Liwko 06.09.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tego nie wiem podobnie jak sam Livko, bede wiwdział jak jego p wytrzyma 20 lat, łącznie z jej producentam. Na dzień dzisiejszy dla mnie to garażówa za bardzo spore pieniądze, a rozwiązania systemowe są dosć drogie. Trzymam kciuki za użytkowników Pc, rownież za Livko bo dzięki nim zweryfikuje się technologia i bardzo chętnie zmienie eko-groszek za 10 -20 lat pod warunkiem że w tym okresie technolgia sie sprawdzi i nie wymyślą nic nowego. Z garażu to jest w niej tylko obudowa. Szkoda, że nie zrobiłem ostatnio zdjęcia jak jak miałem ją otwartą, wszystkie podzespoły markowe. Kosztowała 10 tyś. Zapewniam cię, że znajdziesz lodówki w większej cenie. Pamiętaj jeszcze o mocy PC i lodówki. Chyba ciężko będzie przebić: instalacja zbudowana w 1983 roku w mieście Paderborn w Niemczech u mojej rodzinki - pompa ciepła ogrzewa 20 mieszkań - razem jakieś 1300 m2 w 2-klatkowym bloku mieszkalnym. Mury są bardzo grube, jak na wczesne lata 80-te: coś w rodzaju porothermu, styropian i cegła klinkierowa na elewacjach - razem ok. 50 cm. Stropy też bardzo grube, w których zatopiono podłogówkę we wszystkich mieszkaniach. W każdym mieszkaniu rozdzielacz z ok. 8 nitkami. Odwierty pionowe, nie mam pojęcia, jak głębokie i jakie długie. Tego się nie dowiem. Następnym razem, jak u nich będę, postaram się dotrzeć do "kotłowni" w piwnicy i zrobić parę fotek. Pewnie jest to jakiś Viessmann, Danfoss albo coś podobnego. Zakładam, że ma sprężarkę tłokową, bo takie wtedy produkowano zwłaszcza przy większych urządzeniach. Przez całe 28 lat była JEDNA (!) awaria, która zdarzyła się jakoś w zimowy piątek, więc do czasu naprawy biedaki mieli w mieszkaniach po 10 stopni Z tego co wiem padła pompa, ale obiegowa, więc sama PC i DZ działają prawie 30 lat (!!!) bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Nisko. Dom ocieplony troszke lepiej niż normowo: ściany 15 (standart), podłoga 12, sufit 18 (standart) +10 (lambda 35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Garaż i kotłownia są nieogrzewane ale w bryle budynku i odizolowane 8 cm styropianu od części mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Napisał rydzadam............................ Kiedyś miałem Mercedesa 123 "beczkę", jak go sprzedawałem obchodził 20 urodziny, miał ponad 0,5 mln na liczniku, pierwszy lakier i silnik który nie był rozbierany. Teraz już nikt nie robi takich aut, nawet Mercedes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magic322 06.09.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Ciekawa dyskusja choć jak ktoś napisał faktycznie niektórych podejście jest rodem z PRL. Powiem tak przerabiałem w domu ekogroszek, przerabiałem u rodziców gaz a teraz mam u siebie ogrzewanie elektryczne. Ekogroszek kompletnie odradzam chyba że ktoś chce mieć brud pod paznokciami i zapieprzać z popiołem co dwa dni w zime. Na temat pompy sie nie wypowiadam bo nie używałem, ale na pewno to wygoda. Reasumując to proponuje zastosować to z czym najmniej kłopotu. Ktoś się decyduje budowac dom za 900 tysi to co to za różnica wydac 200 czy 300 zł więcej na ogrzewanie miesięcznie aby mieć system bezobsługowy. Dla bidoty polecam to co mam czyli grzejnik elektryczne [osoby zainteresowane tematem mogą skontaktować się przez prv z użytkownikiem - Elfir] Ja liczyłem na rózne sposoby i taniej mi nigdzie nie wyszło. Mimo to że obsługa w tej firmie trochę pozostawia do życzenia gorąco polecam Marek Edytowane 6 Września 2011 przez magic322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tamta PC ma sprężarkę tłokową, dzisiejsze mają typu Scroll http://www.copeland.pl/dokumentacje/490/sprezarki_scroll.html Przewidziany ich czas pracy wynosi około 100.000h. Jako, że moja pracuje około 2300h rocznie nie martwię się zbytnio o przyszłość. Oczywiście, wszystko może się popsuć. Najdroższa oczywiście będzie sprężarka. Koszt około 3000zł. Sterownik (też masz podobny) około 1000zł. W reszcie albo nie ma co się popsuć, albo jest do naprawy przez pierwszego lepszego speca od lodówek. