł netto zaś dostawka przeszklona 1600zł netto - gdyż jest to nic innego jak drugie skrzydło - tylko że bez zamków. Zaś naświetle około 30cm kosztuje 860zł + ościeżnica TERMO 680zł a więc koszt ogólny 1540zł. Kosz samego naświetla nie jest duży, gdyż jest to w przeciwieństwie do ościeżnicy TERMO systemowe aluminium ogólnodostępne na rynku, zaś profil ościeżnicy TERMO został zaprojektowany przez Nas i tłoczony dla nas przez co koszty związane z wyprodukowaniem są dużo większe.

Edytowane przez piotrjazewicz

Dzięki wielkie za informacje. I znowu trzeba podjąć ciężką decyzję, czy ciąć koszty czy inwestować w późniejszą oszczędność :-)

Wrócę z konkretną wartością:

- zakładając że drzwi mają wymiar 100x210cm (2,1m2) i wsp. U na poziomie 1,7 i te same drzwi z osc. termo o wsp. całkowitym U1,1. Różnica 0,6. Wg kalkulatora firmy Ms z ktorego korzystam przy ogrzewaniu gazem ciekłym oszczędzisz 1360zł (przez 20lat). Ale jeśli grzejesz węglem to będzie to juz tylko 290zł przez 20 lat. Inne nośniki są po środku. Także - ekonomicznie jest to policzalne wyraźnie, ale jak powiedziałem - komfort to rzecz bezcenna.