al.g. 04.03.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam też nowy pomysł na na aranżację ściany naprzeciwko kominka. Chcę jja zabudować płyta k-g tak, aby na środku jej wysokości móc w niej wbudować rząd jakiś 3-4 półek. Chodzi mi o to, by były WBUDOWANE w ścianę, a nie wisiały NA ścianie... nie wiem jak to wyjdzie, ale pomysł wydaje się być dobry:p Nie wiem tylko czy nisza na półki ma być wykończona samą płytą k-g, z półkami k-g, drewnianymi, czy szklanymi, albo może całą niszę wykończyć w drewnie i półki wew też drewniane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.03.2012 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Po rozrysowaniu w/w pomysłu na papierze, wyszło mi, że najlepiej prezentują się tam dwie półki. Gdybym chciała ich tam więcej musiałyby być dużo niższe, a na takich nie zmieściłyby się co wyższe flasze itp W mojej wersji mają po 30-40 cm wys. No, i nie potrafię się zdecydować na żadne konkretne drzwi wew, że już nie wspomnę o zew! Spodobały mi się z PolSkone kryte fornirem drewnianym (limba cappuccino), ale to jednak płyta, a kosztuje 960,-!! Dużo tańsza ewentualność to DRE z orzechową okleiną dre-cell, ale jakościowo sporo odbiegające od oczekiwań... Oglądałam też drewniany wyrób jakiegoś stolarza z okolicy...Wyglądał naprawdę nieźle i chyba podjadę do tego pana zobaczyć czy udałoby się i dla mnie coś podobnego wystrugać Nie widziałam nigdzie na żywo porządnych zew. drzwi drewnianych, które byłyby dostępne w sklepie... Oglądałam takie u znajomych, ale okazało się, że producent nie dostał jakiegoś certyfikatu i już nie produkuje... Acha! I nie widziałam nigdzie żadnych wyrobów z Porty, chyba dzisiaj się tam wybiorę i popatrzę... Edytowane 7 Marca 2012 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 07.03.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jakbyś pokazała te swoje rysuneczki to może bym mogła coś pomóc.. Co do drzwi to pamiętaj, ze do tej ceny dochodzi jeszcze futryna, klamki i inne pierdoły, które sprawiają że drzwi nie kosztują 900 ale 1500 :/ i to okleina.. dowiadywalam się to stolarz za drzwi 100% drewniane bierze 1800. A w Natalce jest sporo pomieszczeń, my potrzebujemy 10 sztuk.. to są masakryczne kwoty.. :/ ale głowa do góry, 30 banieczek do wygrania.. MOJE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 10.03.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Właśnie, na tych folderach podają cenę za skrzydło - trzeba doliczyć jeszcze futrynę i klamkę oraz zawiasy - generalnie drzwi to konkretny wydatek - jak sobie przypominam to był baaaaaaaaaaardzo trudny wybór - jak się ma TYLKO 10 tys. na drzwi to w natalce są to tylko takie drzwi jakie posiadam np. ja ale... moja koleżanka kupiła super wypasione drewniane drzwi za prawie 3 tys. za sztukę i po.. prawie czterech latach mieszkania drzwi są strasznie wypaczone i... nie wiem czy warte swojej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Napisałam długaśnego posta n.t. drzwi, a muratordom sie na mnie wypiął z jakimś błędem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Hej dziewczyny:D Miło was tu poczytać No, i przepadło....cały opis moich drzwiowych problemów:P W skrócie; było o tym, że podobają mi się PolSkone w naturalnej okleinie, ewentualnie Verte z mocniejszą okleiną drewnopodobną (tu niestety trudno było mi znaleźć odpowiedni kolor) A na jutro jestem umówiona ze stolarzem, który znajomemu zrobił drzwi sosnowe ( w odpowiednim "lakierunku") za 750,- z ościeżnicami, klamkami i montażem:) Minusem drzwi drewnianych są moje dotychczasowe doświadczenia z takimi stolarskimi wyrobami...Moje poprzednie, sosnowe właśnie, drzwi bardzo szybko sie wypaczyły i powykręcały:mad: Dokładnie tak, jak pisała magduska (pozdrawiam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 11.03.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 no właśnie.., tylko jak kogoś stać na drzwi za ponad 3 kafle to wypadałoby aby były z drewna wysezonowanego.. ..ciekawe ile kosztowałyby drzwi drewniane porządnie zrobione z gwarancją na niewypaczanie? 5 tys? 7? 10? za sztukę?!?!?? !!! BEZ PRZESADY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 A na budowie tymczasem praca wre:)W kibelku płytki położone; trzeba tylko zamalować sufit i położyć fototapetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Bosz...ci niedzielni goście...musiałam przerwać w połowie zdania;)...Hej, magduska:) Mam nadzieję, że jednak uda mi się coś kupic za przyzwoite pieniądze... Te moje poprzednie drzwi drewniane rzeczywiście były ze źle wysuszonego drewna i podejrzewam, że na dodatek nieprawidłowo zamontowane (przez budowlańców, a nie stolarza...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Właśnie przejrzałam sobie ostatnie wpisy i ze zdumieniem stwierdziłam, że nie pochwaliłam się naszymi ostatnimi postępami z budowy:p no, a przecież działo się tam trochę ostatnio, oj działo:) Po pierwsze, to w końcu został uruchomiony węzeł ciepła zastępujący nam piec CO!! Oznacza to, że nareszcie mamy w domu CIEPŁO:))) Ogrzewanie ruszyło w ubiegły czwartek (1.3.2012) ale też nie tak bezboleśnie i nie tak od razu, jak powinno;) Dolna podłogówka przez 4 pierwsze dni nie działała, bo KTOŚ za mocno dokręcił takie kureczki od przepływu...to tak banalny powód "usterki", że instalator prawie godzinę szukał istoty problemu:P Najważniejsze jednak, że znalazł Po 2 dniach i tak musiałam ta podłogówkę wyłączyć, bo w wc były płytki do położenia, a na ciepłą posadzkę się nie da:p Zatem w środę wieczorem wyłączyłam podłogówkę, a w czwartek przyjechali pierwsi panowie płytkarze i położyli płytki na ścianach WCcika i w piątek je zafugowali oraz położyli płytki na podłodze. pan płytkarz juz wczoraj powiedzial, że można podłogówkę już po 1 dniu uruchamiać, więc wczoraj z panem elektrykiem ja uruchomiłam...A dzisiaj usłyszałam, że jednak trzeba jakieś 2 tygodnie czekać z odpaleniem ogrzewania podłogowego po położeniu płytek:P Nie mam przekonania do tych akurat płytkarzy, więc jak płytki się odparzą i odpadną bez żalu się z nimi rozstanę Póki co panowie od płyt k-g szpachlują i szlifują poddasze:D Jutro raniutko jadę do hurtowni po "farbiarskie" zaopatrzenie:) Będzie pierwsze gruntowanie i malowanie sufitów na biało:D Dzięki temu we wtorek rano na stryszek (u mnie połączony z garderobą) wejdą płytkarze (ci od WCcika) Również jutro panowie od k-g zabudują mi tą ścianę visa vis kominka i być może podwieszą sufity w kuchni i w korytarzu:) W południe jestem umówiona z druga ekipą płytkarską, której chce zlecić górna łazienkę. Jak dobrze pójdzie, to zaczną pracę od wtorku:) Na 14.00 powinnam być już u stolarza w sprawie drzwi, a to kawałek za Piła, więc mogę mieć niejaki poślizg w czasie;) O 18.00 na budowę przyjedzie pan od oświetlenia i chociaż to już trochę późno na takie rozmowy, to może mi coś jeszcze podpowie i sypnie nowymi pomysłami:) A we wtorek oprócz w/w płytkarzy na budowie pojawi się jeszcze jedna (trzecia) ekipa płytkarska...do dolnej łazienki i zabudowy kominka:) Nie wiem kto z nich będzie krył płytkami te największe metry w salonie, kuchni i korytarzu, a potem jeszcze w garażu... Pan od WCcika ma na razie same minusy:p Nie zajmuje sie zabudową k-g, nie zna się na elektryce (wentylacje, np) nie robi białego montażu...no i nie wiem, czy nie za szybko kazał mi ta podłogówkę włączać W międzyczasie muszę już jakieś parapety i drzwi ( wew i zew ) powybierać.. ...ściągnąć ekipę do wyrównania terenu wokół domu, odprowadzenia deszczówki i położenia kostki brukowej, ...zdecydować się na jakieś meble i sprzęt do kuchni ...wybrać armaturę do łazienek ( kibelki/bidety to koło i umywaleczka w WC to też Koło Bol- taka 42cm średnicy miska nablatowa) ...umówić się ze szklarzem w sprawie luster i być może drzwi do kabiny prysznicowej ...i z kamieniarzem też koniecznie sie jeszcze spotkać w sprawie blatów w łazienkach i obudowy kominka... Boje się trochę o ekipę elewacyjną, bo to mąż umawiał i nie wiem jak to z terminami bedzie...póki co, nic konkretnego nie ustalono;) Boje się trochę o schody...Stolarz, możliwe że z racji zawodu taki małomówny, więc nie wiem, czy dobrze zrozumiał o co mi chodzi... Chociaż posłużyłam się fotkami przykładowych schodków, które mi się podobają... Kolor bejcy chyba jednak zmienię z ustalonego Polisandra na jakiś taki jaśniejszy...I nie będę dobierała paneli do schodów, tylko wybiore panele i do nich kolor bejcy i lakierów:) Chyba, że się tak nie da...Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 11.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ...maaaaaaaaaaaaaatko ile pracy Cię czeka - mam nadzieję, że wszystko Ci się ułoży i dobierze tak jak będziesz chciała... ..a nam właśnie 2 marca stuknął rok życia w natalce! ..ależ ten czas leci... w tym roku chciałam zrobić ogrodzenie i może niedługo zaczniemy w tym temacie działać - choć nie ukrywam ceny WSZYSTKIEGO mnie załamują.. ech.., zobaczymy jak to będzie... Czekam na zdjęcia, nie ukrywam, że jestem ciekawa efektu Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) http://img571.imageshack.us/img571/638/realnepki.jpg Uploaded with ImageShack.us A tak wygląda mój szkic dot. rozbudowania tej ściany w salonie. Zastanawiałam się wcześniej czy 2 (dolne) półki by nie wystarczyły, ale jak sobie "w realu" wyobraziłam tam jeszcze wielką kanapę- podkowę , to tej przestrzeni powyżej jest jakby trochę za dużo;) Co o tym sądzicie?...nieliczni odwiedzający mnie tutaj dobrzy ludzie?? Edytowane 11 Marca 2012 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 11.03.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 heh, magduska:) Zazdroszczę Wam tej rocznicy w spokoju i z dala od budowlanego zgiełku:) I też juz nie mogę się doczekać efektów tych swoich poczynań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 12.03.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 al.g. ależ Ty pędzisz z robotą.. to chyba już za tydzień się możesz wprowadzać Mnie jedna rzecz zastanawia, że zaczynają robić Ci łazienkę od położenia podłogi.. :/ z tego co zawsze widziałam to zaczyna się od ścian. No ale może to nie ma znaczenia. Fajnie że bedziesz miała kostkę przed domem. Do mnie jak goście przyjeżdzają to wiedzą że tylko z kaloszkami.. :/ A jeśli chodzi o te półeczki to wydaje mi się że jest ok. Nam też proponowali, że to niby kominek "odciąży". Nie wiem czy dobrze zrobiłam rezygnując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 12.03.2012 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Miło Was tu poczytać dziewczęta:) A płytki pan kładł zaczynając od ścian, oczywiście...Na górną podłogę wchodzi we wtorek , ale na stryszku, gdzie nie planuję płytek ściennych:p No, i rzeczywiście po podłączeniu CO robota ruszyła...ale wole nie zapeszać Takie cuda się już tu u mnie działy wywołując zbędne przestoje, że dopóki nie zobaczę wyraźnie linii mety, dopóty nie pozwolę sobie na jakieś łapanie dodatkowych oddechów;) 3majcie kciuki:) to może faktycznie do końca maja zamieszkam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 12.03.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Macie ogrzewanie to najważniejsze. A z tego co piszesz to za tydzień będziesz miała podłogi, łazienki, sufity, kominek i poddasze zrobione. Co tu więcej trzeba do zamieszkania. Zamawiaj kuchnię, sanitariaty i możesz się pakować. Jakby u mnie szły tak roboty to bym już jesienią się wprowadziła. Jak tylko coś będzie widać to dawaj szybciutko zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 12.03.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 heh:) Chyba mnie to zadanie wykończeniowe zaczyna przerastać Szukałam zawzięcie ekipy płytkarskiej, to teraz mam 3!! ...wszystkie dobre i z polecenia, a na dodatek wcale nie drogie... W tym 2 starsze ekipy pewniejsze, bo i zabudową k-g w razie potrzeby się zajmą, i kabelków się nie boją, i doświadczenie przeogromne w różnych takich... No, i mam plan, że jutro ta najmłodsza ekipa wejdzie na podłogę na stryszku, a druga, starsza ekipa zajmie się już łazienką....nie wiem tylko którą- ta dolną czy górną a potem salon z jadalnią, kuchnią i korytarzem... Trzecia ekipa natomiast, opanuje pozostałą łazienkę i garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 12.03.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Madzioochna:) Jak już będę miała się czym pochwalić (a nawet jeśli mi to coś niespecjalnie się uda:P ) to na pewno jakimiś fotami tu zaszapnuję Uwierzcie mi, że nie ma nikogo, kto czeka na ten moment z większa niż ja niecierpliwością Dzisiaj męczyłam temat światła z jakimś panem- specjalistą. Byłam nawet u niego w domu...i niestety, chociaż przedstawiane przez niego dowody naukowe mówiły coś innego, to oświetlenie jego domu fatalnie wpłynęło na moje samopoczucie...autentycznie, zmęczyłam się samym patrzeniem:P I chociaż same rozwiązania dotyczące lamp , a właściwie zastąpienia lamp różnymi zabudowami oświetleniowymi bardzo mi się spodobały, to cała reszta strasznie naciągana jakaś mi się wydaje i jak się już wkrótce okaże, zapewne niezwykle kosztowna:P Cały dzień poza domem, a i tak nie zdążyłam dzisiaj na spotkanie z tym stolarzem od drzwi... może jutro w końcu mi się uda:p uhh niech ta budowa już się skończy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 13.03.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 No, i byłam u tego producenta drzwi drewnianych, a i tak nie wiem co mam zamówić... Jedyne drzwi, które po obejrzeniu chętnie bym od razu kupila to jednak PolSkone w okleinie Limba Capuccino, które z ościeżnicami regulowanymi (co najmniej 5 szt na dół potrzebnych) kosztują ok. 1800,-/szt Te drewniane, które dziś oglądałam to żadna rewelacja może, ale też niczego nie potrafiłam im zarzucić...ot, zwykłe sosnowe drzwi...Może w innym lakierunku będą wyglądały lepiej? A kosztują całe 750'-/ szt z ościeżnicami. Poniżej zamieszczę link do str producenta, to może ktoś się wypowie? http://www.drzwi-jar.strefa.pl/jargaleria/index.html A na budowie...płytki na stryszkowej/garderobianej podłodze już leżą i jutro zostaną zafugowane:) ...i pojawił mi się nowy dylemat;) Panowie instalatorzy przekonują mnie, że akrylowa obudowa wanny, a wanny wolnostojącej w szczególności to KUPA:p Zalecają zabudować i obłożyć płytkami dla zwiększenia trwałości i wytrzymałości all konstrukcji... i znowu nie wiem czegoś, co już PRZECIEŻ WIEDZIAŁAM NA PEWNO:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 17.03.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Jestem niepocieszona;) Zbyt wiele spraw pozostało nie załatwionych:p i zbyt wiele pytań bez jednoznacznych odpowiedzi... Płytki w łazienkach (dolnej i górnej ) od czwartku "kładą się" jednocześnie:) Jedni panowie ( w dolnej łazience) mają za każdym razem do mnie mnóstwo pytań i mnożących się wątpliwości, ale wciąż "prą na przód" Ostatnim, np dylematem był sterczący kabel na oświetlenie lustra nad umywalką... Chcę tam umieścić świetlówkę na całej szerokości tej ściany i nie wiemy gdzie ten zasilający ja kabel dokładnie powinien się znajdować Póki co, pozostawiliśmy go na środku... Na zdjęciu widać chyba tylko położone pomiędzy lustrem, a blatem umywalkowym kafelki... http://img96.imageshack.us/img96/3392/dsc00602xw.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 17 Marca 2012 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts