Agnieszka-Rynio 09.03.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Zamierzam postawic dom, ale nie wiem który będzie tańszy z poddaszem czy parterowy, zakładając że dom bedzie miał powierzchni ok.120 m/2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Z poddaszem oszczędza kasę na grunt (nieraz nie tani), Parterowy oszczędza materiały. 120m2 to niedużo i w domu z poddaszem dużo stracisz na komunikację (klatka). Chyba rozsądniejszy będzie parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 09.03.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Paterowy wybrałem, nie musiałem oszczędzać ziemi na działce, na pewno taniej, wszystko w jednym poziomie, brak kosztownego stropu, wg. mnie parterowe łatwiej w otoczenie wpisać można. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 09.03.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Musisz porównac konktretne projekty, które bierzesz pod uwagę ze szczegółami. Chyba że przyjmiesz jakiś model powierzchni i technologii. Zdania podzielone także wśród konstruktorów i architektów. Są różne szkoły. jA UWAŻAMDom z poddaszem ze względu na zwartą konstrukcję uchodzi za tańszy i łatwiejszy jeżeli chodzi o ogrzanie (np. centralnie umieszczony kominek).Takie są konstrukcje tradycyjnych domów z dwuspadowym dachem i poddaszem uzytkowym w Szwecji. Dach niezbyt stromy, zalegający śnieg zimą stanowi dodatkową osłonę. W centralnym punkcie komin, koza albo kominek. Sciany kolankowe. Bez połaciowych okien (koszty). Okna na poddaszu tylko w szczycie. Taki mały dom jest tańszy w budowie jeżeli schody zajmują mało miejsca i odpowiedni dla naszego klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.03.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Zgadzam sie z przedmówcami, bo opinie nadspodziewanie spójne Jak masz juz dzialke i zmiescisz parterowy - zbuduj parterowy (jak dasz spadzisty dach z niewielkim nachyleniem to i tak bedziesz miec "nieuzytkowy" strych pod dachem) a unikasz takich rzeczy jak mocny strop, schody wewnetrzne, okna dachowe itp. I nikt po pijaku ze schodów nie spadnie Ja zbudowalem D09 "Dom na 102" - ok. 100 m2 i uwazam ze zupelnie wystarczy Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Markom 09.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Mam ten sam problem , jestem na etapie szukania działki i ostatecznego wyboru projektu. Powierzchnia użytkowa ok.90-120m. Z jednej strony parterowy oszczędność na mocnym stropie, oknach dachowych, schodach z drugiej jednak większa powierzchnia dachu ( pokrycia) i chyba troszkę większy koszt eksploatacji ( ogrzewanie ). Forumowicze i znawcy tematu wykażcie się i pomóżcie rozwiązać dylemat bo za chwilę może być za późno .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 09.03.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Chyba złotego środka nie ma i róznica w cenie moze być niewielka a i duza, zalezy od wielu czynników... Ale pzrede wszystkim przeanalizujcie jaki dom - jego funkcje byście chcieli aby posiadał: -czy chodzimy bez schodów? i wychodzimy bosą stopą z sypialni na trawe -czy wychodzimy wieczorem na balkon lub taras na górze:) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 09.03.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Część Agnieszko! Buduję parterowy więc będę chyba obiektywny ... nie popadając w hura optymizm nad ekonomicznością parterówek... Zastanów się porządnie nad tymi nieraz pseudooszczędnościami przy parterówce! Nie ma klatki schodowej itp., ale zajmuje więcej miejsca (nie to jest jednak problemem), ...przez to ma bardziej rozłożysty dach (pokrycie i więźbę), fundamnety i strop (chociaż tylko jeden) oraz jak dla mnie trochę paradoksalnie większą powierzchnię ścian... Ja być może mam stosunkowo dużą i rozległą tę parterówkę (170 m2 i 380 m2 dachu!!!) Ale nam się ona po prostu wydaje b. ładna i trochę nie patrzyliśmy na koszt.... Zresztą możesz ją zobaczyć w wątkach o projektach... /projekt Fiesta/ [http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21506&highlight=] Porządnie się zastanów i najlepiej sama to przekalkuluj... Przy wyborze opcji z użyt. poddaszem, górę możesz zaadoptować po jakimś czasie... (jeżeli oczywiście na dole masz odpowiednią ilość izb, np. taki projekt "Zacisze" z Apa) Pozdrawiam[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Markom 09.03.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Mam ten sam problem , jestem na etapie szukania działki i ostatecznego wyboru projektu. Powierzchnia użytkowa ok.90-120m. Z jednej strony parterowy oszczędność na mocnym stropie, oknach dachowych, schodach z drugiej jednak większa powierzchnia dachu ( pokrycia) i chyba troszkę większy koszt eksploatacji ( ogrzewanie ). Forumowicze i znawcy tematu wykażcie się i pomóżcie rozwiązać dylemat bo za chwilę może być za późno .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.03.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 miałem mieć z poddaszem ,ale skarpa wymusiła jeszcze piwniće i dziś z perspektywy czasu nie żałuję bo już brakuje miejsca na wszystko .Mam dużą kotlownię letnią kuchnie i salon do tego piekna łazienka i holl ,a piwniczki w żiemi już nie liczę . W szystko to połączone od południa balkonem . Powiecie że koszt większy ,możliwe ,ale zasypanie dziury też kosztuje i to nie mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 09.03.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Gdzieś czytałem, że parterowy jest droższy w budowie nawet do 30 % (przy tej samej pow.). Porównanie dotyczy oczywiście domów w miarę prostych w budowie. Jeśli chodzi o ogrzewanie to przy domach do ok. 150 mm i niezbyt wydziwionej bryle wychodzi na to samo. Przy domach większych parterowy jest droższy w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 09.03.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Wybralismy parterowy z poddaszem:http://agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=181&usid=1Miał być nieduży, ekonomiczny w budowie i eksploatacji. Ze wzgledu na brak pomieszczeń gospodarczych dobudowaliśmy garaż, który będzie pełnil także rolę spiżarni, schowka na rowery i sprzet ogrodniczy (przerabialiśmy to i się sprawdziło). Schody są, ale drewniane, ażurowe w salonie, a nie wydzielona klatka schodowa. Poddasze to dwa spore pokoje + łazienka - to królestwo naszych dzieci. Właśnie wyprowadziliśmy sie z mieszkania 100 m2, gdzie najbardziej przydatnym sprzętem okazałyby sie ... wrotki. Ktoś powie, że to maleństwo, ale moim mottem jest iść na kompromis z marzeniami. Wybór projektu domu - to właśnie taki kompromis: potrzeb (co za tym idzie - funkcji domu), marzeń i zasobów finansowych. Niebagatelną sprawą jest koszt eksploatacji. W naszym przypadku - zwarta bryła, prosty dach, jeden centralnie umieszczony komin, mozliwość ogrzewania kominkiem.Ale każdy ma swoje potrzeby, swoje marzenia ... i swój kompromis.To nie musi być TWÓJ dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ElaB 09.03.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Definitywnie koszt dachu i fundamentow jest wyzszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.03.2004 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 ElaB ma rację, najwięcej kłopotu sprawia fundament i dach. Idziu słusznie zwrócił uwagę na kominek i niższe koszty eksploatacji. Jedyny kłopot to schody, które mogą okazać się barierą w starszym wieku. Oszczędności są być może nawet 30%, ale tylko w stanie surowym otwartym i już bardziej wyszukane schody mogą nam je w całości pochłonąć. Projekt Anna99 ma wszystkie cechy domku oszczędnego w budowie i esploatacji. Ja wybrałem z poddaszem użytkowym z jeszcze paru innych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 10.03.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 W moim wypadku, paradoksalnie dom z poddaszem użytkowym w porównaniui z parterówką o takiej samej powierzchni użytkowej wychodził drożej, ale kalkulacje te były robione przez firmę, która brała pod uwagę powierzchnię podłogi a nie powierzchnię użytkową. Na etapie projektu zwracałem uwagę na możliwie największy salon, który jest podstawowym pomieszczeniem w domu a w sypialni przecież tylko śpimy więc jeśli zmieści się łóżko 180 cm to już dobrze . Trudno znaleźć w domu 175 mkw ( w tym podwójny garaż 33 mkw ) z poddaszem użytkowym salon połączony z jadalnią i kuchnią z centralnie położonym kominkiem z szybami z dwóch stron o wielkości prawie 60 mkw !. To wszystko znalazłem w domu parterowym. Koszt utrzymania - ogrzewanie, w praktyce zależy od jakości izolacji a nie od tego czy dom jest parterowy czy też nie. W moim wypadku lubię palić w kominku a cały sezon grzewczy będzie mnie kosztował 800 - 1000 zł ( w tym CWU ). Poza tym mam piękny zadaszony 20 mkw taras i to wszystko na 800 mkw działki, troszkę mało, ale koszenia trawy dla wszystkich wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 10.03.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Jeżleli inwestor liczy się z kazdym groszem tak na etapie inwestycji jak i użytkowania, to domy z uzytkowym poddaszem są nie do pobicia, zwłaszcza jak się do nich mądrze podejdzie.Oszczędności wynikają ze zwartej bryły - łatwiej ją osiągnąć w domu z poddaszem. Oznacza mniejsze powierzchnie ścian zewnętrznych, krótsze fundamenty, mniejszą rozpiętość stropów - w małych domach można nawet uniknąć wewnętrznych ścian nośnych przy wykonaniu np. stropu drewnianego belkowego. Przede wszystkim mniejsza powierzchnia dachu. W skrajnych przypadkach można mieć mniejszy dach niż powierzchnię użytkową domu. Mój projekt indywidualny przy 128 m kw pow użytkowej ma 106 m kw dachu. Wykorzystałem stary wynalazek - dach siodłowy ze ścianami szczytowymi obrobionymi blachą (wykonawca na widok projektu stwierdził: Acha, fajermury mają być). Dodatkową zaletą takiego dachu jest brak dachówek krawędziowych - sześć razy droższych niż dachówka podstawowa. Nie do przecenienia są również niższe koszty więźby - czym krótsze krokwie, tym niższa ich cena, zwykle w małych domach z użytkowym poddaszem nie trzeba płatwi. Przekroje więźby też mogą być mniejsze. W domu z użytkowym poddaszem można mieć dwie łazienki na jednym pionie wodno-kanalizacyjnym. W parterowym zazwyczaj trzeba dwa piony, i więcej kominów wentylacyjnych. Wbrew pozorom okna dachowe lepiej doświetlają pomieszczenia, więc mogą być mniejsze i tańsze niż standardowe.O kosztach budynku decydują udziwnienia - wykusze, balkoniki, skomplikowane - łamane dachy z lukarnami, niezliczoną ilością koszy i dziesiątkami metrów bieżących gąsiorów.O urodzie budynku decyduje detal architektoniczny, a nie skomplikowana bryła. Spójrzcie na stare budynki - gdyby poobtłukiwać wszystkie gzymsy, boniowania, frezy, arkadki okaże się że bryły są banalne aż do bólu. Mądrze stosowany detal (a wystarczy np. gzyms kordonowy ze styroduru, ładne obramowanie okien) i bryła natychmiast zyskuje charakter.Minusem poddasza użytkowego są schody, ale to wydatek przy dobrym wykończeniu kilku tys. zł, przy sumarycznych oszczędnościach wartych kilkakrotnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.03.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Pomijając wszystko to co można zmierzyć "szkiełkiem i okiem" o czym piszą moi interlokutorzy ( ) przyczyną mojego wybory były sprawy czysto subiektywne i niemierzalne. Ja poprostu nie mogę spać na parterze, i koniec ... nie zasnę na poziomie "zero" Podło na projekt robiony na zamówienie: Domek z "sypialnym" poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 10.03.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 wiesz ja powiem krotko..... Poddasze to zmiana konstrukcji domu. Sa tez inne aspekty. Jeśli chcesz wykorzystać je do celow mieszkalnych, zobaczysz, co to dom parterowy jesli bedziesz miał wnies regał, łozko albo trafi ci sie osoba niepełnosprawna..... Schody to casem bariera nie do przejscia..... Taka mam rade dla wszystkich, bo sam mam dom 4 kondygnacyjny i jak doznam kontuzji albo sie przewroce to zaczynam doceniać dom parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Juz ktos powiedzial, ze to zalezy glownie od projektu i zgadzam sie z tym.Ja mam teraz poddasze uzytkowe, strome schody w salonie, na ktore wchodzi co rusz dziecko i nastepny dom bedzie parterowy.Parterowy dla mnie wydaje sie tanszy, poniewaz zamiast schodow czy klatki schodowej dodaje pare metrow kw. i mam w zamian dodadtkowy pokoj , zamiast ciezkiego drogiego stropu , lekki drewniany, zamiast np. ogrzewac wciaz pokoje n a gorze itp. mam ogrzewanie na jednym poziomie, nie musze ciagnac do gory in stalacji, scian, ocieplac i zabudowywac skosow.Mozna tez od razu w trakcie projektowania zbudowac wyzsze poddasze, ktore ktos, kiedys bedzie mogl zaadaptowac, jesli bedzie taka potrzeba.Ja zamiarzam budowac parterowyz nieuzytkowym poddaszem, 120-130m kw., 4 pokoje, bez schodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 10.03.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 polecam parterowy, przy powierzchni 120m2 dom z poddaszem to będzie zbiór klitek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts