karoka65 04.09.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Wszystko zależy od intensywności użutkowania. Co innego parę razy w roku, a co innego 8 godzin dziennie. Mnie wystarczą kosiarki spalinowe wyjące przez pół soboty i prawie całą niedzielę. Przyjemne to nie jest. Jak ktoś robi zapas drewna na zimę to nie jest tego więcej jak 12 do 15 m3. Spokojnie można to pociąć za pół dnia. Wiem bo paliłem drewnem i sam to przecinałem i rąbałem. Jak po pracy i bez większego pośpiechu to dwa popołudnia. Tyle chyba można wytrzymać. Co za jełop kosi trawę w niedzielę ? W niedzielę się odpoczywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.09.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 eugenia w Twoim przypadku chyba decydowałbym się na prąd.Sam palę eko groszkiem ale jak nie ma Ci ktoś pomóc to musisz liczyć się z tym że co kilka dni musisz zejść do tego kotła, wsypać kilka worków, przeczyścić go co jakiś czas i wysypać popiół z szufladki.Masz dobrze ocieplony domek to rachunki Cię nie zabiją.Myślę że jak stać cię było na wybudowanie takiego domku to dasz radę z rachunkami.Jeśli chcesz czuć się bezpieczniej i chcesz zainwestować więcej to drugie źródło ciepła jakim może być kocioł na eko groszek możesz zamontować.W razie przerw w dostawie prądu można rozpalić w kotle i dokupić do niego UPSa z porządnym akumulatorem, przetrwa kilka godzin i można dogrzać dom w razie "wojny"Są też agregaty prądotwórcze które po zaniku zasilania z sieci same się uruchamiają ale to już większe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.09.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 nie panikujmy tak z tym zamarzaniem wody... ocieplony budynek tak powoli wytraca ciepło że zabraknie zimy zanim spadnie poniżej zera;) Gruba przesada. 1o-2oCC przy dużych mrozach na dobę przy bardzo dobrym ociepleniu, co daje około 10 dni spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.09.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 i można dogrzać dom w razie "wojny" Aby "intruzom" było ciepło i za dużo nie zniszczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.09.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Gruba przesada. 1o-2oCC przy dużych mrozach na dobę przy bardzo dobrym ociepleniu, co daje około 10 dni spokoju. przetestowałem na własnym domu jeszcze w czasie wykończeń (zostawiony na zimę bez ogrzewania), na początku spada dość szybko tak po kilka stopni na dobę, ale czym zimniej w domu to coraz wolniej i jak jest już tylko kilka stopni na plusie to wcale nie tak łatwo chce spaść poniżej, bardzo pomaga w tym słońce a na ogół jak jest mroźno to i słonecznie... dom dojechał w okolice zera i... skończyła się zima (woda w rurach przez całą zime nie zamarzła;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 przetestowałem na własnym domu jeszcze w czasie wykończeń (zostawiony na zimę bez ogrzewania), na początku spada dość szybko tak po kilka stopni na dobę, ale czym zimniej w domu to coraz wolniej i jak jest już tylko kilka stopni na plusie to wcale nie tak łatwo chce spaść poniżej, bardzo pomaga w tym słońce a na ogół jak jest mroźno to i słonecznie... dom dojechał w okolice zera i... skończyła się zima (woda w rurach przez całą zime nie zamarzła;)) Ze wspomaganiem słonecznym to może się udać. Poza tym rzeczywiście im mniejsza różnica temperatury pomiędzy dwoma obiektami tym wolniej zachodzi przepływ energii między nimi. Tak czy inaczej zostawianie domu na dłużej bez opieki to ryzyko, w końcu szyba może zostać wybita a wtedy mróz szybko o sobie przypomni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.09.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ekologom przeciez zalezy tylko na naszej "matce" Ziemi z punktu widzenia planety Ziemia to nie ma zadnej roznicy czy wegiel spalamy czy drewno. Wegiel powstaje z drewna. To tylko kwestia czasu a Ziemia ma tego czasu dosyc duzo. Być może masz rację ,że ekolodzy przesadzają . Jeśli jednak to wszystko jedno co spalamy , to zrób sobie grilla na ekogroszku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.09.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Być może masz rację ,że ekolodzy przesadzają . Jeśli jednak to wszystko jedno co spalamy , to zrób sobie grilla na ekogroszku ... Grill będzie lepszy na przepracowanym oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veryAnka 05.09.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 A jak się zapatrujecie na Zębca? Właśnie się na niego zdecydowaliśmy jakiś czas temu i póki co nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.09.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Przepraszam ale nie wiedzialem ze Ty aby ogrzac dom zapalasz grila. Najwieksza bzdura jest wmawianie ludziom ze CO2 to trucizna. Wiseman widzę że lubisz odbijać pingponga , unikając meritum . Nie chcesz ekologii, wąchaj sobie dym z węgla skoro to nie trucizna...Ja wolę dym z drewna. Węgiel kiedyś się skończy, i nie będzie o czym polemizować. Dzięki Tobie nastąpi to pewnie szybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 eugenia- policz sobie ile to wszystko będzie kosztować. Piec, komin, miejsce na węgiel, solary, kable, rurki, rozdzielacze, bufor, sterowniki, robocizna i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Moim zdaniem wybierz jedną z trzech dróg.1. Kable grzewcze. Powinnaś w tym momencie zejść bardzo mocno z zapotrzebowaniem domu na ciepło. Inaczej może boleć.2. Ogrzewanie podłogowe wodne w całym domu i grzanie prądem.Również musisz zejść z zapotrzebowaniem.3. Pompa ciepłaMasz od razu załatwione i tanie CO i CWUNie kupuj kotła na paliwa stałe! Nie jest to dzisiaj nikomu potrzebne. Ty masz w tym domu mieszkać w miarę komfortowo. Po co sobie masz na głowę brać taki kłopot? Nie słuchaj tych co to tak bardzo zachwalają kotły, najwidoczniej mają w tym jakiś interes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Regut1 daj sobie spokój. Rozmowa z Liwko to tak jakbyś się z koniem kopał. Hej Liwko, proponowałeś mi kiedyś pociąg wungla wysokoenergetycznego. Byłbym zainteresowany bo chyba lepiej się sprzedaje jak ta Twoja pompa. Niestety, zacofani jesteśmy. Ale to się szybko zaczyna zmieniać. Ludzie zaczęli w końcu myśleć. W promieniu 100 metrów od mojego domu, trzeci dom będzie wyposażony w PC:) Samemu namówiłem już u siebie kilkanaście osób. Chyba trzeba będzie w końcu zacząć na tym zarabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Sorry ale osób palących paliwami stałymi jest zdecydowana większość i w Polskich realiach jeszcze długo będzie. Nawet w tych nowoczesnych krajach ludzie mają kominki, a np. Niemcy kupują piece na Eko-Groszek (wiem bo praktycznie cała produkcja mojego lokalnego producenta idzie na eksport i ma stosowne niemieckie certyfikaty). Zastanów się dlaczego w tej nowocześnje i ekologicznej europie, nie kupują pomp ciepła tylko importują z Polski "smrodzące kotły"? Palenie paliwami stałymi postrzegasz wyłącznie ze smrodem palonych śmieci Natomiast wszystko zależy od kultury palenia. Da się palić czysto nawet miałem w nowoczesnych kotłach na eko-groszek i w starych górniakach, które po modyfikacji mogą palic czysto i co ważne ekonomicznie. Poczytaj choćby wątek Last Rico lub wątki Zawijan-ów (szacun dla wszystkich ). Nie ma jednej prawdy objawionej. Nie przesadzaj i nie dyskredytuj innych za to że mieli mniej szczęcie w rozmowach z producentem, nie mają możliwości lub po prostu nie chcą inwestować sporych pieniędzy w coś do czego nie maja zaufania. Spora cześć z budujacych deklaruje że w przyszłosci chętnie zmieni sposób ogrzewania na pc na razie maja to co wybrali jako najodpowiedniejsze dla siebie. Moim zdaniem w tym reklamowaniu producenta swojej PC posuwasz sie za daleko w zakresie w jakim "na siłe" dyskredytujesz inne rozwiązania. A kto mówi, że nie mają stawiać kominków? Samemu też mam kominek. W europie nie kupują pomp ciepła??? W Szwecji 90% nowo budowanych domów jest nią ogrzewanych, w Niemczech sprzedaje ich się 10x więcej niż u nas. To my jesteśmy zacofani:( I odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie. Dlaczego niby mam nie zachwalać czegoś co jest naprawdę dobre? Nie jestem samolubem, lubię pomagać innym. Nic mnie to nie kosztuje, a zadowolenie inwestorów jest dla mnie bardzo miłe. Mam już nawet kilka zaproszeń w podzięce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 A kto mówi, że nie mają stawiać kominków? Samemu też mam kominek. W europie nie kupują pomp ciepła??? W Szwecji 90% nowo budowanych domów jest nią ogrzewanych, w Niemczech sprzedaje ich się 10x więcej niż u nas. To my jesteśmy zacofani:( A u nas jest węgiel i jeszce długo pozostanie. Nawet energia elektryczna do Twojej PC jest z węgla. Także do poziomu Szwecji jescze nam daleko nie tylko w zkaresie sposobów ogrzewania ale również dochodów. I odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie. Dlaczego niby mam nie zachwalać czegoś co jest naprawdę dobre? Nie jestem samolubem, lubię pomagać innym. Nic mnie to nie kosztuje, a zadowolenie inwestorów jest dla mnie bardzo miłe. Mam już nawet kilka zaproszeń w podzięce:) A zachwalaj, zachwalaj i pomagaj Twoje prawo jak każdego zachwalacza-pomagacza, tylko nie zapomnij założyć sobie płatnego profilu, bo inaczej to zachwalanie nie jest poma-, a naganianiem. To co jest dobre i opłacalne dla Ciebie, nie musi być wcale dobre i korzystne dla pozostałych i w mojej ocenie w żaden sposób ich nie dyskredytuje . Ludzie mają, witaraki, solary, ogniwa słoneczne, krasnale w ogródku, czemu nie maja mieć pomp ciepła? Jeżeli tylko maja taki kaprys to czemu nie, niech wdrażają. Dzięki nim technologia się sprawdzi i upowszecni, a producenci zweryfikują. Także pomagaj tak żeby starczyło Ci na pocięte drewno do kominka, bo inaczej możesz kiedyś zacząć denerwować swoich sąsiadów – tych z pompami ciepła, które im zachwaliłeś. Regut1 daj sobie spokój. Rozmowa z Liwko to tak jakbyś się z koniem kopał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wiseman Węgiel kiedyś się skończy, i nie będzie o czym polemizować. Dzięki Tobie nastąpi to pewnie szybciej... Ropa się kiedyś skończy, węgiel się kiedyś skończy, gaz się kiedyś skończy i my się kiedyś skończymy. Z tego wszystkiego mam wrażenie że my się skończymy pierwsi, a kiedy się skończą się inne rzeczy nie zamierzam sie przejmować bo dzięki temu mój koniec nastąpi pewnie jeszcze szybciej. Życie nie zna pustki dlatego koniec jednego surowca zastąpi inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wiesz Regut1 dlaczego ludzie nie inwestują w pompy ciepła? 99% twierdzi że to jest drogie. Po części mają rację. Następnie budują dodatkowe metry kotłowni, budują komin, kupują drogi kocioł, kupują drogie bufory, kupują solary i parę innych pierdół i maja najdroższy obsługowy system w swoim domu. Jak zaczynają to wszystko podliczać to się okazuje, że wydali więcej niż na PC. Następnie rok w rok jadą po węgiel. Najpierw worek na próbę. Jak się dobrze pali jadą po większą ilość, jak źle to szukają dalej. Następnie rozpalenie, dokładanie, czyszczenie, przeglądy komina, smród i brud w kotłowni. I tak rok w rok. Na starość myślą o gazie bo już lata nie te a grzać trzeba. Następna inwestycja. Pytam się, po co sobie życie utrudniają? Można przecież i taniej i łatwiej. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Nawiasem. Kolega ma podłączony dom do gazu, ma też kocioł na węgiel. Dom był budowany wiele lat temu. Teraz żeby zaoszczędzić na gazie kupił sobie solary za..........22tyś!!!!! Jak mu powiedziałem, że pompa ciepła do CWU kosztuje 4-5tyś to za nic nie chciał uwierzyć. I tak się właśnie rodzą wspaniałe, "tanie" inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.09.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 A może to TRADYCJA ? Dziad palił węglem , ojciec palił węglem, więc zaufanie do czarnego złota siedzi w narodzie. A skoro gdzieś mają to co będzie za trzy pokolenia , to i pamięcią nie sięgną trzy wstecz. Kiedy to pradziad palił drewnem... Produkcja prądu w elektrociepłowniach na węgiel , nie obciąża tak środowiska ,jak dziesiątki tysięcy pojedynczych kominów plujących siarą . No ale siara to nie trucizna , podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 No ale siara to nie trucizna , podobno Kiedyś ją ludzie nawet pili, i żyją do dzisiaj. No co niektórzy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wiesz Regut1 dlaczego ludzie nie inwestują w pompy ciepła? . Kupują, gadżety bo namawiają ich do tego pomagacze-zachwalacze, którym wolno to robić wmawiając m.in. że to jest ekonomiczne, ekologiczne, bezobsługowe lub tzw. „komfortowe” lub po prostu jest to nowość, która ich dowartościuje i pozwoli nam poczuć się lepszymi niż sąsiedzi. Węgla już raczej nikt sam nie przywozi, chyba że zabraknie w sezonie lub chce kupić taniej. Co do komina, to rozumiem że masz kominek także jest również i komin. Smród i bród w kotłowni sorry ale czasami taka kotłownia na ekogroszek wygląda czyściej niż niejedna łazienka w domu . Nie ma też problemu ze zmianą źródła ciepła w przyszłości „na starość”. Koszty nośników i technologie ulegają zmianie, a te ostatnie są coraz bardziej wydajne i nowoczesne. Wraz z upowszechnianiem się technologii nowe rozwiązania powinny być również, bardziej dostępne, tańsze w produkcji i montażu. Na razie paliwa stałe mają przewagę w tym zakresie. Każdy musi wybrać ubranie, które jemu najbardziej odpowiada i pasuje. Nie ma się co dowartościowywać tym że ktoś ma inne warunki niż ja, w związku z czym jest mniej postępowy, ekologiczny a na dodatek mnie denerwuje. Na dzień dzisiejszy paliwa stałe w tym gaz i węgiel są dla wielu osób najlepszym rozwiązaniem podobnie jak dla innych pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts