Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

więźba dachowa

alaa23

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy to na tartaku więźba jest docina dokładnie na takie długości jak w projekcie? Czy może cieśle stawiając ją docinają jeszcze dokładnie.

I jeszcze jedno pytanie czy robi jakąś różne to jeśli krokwia poza mury domu będzie wystawać zamiast 50cm np. 35cm

Edytowane przez alaa23

Witam

Mam pytanie czy to na tartaku więźba jest docina dokładnie na takie długości jak w projekcie? Czy może cieśle stawiając ją docinają jeszcze dokładnie.

I jeszcze jedno pytanie czy robi jakąś różne to jeśli krokwia poza mury domu będzie wystawać zamiast 50cm np. 35cm

tartak dotnie Ci poszczególne elementy więżby na taką długość, jaką sobie zażyczysz. Ja do kazdego elementu dodałem 20cm.

Jesli chodzi o długość krokwi poza murem, to rób tak jak masz w projekcie.

Do jakich elementów dodałeś te 20 cm i w jakim celu?

do kazdego elementu konstrukcyjnego wieżby dołożyliśmy dodatkowo po 20cm na długości.

Praktycznie w każdym projekcie masz napisane "przed zamówieniem drewna należy sprawdzic wymiary budynku w naturze". Po to właśnie te 20cm naddatku.

Zanim zamówisz więźbe to najpierw porozmawiaj z ciesla, oraz musisz juz mieć dom zrobiony, bo jak zamówisz to możesz zmarnowwac cały materiał. Niekiedy a w praktyce często długości wychodzą inne, dochodzą inne elementy, manipulujesz wielkoscia okapu, dochodzą zmiany w konstrukcji dachu.

Ja dodaje zawsze od 0,3 do 0,5, oraz nowe elementy nie ujete w projekcie..musisz najpierw mieć ciesle.

Zanim zamówisz więźbe to najpierw porozmawiaj z ciesla, oraz musisz juz mieć dom zrobiony, bo jak zamówisz to możesz zmarnowwac cały materiał. Niekiedy a w praktyce często długości wychodzą inne, dochodzą inne elementy, manipulujesz wielkoscia okapu, dochodzą zmiany w konstrukcji dachu.

Ja dodaje zawsze od 0,3 do 0,5, oraz nowe elementy nie ujete w projekcie..musisz najpierw mieć ciesle.

nic dodać nic ujać. My dołożyliśmy 20cm na długosci, a okazało się, ze zwymiarowanie więżby w projekcie już było z naddatkiem. razem wyszło około 40cm naddatku na każdym z elementów.

nic dodać nic ujać. My dołożyliśmy 20cm na długosci, a okazało się, ze zwymiarowanie więżby w projekcie już było z naddatkiem. razem wyszło około 40cm naddatku na każdym z elementów.

Więźbę każę zamawiaqć jak sam pomierzę w rzeczywistości jakie są długosci faktyczne, dane z projektu biire tylko do wyceny. Czasami wychodzi różnica w katach, aby zachowac wysokość dachu, zmieniaja sie okapy, zanim nie ma się ciesli nic nie nalezy zamawiac.