kwegrzyn 17.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam forumowiczów Jako ze jestem na etapie ogladania projektów , proszę o informację tych bardziej doświadczonych.Mam na oku ten projekt http://www.dompasja.pl/alabama jednak w zakładce kosztorys koszt stanu surowego otwartego to aż 316 tys zł.Porównując z innymi podobnymi domkami i ich wycenami ta cena za taki stan jest według mnie bardzo wysoka.Wiem że są to kosztorysy orientacyjne niemniej jednak przy podobnych projektach cenach za stan surowy otwarty to około 100 tys mniej.Co może mieć wpływ na taką cenę czy może jest to jakaś pomyłka ? DziękujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 bryła budynku dość skomplikowana. Z racji tego, ze budynek parterowy, dach spory i będzie sporo kosztował. Z jednej strony 318 tys. za SSO to reczej przesada, ale z drugiej, nie nastawiaj sie, że pobudujesz taką chatę za 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.07.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Zwykle SSZ to pomiędzy 40 a 60% całości kosztów, tu wychodzi prawie 72% za SSO, więc nijak to nie pasuje. Bardzo enigmatyczne kosztorysy - również innych domów z tej pracowni. Chyba liczone orientacyjnie - ileś zł za m2 a instalacje jako % całości. Nie wiadomo też czy netto, czy brutto, ale może brutto i stąd różnica w stosunku do konkurencji, która zwykle podaje netto. Szczegółowy kosztorys - do zakupienia - może się dość mocno różnić i na plus i na minus. Dom na pewno nie jest tani w budowie - duży metraż w parterze, a nakryty dość wysokim dachem. Dużo ścian nośnych (do stanu zero pójdzie sporo kasy, bo i fundamentów dużo mb), dużo m2 dachu, dużo mb kalenic, raczej dużo m3 więźby. Sporo stolarki okiennej, aż 4 kominy. Chyba tylko kosztorys szczegółowy rozwieje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwegrzyn 17.07.2011 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 ok , dzięki wielkie za odpowiedzi , idąc dalej jak myslicie ile procentowo można zmniejszyć koszt budowy obniżając dach i jego nachylenie.Dom jest przygotowany pod urządzenie poddasza które mi wogóle nie bedzie potrzebne i nie bede go robił , czy w zwiazku z tym można na tym "zaoszczędzić" ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz. Uwazam, że domu o takiej bryle w SSO nie postawisz za 100, czy penie nawet za 150 tys. zł. Generalna zasada jest taka, iż im bardziej skomplikowana bryła i kształt dachu, tym drozsze ich wykonanie.Sam jestem na etapie pokrycia dachowego. malutki domek 103m2 + 25m2 garaż w obrysie prostokąta i dwuspadowym dachem nachylonym pod katem 45st. kosztował mnie jak dotąd około 110 tys. zł (materiały i robocizna). Nie liczę działki, przyłącza energ., projektu i wielu innych rzeczy, które musisz załatwić zanim wbijesz przysłowiową pierwszą łopatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 17.07.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 (edytowane) Mam na oku ten projekt http://www.dompasja.pl/alabama jednak w zakładce kosztorys koszt stanu surowego otwartego to aż 316 tys zł.Porównując z innymi podobnymi domkami i ich wycenami ta cena za taki stan jest według mnie bardzo wysoka. Wstępne kosztorysy sprzedawane wraz z projektami to jedne wielkie naciąganie. W praktyce są mało (lub nic) warte. Koszty budowy to temat rzeka. Jak nie chcesz budować "własnymi rencami" to daj rzuty do wyceny do jakiegoś dewelopera - może zrobi jakiś bardziej rzeczywisty kosztorys. Dokładny kosztorys to deweloper może zrobić dopiero po kupieniu projektu i dokładnym jego przeanalizowaniu. Sama instalacja hydrauliczna może kosztować 5tys lub 70tys, zależy co będziesz chciał. Ściany mogą być "zgodne z normami" czyli zimne i tanie lub ciepłe i drogie. Dach może być z najtańszej blachodachówki lub ceramiczny glazurowany. Samo określenie stanu surowego otwartego jest mało ścisłe bo nie wiadomo czy: jest kanalizacja stanu zerowego, chudziaki na gruncie, ocieplenie ścian fundamentowych, jaki dach..... Pozostaje czytać forum i jeszcze raz czytać. Tu naprawdę można się dużo dowiedzieć. ps. Jeśli mace trójkę dzieciaków, to przemyślcie zagadnienie porannych korków do jednej łazienki (to chyba jeden z powodów dla których niektórzy budują trzy domy: ...dla wroga, dla znajomego, dla siebie..... ) Edytowane 17 Lipca 2011 przez gonzo93 dopisanie sugestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.07.2011 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ok , dzięki wielkie za odpowiedzi , idąc dalej jak myslicie ile procentowo można zmniejszyć koszt budowy obniżając dach i jego nachylenie.Dom jest przygotowany pod urządzenie poddasza które mi wogóle nie bedzie potrzebne i nie bede go robił , czy w zwiazku z tym można na tym "zaoszczędzić" ? dzieki To wybierz projekt domu bez poddasza uzytkowego. Jest kilkanascie tysiecy projektow online. Nie patrz na wyglad zewnetrzny domu, bo z kazdego domu mozna zrobic takie cacko jak ten, a mam wrazenie, ze podoba ci sie tylko wyglad zewnetrzny domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.07.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Też proponuję od razu szukać projektu jak najbardziej ekonomicznego konstrukcyjnie. Oszczędność materiałowa na zmianie kąta z 30 na np. 20 stopni oczywiście jest, ale ponieważ jest to praktycznie zaprojektowanie i przeliczenie od nowa całego dachu, to architekt sobie za to odpowiednio policzy i już oszczędność będzie mała albo żadna. W ramach adaptacji raczej polecam tak jak Aleksandryta lifting elewacji i ewentualnie przestawianie ścianek działowych. Zobacz na przykład Poranną mgłę z Muratora i Cyrusa II z Dom dla Ciebie - dachy odpowiednio 25 i 20 stopni.Robisz ciemniejszy dach, biały tynk bez żadnych boniowań, opasek, desek, stolarka ciemny orzech i zmiana kształtu okien na froncie na podłużne poziome lub pionowe i już będą te wszystkie atrybuty "nowoczesności".http://projekty.muratordom.pl/projekt_poranna-mgla,2314,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=poranna+mg%C5%82a&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=57 Przy okazji zobacz podane koszty budowy. 368 tys. netto bez wykończeń wewnętrznych pierwszy i 480 tys. netto na gotowo drugi. Takiego rzędu wydatków niestety musisz się spodziewać - 400-500 tys. skromnie licząc. Jeżeli w parterze chcesz mieć 4 sypialnie, dwustanowiskowy garaż i średnich rozmiarów salon, kuchnię, łazienki, to właśnie takie są koszty budowy wynikające między innymi z ilości mb wszystkich ścian i powierzchni dachu. Parterówki po przekroczeniu pewnej "masy krytycznej" powierzchni podłóg zaczynają być droższe w budowie od domów z poddaszem, no ale mają inne swoje plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts