pablo-poz 15.07.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Witam!Planuję ocieplić stary dom wełną mineralną.Zastanawiam się nad wyborem tynku. Akrylowy jest tańszy. W sklepie twierdzą, że się sprawdzi..Silikatowy został opisany jako ten, który nadaje się do wełny. Ktoś ma doświadczenie w ocieplaniu wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.07.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Heh..Wełna mineralna - oddycha co oznacza, że tynki nieoddychające i nieparoprzepuszcalne - odpadają, bo wtedy nie ma sensu ładować kasy w wełnę. Pozostają paroprzepuszczalne : od mineralnych [najtańsze choć z różnymi ograniczeniami, zaletami i wadami] i inne Np. silikatowy - jeśli oddycha. Wszystko kwestia ceny i kasy jaką godzisz się wydać i tego do jakiego znajdziesz wykonawcę.Akryl omijaj - nie do wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-poz 28.07.2011 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Oki - poszukałem różnych propozycji w sklepach (oczywiście eliminując akryl).Do wyboru mam 3 opcje. Tynk silikatowy, mineralny biały i silikatowo-silikonowy. Na ten ostatni zwyczajnie mnie nie stać.Dwa pozostałe są w podobnych cenach (silikatowy sam z siebie jest droższy ale zawiera już kolor, a jak wiadomo, za malowanie trzeba wykonawcy dopłacić).Sprzedawca namawia mnie na tynk mineralny, wykonawca raczej na silikatowy. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.07.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Tynk mineralny nie musi być li tylko biały i potem malowany. Są tynki barwione w masie. [http://www.brobud.pl/terrabona.php - kolorystyka] . Jeżeli wykonawca umie posługiwać się pistoletem - to weż tynk mineralny i tyle. Wyjdzie taniej, kolorów także troszkę jest, malować nie trzeba a zaoszczędzisz w diabła pieniędzy. Ceny najdroższych to ok 2,7 zł/kg [brutto], najtańsze od ok 1,74 [kolor] przy wydajności z pistoletu 3,3 kg/m2. Istotną sprawą jest to czy wykonawca umie je rzetelnie nakładać.W razie pytań o tynki dzwoń [602 368 633] albo priv n.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-poz 05.09.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam! Rozważam tynk silikatowy, silikonowy, lub silikatowo-silikonowy.Zaproponowano mi 3 firmy: Caparol, Weber, Ceresit. Rozbieżności cenowe są duże (podałem od najdroższego do najtańszego). Ktoś z Was ma tynki tych firm?Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 04.06.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam! Rozważam tynk silikatowy, silikonowy, lub silikatowo-silikonowy. Zaproponowano mi 3 firmy: Caparol, Weber, Ceresit. Rozbieżności cenowe są duże (podałem od najdroższego do najtańszego). Ktoś z Was ma tynki tych firm? Jakieś opinie? podbijam temat - jakies doswiadczenia z konkretnymi markami tynkow silikonowo silikatowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 omg ... jaki akrylowy? 3 opcje: mineralny malowany - dobra opcja silikatowy - srednio.... thermosan nqg - reqwelacja Nie ma czegos takiego jak silikatowo-silikonowy - to sa marketingowe bzdury. I oczywiscie w Caparolu no i zapytanie poprosze i raz raz to ogarniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 fighter: dzięki, że wspierasz mineralkę, choćby i malowaną Miło z Twej strony... A akryl - no wiesz dobry na wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.06.2014 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 fighter: dzięki, że wspierasz mineralkę, choćby i malowaną Miło z Twej strony... A akryl - no wiesz dobry na wszystko... Ja mam wlasny dom w mineralce malowanej... jak mam nie wspierac tak dobrego rozwiazania, ktore sam u siebie stosowalem... i nie patrzylem na koszty materialu.. tylko to malowanie... wiem wiem.. nie raz o tym rozmawialismy Jak mi tu publicznie na forum napiszesz: ze dajesz gwarancje na to, ze te Twoje tynki sie nie odbarwia przy w miare ogarnietej ekipie na budowie - to ja bardzo chetnie z Toba podpisze umowe, pytanie jak z reszta w etics - kleje, w zbrojaca itd. i chetnie bedziemy to wbudowywac naszymi ludzmi. Wrzuc mi papiery, ceny, warunki dostawy na maila (masz w moim PP) i moze cos sprobujemy. Moze nawet ewbuxxxo uda sie przekonac raz go przekonalem do Caparola to i moze teraz jakos sie uda do mineralki. Jezeli faktycznie - udalo Ci sie wyeliminowac minusy mineralki i jej nie trzeba bedzie malowac i bedzie ok - wchodze w to Ja to generalnie nie pamietam kiedy tynk akrylowy sprzedalem nie pozwolilem zadnemu z moich klientow kupic tynku akrylowego, bo bym rano w lustro spojrzec nie mogl, nie zamawiam, nie trzymam na stanie. Mam mineralny, silikon i NQG, silikat w razie potrzeby sciagam, bo 1-2x w roku sie sprzedaje. Gdyby nie te wady silikatu - jakie to by bylo fajne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.06.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 A ja zachęcam do skorzystania z naszych rozwiązań bowiem są kompletne i jeśli szukasz tynku mineralnego to polecam tynk polimerowo mineralny BR ECOROCK M http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4339/produkty/tynk-polimerowo-mineralny-br-ecorock-m możesz go oczywiście pomalować dlatego, że w naszej ofercie znajdziesz podkłady, grunty oraz farby czyli cały kompletny system ECOROCK FF.Jeśli myślisz o tynkach barwionych w masie to masz do wyboru : http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4335/produkty/tynk-silikatowy-br-ecorock-s oraz http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4337/produkty/tynk-silikonowy-br-ecorock-sil Oczywiście masz do wyboru baranka albo kornik. Niemniej wszystkie zaproponowane tynki są dedykowane pod wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ja mam wlasny dom w mineralce malowanej... jak mam nie wspierac tak dobrego rozwiazania, ktore sam u siebie stosowalem... i nie patrzylem na koszty materialu.. tylko to malowanie... wiem wiem.. nie raz o tym rozmawialismy Jak mi tu publicznie na forum napiszesz: ze dajesz gwarancje na to, ze te Twoje tynki sie nie odbarwia przy w miare ogarnietej ekipie na budowie - to ja bardzo chetnie z Toba podpisze umowe, pytanie jak z reszta w etics - kleje, w zbrojaca itd. i chetnie bedziemy to wbudowywac naszymi ludzmi. Wrzuc mi papiery, ceny, warunki dostawy na maila (masz w moim PP) i moze cos sprobujemy. Moze nawet ewbuxxxo uda sie przekonac raz go przekonalem do Caparola to i moze teraz jakos sie uda do mineralki. Jezeli faktycznie - udalo Ci sie wyeliminowac minusy mineralki i jej nie trzeba bedzie malowac i bedzie ok - wchodze w to Ja to generalnie nie pamietam kiedy tynk akrylowy sprzedalem nie pozwolilem zadnemu z moich klientow kupic tynku akrylowego, bo bym rano w lustro spojrzec nie mogl, nie zamawiam, nie trzymam na stanie. Mam mineralny, silikon i NQG, silikat w razie potrzeby sciagam, bo 1-2x w roku sie sprzedaje. Gdyby nie te wady silikatu - jakie to by bylo fajne rozwiazanie. Nie ma takiej k...ę możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.06.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 fighter: i dlatego o pewnych rzeczach się nie dyskutuje. A problem leży tak naprawdę w dokładności i tym jakich materiałów używasz. Możesz kupić zwykłe wapno - a możesz i Superbiałe, możesz je dawać, a możesz i te "w woreczku" plastyfikatory i tak dalej. Są środki napowietrzające - choć w proszku ciężko dostępne i są środku zapobiegające wykwitom - tu się kłania chemia typu import z USA... Odważanie pigmentów do dziesiątych części grama i znów rodzaj pigmentu, powtarzalność i dozowanie dokładnie do wiadra czy wora. Taka zabawa.Tynki nie mają prawa się odbarwić - w sensie mieć różne kolory. Tak się dzieje jeśli (przyjmując, że jest dopracowany skład)- w każdym worze / wiadrze jest dokładnie tyle samo pigmentu (ja wyważam na wadze z dokładnością do 0,1 g.). Przy założeniu, że pigmentu na wiadro idzie np 15 gram - to błąd pomiaru wynosi mniej jak 1%, a wahnięcie wagi circa 1%)- każdy wór / wiadro ma osobno dozowany pigment - czyli znów eliminuje się możliwość, że gdzieś tam zostanie deczko nie domieszane, obierze się- z powyższego powodu - nie ma obawy, że mieszalnik obierze się kolorem i będzie się wybarwiał...- zakazuję (!) mieszania części pojemnika - wystarczy że się trochę wytłucze - a zaprawa ma delikatną tendencję do rozwarstwiania się- chemii jest tak mało jak się da...- i najważniejsze - użycie pigmentów bardzo dobrej jakości. Ja stosuję Bayera dokładniej - grupa Lanxess (albo tak jakoś się to pisze)- uczulam na dozowanie wody, choć zmniejszenie ilości chemii sprawa, że tynki nie są tak wrażliwe na wahnięcia w ilości....W kwestii akrylu - a mało to u mnie ludzi: bo wie Pan, chałupę sobie akrylem, a przystawkę (garaż, stodółkę, obórkę, przy.upnik) mineralką... Poza tym do mineralki trzeba kogoś kto umie robić. Każdy błąd widać, błędy łatwo rozpoznać.Tomek W: nie daliście encyklopedii więc zabawię się w zgaduj zgadulę. Prawdopodobny skład waszego tynku polimerowo - mineralnego (białego) to:- ok 20% cement biały (na rynku są dostępne dwie marki tzw. Duńczyk i tzw. Słowak i "podróba" Cemexu, o CBR- nie wspominam). Aha cement to tzw. jedynka CEM I- prawdopodobnie nie ma wapna (wodorotlenek wapnia) czyli: idzie chemia: biobójcza, uplastyczniająca - tego typu co w kleju, by się ładnie ciągnął, do tego być może albo uszczelniacz - tańsza wersja albo napowietrzać - droższa). .- wypełniacz: np. piaski kwarcowe lub tzw. biała marianna (circa 78-79%). W wyjątkowych wypadkach - u jednego na pięciu których sprawdziłem był niewielki udział wapna do 3% - co oznacza, że eliminuje się środek biobójczy.Z racji dużej zawartości cementu - normalnie w tynkach górną normą powinno być dla białego coś koło 14%, a nawet i 12 starcza w tzw. cuglach (dla szarego wartości są większe o 0,5%), to polimery zapobiegają temu by pękał. Moje pytanie: czym ten tynk różni się zwykłego mineralnego, to jedno, wtóre - aby można było kłaść jakokolwiek tynk na wełnę i tak musi iść klej siatka i klej. Czyli tworzy się podłoże pod dowolny tynk, ale z racji, że wełna przepuszcza parę wodną - czyli obiegowo mówiąc oddycha... Tak naprawdę to jaki może iść tynk ogranicza tylko przyczepność warstwy : klej siatka klej do wełny.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 09.06.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 omg ... jaki akrylowy? 3 opcje: mineralny malowany - dobra opcja silikatowy - srednio.... thermosan nqg - reqwelacja Nie ma czegos takiego jak silikatowo-silikonowy - to sa marketingowe bzdury. I oczywiscie w Caparolu no i zapytanie poprosze i raz raz to ogarniemy. Czyli mozna przyjac, że najbardziej polecasz tynk caparola NQG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Czyli mozna przyjac, że najbardziej polecasz tynk caparola NQG? albo mineralny malowany. NQG na welnie rockwoola robilismy w zeszlym roku w Ciechanowie u forumowicza DDP moze on podzieli sie opinia Edytowane 9 Czerwca 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 09.06.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 albo mineralny malowany. NQG na welnie rockwoola robilismy w zeszlym roku w Ciechanowie u forumowicza DDP moze on podzieli sie opinia ten NQG jest dosc drogi bo wychodzi ok 26PLN/m2 tynku. Mineralny pewnie z max 15% tego+ ewentualne malowanie. Pytanie czy roznica w jakosci jest tak duza jak roznica w cenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 brylek: koszt mineralki w zależności od metody nakładania, u mnie robionej to od ok 5,8 zł brutto/m2 do ok 10 zł/m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 10.06.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 OK Balto, czyli zakladajac mineralny za ok 8PLN to 1/3 caparola+ malowanie ok 5PLN i farba. Pewnie wyjdzie ok 15PLN/m2 materialow.dokladajac ok 12pln za robocizne wychodzi finalnie ok 11PLN/m2 mniej niz Caoparol.mysle ze roznica jest chyba warta zastanowienia na korzysc NQG.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.06.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 W Caparolu mineralny przy 1,5mmTynk - 3,50 nettofarba NQG - 8,10 netto ale wzrosna koszty robocizny (wiecej cyklow roboczych) pewnie o jakies 10-12 netto... wiec jedno wejdzie w drugie Co do tynkow mineralnych Balto - jego tynki rzekomo nie wymagaja malowania... no jakby sie udalo... to bylaby fajna alternatywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 10.06.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 brylek: koszt mineralki w zależności od metody nakładania, u mnie robionej to od ok 5,8 zł brutto/m2 do ok 10 zł/m2... balto, masz gdzies swoj wzornik kolorow na sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.06.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 brylek: brobud.pl - zakładka terrabona - są tam zdjęcia tynków - dają pewien pogląd na to jakie są odcienie. Bo raz zdjęcia i matryca, dwa - monitor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts