eniu 07.09.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A na co mu grzejniki skoro ma podłogówkę? Opędzluje koledze . Nagle powie mu ,że PC wysiadła i namówi go na kopciucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Opędzluje koledze . Nagle powie mu ,że PC wysiadła i namówi go na kopciucha Ale śmieszne, ale śmieszne... W sobotę Cię (lub was) widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jutro z mojego okna zrobię ci zdjęcie tego domu. Jest to dom dwurodzinny, nie pamiętam jak się projekt nazywa. Za rok prześlę ci resztę zdjęć instalacji. Jak by nie patrzeć przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Przegladałem sobie forum jako gość(niezalogowany) i zobaczyłem ten tekst, normalnie wydarło mnie z kapci.... KTO BY POMYSLAŁ ŻE AKURAT KOLEGA BUDUJE PODOBNY DOM:jawdrop: I NAWET METRAŻ SIĘ ZGADZA:cool: I CENA PODANA....... NORMALNIE SAME PRZYPADKI NA TYM FORUM!!! Liwko bywa picerem , bywa blagierem . Z ta PC to i mnie czasem wkurza. Ale wyobraź sobie , Bobek ,ze nawet działki mają blisko siebie. Tak specjalnie dla Ciebie i dla FM sie postarali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jutro z mojego okna zrobię ci zdjęcie tego domu. Jest to dom dwurodzinny, nie pamiętam jak się projekt nazywa. Za rok prześlę ci resztę zdjęć instalacji. Jak by nie patrzeć przypadek. Daj na luz , i tak nie uwierzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Aż zadzwoniłem żeby się dowiedziećhttp://pprojekt.pl/projekt460-mira.htmlPowierzchnia użytkowa będzie większa bo będą zlikwidowane skosy na szczytach domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Daj na luz , i tak nie uwierzą ... On nie musi, ważniejsze by ci co się dopiero budują i szukają pomocy uwierzyli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jasne..... i zostawili kilka złociszy w zaprzyjaznioniej firmie....... wysłałeś juz forumowiczowi namiary na PW??? Ja na tym nie muszę zarabiać, najważniejsze dla mnie, by tacy jak ty mi dookoła nie smrodzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 On nie musi, ważniejsze by ci co się dopiero budują i szukają pomocy uwierzyli:) Nazwałbym to praniem mózgu raczej niż pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A nazywaj to sobie jak chcesz, wielu już pomogłem, są zadowoleni i nie zamierzam z tego rezygnować Przekomarzanie się z wami mnie bawi, bo sami wiecie, ja jestem Sprite, a wy pragnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A wiesz ilu już ja pomogłem ?I nie piszę tyko o kotłach na eko groszek,węglu i nie twierdzę że to jest najtańsze, najlepsze bo ja to mam a cała reszta to zacofane buce i jaskiniowcy jak Wy nas nazywacie. W niektórych przypadkach polecałem jako dobre rozwiązanie również PCi.Na przykład Jarecki chociaż jest producentem kotłów nie doradza userom tylko swoich kotłów.Najpierw pyta: jaki dom, jak ocieplony, jakie źródła ogrzewania są dostępne w danym przypadku itp.Wtedy można mądrze doradzić i pomóc.Proponuje gaz, prąd, węgiel a nawet PCI.Odchyl trochę klapki na boki żebyś widział troszkę szerzej a nie tylko pompę ciepła i czubek Swojego nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 07.09.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 masz rację, my jesteśmy zacofani, dlatego jeszcze PC powiedziałem nie. poczekam jeszcze z 10 lat, póki co będę grzał gazem. jak przestaniemy być zacofani przestawię się na PC - mam instalację niskotemperaturową. od tradycyjnego grzania mamy fachowców. jeśli chodzi o PC znam osobiście 4 instalacje. żadna nie starsza niż 4 lata. 2 działają bez zarzutu. trzecia ciągle "nie ma wydajności" "fachowcy" twierdzą że trzeba wiercić nową studnię. właścicielka (na szczęście bogata) wydała już w odwierty ok 50 tys złotych (a ma ich chyba z 6) czwarta instalacja działa przepięknie. tylko jedna ze studni straciła drożność. prawdopodobnie ci co wiercili spartolili, ale dwa lata chodziło dobrze. w tamtym tygodniu sąsiad zaczął nowy odwiert. ma nadzieję, że to zakończy jego problemy. To ja tu dołączę historię mojego kolegi z Łomianek, który używał PC i satysfakcjonującą wydajność osiągnął po zainstalowaniu filtra/filtrów o wartosci pok 15k. Za to już gaz można mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Gaz, prąd też proponuję (poczytaj więcej moich postów), węglowi mówię stanowcze NIE! Proponuję również płytki, kominki, uzdatniacze wody, meble, kuchenki indukcyjne, rekuperację, drzwi, wykładziny, a nawet dobrą zabawę Za to wszystko otrzymuję oczywiście gratyfikację Mieszkałem w domu z węglem, miałem, gazem. Mieszkałem i w bloku gdzie miałem wszystko w d... a też nie było komfortowo (czwarte piętro bez windy od południa). Po tych wszystkich perypetiach wybudowałem dom, w którym nareszcie czuję się jak u siebie w domu:) Dlaczego mam być samolubny i się wiedzą nie podzielić? Na swoim przykładzie walczę również z producentami drogich PC, nie zauważyłeś tego? Ostatnie czego bym chciał to oskubanie kogoś. Jeżeli mi się udało, dlaczego za moim przykładem nie mają iść inni, by naprawdę powietrze wokół naszych osiedli nie było bardziej czyste? Masz w tym jakiś interes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 To ja tu dołączę historię mojego kolegi z Łomianek, który używał PC i satysfakcjonującą wydajność osiągnął po zainstalowaniu filtra/filtrów o wartosci pok 15k. Za to już gaz można mieć filtra-filtrów:D Matko jedyna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 07.09.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Może warto ? 20cm golda nic nie mówi o ilości energii potrzebnej do ogrzania domu.Wg mnie solary do cwu są be.PCi do cwu jest znacznie tańsza i efektywniejsza. Jeśli masz małe zapotrzebowanie to przemyśl grzanie prądem,ostatecznie pellet ale tu są drogie piece.Jeśli kaloryfery to nie PCi. Dzięki za info. Dlaczeog przy PCi kaloryfery nie? Wiem, że "zwykłe" się nie nadają, ale są inne chyba. Mamy 250-260m.kw podłog, instalacja podłogówki to trochę za droga inwestycja na całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 07.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 filtra-filtrów:D Matko jedyna:D Napisałem tak, bo nie wiem, czy to był jeden czy zestaw. Generalnie poza tym brakuje opini użytkowników po. np. 10-15 latach użytkowania. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Proponuję również płytki, kominki, uzdatniacze wody, meble, kuchenki indukcyjne, rekuperację, drzwi, wykładziny, a nawet dobrą zabawę Pisz o tym więcej. Zastanawia mnie tylko ta " dobra zabawa" aż się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Pisz o tym więcej. Zastanawia mnie tylko ta " dobra zabawa" aż się boję. Piszę, piszę, tylko nie czytasz. Co do zabawy to trochę za daleko ode mnie mieszkasz, ale bywa ciekawie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Napisałem tak, bo nie wiem, czy to był jeden czy zestaw. Generalnie poza tym brakuje opini użytkowników po. np. 10-15 latach użytkowania. Ktoś coś? Jutro mi przypomnij to ci wkleję linka, mam na drugim komputerze. Grzejniki nie za bardzo się do tego nadają, bo raz że nie akumulują ciepła (potrzebny dodatkowy wielki i drogi bufor), a dwa że muszą być mocno przewymiarowane bo to system niskotemperaturowy. Materiały na podłogówkę dla takiego domu to około 7-8tyś. Grzejniki wcale taniej nie wyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 07.09.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Mój kolega akurat buduje dom o podobnym metrażu. System z PC glikol-woda, odwiertami!!! i kotłownią wyjdzie go 36tyś. Piszesz, że PC z odwiertami dolnego źródła i wyposażeniem kotłowni dla takiego domu, można mieć już za 36 tys pln ? I to dla kogoś kto ma już kominy i kotłownie i pewnie kredyt frankowy do spłaty? No to tylko dowód na to że PC tanieje i to bardzo szybko tanieje. Tak żeby jeszcze do końca być pewnym i szczęśliwym chce zapytać co wchodzi w cenę wyposażenia kotłowni, jak z VAT-em i czy trzeba zamawiać przy okazji całą instalacje grzewczą i wodną do tej kotłowni. Jak widać pompy ciepła bardzo szybko tanieją przynajmniej na forum, no może dla przyjaciół Livko. Pewnie uznasz że, przesadzam ale moim zdaniem cena PC i tak jest za duża biorąc pod uwagę jednostkowe ceny części zamiennych, które deklarujesz. Co ma się zmienić? Porządny kocioł z podajnikiem kosztuje podobnie co pompa. Elementy kotłowni są bardzo podobne. Pozostaje dolne źródło do zrobienia, ale nie musimy np. budować komina. Można się tak bez końca przekomarzać, ale jeżeli chodzi o koszta, to PC można mieć w niemal podobnej cenie co kocioł.Troszkę mnie rozbawiłeś tym „podobny-m koszt-em”. Nawet przy promocji jaką ma Twój przyjaciel na pompę i odwierty jest „znacznie większy ” niż połowa markowego kotła na eko –groszek z wyposażeniem kotłowni. Za „znacznie mniej” niż połowę tej kwoty mam zamontowany i uzbrojony piec na eko, nawet mając „dwie lewe ręce” . O ile znacznie mniej ? Proponuje żeby każdy zainteresowany sam to zweryfikował w swoich warunkach. Ogrzewanie jest jak ubranie trzeba dobrać do własnych warunków i możliwości . I jeszcze jedna uwaga, gdyby ktoś miał dalej do Livko, niż jego "jednopostowy" przyjaciel, Witam. Już niedługo będe musiała wybrać piec i paliwo. Ma ktoś do zaproponowania jakiś dobry piec ? Jakieś pomysły ? Przy instalacji z gazem lub piecem na paliwa stałe jest mniejsze ryzyko popełnienia błędu niż przy instalacji PC. Żeby była jasność w przeciwieństwie do kol. Livko nie wciskam użytkownikom forum reklamowej papki i super promocji "dla przyjaciół". Właśnie kończę montaż kotłowni i doskonale znam ceny, bo jako inwestor, płacę za to z własnych oszczędności. Edytowane 7 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts