Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczanie piasku pod posadzki??????

Marko P

Recommended Posts

Witam,mam małe pytanie dotyczące zagęszczenia piasku pod chudziaka.

Wiem ze powinno się zagęszczać warstwy 30cm,ale u mnie panowie się pospieszyli i zasypali całość było ze 90 cm..

Wiec jak tak zrobili to musiałem użyć cięższego sprzętu,zamówiłem 400kg zagęszczarkę.Trochę ważyła. Zagęszczaliśmy 3 dni ,przed uruchomianiem sprzętu zawsze dobrze zlaliśmy piasek woda,

Czy przy użyciu takiego sprzętu podsypka została dobrze zagęszczona????

Jak to widzicie???

Chudziak jest gruby od 12 do 15 cm.bez zbrojenia.Ścianki działowe s z betonu komórkowego 11,5cm.

Czy to wystarczy aby utrzymać ciężar ścianek?

Co z siadaniem podłogi jej możliwym pękaniem?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okreslenie grubosci zageszczania 30 cm, to rzecz umowna.

Każda maszyna zageszczajaca czy to walec, czy płyta czy skoczek mają swoja charakterystyke zageszczania. Zageszczarki lekkie gdzieś do 200 kg zagęszczaja piaski do około 40 -50 cm po 7-9 przejazdach, w zalezności od sprzetu. Wypozyczając sprzet powinni mieć tam charakterystyke..ja przynajmniej mam dla zageszczarki.

Zibig..walce drogowe zageszczaja do 2 m

Na "duże" nasypy świezym gruntem biorę walce okołkowane samobieżne, gabaryty małe, świetna sprawa a i pracownicy mają zabawę jak sobie takim walcem pojeżdża.

Przy takiej zageszczarce jak miałeś z 400 kg bez problemu zagesciła grunt do tego metra, jeszcze jak jeździłeś kilkanaście razy. Wszystko jest ok.

Zawsze jest "ok"... do czasu gdy podłoga nie siądzie :lol2:...

Acha i jeszcze jedno - im cięższa zagęszczarka tym większe wibracje wali w grunt... a poprzez grunt przekazuje je na ściany fundamentowe - jeżeli były wykonane z bloczków betonowych na zaprawie i zasmarowanych tylko mazidłem typu dysperbit to niestety już jest dawno "po izolacji". Na 99% któraś spoina strzeliła jak nie cały bloczek...

Z tym się zgodze że jeżeli był nakładany dysperbit, który nie jest elastyczny, to izolacja tylko jest, ale nie jest ciagła, gdzieś pękła

Witam,mam małe pytanie dotyczące zagęszczenia piasku pod chudziaka.

Wiem ze powinno się zagęszczać warstwy 30cm,ale u mnie panowie się pospieszyli i zasypali całość było ze 90 cm..

Wiec jak tak zrobili to musiałem użyć cięższego sprzętu,zamówiłem 400kg zagęszczarkę.Trochę ważyła. Zagęszczaliśmy 3 dni ,przed uruchomianiem sprzętu zawsze dobrze zlaliśmy piasek woda,

Czy przy użyciu takiego sprzętu podsypka została dobrze zagęszczona????

Jak to widzicie???

Chudziak jest gruby od 12 do 15 cm.bez zbrojenia.Ścianki działowe s z betonu komórkowego 11,5cm.

Czy to wystarczy aby utrzymać ciężar ścianek?

Co z siadaniem podłogi jej możliwym pękaniem?

co z bzdury, scianki nie powinno sie murowac na chudziaku:P

Gość zibik_eng
Wynajmij geologa niech Ci sprawdzi stopień zagęszczenia

Banał... nie doczytałeś jednego detalu - na tym niepoprawnie zagęszczonym piachu jest już dawno wykonany chudziak 15 cm i pewnie dużo więcej...

Oczywiście nie ma rzeczy, których "nie da się" zrobić, do badania zagęszczenia wystarczy wyciąć w chudziaku kilka dziur 0,5x0,5 m i pobadać - problem jest tylko jeden ile to będzie kosztować. :lol2:

Zarówno jeżeli chodzi o wycinanie, badanie jak i decyzja co dalej ? jak wyniki będą nie takie jak oczekuje oszczędny inwestorek...

Jak wyniki będą do d... to nic prócz rozwalaniem działówek, skuwaniem chudziaka i wybieraniem łopatami ~1 m warstwy nie poprawnie zagęszczonego piachu nie zostaje...

Koszt zatrudnienia prawdziwego Kierownika Budowy (który zwyczajnie nie dopuściłby do takiego partactwa - bo KB to nie tylko pieczątka w dzienniku budowy...) to pikuś w porównaniu do kosztów tej operacji... a jeszcze trzeba później wsypać ręcznie te kilkanaście ton piachu z powrotem, zagęścić i tak dalej...

Edytowane przez zibik_eng

a jak?

A tak powinno byc :p:

2 opcje :

1. robisz podloge zelbetowa ( np 200mm plus zbrojenie) i od dylatowujesz ja od scian i na niej scianki .

2. Juz za pozno - bo powinienes zrobic lekki fundament pod scianki na rodzimym gruncie, potem wymurowac do wys. 1m , odczekac 7 dni i potem sypac ten piach pomiedzy sciany i ubijac.

Bron boze jezdzij tam walcami i dawaj robolom kierowac , bo ci rozwala cala budowe . Żadne lino–skoczki , walce czy czołgi samobieżne , nie powiny mieć nic wspolnego z twoimi scianami. :sick:

chłopie, bijesz swoimi idiotycznymi postami kolege zbyszka na głowę.

Do autora wątku. Jeśli chudziak wylany, to po ptokach, bo raczej nie skusisz się na skuwanie chudziaka, wybieranie zasypki, ponowne jej wsypywanie i zagęszczanie. Z drugiej strony, tak jak pisali poprzednicy, w przyszłosci możesz mieć z tego niezły pasztet.

Moja kuzynka, jak budowała chałupe kilka ładnych lat temu popełniła podobny błąd. Po roku podłoga w salonie złożyła sie w kształt litery V.

Trudno coś doradzić. Budowlańcy dali ciała, możesz spróbować ich pociągnać, żeby poprawili fuszerkę jaką odstawili.

I pamiętaj to co radził koleś wypowiadajacy sie nade mną. Nie stawiaj ścian działowych na chudziaku!!! :D. ja po jego wypowiedziach w ogóle chyba zrezygnuje z działówek :D

chłopie, bijesz swoimi idiotycznymi postami kolege zbyszka na głowę.

Do autora wątku. Jeśli chudziak wylany, to po ptokach, bo raczej nie skusisz się na skuwanie chudziaka, wybieranie zasypki, ponowne jej wsypywanie i zagęszczanie. Z drugiej strony, tak jak pisali poprzednicy, w przyszłosci możesz mieć z tego niezły pasztet.

Moja kuzynka, jak budowała chałupe kilka ładnych lat temu popełniła podobny błąd. Po roku podłoga w salonie złożyła sie w kształt litery V.

Trudno coś doradzić. Budowlańcy dali ciała, możesz spróbować ich pociągnać, żeby poprawili fuszerkę jaką odstawili.

I pamiętaj to co radził koleś wypowiadajacy sie nade mną. Nie stawiaj ścian działowych na chudziaku!!! :D. ja po jego wypowiedziach w ogóle chyba zrezygnuje z działówek :D

sluchal jasiu :

1. chudziak to chudziak i tyle, i na nim sie scian i scianek nie stawia( czasem mozna, ale nie wtym przypadku - nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

2. fundament pod scianki dzialowe to fundament i dlatego nasz szanowny Jasiu, ( beton + siatka gora i dolem + dylatacja ) musi taki sobie postawiec na nowym gruncie lub chudziaku ( ubity piasek- eng zbik ma racje)

3. V posciski to sie pojawilly bo twoja kuzynka niezrobila prawidlowel posadzki ( lub plyty) bez zbrojenia i dyaltacji.

:popcorn:

sluchal jasiu :

1. chudziak to chudziak i tyle, i na nim sie scian i scianek nie stawia( czasem mozna, ale nie wtym przypadku - nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

2. fundament pod scianki dzialowe to fundament i dlatego nasz szanowny Jasiu, ( beton + siatka gora i dolem + dylatacja ) musi taki sobie postawiec na nowym gruncie lub chudziaku ( ubity piasek- eng zbik ma racje)

3. V posciski to sie pojawilly bo twoja kuzynka niezrobila prawidlowel posadzki ( lub plyty) bez zbrojenia i dyaltacji.

cholera Liwko , to moje dzieciaki są , to wszystko przez tą podlogówkę i że tak zimno się zrobiło i trza w piecu palić - może powinnienem nauczyć się sterować tą podłogówką , to i dzeciaki same spadną na ziemie:)

sluchal jasiu :

Rozumiem że pod każda działowkę zalecacs fundament ( najelpiej lany z łąwą fundamentową ) a jeszcze lepiej płyta fundamentowa. Broń Boże działówka na chudziaku bo sie zawali.