edde 15.07.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 jako, że nieuchronnie zbliża się moment wykonania ogrodzenia frontowego zaczynam mocno zastanawiać się nad jego wizją, i mam zagwozdkę: którą wersje wybrać? może ktoś coś poradzi, jakieś zady i walety (których może nie dostrzegam) obu wersji? na początek może szkic: http://img192.imageshack.us/img192/250/ogrdziaka3.jpg i sznurek do większego rozmiaru:http://imageshack.us/photo/my-images/828/ogrdziaka3big.jpg/ - pierwsza opcja, z lewej, to tradycyjne ogrodzenia w linii działki, tak jak większość w okolicy ma, czerwone to słupki klinkierowe 38x38, od lewej mamy bramę skrzydłową, 1x przęsło, furtka, 2x przęsło, szeroka (bo obsługująca wjazd do garażu i na działkę obok garażu) brama przesuwna w tej wersji niestety zachodząca na furtkę (mniej więcej wiem już jak ten temat opanować, żeby bram z furtką za mocno się nie gryzły ), na kocu furtka do śmietnika - druga wersja, ta z prawej to cofnięcie bramy do linii domu, zmiana przebiegu ogrodzenia i mamy jakby dwa miejsca postojowe, ale na zewnątrz, poza ogrodzeniem posesji, wygodne toto jedna brama do otwierania mniej, szczególnie jak kilka razy dziennie się człowiek buja, za to zmniejszamy jakby działkę, brama garażu jest prawie na ulicy, nie jestem też pewien czy to będzie dobrze wyglądało, tu mamy od lewej bramę przesuwną, cztery przęsła, w tym jedno zaokrąglone, furtka od strony garażu (zostawiając auto przed garażem bliżej tak jest, poza tym w tej lokalizacji furtki bez problemu, bezkolizyjnie realizujemy bramę przesuwną, minus tej opcji: muszę się mocno wychylać, żeby z domu zobaczyć kto stoi przed bramka i dzwoni), i małe przęsło, oraz brama skrzydłowa cofnięta, pomiędzy domem a bokiem ogrodzenia od sąsiada aha, ten szary prostokącik przed ogrodzeniem to słup elektryczny, trochę szpeci ale nie ma na niego rady wiec sie z ni pogodziłem i uwagi nie zwracam w zasadzie chyba ogrodzeniową bramą główna, częściej używaną będzie ta po prawej, od strony garażu, i chyba wygodniej (zwłaszcza zimą) byłoby gdyby to była brama przesuwna (rozważam bramy z automatami), prawda? co byście wybrali na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.07.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Rozwiązanie nr 2 jest wygodne, ale ma zasadnicze ale. Mieszkam w spokojnej dzielnicy, jednak "penerów" wolę mieć za ogrodzeniem. Zwłaszcza gdy trzeba jedno z aut zostawić poza garażem na noc. Świat jest jaki jest i trzeba to brać pod uwagę. Wiele razy się o tym przekonałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.07.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 to fakt, dlatego też w obu rozwiązaniach na noc auta lądują w garażu albo na posesji za bramą, opcja druga byłaby chyba wygodniejsza w dzień gdy kilka razy sie przyjeżdża i wyjeżdża, 5-6 metrowej bramu co chwila otwierać nie trzeba, a pozostawiania otwartej bramu w ciągu dnia nie przewiduję (pies-dezerter i dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts