tommiberry 06.09.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Hehe-to co pokazałeś na tym filmiku to dobre jest ale wszystko by sie rozleciało... do tego tj. pisze kolega tutaj chodzi przedewszystkim o koszty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 07.09.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Hehe-to co pokazałeś na tym filmiku to dobre jest ale wszystko by sie rozleciało... do tego tj. pisze kolega tutaj chodzi przedewszystkim o koszty.... dokładnie, taki sprzęt to nie na takie budowy. Zagęszczać w fundamentach można zageszczarkami które zagęszczą cienkie warstwy. Jeśli grunt był zasypany jakiś czas temu i aby go nie wybierać, pierwsze co bym zrobił to badanie zagęszczenia i jak kiepsko wyjdzie, wyrzucamy nasypany grunt, zostawiamy warstwę taką którą zagęści zagęszczarka i zasypujemy warstwami. Żadne siatki wzmocnienia itp, chyba, że na tyle mocne, że wytrzymają wiszącą posadzkę jak grunt osiądzie..... bo jak nie to kiedyś to wszystko pie..... i generalny remont będzie niezbędny:-( To co pokazujesz to dla tych budów kosmos forgetit chciał aby mu pokazać zagęszczarkę która zagęszcza więcej niż 40 cm to mu pokazałem, że można znacznie więcej zagęścić, ale są urządzenia nie z "kosmosu" które też więcej niż 40 cm zagęszczą Edytowane 7 Września 2014 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.09.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Nie wprowadzaj w błąd, chciałem żebyś pokazał zagęszczarkę, którą zagęścisz więcej niż 40cm zasypki w fundamentach i którą kolega z pierwszego postu będzie mógł sobie wynająć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 07.09.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Dobra. Wlasciwie jestem przekonany ku temu aby odkopac i zagescic warstwami. Tylko pytanie:1) jak gleboko kopac2)Ulozona juz jest kanalizacja...czy to nie zaszkodzi jej podczas zageszczania?3)Lepiej zageszczarka wibracyjna(60kg,100kg,120kg?) płytowa czy skoczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.09.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 zrób badanie odpowie na wszystkie wątpliwości. jak wyżej. Do zagęszczania płyta 120kg, woda i warstwy po 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 09.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Jeszcze jedno pytanie... jak taką ciezka zageszczarka wniesc do fundamentow? Dwoch chlopa da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Jeszcze jedno pytanie... jak taką ciezka zageszczarka wniesc do fundamentow? Dwoch chlopa da rade? Dwóch chłopa da radę , dwóch takich co udają chłopa wg nowych standartów dżender pewnie nie. Jeszcze nie tak dawno worki z cementem były 50 kg i nosiło sie je w jednego teraz unijne przepisy zrobiły worki 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 10.09.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 hmmm uniesc to jedno, ale wniesc do fundaentu to drugie no ale moze jakos damy rade : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.09.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 hmmm uniesc to jedno, ale wniesc do fundaentu to drugie no ale moze jakos damy rade : pewnie przywieziesz na jakiejs przyczepie, yo cofnij do samych fundamentiw i pojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 17.09.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Dzisiaj sie dowiedzialem ze u mnie badanie bedzie kosztowalo 400zl. Wiec dosc sporo i nie wiem czy nie lepiej to poprostu odkopac i zagescic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 17.09.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Hej, a ja mam pytanie. Gdyby miało pierd..nąć bo źle zagęszczone to w jakim czasie się tego spodziewac? bo piszecie jak to wszystko po bożemu trzeba, ale jak zapytać majstrów i popatrzeć na niejeden dom na wsi czy w miescie to tak po bożemu już nie budują. MAją swoje metody z dziada pradziada i domy stoją. U nas było wsypa 11 aut piachu, skoczkiem pojeżdzone, potem przezimowało, woda na to i śnieg i na wiosnę znowuż skoczek przed chudziakiem. Nikt badania nie robił i nir=e zastanawiał się nad tym. Ale teraz to się zaczynam martwic bo remoncik taki chyba by mnie zabił..... jak długo czekać, albo jesli nie siadło to czy już nie siądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.09.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Hej, a ja mam pytanie. Gdyby miało pierd..nąć bo źle zagęszczone to w jakim czasie się tego spodziewac? To nie jest nagłe i spektakularne to trwa ciągle i powoli a szybkośc zależy od jakości zagęszczenia. Czasem rok, czasem 4-5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 17.09.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 jajmar dzięki, ale liczymy od kiedy od wylania chudziaka? i rozumiem, że nawet jeśli 5 lat to jakieś wcześniejsze objawy tego są? chudziak był wylany marzec 2013 fundamenty jesień 2012, a płytki na podłogach czerwiec 2014, nic nie zauważyłam, ale pytam jeśli miałoby się dziać to na co zwracać uwagę? no i myślę, że jeśli 5 lat nie siądzie to już nic się chyba nie zmieni??? ktoś się z tym spotkał? to niech opisze jak to było i po jakim czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.09.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 spotkał, spotkał masz płytki to pewnie amsz cokolik na ścianie pierwszy objaw to pekajaca fuga na styku podłogi i ściany , a potem szczelina w tym miejscu , inne objawy to pękjące ściany dzialowe na chudziaku pekniecia czesto u góry ściany np obok nadproża. Liczymy od złego zasypania - grunt zagęszcze się od wąłsnego cięzaru od obciązeń zewnętrznych itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.09.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A takie rozwiązanie: Ni to podłoga na gruncie ni to strop... ot beton zbrojony siatką zbrojeniową fi 8 mm oczka 15 cm. Ma to sens? Kierownik jednoznacznie się nie wypowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.09.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 A takie rozwiązanie: [ATTACH=CONFIG]280407[/ATTACH] Ni to podłoga na gruncie ni to strop... ot beton zbrojony siatką zbrojeniową fi 8 mm oczka 15 cm. Ma to sens? Kierownik jednoznacznie się nie wypowiedział. Wątpliwy sens.Jak siądzie przy ścianie to utrzyma jak siądzie na środku to popeka i siądzie. Podstawa jak zwykle dobrze zagęszczone podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 18.09.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 To nie jest nagłe i spektakularne to trwa ciągle i powoli a szybkośc zależy od jakości zagęszczenia. Czasem rok, czasem 4-5 lat A właśnie nie zawsze. Byłem 2 tygodnie temu u sąsiada na budowie, który chciał aby kanalizę mu położyć. Gdy zacząłem odkopywać to co było niby zagęszczone szok, głębiej miękko jak w piaskownicy. Powiedziałem mu swoją opinię, ściągnął kierownika i kierownik właśnie powiedział, że spotkał się ze "spektakularnym" zapadnięciem posadzki. Gdzieś w jakimś budynku po paru latach, w środku nocy huk. Okazało się że większość salonu siadła ok 5 cm. Przez parę lat podłoga wisiała, a piasek osiadał. Oczywiście skończyło się grubym remontem Sąsiad jak to usłyszał, ekipę swoją pogonił, wybierali piasek i już porządnie zagęścili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.09.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Wątpliwy sens.Jak siądzie przy ścianie to utrzyma jak siądzie na środku to popeka i siądzie. Podstawa jak zwykle dobrze zagęszczone podłoże. Oczywiście, z zagęszczeniem nie dyskutujemy, sam badałem zagęszczenie i mam nawet raport Auto ciężarowe najechało kołem na właz do studzienki, czy tam szambo to było... nie ważne... beton się rozkruszył i wpadł do środka, ale zbrojenie wytrzymało. Podejrzewam więc, że zbrojenia w jakimś stopniu zwiększą wytrzymałość betonu i utrzymają posadzkę mimo wypłukania piasku. Oczywiście gdyby ubytek był znaczny taka podłoga też by osiadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 25.09.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 A ja dzisiaj znalazłem kolesia który za 200zl zrobi mi dwa odwierty recznie. Tylko kazal mi sie dowiedziec jakie powinno byc zageszczenie piasku. Czy ktos z was ma takie informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 27.09.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Byl dzisiaj u mnie geotechnik. Zrobil badanie gruntu sondą lekką. Okazało sie ze do niecalego metra piasek jjest kompletnie nie ubity. Wykonał 3 sondowania i wszedzie to samo. Wniosek:musze odkopać 1m i zagescic zageszczarką. Na dniach mają mi wysłąć opis badania. Panowie geotechnicy powiedzieli mi "piasek moze nawet 30 lat leżeć i sie sam nie zagęści". Co ciekawe dzwonilem do mojego kierownika budowy, powiedzialem mu ze 3 lata ten piasek w fundamencie lezy i stwierdzil ze na 100% juz sie zagescil. Co ciekawsze zadzwonilem do 3 innych kierowników budów i wszyscy powiedzieli praktycznie to samo... Mysle ze powyzsze moze dac do myslenia innym Dzieki wszystkim za pomoc w sprawie i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts