Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Guliwer 2G Oli i Jacka

Recommended Posts

Słuszna uwaga - kilka danych do projektu (http://www.dominanta.pl/oferta/Guliwer_2G.html)

parametry domu:

powierzchnia netto (wszystkie pomieszczenia) 157,0m2

powierzchnia użytkowa (bez garażu, pom. gosp. i kotłowni) 121,9m2

powierzchnia zabudowy 124,2m2

powierzchnia całkowita 179,8m2

wymiary zewnętrzne budynku 15,19m x 8,59m

• 1 month później...
  • 2 months później...
W poniedziałek zwozimy drewno na więźbę - jak się uda. W tej chwili, z powodu prac na drodze dojazdowej, czeka sobie jakieś kilkaset metrów od działki. Pod koniec tygodnia wchodzą cieśle. Jak pogoda pozwoli to planujemy jeszcze w tym roku przykryć dachem, położyć dachówka i wstawić okna połaciowe. Zastanawiamy się nad wstawieniem również okien w ścianach. Wszystko zależy jaka będzie pogoda. Teraz trochę się zimno zrobiło ale najbliższe 2 tygodnie zapowiadają wzrost temperatur. I tego się trzymamy:)

Witam.

Ja też jestem w gronie osób które budują Guliwera.

Jestem na etapie składanie pozwolenia na budowę.Mam pytanie bo chcę budować gospodarczo i przeglądam dzienniki.

U państwa zauważyłem że ława która na rysunku oznaczona jest jako Ł3 (gabinet)została wyciągnięta tak jak reszta na 8 bloczków.

W projekcie jest inaczej nie jest ona nawet za zbrojona i zagłębiona tylko na 40cm od poziomu ostatniego bloczka.

Czy taka decyzje podjął kierownik czy majstry zrobili po swojemu?

Nie żebym się mądrzył bo w budownictwie jestem żółtodziobem ale z ciekawości chciałbym wiedzieć.

Pozdrawiam i oczywiście gratuluje postępów

W projekcie jest strop monolityczny. My zmieniliśmy na terive. Belki terivy trzeba gdzieś oprzeć. Tak wiec z kierowniczką/projektantką podjęliśmy decyzje, że ściana gabinetu będzie ścianą nośną na której oprze się strop. Ściana nośna musi mieć solidną podstawę stąd te fundamenty.

• 3 months później...
  • 6 months później...

Hej, rowniez buduje guliwera- tylko wersja nei tak bardzo przerobiona.

Alez u WAS postepy!!

my mamy mniej zrobion dlatego z zaciekawieniem pośledzę wykańczanie. Macie jakis pomysl na male wc na dole?kolorystykę itp??

świetny kominek- my bedziemy mieli " kozę" :)

pozdrawiam i czekam na wiecej zdjec :)

W tej chwili wykańczanie we wnętrzach trochę stanęło - elektrycy kończą swoja robotę - zakładają gniazdka i uzbrajają skrzynkę elektryczną. Głównie teraz prace skupiły sie na zewnątrz - jak nic sie nie wykrzaczy to do końca tygodnia bedzie zrobiona elewacja.

Co do wc na dole to będą to płytki opoczno organza. Płytki już sobie leżą i czekają. Będą również w łazience na piętrze.

Na dole na podłodze płytki paradyż woodentic ochra. Na górze panele kronopolu platinium seria helio D2026 dąb imbirowy z V fugą. Panele sie mogą jeszcze zmienić bo jako jedyne nie są jeszcze zakupione.

dzięki, dzięki - teraz zaczyna sie najmniej spektakularny etap - prawdziwe wykańczanie - płytki, panele i inne duperele (2-3 miesiecy).

Z robót na ten rok na zewnątrz to jeszcze kostka (może jeszcze w tym tygodniu), niwelacja terenu, podbitka, no i moze jeszcze siatka ogrodzeniowa z tyłu i po bokach (ale to ma najmniejszy piorytet)