Mis Uszatek1719499023 09.03.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Okropnie mnie martwi nadużywanie w ostatnich latach soli do odśnieżania ulic i chodników Już pomijam wygląd butów ale pomyślałem, że za parę dni cała ta sól spłynie i znów wsiąknie w ziemię (w trawniki, skwery, klomby itp.) Strasznie się boję że drzewom w mieście nie robi to dobrze... Myślę, że wiele usycha właśnie od tego. A może niepotrzebnie się martwię? Pocieszcie mnie jakoś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.03.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Okropnie mnie martwi nadużywanie w ostatnich latach soli do odśnieżania ulic i chodników Już pomijam wygląd butów ale pomyślałem, że za parę dni cała ta sól spłynie i znów wsiąknie w ziemię (w trawniki, skwery, klomby itp.) Strasznie się boję że drzewom w mieście nie robi to dobrze... Myślę, że wiele usycha właśnie od tego. A może niepotrzebnie się martwię? Pocieszcie mnie jakoś! Martwisz sie słusznie ...niestety. Badania (robione chyba przez naukowców SGGW ) wykazały że z powodu soli zgineła połowa drzew przyulicznych w Warszawie ... Były próby wprowadzenia zamiast soli związków wapnia rozpuszczających (a właściwie roztapiających ) śnieg ale są one droższe więc chyba nie prędko sól przestanie być rozsypywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 23.03.2004 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Martwisz sie słusznie ...niestety Ale zdaje się, że tylko ja się martwię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 27.03.2004 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 A czy mozna uzyc zwyklej soli jako srodek przeciwko rosnieciu wszelkich roslin ? Sa takie miejsca, przynajmniej na mojej dzialce na ktorych ma byc sam piasek, bez zadnej nawet trawki. I wlasnie na tych miejscach chcialbym zastosowac ten antyporostowy srodek. Ale czy to zadziala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 29.03.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Sól chyba nie powinna być na to zła...Rzymianie po zburzeniu wrogiej Kartaginy posypali ruiny solą, by nic nigdy tam już nie wyrosło....Historia magistra vitae!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts