Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy - popękany strop monolityczny

Recommended Posts

Witajcie

Wczoraj ekipa budowlana lała nam strop. niestety mimo polewania wodą popękał mocno jak widać na zdjęciu. strop ma 14 cm i jest z betonu b20. czy ktoś może poradzić co teraz zrobić z tymi pęknięciami? Beton był zawibrowany

Zdjęcie0136.jpg

Zdjęcie0130.jpg

możesz te rysy pozacierać. Lej wodę i na mokro, nawet kawałkiem deski, możesz spróbować zatrzeć. Jak miałem pęknięcie(niewielkie) na ławie fund., to tak właśnie zrobiłem (za namową kierownika).

Generalnie lej wodę nawet kilka razy dziennie, szczególnie jak jest gorąco.

Dzięki za otuchę. Dorobiłam jeszcze jedno zdjęcie. Ta rysa jest najdłuższa. ma chyba z 4 m długości. Słyszałam że mozna to wypełnić cersenitem. ale jeśli jest na wylot ( co się pewnie okaże dopiero po rozszalowaniu) to co wtedy? Jak sądzicie reklamować to w betoniarni? Rozumiem że strop mi się nie zawali na głowę? Póki co wszyscy wujkowie chodzą i kiwają głowami że nie widzieli takich pęknięć. Ja chyba oszaleję zanim wybudujemy ten dom:(

Zdjęcie0129.jpg

Zdjęcie0135.jpg

• 2 weeks później...
witam miałem taką samą sytuacje. za póżno zacząłem polewać beton i teraz jak leje to kapie z sufitu ale dach gotowy jeszcze okna wprawię i już nie będzie kapało i rys już wogóle nie widać a co do wytrzymałości to wszyscy mi mówili że to nie jest jakiś problem.Najgorsze to to pęknięcie na balkonie 10 cm od sciany i boję się czy to pęknięcie skurczowe czy balkon mi sie łamie.

monia..kiedyś składałem reklamację na strop, własciwie beton, jeżeli chcesz "wygrac" musisz zrobic badania wytrzymałosciowe betonu, w kazdym wiekszym mieście są firmy robiace takie badania, nie pamietam ceny, Tylko z negatywnymi badaniami masz szanse, betoniarnia zawsze zwali wine na brak pielegnacji, a rysy skurczowe to normalna rzecz, ale jest jeden haczyk, do którego nikt się nie przyzna, czyli dolewanie wody, ale tego nie udowodnisz.

Any nie wganiać się w koszty badania poszukaj jakiejś firmy co zrobia nieoficjalnie badania nieinwazyjne, jak będą niepokojace wtedy zrób odwierty i możesz szukać winnych.

Mundek - mogło być byt wczesne rozszalowanie, chyba że wykonawca nie dał zbrojenia

• 2 weeks później...
Witajcie

Wczoraj ekipa budowlana lała nam strop. niestety mimo polewania wodą popękał mocno jak widać na zdjęciu. strop ma 14 cm i jest z betonu b20. czy ktoś może poradzić co teraz zrobić z tymi pęknięciami? Beton był zawibrowany

Bez paniki, nic się nie dzieje, to nie APTEKA......gdyby ktoś Ci doradził wcześniej dodatek włókien polipropylenowych lub stalowych do betonu, to by nie było nic....to tak na przyszłość