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to jest proste urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ciekawa dyskusja choć jak ktoś napisał faktycznie niektórych podejście jest rodem z PRL. Powiem tak przerabiałem w domu ekogroszek, przerabiałem u rodziców gaz a teraz mam u siebie ogrzewanie elektryczne. Ekogroszek kompletnie odradzam chyba że ktoś chce mieć brud pod paznokciami i zapieprzać z popiołem co dwa dni w zime. Na temat pompy sie nie wypowiadam bo nie używałem, ale na pewno to wygoda. Reasumując to proponuje zastosować to z czym najmniej kłopotu. Ktoś się decyduje budowac dom za 900 tysi to co to za różnica wydac 200 czy 300 zł więcej na ogrzewanie miesięcznie aby mieć system bezobsługowy. Dla bidoty polecam to co mam [osoby zainteresowane tematem mogą skontaktować się przez prv z użytkownikiem - Elfir] Mimo to że obsługa w tej firmie trochę pozostawia do życzenia gorąco polecam Marek Ogródek przy budynku masz może? Ja dodatkowo posadziłem sad, a w zimie mam troszkę śniegu do odgarniecia z podjazdu. Także jakoś mnie nie przraża to o czym piszesz. Przy pracy staram sie używać rękawiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magic322 06.09.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dobre ogród mam, sadu niestety nie ale drzewo zasadziłem choć syna jeszcze nie mam. I wcale nie uważam że ekogroszek jest be. Chodziło mi tylko o wygode czy elektryczne tak jak mam czy gaz czy olej czy pompa. Nie myśle o tym czy trzeba wsypać opał czy opróżnic popielnik. Piwko w łapie telewizorek włączony i patrze jak Polacy kolejny raz przegrywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 i patrze jak Polacy kolejny raz przegrywają Coś ty taki pesymista? Zobaczysz, że Polacy znowu strzelą bramki i wygrają Szkoda tylko, że do naszej bramki:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tamta PC ma sprężarkę tłokową, dzisiejsze mają typu Scroll http://www.copeland.pl/dokumentacje/490/sprezarki_scroll.html Przewidziany ich czas pracy wynosi około 100.000h. Jako, że moja pracuje około 2300h rocznie nie martwię się zbytnio o przyszłość. Oczywiście, wszystko może się popsuć. Najdroższa oczywiście będzie sprężarka. Koszt około 3000zł. Sterownik (też masz podobny) około 1000zł. W reszcie albo nie ma co się popsuć, albo jest do naprawy przez pierwszego lepszego speca od lodówek. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to jest proste urządzenie. Wszystko jest tanie i proste jak zrobisz to sam lub jest na tyle powszechne że potrafi to każdy. Inaczej zaczyna się zabawa, serwis, pośrednicy, dojazd do domu i robi sie z głupiej rzeczy okrągła sumka. Poddobnie jest z montażem PC. Za nowości sie płaci. Tak jest zawsze na początku dla tego czekam aż sie to zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dobre ogród mam, sadu niestety nie ale drzewo zasadziłem choć syna jeszcze nie mam. I wcale nie uważam że ekogroszek jest be. Chodziło mi tylko o wygode czy elektryczne tak jak mam czy gaz czy olej czy pompa. Nie myśle o tym czy trzeba wsypać opał czy opróżnic popielnik. Piwko w łapie telewizorek włączony i patrze jak Polacy kolejny raz przegrywają Ja chyba z jakiejś innej epoki jestem i to starszej niż PRL - taki retro . Teraz jest moda na wolne związki, bezobsługowość i siedzenie przed telewizore, a ja sad zakaładam . Z obowiazków zostało mi jedynie wybudowanie domu. Spotkań reprezentacji nie ogladam z wiadomych powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Wszystko jest tanie i proste jak zrobisz to sam lub jest na tyle powszechne że potrafi to każdy. Inaczej zaczyna się zabawa, serwis, pośrednicy, dojazd do domu i robi sie z głupiej rzeczy okrągła sumka. Poddobnie jest z montażem PC. Za nowości sie płaci. Tak jest zawsze na początku dla tego czekam aż sie to zmieni. Co ma się zmienić? Porządny kocioł z podajnikiem kosztuje podobnie co pompa. Elementy kotłowni są bardzo podobne. Pozostaje dolne źródło do zrobienia, ale nie musimy np. budować komina. Można się tak bez końca przekomarzać, ale jeżeli chodzi o koszta, to PC można mieć w niemal podobnej cenie co kocioł. W całej tej dyskusji sprowadziłeś mnie na tory PC, a przecież nie to było moim zamiarem. Jestem przeciwny, w dzisiejszych czasach budowie domów opalanych węglem. Mamy tak dużo na głowie, a są rozwiązania lepsze, że nie ma sensu stwarzanie sobie kolejnego kłopotu. I nie koniecznie musi być to PC. Grzejmy czysto, nie trójmy sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.09.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Co ma się zmienić? Porządny kocioł z podajnikiem kosztuje podobnie co pompa. Elementy kotłowni są bardzo podobne. Pozostaje dolne źródło do zrobienia, ale nie musimy np. budować komina. Można się tak bez końca przekomarzać, ale jeżeli chodzi o koszta, to PC można mieć w niemal podobnej cenie co kocioł. W całej tej dyskusji sprowadziłeś mnie na tory PC, a przecież nie to było moim zamiarem. Jestem przeciwny, w dzisiejszych czasach budowie domów opalanych węglem. Mamy tak dużo na głowie, a są rozwiązania lepsze, że nie ma sensu stwarzanie sobie kolejnego kłopotu. I nie koniecznie musi być to PC. Oczywiście, zgaddzam się. Tak dla porzadku i żeby sprawa była jasna proszę jeszcze tylko o adres lub ofertę spprzedaży i montażu tej markowej PC łacznie z podłączneim dolnego źródła dla mojego domu w cenie mojego kotła i jego montażu. Tak dla porządku jeszcze żeby był gotowy finansowo daj cenę dolnego źródła, za którą ją wykonasz lub wykona reklamowny przez Ciebie firma. Daj namiar może być na priva żeby nie było kryptoreklamy. Jeżeli tylko będzie tak jak opisujesz to będzie to najlepszy dowód. I będzie zupełnie pieknie. Jestem ciekaw na ile to prawie robi wielkką różnicę tak jak w reklamie..... Grzejmy czysto, nie trójmy sąsiadów.[/ Edytowane 6 Września 2011 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 06.09.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ja bym ci polecił jakiś dobry kociołek na pellet. Roczne koszty ogrzewania wychodzą podobnie a są trochę mniej obsługowe (mniej popiołu i automatyczna zapalarka) no i bardziej ekologiczne (emisja co2 przy spalaniu pelletu jest zerowa). Jeżeli zaopatrzysz się w kocioł z dobrym sterownikiem i automatyką to nie narobisz się przy nim. Ooo, to co jest produktem spalania w pellecie? Swoją drogą to ostatnio się okazało, że nie będzie gazociągu w okolicy przez najbliższy rok i też poszukuję rozwiazania zastępczego. Wstępnie zaplanowalłem solary do CWU i gaz do grzania, ale muszę to zmienić. Myślałem o pelecie, ale może warto się zastanowić nad PCi? wtedy bez solarów. Dom z podłogówką na parterze i kaloryferami na poddaszu, ok 110m.kw. parteru. Izolacja 20cm Golda z termoorganiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liwia1410 06.09.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Witam.Już niedługo będe musiała wybrać piec i paliwo.Mam dom parterowy z poddaszem urzytkowym o pow. użytkowej 214 m2 +21 m2 garaż i kabulaturze 830 m3.Dom jest z gazobetonu 24, ocieplony styropianem 15cm. Ogrzewanie podłogowe na obu piętrach ze styropianem 15cm.Pompa ciepła odpadła, gaz niestety też. Rozważam paliwo stałe ale nie wiem na co się zdecydować. Wiem że nie chce dużo siedzieć w kotłowni, wiec dobrze by było mieć piec z podajnikiem. Rodzice mieli miał i odradzają, więc chyba będzie to ekogroszek lub pellet. Ma ktoś do zaproponowania jakiś dobry piec ? Jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 07.09.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam. Ma ktoś do zaproponowania jakiś dobry piec ? Jakieś pomysły ? Poczytaj forum Piece na ekogroszek z zasobnikiem Ogniwo eko plus Jest fajna strona zawijana z dużą dawkką teorii dotyczącą spalania w kotłach jest też wątki o innych kotłach np. na pelety. Wszystko na jednym forum nic tylko czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.09.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Skoro masz podłogówkę to może jakiś tani piec elektryczny? Pompy ciepła tez bym od razu nie skreślał, ale nie mowie tutaj o jakiejś za 80tys bo taka to ja tez skreślam. gdybyś napisał że masz zwykłe żeliwne grzejniki to pewnie bym ci poradził piec na pelet albo ekogroszek. Ale z podłogówka to już mozna poszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam. Już niedługo będe musiała wybrać piec i paliwo. Mam dom parterowy z poddaszem urzytkowym o pow. użytkowej 214 m2 +21 m2 garaż i kabulaturze 830 m3. Jakieś pomysły ? Mój kolega akurat buduje dom o podobnym metrażu. System z PC glikol-woda, odwiertami!!! i kotłownią wyjdzie go 36tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopus 07.09.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś, to polecam wziąć udział w konkursie, w którym można wygrać talony o wartości 5000 na grzejniki Quinn. Trzeba tylko wymyślić hasło reklamowe. szczegóły tutaj: http://www.quinn.pl/11,konkurs_grzejniki_kaloryfery.html Co do moich d0oświadczeń: rosnące ceny energii elektrycznej skłoniły mnie do instalacji kolektorów słonecznych, które starczają na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.09.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A na co mu grzejniki skoro ma podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts