pawelwilga 16.07.2011 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Witam, zabieram się do planowania budowy własnego domu. Chciałbym uzyskać poradę w kwestii ogrzewania i chłodzenia budynku.Tak, jak napisałem w tytule: chciałbym aby w domu w ziemie było przyjemnie ciepło a w lecie przyjemnie chłodno. Jakiś kalkulatorek ze strony firmy Vikersonn - jednego z producentów pomp ciepła polecił mi ten lub nieco mocniejszy produktZainteresowałem się pompami ciepła bo przeczytałem gdzieś w sieci, że te urządzenia nadają się też do chłodzenia - nie tylko do podgrzewania. Jest tutaj jeden problem. Mimo, że w lecie chciałbym mieć w domu przyjemny chłodek, to chciałbym aby moja ciepła woda użytkowa była ciepła a nie lodowata. W domu będzie jeszcze kominek, ale przecież nie będę rozpalał w lecie w kominku. Czy da się to jakoś rozwiązać np. czy w przerwach między chłodzeniem domu pompa może nagrzać wodę w zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.07.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 rozwiązań i konfiguracji jest zbyt wiele by doradzać każdy ma inne preferencje, poczytaj na forum jest kilka tematów o wentylacji i ogrzewaniach i jest też jak to razem porzenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts