hawkmoon 10.03.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Z tymi klitkami to nie do końca. Zależy jak wysoka będzie ściana kolankowa. Przy 120 cm już jest nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 10.03.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 polecam parterowy, przy powierzchni 120m2 dom z poddaszem to będzie zbiór klitek. A to dziwne bo ja ma 130 m/2 i na dole 48 metrowy salon 9 metrowa otwarta na solon kuchnie, sypialnie o pow. 10 m. (taki pokoj goscinny, a jak nikogo niet to gabinet) + 4,5 metra prysznicowni i kibla. raszta to hol, wiatrolap i azurowe schody. Na gorze dwie sypialnie ( wcale nie takie male) i lazienke 15 metrowa ( nigdy bym jez takiej duzej nie robił) Wiec dlaczego piszesz, ze jak z poddaszem to od razu klitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 10.03.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 polecam parterowy, przy powierzchni 120m2 dom z poddaszem to będzie zbiór klitek. i lazienke 15 metrowa ( nigdy bym jez takiej duzej nie robił) .... Oj, ale pewnie w tej łazieneczce po zrobieniu jednego kroku już musisz się schylać... Może nie klitki (od razu uprzedzę atak, że choć mam parterówkę, to widzę kilka jej wad, a dużo zalet w wersji z poddaszem)... ale w większości domków z poddaszem, góra nie jest już tak powiedzmy "pełnowartościowa"... Nieestetyczne skosy (wiadomo sprawa gustu), nieustawne ściany, itp. itd... Wiadomo, można "manewrować" ścianką kolankową... LAe później stoją takie kolumbry - podniesione przez piwnicę i podwyższone przez poddasze - istna "ściana płaczu"... ... ale nie będę ciągnął tego akurat tematu, bo to oczywiście, jak już wpomniałem, sprawa gustu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 10.03.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Oj, ale pewnie w tej łazieneczce po zrobieniu jednego kroku już musisz się schylać... Może nie klitki (od razu uprzedzę atak, że choć mam parterówkę, to widzę kilka jej wad, a dużo zalet w wersji z poddaszem)... ale w większości domków z poddaszem, góra nie jest już tak powiedzmy "pełnowartościowa Troche prawdy w tym Twoim sarkastycznym bełkocie jest. Skosy to kwestia gustu, ale trzeba sie zdecydowac na byc albo miec (kwestie finansowe). W kwestiach finansowych-najłatwiej i najtaniej jest wybudowac parterowke na bryle prostokata np 12 na 10. Masz 120 metrow i mozesz je sobie podzielic jak tylko zechcesz. Tu sie zgodze. Parterowa wychodzi najtaniej i bez ,,skosow,, Tyle, ze dom bez poddasza to nie dom (nie krzyczcie- to moje zdanie) Wiec wybrałem tanio i to co lubie.Naleze do nielicznego grona ludzi, ktorzy nie buduja domu na reszte zycia stąd to podejscie ,bo nie zamierzam kultywowac powiedzenia byc albo miec. Dom i nic wiecej.Dzieki temu nie musze sie pakowac w kredyty iciagle stac mnie na nura w Egipcie 3 razy do roku itp. itd. A skosy coz - w zyciu czasami trzeba sie schylic. Pytanie co wychodzi taniej ( jak w tytule) zadaje osoba, ktorej skosy nie beda przeszkadzaly, wiec nie rozumiem tego ,,tfego,, jadu. Wracajac do tematu do np. 120 m najtaniej zawsze wyjdzie dom parterowy. POZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 11.03.2004 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Troche prawdy w tym Twoim sarkastycznym bełkocie jest. POZDR. He he! Jaki spostrzegawczy.... Nie stresuj się: jak czegoś nie rozumiesz, to nie od razu musi to być bełkot... Chociaż podobno to, co nie jest zrozumiałe, nie jest też rozumne... Sam sobie przeczysz przy tych marcuse'owskich rozważaniach w temacie: być czy mieć... (mam nadzieję, że tylko teraz, tak w rozpędzie) ... ale to tak zupełnie na marginesie tematu i poniższych rozważań... (chociaż doktryny to mój "konik", więc ja zawsze chętnie...) --- Konkluzja w temacie co tańsze/lepsze: parterówka czy domek z poddaszem mogłaby być taka: 'to zależy...' Na pewno na Forum tego nie wyjaśnisz... Sama będziesz w nim mieszkać, więc najlepiej sama podejmuj decyzję na własną odpowiedzialność... Z resztą pewnie odpowiedź i tak już znałaś od samego pocztku... A tutaj szukałaś tylko potwierdzenia... Hm? Pozdrawiam imienniczkę mojej cudnej Żonki i dołączam do niej (późno się zrobiło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad w 11.03.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Witam, A dla mnie nie ma lepszego i tańszego niż parterówka bez piwnic i z dachem na wiązarkach (oczywiście bez ciężkiego stropu jak to jest często fundowane nam przez architektów ) Koszt schodów to nie tylko koszt wykonania takich schodów ale także metry jakie zabierze Wam klatka schodowa na dole i na górze. Czyli ok. 6mkw * 1200zł/mkw = 7200 zł za zabraną powierzchnię użytkową. Poza tym przy parterówce macie tylko jedne korytarz a przy piętrówce 2. Poza tym dwie łazienki, Obłęd także widzicie nie ma jak parterówka, Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts