Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie są rodzaje tynków ekologiczny na zewnątrz?

Recommended Posts

Ja jestem producentem tynków mineralnych, stąd podałem ci kolorystykę jaka jest u mnie i ceny [brutto] dla klienta. Wydajność powinna być podobna - zależy od grubości ziarna. Cen u innych - nie znam. Wiem, że bywają wyższe. Mogę jeśli chcesz podać dane "techniczne". To ty musisz porównać i podjąć decyzję "co". Mając i dane techniczne i ceny.

Pytania: tel. 602 368 633

Kompresor plus pistolet do tynków:) Samym kompresorem nie da się nałożyć;)

Skład tynku mineralnego :cement biały 52,5 IR, wapno, mączka dolomitowa Biała Marianna - awizacja jako dolomit, lecz swego czasu była jako marmurowa. Zmiana nastąpiła z powodu zmian w podatku VAT w połowie lat dwutysięcznych, do tego pigmenty cementowe, i tzw "chemia" mająca za zadanie polepszenie własności tynku i ograniczenie typowych wad tynków mineralnych czyli występowanie przebarwień - czy to z powodu niekorzystnych warunków tuż po nałożeniu, lub z jakoś [a raczej braku] podłoża na które jest nakładany.

Zarówno cement, wapno, mączka są to składniki naturalne, lub uzyskiwane z naturalnych od lat stosowanych w budownictwie. Pigmenty cementowe są jednymi które mogą barwić taką mieszankę,. Chemia - niestety konieczność, nie zmieniająca właściwości tynku. Suma składników innych niż mineralne sięga co najwyżej nieco ponad 1%,z tego znakomitą część stanowią pigmenty barwiące tynk.

Są paroprzepuszczalne, składają się z naturalnych składników, nie mają wpływu na człowieka, zaś wapno ma właściwości grzybobójcze. Stąd ich dawna nazwa : tynk szlachetny, w odróżnieniu od zwykłego.