Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor elewacji problem

Recommended Posts

Witam

mam taki problem: zrobiony mam tynk mineralny biały baranek i chcę go pomalować farbą silikonową. Wszystko system Caparola. Zakupiłem już 2 opakowania po 2,5l każdy kolor na próby ale nie wiem co się dzieje że na ścianie kolor wygląda zupełnie inaczej. Chcę uzyskać kolor szary /jak myszka/. Farby zamawiane to szafir 30 i lavender 20. Na próbniku wyglądają tak jak chce a na ścianie wyszły niebieskie......

Może ktoś kto zna się na tych farbach Caparola i doradzi który odcień wybrać......

POMOCY

IMAG0708.jpg

IMAG0708.jpg

Na tynku mineralnym, i to białym, jeżeli jest dobrze położony na dobrym gruncie nie musi być żadnej farby.

Farba zewnętrzna zastępuje fakt, że tynki mineralne [lub to co jest nimi nazywane], nie są barwione w masie, co sprawia że jest tylko jeden / dwa kolory lub barwione na bardzo jasne kolory co oznacza że chcąc uzyskać jakiś wyraźniejszy zalecają pomalować tynk.

Są farby zapobiegające wysoloeniom, ale stosuje się farby egalizujące / egalizacyjne [?] ale na mocniejsze kolory, i to zasadniczo na tych ścianach które są wyastawione na działanie dużej wilgoci / wystawione na mocny deszcz. Z drugiej strony skład tak się zmienił [tzw. chemia, czyli dodatki], że ten problem jest bardzo mocno ograniczany już u producenta.

Jeżeli chcesz mieć biały - nie musisz malować.