monia_sl 14.07.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witajcie Wczoraj ekipa budowlana lała nam strop. niestety mimo polewania wodą popękał mocno jak widać na zdjęciu. strop ma 14 cm i jest z betonu b20. czy ktoś może poradzić co teraz zrobić z tymi pęknięciami? Beton był zawibrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 14.07.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 możesz te rysy pozacierać. Lej wodę i na mokro, nawet kawałkiem deski, możesz spróbować zatrzeć. Jak miałem pęknięcie(niewielkie) na ławie fund., to tak właśnie zrobiłem (za namową kierownika).Generalnie lej wodę nawet kilka razy dziennie, szczególnie jak jest gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 14.07.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 dzięki za radę. tak zrobimy. boję się tylko o wytrzymałość tego stropu. polewamy wodą i na dole cieknie. rys jest sporo. póki co nie zobaczymy czy te pęknięcia są na wylot:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 14.07.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 to są normalne rysy skurczowe. nie ma się czym przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.07.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 wszystko u ciebie ok niczym się nie martw to rysy skurczowe. Polewaj strop wodą kilka razy dziennie. Najlepiej jest strop zakrywać folią wtedy woda z niego szybko nie odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 14.07.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za otuchę. Dorobiłam jeszcze jedno zdjęcie. Ta rysa jest najdłuższa. ma chyba z 4 m długości. Słyszałam że mozna to wypełnić cersenitem. ale jeśli jest na wylot ( co się pewnie okaże dopiero po rozszalowaniu) to co wtedy? Jak sądzicie reklamować to w betoniarni? Rozumiem że strop mi się nie zawali na głowę? Póki co wszyscy wujkowie chodzą i kiwają głowami że nie widzieli takich pęknięć. Ja chyba oszaleję zanim wybudujemy ten dom:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.07.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 czy te rysy nie powstały tam gdzie leży zbrojenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 14.07.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 wydaje nam się że część jest wzdłuż zbrojenia - zwłaszcza jeśli chodzi o to najdłuższe , ale nie jesteśmy fachowcami więc trudno powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 jezeli juz chcesz zabezpieczyc tylko zbrojenie to , rysy mozesz zalac zaczynem lub jakims klejem rozrobionym na rzadko, zabierz wszystko z pomieszczenia pod spodem bo bedzie sie lalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_sl 25.07.2011 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witajcie Tych rys jest jednak sporo, jakby pajęczynka praktycznie . Postanowiliśmy więc zareklamowac beton w betoniarni. Czy ktoś ma już w tym praktykę i może poradzić coś w tej kwestii? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 26.07.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 witam miałem taką samą sytuacje. za póżno zacząłem polewać beton i teraz jak leje to kapie z sufitu ale dach gotowy jeszcze okna wprawię i już nie będzie kapało i rys już wogóle nie widać a co do wytrzymałości to wszyscy mi mówili że to nie jest jakiś problem.Najgorsze to to pęknięcie na balkonie 10 cm od sciany i boję się czy to pęknięcie skurczowe czy balkon mi sie łamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 monia..kiedyś składałem reklamację na strop, własciwie beton, jeżeli chcesz "wygrac" musisz zrobic badania wytrzymałosciowe betonu, w kazdym wiekszym mieście są firmy robiace takie badania, nie pamietam ceny, Tylko z negatywnymi badaniami masz szanse, betoniarnia zawsze zwali wine na brak pielegnacji, a rysy skurczowe to normalna rzecz, ale jest jeden haczyk, do którego nikt się nie przyzna, czyli dolewanie wody, ale tego nie udowodnisz.Any nie wganiać się w koszty badania poszukaj jakiejś firmy co zrobia nieoficjalnie badania nieinwazyjne, jak będą niepokojace wtedy zrób odwierty i możesz szukać winnych.Mundek - mogło być byt wczesne rozszalowanie, chyba że wykonawca nie dał zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.07.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 normalne pęknięcia, nie panikuj. jak chcesz się uspokoić to nie słuchaj wujków tylko zaproś swojego kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 09.08.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witajcie Wczoraj ekipa budowlana lała nam strop. niestety mimo polewania wodą popękał mocno jak widać na zdjęciu. strop ma 14 cm i jest z betonu b20. czy ktoś może poradzić co teraz zrobić z tymi pęknięciami? Beton był zawibrowany Bez paniki, nic się nie dzieje, to nie APTEKA......gdyby ktoś Ci doradził wcześniej dodatek włókien polipropylenowych lub stalowych do betonu, to by nie było nic....to tak na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts