Kominki Piotr Batura 05.09.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Kupują, gadżety bo namawiają ich do tego pomagacze-zachwalacze, którym wolno to robić wmawiając m.in. że to jest ekonomiczne, ekologiczne, bezobsługowe lub tzw. „komfortowe” lub po prostu jest to nowość, która ich dowartościuje i pozwoli nam poczuć się lepszymi niż sąsiedzi. Węgla już raczej nikt sam nie przywozi, chyba że zabraknie w sezonie lub chce kupić taniej. Co do komina, to rozumiem że masz kominek także jest również i komin. Smród i bród w kotłowni sorry ale czasami taka kotłownia na ekogroszek wygląda czyściej niż niejedna łazienka w domu . Nie ma też problemu ze zmianą źródła ciepła w przyszłości „na starość”. Koszty nośników i technologie ulegają zmianie, a te ostatnie są coraz bardziej wydajne i nowoczesne. Wraz z upowszechnianiem się technologii nowe rozwiązania powinny być również, bardziej dostępne, tańsze w produkcji i montażu. Na razie paliwa stałe mają przewagę w tym zakresie. Każdy musi wybrać ubranie, które jemu najbardziej odpowiada i pasuje. Nie ma się co dowartościowywać tym że ktoś ma inne warunki niż ja, w związku z czym jest mniej postępowy, ekologiczny a na dodatek mnie denerwuje. Na dzień dzisiejszy paliwa stałe w tym gaz i węgiel są dla wielu osób najlepszym rozwiązaniem podobnie jak dla innych pc. Możesz wkleić jakieś przykłady tych sterylnych kotłowni węglowych ? Najlepiej używanych... Wszyscy moi znajomi , zapewniani o czystości , zweryfikowali dość szybko swoje poglądy . Jestem fanem kominków , oszczędnych i ekologicznych piecokominków, źyję z tego ,ale PC bym sobie zafundował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 05.09.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Zgoda, tylko ten wegiel w "czarnym drewnie" pochodzi tylko z drewna i zostal przez drzewa wchloniety z atmosfery w postaci CO2. Ilosc tlenu wydzielona w tym procesie bedzia taka sama jak ta potrzebna do jego utlenienia=spalenia pozniej. Hmm, to skąd się wzięła opinia że węgiel do zbyt czystych paliw nie należy, przecież to tylko drewno fakt że kolorem się trochę różni. Trzeba zacząć promować węgiel jako ekologiczne paliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 05.09.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Teraz to mozna ogrzac dom tanio Zimna fuzja .niemożliwe stało się możliwe.80W na wejściu 12kW na wyjsciu http://www.zimna-fuzja.pl/2011/04/szwedzi-potwierdzaja-dzialanie-reaktora-rossiego/Swięty gral odkryty Elektrowni atomowej mówmy NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 A to jest news z "pudelka" czy "no co ty" czy też "Faktu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 W pomieszczeniu gdzie stoi PC, jest u mnie też i pralnia i suszarnia. Ile czasu zajmuje wam sprzątanie kotłowni po czyszczeniu kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 U mnie w kotłowni stoi stół opracyjny na którym 3x w tygodniu odbywają sie operacje...... Nie wątpię, nie wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.09.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 przepraszam że pytam...co to jest kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 05.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 W Szwecji 90% nowo budowanych domów jest nią ogrzewanych, w Niemczech sprzedaje ich się 10x więcej niż u nas. To my jesteśmy zacofani:( masz rację, my jesteśmy zacofani, dlatego jeszcze PC powiedziałem nie. poczekam jeszcze z 10 lat, póki co będę grzał gazem. jak przestaniemy być zacofani przestawię się na PC - mam instalację niskotemperaturową. od tradycyjnego grzania mamy fachowców. jeśli chodzi o PC znam osobiście 4 instalacje. żadna nie starsza niż 4 lata. 2 działają bez zarzutu. trzecia ciągle "nie ma wydajności" "fachowcy" twierdzą że trzeba wiercić nową studnię. właścicielka (na szczęście bogata) wydała już w odwierty ok 50 tys złotych (a ma ich chyba z 6) czwarta instalacja działa przepięknie. tylko jedna ze studni straciła drożność. prawdopodobnie ci co wiercili spartolili, ale dwa lata chodziło dobrze. w tamtym tygodniu sąsiad zaczął nowy odwiert. ma nadzieję, że to zakończy jego problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Możesz wkleić jakieś przykłady tych sterylnych kotłowni węglowych ? Najlepiej używanych... Wszyscy moi znajomi , zapewniani o czystości , zweryfikowali dość szybko swoje poglądy . Jestem fanem kominków , oszczędnych i ekologicznych piecokominków, źyję z tego ,ale PC bym sobie zafundował. Ja też jestem fanem aut hybrydowych, piecokominków, rekuperacji, pc, centralnych odkurzaczy, energii solarnej i samochodów marki Mercedes i Dody. Każde z tych rozwiazań bym sobie chętnie zafundował. Jeżeli ktoś zapyta czy chce jeździć Mercedesem odpowiem że chce a do teogo chce mieć piecokominek, rekuperator, służbę najlepiej żeńską i ogrodnika, , piękny ogórd oraz dom na Malediwach też bym sobie zafundowa o Dodzie nawet nie wspomnę . Pc też sobie zafunduje jeżleli będzie tańsza w eskplatacji, dopstępna powaszechnie tak jak lodówka w każdym sklepie, tak żebym w w razie awarii mógł iść i kupic nowszy model. Dlaczego przy wybór nosnika traktujecie jak małżeństwo na całe życie. Na dzień dzieiejszy mam zufanie do paliw stałych i nie wykluczam innych źródeł w tym energii atomowej jeżeli tylko będzie mnie na nią stać i będą one powszechnie dostępne i wdrożone, a nie na zasadzie "Lex Livko". Kotłownie na eko widziałem u moich znajomych, u siebie dałem płytki tak żeby utrymać czystość. jeżeli jesteś zainteresowany po uruchomieniu bardzo chętnie wkleje zdjęcia swojej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Jesteś w błędzie,mimo,że jestem przeciwny instalowaniu PCi za kosmiczne pieniądze ale na pewno nie jest to gadżet,podobnie jak WM z rekuperatorem. Nie są to gadżety a tylko konkretne pieniądze zaoszczędzone na eksploatacji domu. Wydaje mi się,że zatrzymałeś się w opinii z lat 80-tych,że jedynie dobre to "czarne złoto".Wiem co mówię,bo jestem ze Śląska Te "czarne złoto" kosztuje dzisiaj ok.800zł/t i nie jest absolutnie najtańszym źródłem ciepła biorąc pod uwagę koszt instalacji+koszt eksploatacji. Co do sąsiadów to absolutnie nie masz racji,patrzą na mnie jak na wariata i nawiedzonego a nie jak na lepszego i bardziej trendy od nich samych Tego nie wiem podobnie jak sam Livko, bede wiwdział jak jego p wytrzyma 20 lat, łącznie z jej producentam. Na dzień dzisiejszy dla mnie to garażówa za bardzo spore pieniądze, a rozwiązania systemowe są dosć drogie. Trzymam kciuki za użytkowników Pc, rownież za Livko bo dzięki nim zweryfikuje się technologia i bardzo chętnie zmienie eko-groszek za 10 -20 lat pod warunkiem że w tym okresie technolgia sie sprawdzi i nie wymyślą nic nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Czy zadałeś sobie trud i przeliczyłeś różnicę w koszcie instalacji WM z reku a grawitacyjnej ? Czy zadałes sobie trud i przeliczyłeś różnicę między instalacją z paliwem stałym a PCi ? Czy opierasz się jedynie na zeznaniach znajomych,którzy nie widzieli na oczy lub tylko słyszeli,że PCi i rekuperacja to majątek ? Śmiem twierdzić,że nic nie przeliczałeś ! Bo gdybyś umiał liczyć to bzdur o rekuperacji i taniości paliw stałych byś nie pisał. Zbadałem oferty wykonania, które mi przestawiano. Wszystko można tanio pod warunkiem że zrobi sie to samemu, podobie jak z moją instalacją co i kominami, kosztuje grosze pod warunkiem że zrobisz to samodzielnie. Problem zaczyna się gdy zlecaszy wykonanie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Liwko ma durszlak zamiast domu i wystarczy,że jemu PCi posłuży z 5 lat i wyjdzie na zero,no ale za 10 lat to nie wiem co będzie Eko-groszek dzisiaj jest po 800zł/t,dwa lata temu był za 400zł/t,wychodzi na to,że za 8 lat będzie po 1600zł/t.Nie wiem,kto będzie pierwszy zmieniał technologię grzewczą,On czy Ty A wystarczy jedynie ograniczenie strat ciepła przez dom i mamy ekonomię,komfort i czyste pranie za małe pieniądze W przyszłości nie wykluczma zniany technologii nawet na enwrgię atomową. Bardzo chetnie się do tego dostosuje pod warunkiem że stanieje i upowszechni się technologia. Niech to się dzieje jak najszybciej, moim atutem są niskie w stosunku doi PC koszty inwestycyjne. Te kilk lat jakos się przemęcze w tej zasyfionej kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) Ale nie porównuj wybudowania komina,gdzie trzeba mieć specjalistyczną wiedzę ... do rozłożenia przewodów wentylacji mechaniczej gdzie trzeba mieć jedynie trochę czasu lub chęci. Najtańsza WM z reku(o niebo lepsza od grawitacyjnej) kosztuje ok.3-4tys.zł,co Ty na to ? Droga inwestycja ? Także zanim coś napiszesz do dokształć się trochę i nie pisz bzdur... Zleć u mnie wykonanie jednego i drugiego. Zobaczymy co będzie tańsze? Doszkałtałcisz sie i nie bedziesz pisał bzdur. Po pierwsze to czemu piszesz takie bzdury ? Po drugie czy PCi to jest jedyna "alternatywa" dla śmieciucha ? Za 3tys.zł,(tyle co Twój komin) można mieć urządzenia do grzania i czyste białe pranie w jednym pomieszczeniu Nauka nie boli,także można próbować się dokształcić bo za bzdury pisane to niesmak pozostaje... Zapraszma do mnie z tym urządzeniem za 3 tys jako alternatywnego systemu ogrzewania. Chętnie się dokształece Edytowane 5 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Drugie 3 tys, dostaniesz u mnie za konsulatacje jeżeli za tą kwotę zapewnisz ogrzewanie mojego budynku, tańsze niz eko-groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) No jak ktoś ma dwie lewe ręce to nie podłączy reku do gniazdka i nie rozłoży termoflexów ale za to ma zasyfioną pralnie lub za etat palacza musi płacić dodatkowym metrażem i kasą oczywiście Reku na 200m3/h: No cóż doś za coś. Za to pięknie muruje kominy, podobnie jak wiekszość budujacych - wykonuje swój zawód. http://allegro.onet.pl/rekuperator-luna-200-dospel-najtaniej-prezent-i1784444395.html Prawdopodobnie już za późno dla Ciebie na naukę,bo znając Twoje podejście do budowania(i znajomych)to stawiam na 1W lub budowanie normowe i grzejniki (rodem z PRL lub dziury zabitej dechami) Przykład urządzenia: http://allegro.onet.pl/kociol-elektryczny-ekw-asbn-9-kw-piec-elterm-pid-i1774448418.html Niestety Twoje urzedzenie nie sprawdzi sie w mojej dziurze zabitej dechami podobnie jak w większosci domów w RP i nie tylko. Jeżeli szukasz pracy zapraszam. Mam wolny etat palacza. Umowa na czas okrślony do czasu wdrożenia lepszego ogrzewania niż eko groszek. Edytowane 5 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Wystarczy zejść z zapotrzebowaniem do 50kWh/m2 a teraz Twoja kolej,kliknij w kalkulator i podaj wynik,1kWh w taniej taryfie to koszt 0,33zł/kWh Nie zapominaj o koszcie pieca,koszcie komina,koszcie dodatkowej kotłowni,koszcie miejsca do składowania kilku ton opału,koszcie transportu,koszcie samego materiału,koszcie etatu palacza i wybierania popiołu,koszcie miejsca na popiól itp. Rzeczywiscie wystarczy zejść. Zejście jest gratis a pozostałe koszty biorę na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) Mam palnik na eko-groszek. Mogę nim palić groszkiem, miałem, ziarnem, peletem, zrębkami. Instalacja ogrzewania podłogowego. Jeżeli PC będzie w cenie lodówki to nie ma problemu zmienię na lodówkę lub inne żródło ogrzewania w tej cenie.Niestety ogrzewania mojego domu za 3 tys nie zapewnisz, mam kaprys mieszkania w dużym, wygoodny ładnym, domu. Niestety na dzień dziesiejszy przy moich uwarunkowaniach nie wiedzę tańszego niż piec na eko groszek rozwiązania . Koszt palacza, popiołu, dostawy i skałdowania opału biorę na siebię. Jeżeli masz dla mnie alternatywę moja oferta jest aktualna, jeżeli nie nadal mam wolny etat palacza. Zapraszam Edytowane 5 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dla uspokojenia dyskusji. Każdy z nas ma własne powody dla których buduje dom. Różne są też uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne które determinują budowę tego domu i w pewien sposób nas ograniczają. Z systemem grzewczym jest jak z ubraniem, trzeba go dobrać do, celu dla którego je zakładamy, własnego gustu i samopoczucia i innych. Podobnie z domem dla jednych ważne jest jak najszybsze zamieszkanie dla innych późniejsza ekonomika użytkowania dla jeszcze innych bezobsługowość, wygląd zewnętrzny, położenie lub otoczenie itp. itd. W moim przypadku oprócz funkcji mieszkalnych dom ma pełnić również funkcje reprezentacyjne. Od dziecka poprzez pewne tradycje rodzinne, zakochany jestem w idei polskiego dworku i teraz mam okazje zrealizować swoje marzenie i robię to. Niestety trudno jest pogodzić pewne założenia architektoniczne stylu z wymogami budynku energooszczędnego. Nie ukrywam że wygląd domów pasywnych kłuci się troszkę z moim poczuciem estetyki. Założenia te oraz brak sieci gazowej spowodowały że jako źródło wybrałem piec na paliwa stałe. Zastanawiałem się nad pompą ciepła jednak ,biorąc pod uwagę powierzchnie budynku i związane z tym koszty samego urządzenia oraz jego montażu wybrałem piec na ekogroszek. Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie w mojej ocenie najbardziej optymalne źródło ogrzewania. Mam doświadczenia z paleniem paliwami stałymi i nie boje się obsługi pieca, mam na to czas, nie wstydzę się pracy fizycznej (z racji tego co robię mam mało do tego okazji) i bycia „palaczem”. Moim zdaniem na siłę demonizuje się na forum obsługę nowoczesnego kotła na paliwa stałe i po wpisach oceniam ze piszą to laicy, którzy nigdy takiego kotła nie obsługiwali. Jak na razie z „murowania kominów” spokojnie dam radę ogrzać mój dom. W innej sytuacji spokojnie środki z jego sprzedaży pozwolą mi na zakup czegoś mniej energochłonnego lub opiekę w domu spokojnej starości. Instalacja którą mam pozwala mi ponadto bezproblemowo zmienić sposób ogrzewania w sytuacji w której okaże się że taka zmiana jest konieczna lub ekonomicznie uzasadniona. Takie mam założenia i stosownie do nich dokonałem swojego wyboru. Nie przeszkadza mi to jednak szanować ludzi, którzy maja np. inne poczucie estetyki lub uwarunkowania ekonomiczne. Dlatego razi mnie nachalna reklama i dowartościowywanie się kosztem tych którzy mają piece na paliwa stałe lub samodzielnie przygotowują opał na zimę. Jeżeli będziesz w okolicach Warszawy, zapraszam do obejrzenia domu i kotłowni. U swoich przyjaciół w dziurach zabitych dechami zweryfikowałem że warunki sanitarne w kotłowni na Eko groszek nie przeszkadzają spożyciu płynów a szkodliwe skutki mogą wyniknąć tylko z ilości, która jest spożywana Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Instalacja którą mam pozwala mi ponadto bezproblemowo zmienić sposób ogrzewania w sytuacji w której okaże się że taka zmiana jest konieczna lub ekonomicznie uzasadniona. Pzdr Masz instalację nisko czy wysokotemperaturową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 To sie chyba wydaje jasne że niskotemperaturową. A może za dużo siedzę na forum i myślę ze PC to już każdy ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts