Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który ta?szy dom w budowie parterowy czy z poddaszem.

Recommended Posts

polecam parterowy, przy powierzchni 120m2 dom z poddaszem to będzie zbiór klitek.

A to dziwne bo ja ma 130 m/2 i na dole 48 metrowy salon 9 metrowa otwarta na solon kuchnie, sypialnie o pow. 10 m. (taki pokoj goscinny, a jak nikogo niet to gabinet) + 4,5 metra prysznicowni i kibla. raszta to hol, wiatrolap i azurowe schody.

Na gorze dwie sypialnie ( wcale nie takie male) i lazienke 15 metrowa ( nigdy bym jez takiej duzej nie robił)

Wiec dlaczego piszesz, ze jak z poddaszem to od razu klitki.

polecam parterowy, przy powierzchni 120m2 dom z poddaszem to będzie zbiór klitek.

i lazienke 15 metrowa ( nigdy bym jez takiej duzej nie robił)

....

Oj, ale pewnie w tej łazieneczce po zrobieniu jednego kroku już musisz się schylać...

Może nie klitki (od razu uprzedzę atak, że choć mam parterówkę, to widzę kilka jej wad, a dużo zalet w wersji z poddaszem)... ale w większości domków z poddaszem, góra nie jest już tak powiedzmy "pełnowartościowa"... Nieestetyczne skosy (wiadomo sprawa gustu), nieustawne ściany, itp. itd...

Wiadomo, można "manewrować" ścianką kolankową... LAe później stoją takie kolumbry - podniesione przez piwnicę i podwyższone przez poddasze - istna "ściana płaczu"...

... ale nie będę ciągnął tego akurat tematu, bo to oczywiście, jak już wpomniałem, sprawa gustu...

Pozdrawiam

Oj, ale pewnie w tej łazieneczce po zrobieniu jednego kroku już musisz się schylać...

Może nie klitki (od razu uprzedzę atak, że choć mam parterówkę, to widzę kilka jej wad, a dużo zalet w wersji z poddaszem)... ale w większości domków z poddaszem, góra nie jest już tak powiedzmy "pełnowartościowa

Troche prawdy w tym Twoim sarkastycznym bełkocie jest.

Skosy to kwestia gustu, ale trzeba sie zdecydowac na byc albo miec (kwestie finansowe).

W kwestiach finansowych-najłatwiej i najtaniej jest wybudowac parterowke na bryle prostokata np 12 na 10. Masz 120 metrow i mozesz je sobie podzielic jak tylko zechcesz.

Tu sie zgodze. Parterowa wychodzi najtaniej i bez ,,skosow,,

Tyle, ze dom bez poddasza to nie dom (nie krzyczcie- to moje zdanie)

Wiec wybrałem tanio i to co lubie.Naleze do nielicznego grona ludzi, ktorzy nie buduja domu na reszte zycia stąd to podejscie ,bo nie zamierzam kultywowac powiedzenia byc albo miec. Dom i nic wiecej.Dzieki temu nie musze sie pakowac w kredyty iciagle stac mnie na nura w Egipcie 3 razy do roku itp. itd.

A skosy coz - w zyciu czasami trzeba sie schylic. :wink: Pytanie co wychodzi taniej ( jak w tytule) zadaje osoba, ktorej skosy nie beda przeszkadzaly, wiec nie rozumiem tego ,,tfego,, jadu.

Wracajac do tematu do np. 120 m najtaniej zawsze wyjdzie dom parterowy.

POZDR.

Troche prawdy w tym Twoim sarkastycznym bełkocie jest.

POZDR.

He he! Jaki spostrzegawczy....

Nie stresuj się: jak czegoś nie rozumiesz, to nie od razu musi to być bełkot... Chociaż podobno to, co nie jest zrozumiałe, nie jest też rozumne...

Sam sobie przeczysz przy tych marcuse'owskich rozważaniach w temacie: być czy mieć... (mam nadzieję, że tylko teraz, tak w rozpędzie)

... ale to tak zupełnie na marginesie tematu i poniższych rozważań... (chociaż doktryny to mój "konik", więc ja zawsze chętnie...)

---

Konkluzja w temacie co tańsze/lepsze: parterówka czy domek z poddaszem mogłaby być taka: 'to zależy...'

Na pewno na Forum tego nie wyjaśnisz... Sama będziesz w nim mieszkać, więc najlepiej sama podejmuj decyzję na własną odpowiedzialność...

Z resztą pewnie odpowiedź i tak już znałaś od samego pocztku... :lol: A tutaj szukałaś tylko potwierdzenia... Hm? :D

Pozdrawiam imienniczkę mojej cudnej Żonki i dołączam do niej (późno się zrobiło)

Witam,

A dla mnie nie ma lepszego i tańszego niż parterówka bez piwnic i z dachem na wiązarkach (oczywiście bez ciężkiego stropu ;) jak to jest często fundowane nam przez architektów :p)

Koszt schodów to nie tylko koszt wykonania takich schodów ale także metry jakie zabierze Wam klatka schodowa na dole i na górze. Czyli ok. 6mkw * 1200zł/mkw = 7200 zł za zabraną powierzchnię użytkową.

Poza tym przy parterówce macie tylko jedne korytarz a przy piętrówce 2.

Poza tym dwie łazienki, Obłęd :)

także widzicie nie ma jak parterówka, :)

Konrad