Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczanie piasku pod posadzki??????

Marko P

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile razy trzeba przejechać zagęszczarką 100 kg, żeby dobrze zagęścić piasek? Proszę o szybką odpowiedz jak to robiliście u siebie podczas zagęszczania.

Tyle razy ile trzeba do odpowiedniego zagęszczenia.Zobacz wbijając pręt - na początku ile ci wchodzi, a potem jak pięknie nie chce zagłębiać się. Im mocniej zagęścisz tym gorzej wchodzi.

• 5 months później...

Przed ścianami nośnymi a po ścianach fudamentowych, wydaje się łatwiej i wygodniej i ja tak zrobiłem. Warunek to dobrze zagęszczony piasek.

A z zagęszczaniem tego piasku jest różnie, trzeba uważać na sciany fudamentowe (ja robiłem chudziaka na poziomie ław). Ubijałem piasek, grunt nienaruszony a i tak nie mogłem osiągnąć odpowiedniej twardości, pręt wbijał mi się łatwo do ok 50 cm. Ubjanie i ubijanie nie przynosiło żadnego efektu aż w końcu dałem sobie spokój. Myślę że lanie wody mogło by pomóc ale jak lać wodę jak ktoś ma grunt nieprzepuszczalny pod piaskiem?

Potem wylałem chudziaka ok 10 cm ze siatką 3mm i oczkach 10x10 cm. Po 6 dniach jeżdził po tym widlak z paletami 1250 kg i nic nie popękało.

Wszystko zatem zależy od warunków terenowych i sytuacji, preferencji inwestora.

Pozdrawiam!

• 2 years później...

Witam

Odgrzewam tego kotleta. czy ktoś może mi powiedzieć co myśli o takiej sytuacji:

-3 lata temu wybudowałem fundamenty

-głłębokosc i wysokosc scian to okolo 1,75-2 metry

-wszystko zasypane piachem 3 lata temu ale nie ubijane-zageszczane. Majster stwierdzil ze przez zime postoi to sie zagęści samo przez deszcz itd..

-w zasypanych fundamentach polozono kanalizacje-kanalizacja tylko na wcisk-taki smar

Pytanie: Na wiosne chcialbym zalac plyte fundamentową ale nie wiem czy:

1)ubijać jeszcze ten piach chocby od góry czy nie?

2) dawac jakies wzmocnienie pod chudziak? siatke itp?

3)robic badania gestosci tego piachu?

można zagęścić i 3m - walcem, i co z tego?

a zagęszczarką można znacznie więcej niż 40 cm, chyba, że masz na myśli zagęszczarkę płytową do układania kostki - to taką można zapomnieć o zagęszczeniu nawet 40 cm. Są zagęszczarki które znacznie więcej zagęszczą niż 40 cm, człowiek pyta nie wprowadzaj w błąd

Hej. Dzieki wszystkim za odpowiedź. Niestety boję się tam wprowadzic dużą zagęszczarke aby sciany fundamentowe nie popękały... poniewaz są stosunkowo wysokie.

W sumie to dalej nie wiem co robic.., Dziwne ze ekipa która wykonywała te fundamenty stwierdzila ze niepotrzeba zageszczac bo przez zimę siądzie samo...

W sumie to dalej nie wiem co robic.., Dziwne ze ekipa która wykonywała te fundamenty stwierdzila ze niepotrzeba zageszczac bo przez zimę siądzie samo...

Nie wiem co w tym widzisz dziwnego, wcisneli kit inwestorowi a ten to łyknoł , nie musieli wykonywać pewnej czynności a kasa poszła.

ja wprowadzam w błąd, a Ty nadal nie pokazałeś tej zagęszczarki...

Poszukaj sobie w katalogach produktów np jak głęboko coś takiego potrafi zagęścić

W mojej pierwszej pracy dużo zagęszczaliśmy. Kiedyś jeden handlowiec chciał nam sprzedać coś takiego jak na tym filmiku. Już teraz nie pamiętam jaka była głebokość zagęszczania (ale chyba ok 2 m), tylko kompletnie nie nadaje się taki sprzęt w terenie zabudowanym (szyby z okien lecą). W tamtej firmie używaliśmy zagęszczarek płytowych (ok 400 -600 kg) i często były zagęszczane warstwy 50-70 cm a badania zagęszczenia były robione bardzo często (często nawet codziennie).

Edytowane przez sylwekr