magappa 15.07.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witajcie, Od jakiegoś czasu zastanawiamy się z mężem nad najprostszą (teoretycznie) oczyszczalnią ścieków, składającą się z osadnika gnilnego i studni chłonnej. Wiosną 2010 zrobiliśmy badania gruntu(ocena warunków gruntowo-wodnych), i okazało się, że na działce są warunki srzyjające budowie oczyszczalni(na głębokości 1,9-do co najmniej 4m p.p.t są piaski drobne, a do głębokości 3 m p.p.t. stwierdzono brak występowania wód gruntowych czy też sączeń wód). Mąż znalazł kiedyś następujący schemat, wg którego chcieliśmy zbudować POŚ: Ale teraz zastanawiamy się, czy studnia chłonna nie będzie się za szybko zamulać i czy jednak nie lepiej zdecydować się na coś innego(drenaż odpada, ze względu na brak miejsca). Czy ktoś z Was ma już takiego POŚ-ia? Może ktoś nam doradzi/odradzi to rozwiązanie? Pozdrawiam, Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 17.07.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 To nie jest oczyszczalnia tylko skandal. Czy mogłabyś podać autora tego genialnego wynalazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 18.07.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 schemat ogólnie dobry pod warunkiem umieszczenia zamiast osadnika gnilnego jakiejkolwiek oczyszczalni biologicznej. Zbudowanie zgodnie ze schematem to skandal jak to powiedziała Beja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magappa 22.07.2011 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Dzięki za opinie.Czy moglibyście rozwinąć swoje wypowiedzi, tzn dlaczego jest to skandal, bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie. Najciekawsze jest to, że gmina widziała ten "projekt", ponieważ występowaliśmy o pozwolenie na budowę domu z POŚ (powyższy rysunek był dołączony do projektu) i nie robiono nam żadnych problemów. Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.07.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Nie bierz tego do siebie. Skandalem jest to, że w świetle polskiego prawa taka instalacja jest legalna! Chociaż technicznie nie różni się od dziurawego szamba. Niestety, tzw. oczyszczalnie drenażowe posiadają w naszym prawie specjalne przywileje, dzięki którym można wprowadzać do gruntu (teoretycznie miałby to być drenaż rozsączający w odpowiednich warstwach żwiru - ale tego już nikt nie napisał) ścieki podczyszczone mechanicznie w osadniku gnilnym. "Tfurca" wynalazku z twojego rysunku bezczelnie wykorzystuje tę lukę w przepisach i wprowadza bezpośrednio do gruntu i wód gruntowych ścieki baz żadnej obróbki biologicznej. I to mnie irytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.07.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Mam pytanie. Jakie minimalne wartości, wymiary należy przyjąć budując taki oto system?http://img35.imageshack.us/img35/9073/oczyszczalnia.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 27.07.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 jeżeli chodzi o poziom wymiary wynikają ze spadku 1,5 - 2%(to niezbędne minimum) czyli 1,5-2 cm na każdym metrze instalacji kanalizacyjnej, jeżeli chodzi o odległość oczyszczalni od domu poszukaj w necie (strony sprzedawców oczyszczalni), reszta wymiarów nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.07.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 poziom wiem że wyniknie ze spadku ale najbardziej chodzi mi o głebokość posadowienia studzienki...aby nie zamarzało w niej w zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 27.07.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ja mam krąg na równi z poziomem ziemi, przed zimą przykryje go górka z ziemi około 0,5 m a wiosną kwiatki albo szanowna pani małżonka zrobi tam sobie skalniaczek. Zostały mi resztki styropianu więc go wykorzystam do ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.07.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Czyli najwyżej jak się da...rozumiem dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 28.07.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 dokładnie, a jak grawitacyjnie nie da rady to możesz dołożyć do oczyszczalni pompę wtedy problem z grawitacją masz załatwiony. na kręgu usypiesz górkę i nic nie zamarznie a w lato może być na tym ładny skalniaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts