buda_12 20.07.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 chcesz to mozesz przyjechac i zobaczyć! kto do robił, zdjecia mam ale juz zalanej jutro zdejmę szalunki i bedą jeszcze zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 21.07.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 "dziś zalane... jutro będą zdjęte szalunki".... pierd.... jak nic i bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 21.07.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 buda dołów nie rozszalowuj, tylko boki. ja nic nie gadałem przeciez, tak zrobiona belka wytrzyma spokojnie taka rozpietość, chyba że będziesz coś na niej podwieszał, ..dla mało liczących podam przykład ..rozpietość 6m, zakładane obciążenie 10kN na m2, zbrojenie belki ukrytej wysokości 24 cm to 6 prędtó fi12, szerokość belkii 35 cm, podejżewam że pan buda nie tylko tutaj sie pytał..bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 21.07.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dół będzie stał na stepach 2 tygodnie. tez mi się zdaje ze to będzie ok i nie ma szans żeby to jeb..ł! tylko tu są tacy fachowcy co sami nic nie robią bo mają w tyle kasy i wynajmują budowlańców a do pisania głupot ze komuś się nie uda to pierwsi ale co są ludzie i ludziska! obciążenia nie będzie dużego na niej ale nawet jaka ona jest wielka i wytrzymała sama belka metalowa by się utrzymała a jeszcze beton taki ostro mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 22.07.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czekamy na zdjęcia stanu przed awaryjnego i po katastrofie budowlanej tj. zarysowanie belki, złamanie belki. zmiarzczenie ścian z dziurawki, złożenie dachu... jak ktoś przy tym zginie to możesz nie zamieszczać zdjęć zwłok. Gdyby ktoś przed dłuższy czas nie mógł odszyfrować przepowiedni zibika co do smutnego końca ścian z dziurawki, podpowiadam, że zostaną ZMIAŻDŻONE. Zapis odszyfrowałam jakoś za trzecim podejściem, chyba, ze artysta miał na myśli coś innego i zweryfikuje BTW - te ściany z dziurawki faktycznie jakieś dziwne. I cieniutkie. Jakby odpukać niż Otto centralnie się spotkał z tą stodołą, podejrzewam, że zwiedziłaby szeroko pojętą okolicę w wielu fragmentach... Buda - ty zastępujesz jeden element konstrukcji tym swoim wytworem betoniarskim, czy zrobiłeś jakąś większą rewolucję? Ciekawe, jak np spadnie sobie dużo śniegu... Na wszelki wypadek nie trzymałabym tam nic poza martwą materią organiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.07.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Zibik jesteś architektem to do jasnej ch.... dlaczego nie pomogłeś Budzie? Pewnie wykonanie wyliczeń obciążeniowych belki zajęłoby Ci kilka minut. FM powinno służyć pomocy a nie złośliwej krytyce. Budowanie na podstawie wyliczeń konstukcyjnych z forum muratora ? ( a w przypadku pomyłki kto odpowiada? wykonawca ? doradzający ? ) . Forum to miejsce do wymiany doświadczeń , doradzania a nie wykonywania projektów i ponoszenia odpowiedzialności ). W przpadku błędu ,,wyliczeń'' budy grozi to tzw. katastrofą budowalną i przy całym szacunku jest to tzw. samowola budowlana i w przypadku jakiejkolwiek ,,awarii'' zamieszczone zdjęcia i tekst stanowią tzw,, materiał dowodowy''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt 24.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Moim zdaniem to prowokacja ze strony buda_12, taka belka może przenieść reakcje ze słupów 2x po 70kN w odległości 3,0m od podpór (dokładnie nie znam wymiarów tej stodoły więc reakcje przez szacowanie) założenie beton B15, stal A-III, otulina 2.0cm. Dla takich założeń spełnione warunki SGN i SGU. Na prowokację wskazuje też sposób podparcia i wykonania samego zbrojenia tego nie robił ktoś kto robi to pierwszy raz no i te narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 25.07.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 nie byłem obecy bo byłem na weselu. w sobotę rano zalaliśmy 2 słupy dziś roszalowalismy boki teraz jeszcze 1tydz i dół roszalujemy stodoła ma dokładnie wymiary 10x15 i 5m wysokości mury a do szczytu 8 2 spadzisty dach ściany murowane z 2 cegieł dziurawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 25.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Moim zdaniem to prowokacja ze strony buda_12, taka belka może przenieść reakcje ze słupów 2x po 70kN w odległości 3,0m od podpór (dokładnie nie znam wymiarów tej stodoły więc reakcje przez szacowanie) założenie beton B15, stal A-III, otulina 2.0cm. Dla takich założeń spełnione warunki SGN i SGU. Na prowokację wskazuje też sposób podparcia i wykonania samego zbrojenia tego nie robił ktoś kto robi to pierwszy raz no i te narzędzia belkę widać że robił zbrojarz, ale trochę bez pojęcia. Pręty drugiego rzędu (te z boków belki) to tak jakby ich nie było, bo za małe ramię sił, podobnie górne pręty niepotrzebnie tak dużej średnicy. Natomiast mam poważne obawy co do stateczności tej belki, tzn. jeśli będzie obciążona tylko słupami nie spięta jakimś stropem czy wykrzyżowaniem, to istnieje duża szansa na klasyczne wyboczenie od zginania. 9m rozpiętości 25cm szerokości, raczej tak się belek nie projektuje. Tzn się projektuje, ale w układach żelbetowych prawie zawsze belki są stężone płytami,a tu ich nie ma. Narzędzia jak narzędzia, hilti ani lepsze ani gorsze od innych, tyle że PR ma dobry. Jak ktoś sam rzemieślniczo pracuje, kupuje dobre narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 26.07.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 wiecie - ja to nawet rozumiem w 200%: takie rzeczy to się powinno robić z projektem przy pełnych danych wstępnych, obliczeniach i odpowiedzialności czyjejś - OK ale - buda prosił o pomoc zanim zaczął - dostał tylko opieprz - a teraz jak już zrobił, to okazuje się, że jest tu kilka osób, które to przeliczają co już jest i wykazują, że jest źle.To nie można było jednak przeliczyć ZANIM zrobił i doradzić choć z grubsza?-wiem nie ma doradzania z grubsza -ale na takiej samej zasadzie jak teraz się z grubsza szacuje, że to nie wytrzyma? jakoś tak po ludzku było by życzliwiej...i nawet nie chcę myśleć jakie będą miny jak to jednak kogoś uszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 28.07.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Kilka kolejnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.07.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Czekamy na zdjęcia po rozszalowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 31.07.2011 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 zbik_eng tak cie to podnieca ze ty umiesz zrobić projekt i znasz się na tym a ja nie i uważasz ze mi się to zawali i będzie sranie?? człowieku opanuj się bo ci i tak kopara by opadła jak byś ją zobaczył na żywo! a tu masz zdjęcia na sny; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 na zdjęciach po rozszalowaniu pojawiły się słupy, których nie było na zdjęciach poprzednich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 31.07.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 na zdjęciach po rozszalowaniu pojawiły się słupy, których nie było na zdjęciach poprzednich... nie było zalanych ale na poprzednich zdjęciach były już zbrojenia pod te słupy i pisałem ze będę zalewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Z słupami może bedzie Ok ale zbrojenie tych słupów mizerne ( chyba że cos dołożyłeś ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 31.07.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 to tylko takie zdjęcie ale było porobione po 18 jerzembek z 8 Żebrówki i ponawiercane w ten słup z dziurawki i takiego jerzyka się zrobiło z 12 Żebrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 No to nie podpuszczaj zamieszcając zdjęcia z szczątkowym zbrojeniem słupów i nie dziw się komentarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buda_12 31.07.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 zdjęcia były robione jak przyjednał barciak raz na jakiś czas bo ja nie mam aparatu wiec jak przyjechał był taki stan a potem już był jak się zalało wiec się nie podpuszczam a zdjęcia tez robiłem sobie na pamiątkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 OK OK tylko nie dziw się części komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts