myszka84 13.07.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam, znajomi kupili budynek mieszkalno-gospodarczy. I teraz remontują tą część gospodarczą na mieszkalną(ale nigdzie tego nie zgłosili), jak to jest z prawem, czy będą mieli jakąś karę za to, jak tak to w jakiej wysokości.czy mogą sobie remontować i to nie wyjdzie na jaw??????Jak to jest z tym prawem????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.07.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 na jaw musi wyjść, bo jak zmienią przeznaczenie części gospodarczej, to zmieni im się podatek. A z podatkami to już lepiej nie żartować. remont zależy jaki to remont. Najlepiej iśc do gminy czy urzędu miasta, powiedzieć, że się ZAMIERZA remontować i jakie formalności trzeba. Nie wiem, czy nie projekt przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dziękuję za informację.A co jeśli oni już zaczęli remont tej części gospodarczej??????A jeśli nigdzie tego nie zgłoszą, to w jaki sposób może wyjść na jaw???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 21.07.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 a życzliwych ludzi po sąsiedzku nie ma???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Czyli jedynie jak może wyjść na jaw, to dzięki życzliwym sąsiadom tak??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 21.07.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jeśli masz na myśli życzliwych inaczej, to tak... a tak jest więcej niż Ci się wydaje... - smutne to, ale prawdziwe. Poza tym, budynek gospodarczy nieco się rózni od mieszkalnego - tego też nie ukryjesz.... ludzie chodzą, jeżdżą i widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No dzięki.pewnie że tego się nie ukryje.a co jeśli już to wyjdzie na jaw, ze część gospodarcza jest zrobiona na mieszkalną???????????Co wtedy ich czeka??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 21.07.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 spoooora grzywna i przywrócenie budynku do stanu pierwotnego lub sama grzywna- poczytaj (poszukaj) w poradnikach o prawie remontowo-budowlanym.... a, jak już znajdziesz, to lepiej poleć tę lekturę znajomym, by w pewnym momencie nie byli zdziwieni i zaskoczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 21.07.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 samowolki remontowo-budowlane są niezbyt opłacalnymi inwestycjami - wybór należy do inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 21.07.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 nie wiem jak wyglada ten budynek mieszkalno-gospodarczy z zewnątrz i jak to jest w papierach, ale od wzystkiego co się ma płaci się podatek... oczywiście inny jest dla "domu" a inny dla pomieszczeń gospodarczych... poza tym co jakiś czas różne instytucje (geodezja, urząd gminy)robi inwentaryzację planów i mapek... moi sąsiedzi chcieli zmienić dach na budynku gospodarczym, ale przy demontażu starego rozsypały sie ściany, więc je naprawili i przedłużyli garaż o tyle co kiedyś zajmowały murowane kibelki za tym budynkiem, założyli nowy dach, wszystko otynkowali i nikomu nic nie zgłaszali, bo tak naprawdę powierzchnia zabudowy się nie zmieniła, kształt dachu i wysokość chyba taka sama poza przedłużeniem nad dobudową (nad kibelkami był osobny daszek niżej)...wszystko było ok, sąsiedzi nie wnikali (bo żyjemy w zgodzie), od strony ulicy budynek jest prawie niewidoczny(zasłania go dom), nikt się nie czepiał przez ileś tam lat, aż w tamtym roku geodeci robili pomiary... coś im nie pasowało i zaczęli grzebać w papierach... i dostali karę za samowolke budowlaną... ile???... nie wiem, ale sasiadka wyjechała za granicę, żeby zarobić, bo mało to nie było:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 21.07.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 A ja mam nie odparte wrazenie, ze to autor watku jest wlasnie "zyczliwym" sasiadem, myle sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 "nie wiem jak wyglada ten budynek mieszkalno-gospodarczy z zewnątrz i jak to jest w papierach" a dokładnie to czemu o to pytasz??????jak wygląda????i jak w papierach?????? I dostali tylko karę??????????a to od nich tylko zależy czy dadzą samą karę czy również nakażą przywrócenie do stanu pierwotnego????50 m2 było jako mieszkalny, a drugie 50m/2 jako gospodarczy.noi już powstawiali okna i zrobili ściany działowe.Mieszkają na wsi, i zrobili bez zgłaszania, bo ich znajomy dobudował sobie troche domu i tez nie zgłaszał, i jak na razie jest ok.więc wzieli przykład z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 21.07.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 A ja obstawiam, że jest właśnie tym "znajomym":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Kardamina mylisz sięnie jestem życzliwym sąsiadem.Ci co robią remont to mój brat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 21.07.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 tez moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 21.07.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 w czym się mylę? że samowolka remontowo-budowlana jast mało opłacalną inwestycją? samowolka, to samowolka - czyli, coś co jest robione bezprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Przepraszam, mała zmyłka klub AA się myli, nie jestem życzliwym sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszka84 21.07.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Inaczej wygląda sprawa w przypadku pobudowania obiektu budowlanego bez wymaganego prawem zgłoszenia. W tym przypadku ustawodawca określił opłaty legalizacyjne w stałej wysokości: 2.500 zł i 5.000 zł wskazując konkretnie w art. 49b ust. 5 ustawy Prawo budowlane, za które obiekty budowlane wykonane w ramach samowoli budowlanej należą się ww. kwoty. Jednakże i w tym przypadku warunkiem zalegalizowania obiektu budowlanego jest uprzednie stwierdzenie o jego zgodności z przepisami o zagospodarowaniu przestrzennym i techniczno – budowlanymi. Konsekwencją nieuiszczenia przez inwestora opłaty legalizacyjnej w zakreślonym przez organ nadzoru budowlanego terminie jest decyzja o nakazie rozbiórki. Ustawa Prawo budowlane nie wprowadza natomiast żadnych sankcji finansowych z tytułu samowolnie wykonanych robót budowlanych.a to jak rozumieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 21.07.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) 5.000 czy 50.000 - bo to jest różnica - przynajmniej dla mnie http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_porady/id,7422/Itemid,33/ http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/167396,50_tys_zl_za_samowole_budowlana.html http://www.sciaga.pl/tekst/45654-46-prawo_budowlane_samowola_budowlana chcesz więcej pomocy? Edytowane 21 Lipca 2011 przez kardamina dodany 3 link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 21.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 "nie wiem jak wyglada ten budynek mieszkalno-gospodarczy z zewnątrz i jak to jest w papierach" a dokładnie to czemu o to pytasz??????jak wygląda????i jak w papierach??????. Nie jestem prawnikiem i prawa budowlanego nie znam w całości, jedynie tyle ile muszę skoro remontuje to i owo... ..ale wygląd bydynku gospodarczego od wygladu domu różni się nawet na wsi chociażby oknami, a napisałeś ze wstawili okna...a na wsi też takie zmiany interesują sąsiadów.... a dlaczego zapytałam o papiery? bo urząd gminy pilnuje swoich dochodów (podatków) a podatek od domu jest wiekszy niż gospodarczy... ja przy mojej rozbudowie od razu dostałam pisemko z urzedu gminy o zmianie metrażu... a w dzisiejszych czasach na wszystko musi być papier jeśli chce sie spać spokojnie... I dostali tylko karę?????????? Tak tylko karę ale w tysiącach... budynek był z czasów przedwojennych, kryty papą i skoro się rozsypał to ciężko przywrócić go do stanu poprzedniego i w tym przypadku chodziło o nowy dach (remont) bez pozwolenia, bo skoro budynek jest z czasów przedwojennych (mieszkamy na "ziemiach odzyskanych") to nie ma na to żadnych dokumentów jak wygladał ten budynek kiedyś a kibelki chociaz murowane to nie było ich na mapkach, czyli na planach był tylko prostokąt a teraz małe "L" i nowy dach, elewacja, okna drzwi, brama nie wygladają na przedwojenne... O karze w tysiącach powiedziała mi sąsiadka, gdy szykowała sie do wyjazdu i prosiła aby zwracać uwagę na to co sie dzieje, czy ktoś podejrzany się nie kręci po podwórku, ale nie miałam smiałości zapytać ile tych tysiecy musi zapłacic:( w każdym razie kobieta jest na wcześniejszej emeryturze, dwa lata temu została wdową i nie była w stanie zapłacić kary "z oszczedności" wyjechała do pracy za granicę (do dzieci)... myślę, że gdyby wtedy wiedziała ile ją to bedzie kosztowało załatwiłaby wszystkie papierki i pozwolenia zanim zaczełaby remont... ale człowiek uczy się na błedach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts