Liwko 02.09.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 ?Dlaczego nie można kupić np. pociętego i połupanego drewna? Szczególnie gdy podstawą grzania jest gaz? Można? Można. Jeżeli ktoś chce mieś taniej to niech sobie je tnie i łupie w lesie!!!Odnośnie dalszej części. Widziałeś u swoich sąsiadów żółty albo pomarańczowy dym? Bo ja widziałem. Śmierdzi jak cholera. Pojawia się znienacka i równie szybko znika, więc ciężko gdzieś to zgłosić.Na ulicy której mieszkałem ponad dwadzieścia lat wszyscy palili węglem. Podczas niżowej bezwietrznej pogody strach było wyjść z domu. Dzisiaj gdy doprowadzono gaz i część domów się podłączyło jest już dużo lepiej, ale nie do końca. Dlaczego ci co mogą, lub ci co się dopiero budują mają zatruwać życie innym? Jak ktoś pali fajki to niech nie dmucha nikomu w nos, niech truje się sam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Co do drewna nie mam praktycznie przeciwwskazań. No może jedynie to, że szlag mnie trafia jak leżę sobie w baseniku a sąsiad walczy z piłą spalinową a potem uskutecznia siekierezadę. takich sąsiadów mam kilku dookołahttp://emoty.blox.pl/resource/violentsmiley010.gif A kupcie sobie do cholery pocięte, połupane i wysezonowane drewnohttp://emoty.blox.pl/resource/wnerw.gif Co do węgla, to już nie raz pisałem, że problem nie dotyczy w tym momencie tylko użytkowników. Dym nie zna czegoś takiego jak granica działki. Pół biedy jak palą samym węglem, ale nie raz widzę z kominów sąsiadów całą paletę barw:( no to koło mnie byś sobie w spokoju nie pomieszkał, też używam piły spalinowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.09.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Liwko! ja mam dwie piły motorowe Kiedy wpadniesz ? oj chyba chłop miał ciężki tydzień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 02.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 ? Dlaczego nie można kupić np. pociętego i połupanego drewna? Szczególnie gdy podstawą grzania jest gaz? Można? Można. Jeżeli ktoś chce mieś taniej to niech sobie je tnie i łupie w lesie!!! Jeżeli podstawą ogrzewania jest gaz, a nie drewno to tego drewna i związanego z nim cięcia nie ma zbyt dużo. Podobnie uciążliwa może być kosiarka spalinowa a koszenia trawy w sezonie jest więcej niż cięcia drewna. Moim zdaniem przesadzasz ale to ocena subiektywna zależna od indywidualnej wrażliwości uszu. Właśnie dla takich szczególnie wrażliwych ludzi są dzielnice willowe lub uzdrowiskowa, po to żeby nie męczyli się z innymi. Jak już będziesz w swoim Konstancinie (czego Ci naprawdę życzę) to możesz spotkać kogoś w rodzaju premiera Pawlaka, który jest „ambasadorem marki” jednego z producentów aut z napędem hybrydowym. Jest to taka bardziej wysublimowana forma naganiania klientów. Wysublimowana, bo mało nachalna, adresowana do innego kręgu osób i stoi za nią większy producent. On opowie Ci jak tanio dostał lub kupił swoje auto, a potem może bardzo zachęcać Cię do wprowadzenia na obszarze zamieszkania zakazu poruszania się aut z silnikiem wyłącznie spalinowym, bo hałasują, zanieczyszczają a dodatkowo jest grupa osób która jeździ na oleju opałowym. Właśnie dla ochrony osób tak wrażliwych na hałas, ekologie, estetykę, proporcje zabudowy i kwestię zagospodarowania terenu, umiejętność odpowiedniego obycia, są takie osiedla. Proponuje przestać zwracać uwagę na sąsiadów i przenieść się w miejsce bardziej godne oraz zacząć uwrażliwiać się w pozostałych aspektach, tak na wypadek gdyby oczekiwania nowych sąsiadów nie ograniczały się tylko do sposobu ogrzewania domu. Odnośnie dalszej części. Widziałeś u swoich sąsiadów żółty albo pomarańczowy dym? Bo ja widziałem. Śmierdzi jak cholera. Pojawia się znienacka i równie szybko znika, więc ciężko gdzieś to zgłosić. Na ulicy której mieszkałem ponad dwadzieścia lat wszyscy palili węglem. Podczas niżowej bezwietrznej pogody strach było wyjść z domu. Dzisiaj gdy doprowadzono gaz i część domów się podłączyło jest już dużo lepiej, ale nie do końca. Dlaczego ci co mogą, lub ci co się dopiero budują mają zatruwać życie innym? Jak ktoś pali fajki to niech nie dmucha nikomu w nos, niech truje się sam! Widziałem w sezonie grzewczym codziennie 1 2, a uciążliwość przećwiczyłem doskonale na przykładzie mojego sąsiada który w dziwny sposób pozbywał się odpadów produkcyjnych z płyt meblowych. Takie sytuacje to nie powód do wprowadzania zakazu ogrzewania paliwami stałymi takimi jak węgiel lub drewno np. kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.09.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeżeli podstawą ogrzewania jest gaz, a nie drewno to tego drewna i związanego z nim cięcia nie ma zbyt dużo. Podobnie uciążliwa może być kosiarka spalinowa a koszenia trawy w sezonie jest więcej niż cięcia drewna. Moim zdaniem przesadzasz ale to ocena subiektywna zależna od indywidualnej wrażliwości uszu. Właśnie dla takich szczególnie wrażliwych ludzi są dzielnice willowe lub uzdrowiskowa, po to żeby nie męczyli się z innymi. Jak już będziesz w swoim Konstancinie (czego Ci naprawdę życzę) to możesz spotkać kogoś w rodzaju premiera Pawlaka, który jest „ambasadorem marki” jednego z producentów aut z napędem hybrydowym. Jest to taka bardziej wysublimowana forma naganiania klientów. Wysublimowana, bo mało nachalna, adresowana do innego kręgu osób i stoi za nią większy producent. On opowie Ci jak tanio dostał lub kupił swoje auto, a potem może bardzo zachęcać Cię do wprowadzenia na obszarze zamieszkania zakazu poruszania się aut z silnikiem wyłącznie spalinowym, bo hałasują, zanieczyszczają a dodatkowo jest grupa osób która jeździ na oleju opałowym. Właśnie dla ochrony osób tak wrażliwych na hałas, ekologie, estetykę, proporcje zabudowy i kwestię zagospodarowania terenu, umiejętność odpowiedniego obycia, są takie osiedla. Proponuje przestać zwracać uwagę na sąsiadów i przenieść się w miejsce bardziej godne oraz zacząć uwrażliwiać się w pozostałych aspektach, tak na wypadek gdyby oczekiwania nowych sąsiadów nie ograniczały się tylko do sposobu ogrzewania domu. Widziałem w sezonie grzewczym codziennie 1 2, a uciążliwość przećwiczyłem doskonale na przykładzie mojego sąsiada który w dziwny sposób pozbywał się odpadów produkcyjnych z płyt meblowych. Takie sytuacje to nie powód do wprowadzania zakazu ogrzewania paliwami stałymi takimi jak węgiel lub drewno np. kominka. Oj daj spokój ,bo nam Liwko w depresje wpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 02.09.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 To mozę lepiej żeby się nie przeprowadzał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Takie sytuacje to nie powód do wprowadzania zakazu ogrzewania paliwami stałymi takimi jak węgiel lub drewno np. kominka. A kto mówi o zakazie? Jeżeli ktoś ma trochę oleju w głowie, to nie wybuduje sobie w dzisiejszych czasach domu z którym się będzie musiał p... Pisząc o rezerwatach typu uzdrowisko zauważ, że bardziej cywilizowane kraje mają te uzdrowiska w centrach miast. Odpowiedz mi na jedno proste pytanie. Trzeba w dzisiejszych czasach smrodzić czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Liwko! ja mam dwie piły motorowe Kiedy wpadniesz ? Zalatany jestem:) Za tydzień impreza w Drzewku, wpadniecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.09.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Zalatany jestem:) Za tydzień impreza w Drzewku, wpadniecie? Zawsze chętnie ! Pogłówkuję co by czas wygospodarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 03.09.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Ogrzewanie atomowe bez odpadow radioaktywnych http://lenr-canr.org/acrobat/PiantelliSmethodforp.pdf 80Wat na wejsciu 12kw na wyjsciu to jest wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 03.09.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 (edytowane) A kto mówi o zakazie? Jeżeli ktoś ma trochę oleju w głowie, to nie wybuduje sobie w dzisiejszych czasach domu z którym się będzie musiał p... Pisząc o rezerwatach typu uzdrowisko zauważ, że bardziej cywilizowane kraje mają te uzdrowiska w centrach miast. Odpowiedz mi na jedno proste pytanie. Trzeba w dzisiejszych czasach smrodzić czy nie??? Sorry ale osób palących paliwami stałymi jest zdecydowana większość i w Polskich realiach jeszcze długo będzie. Nawet w tych nowoczesnych krajach ludzie mają kominki, a np. Niemcy kupują piece na Eko-Groszek (wiem bo praktycznie cała produkcja mojego lokalnego producenta idzie na eksport i ma stosowne niemieckie certyfikaty). Zastanów się dlaczego w tej nowocześnje i ekologicznej europie, nie kupują pomp ciepła tylko importują z Polski "smrodzące kotły"? Palenie paliwami stałymi postrzegasz wyłącznie ze smrodem palonych śmieci Natomiast wszystko zależy od kultury palenia. Da się palić czysto nawet miałem w nowoczesnych kotłach na eko-groszek i w starych górniakach, które po modyfikacji mogą palic czysto i co ważne ekonomicznie. Poczytaj choćby wątek Last Rico lub wątki Zawijan-ów (szacun dla wszystkich ). Nie ma jednej prawdy objawionej. Nie przesadzaj i nie dyskredytuj innych za to że mieli mniej szczęcie w rozmowach z producentem, nie mają możliwości lub po prostu nie chcą inwestować sporych pieniędzy w coś do czego nie maja zaufania. Spora cześć z budujacych deklaruje że w przyszłosci chętnie zmieni sposób ogrzewania na pc na razie maja to co wybrali jako najodpowiedniejsze dla siebie. Moim zdaniem w tym reklamowaniu producenta swojej PC posuwasz sie za daleko w zakresie w jakim "na siłe" dyskredytujesz inne rozwiązania. Edytowane 3 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.09.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Regut1 daj sobie spokój. Rozmowa z Liwko to tak jakbyś się z koniem kopał.Hej Liwko, proponowałeś mi kiedyś pociąg wungla wysokoenergetycznego.Byłbym zainteresowany bo chyba lepiej się sprzedaje jak ta Twoja pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 03.09.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Regut1 daj sobie spokój. Rozmowa z Liwko to tak jakbyś się z koniem kopał. Nie mam nic do Livko, każdy może mieć słabszy dzień ale jak czytam pewne argumenty to po prostu zęby mnie potem bolą. Zresztą pewnie nie tylko mnie. Dobrze mieć troszkę dystansu do siebie i do tego co się robi i w jaki sposób się do tego przekonuje innych , bez względu na motywacje, która temu przyświeca. Inaczej traci się dystans i łatwo się pogubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.09.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Jak komuś przeszkadza piła spalinowa sąsiada to ja nie mam już nic do dodania. Niektórzy w reklamowaniu pewnych rozwiązań zatracili rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.09.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Jak komuś przeszkadza piła spalinowa sąsiada to ja nie mam już nic do dodania. Niektórzy w reklamowaniu pewnych rozwiązań zatracili rzeczywistość Zatracili. Drewno ciąć i rąbać w lesie bo sąsiadowi przeszkadza. Ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 04.09.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Witam, proszę powiedzcie mi, czy choć "mniej więcej" dobrze kombinuję. Warunki:Dom podpiwniczony, z poddaszem użytkowym. Powierzchnia "do ogrzania" ok. 140 m2. Niestety ! Brak widoków na gaz ziemny w perspektywie 4-5 lat. Potem, być może - tak. Dom idealnie ustawiony do stron świata - duże okna na południu, małe na północy, prawie pasywny (gruby styropian i wełna, okna ocieplone itp zabezpieczenia). Idealne możliwości montażu solarów, poza tym duża piwnica gdzie można pomieścić zasobniki i kotły, komin z cegły pełnej z dwoma przewodami na spaliny i dwa na wentylację (jeden do kotła drugi do kominka). Jestem kobietą o rodowodzie z bloków - boję się konieczności palenia ekogroszkiem jak jedynego źródła ciepła. W domu będę przebywać po południami plus długie weekendy. Być może będzie konieczność wyjechania z niego zimą do rodziny i zostawienia domu samopas. Po naczytaniu się literatury i rozmowach z fachowcami stoję przed coraz bardziej naglącą koniecznością zdecydowania się na ogrzewanie. Moja "koncepcja":Ogrzewanie podłogowe elektryczne akumulacyjne na dole (kable w wylewce) czyli w salonie i wiatrołapie z komunikacją.Ogrzewanie grzejnikami na pietrze czyli w sypialniach - plus gdzie niegdzie na dole dodatkowo grzejniki (np. w kuchni). Woda do grzejników będzie szybko ogrzewana kotłem na ekogroszek - jakimś w miarę bezobsługowym (poradźcie coś). Natomiast, w nocy będą sobie akumulowac ciepło na podłogę na parterze. W łazienkach na dole i górze - maty grzejne elektryczne tzw. szybko nagrzewające. Solar - jako wspomaganie ogrzewania wody ciepłej użytkowej latem i w okresach przejściowych. Czy zmierzam w dobrym kierunku ? Oczywiście szczegóły techniczne ustalę u fachowców, ale chodzi mi o to, czy połączenie ogrzewania elektrycznego z ogrzewaniem paliwem stałym wody w grzejnikach jest dobre ? Naczytałam się, że jeślibym chciała zrobić ogrzewanie podłogowe wodne na dole, a na górze grzejniki to wówczas jest znacznie droższa instalacja bo trzeba rozdzielić (mieszać wodę) do obiegu wody do grzejników (konieczna wyższa temperatura) i do podłogówki (konieczna niższa temperatura) tudzież kupować zasobnik (bufor ciepła). Mój instalator podłogówki nie widzi w tym problemu, ale może chce po prostu zarobić na zrobieniu podłogówki wodnej, zamiast dać zarobić elektrykowi. Poza tym, ponoć w przypadku ogrzewania podłogowego wodnego, zimą nie można zostawić domu na długo nieogrzewanego, bo woda w rurach pozamarza. A w przypadku ogrzewania podłogowego elektrycznego wyłącza się po porstu prąd. NIe rozumiem natomiast, co robi się z wodą w grzejnikach ? Spuszcza się ją czy wstawia grzałkę ? Gdyby w przyszłości doprowadzili gaz ziemny, po prostu zamontuję sobie dodatkowe grzejniki, a ogrzewanie eleketryczne podłogowe na dole będą mogła traktować jako wspomaganie. Poradźcie mi czy ta kombinacja ma sens i czy sobie nie przedrożyłam zamiast potanić. Oczywiście trochę drożej może być, jeśli by to miało być funkcjonalne bardziej. Edytowane 4 Września 2011 przez eugenia błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.09.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Moim zdaniem dużo zależy od tego jakie zapotrzebowanie na ciepło ma Twój dom. Energia elektryczna to jedno z droższych źródeł ciepła dlatego sprawdza się przy domach o bardzo małych stratach ciepła. Jeżeli dom jest standardowy to koszt ogrzewania może wyjść spory. Ponadto nawet przy tym ogrzewaniu lub ogrzewaniu PC może podczas wyjazdu nastąpi awaria zasilania, włamanie . Dlatego dobrze mieć kogoś kto podczas Twojej nieobecności zajrzy i zobaczy czy wszystko jest ok. Przy wahaniach związanych z kosztami paliw najlepiej zrobić instalacje, którą będzie można przystosować do zmiany źródła ogrzewania. Moim zdanie tego rodzaju możliwość daje ogrzewanie wodne podłogowe. Dom murowany, a do tego podłogówka ma dużą akumulacyjność i nie wychładza się tak z dnia na dzień. Także moim zdaniem nawet przy kotle na ekogroszek spokojnie wytrzyma tydzień nieobecności domowników bez zagrożenia zamarznięcia instalacji. Wydaje się to zasadne w sytuacji w której zamierzasz również podłączyć w przyszłości gaz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 nie panikujmy tak z tym zamarzaniem wody...ocieplony budynek tak powoli wytraca ciepło że zabraknie zimy zanim spadnie poniżej zera;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 04.09.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Regutt,niestety własnie nie wiadomo czy będzie gaz, poza tym, gazem można będzie w przyszłości grzać też w grzejnikach - więc po co podłogówka wodna.Jak już pisałam - dom ma pasywny potencjał na ogrzewanie elektryczne. POwierzchni ogrzewanej elektrycznie akumulacyjnie w drugiej tarfyie będzie zaledwie około 60 m2. Więc koszty powinny być rozsądne. POza tym - jesli nie będę miała siły palić w piecu na ekogroszek (np. zachoruję), zawsze mogę zejść na parter i włączyć prąd. Ta świadomość mnie uspokaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.09.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Jak komuś przeszkadza piła spalinowa sąsiada to ja nie mam już nic do dodania. Niektórzy w reklamowaniu pewnych rozwiązań zatracili rzeczywistość Wszystko zależy od intensywności użutkowania. Co innego parę razy w roku, a co innego 8 godzin dziennie. Mnie wystarczą kosiarki spalinowe wyjące przez pół soboty i prawie całą niedzielę. Przyjemne to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts