Marko P 17.07.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam ,dom z betonu k. H+H 36,5 cm.Powiedźcie mi co dalej?Jak ją dalej wykończyć i jak zabezpieczyć przed wodą?Proszę o sugestie.Czy może jeszcze docieplić 8 styropianu?Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 docieplić zawsze możesz. Poza tym ,jak to co dalej?? Robisz instalacje, tynkujesz wewnątrz, robisz elewację. Może być również odwrotna kolejność w sensie najpierw elewacja a póżniej tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Arturo, widzisz, a ja SWIADOMIE wybrałem ściane jednowarstwową. Nie wiem dlaczego mówisz, ze ciepło będzie przenikało jak przez papier. Współczynnik może nie powalający na kolana, ale jak dla mnie wystarczający. Wiem co mówię. Mój brat dwa lata temu skończył budowę też w technologii ściany 1-warstwowej. Ostatniej zimy spalił 3,5 tony miału węglowego w kotle z podajnikiem i 3 m3 drewna w kominku. Koszt około 2 tys. zł. Przy czym palone praktycznie od połowy pażdziernika do połowy kwietnia. CWU cały rok. Temp. w pomieszczeniach ustawiana w zależności od pory dnia 19-22 st.C.Mostki termiczne w spoinach?? nie wiem kto muruje BK zaprawą cementową, bo jeśli murujesz na klej, problemu mostków praktycznie nie ma przy grubości spoiny 2-3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.07.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 a widzisz, dla mnie ta kwota byłaby w pełni satysfakcjonująca. Żadnego innego rodzaju ogrzewania nawet nie brałem pod uwagę oprócz kotła na paliwo stałe z podajnikiem i dodatkowym rusztem. Wiesz dlaczego?? Ty musisz grzać pradem, ja będę miał większy wybór nosnika energii, bo oprócz groszku, czy miału, mogę w takim piecyku spalić drewno, trociny, zboże...., co wbrew pozorm również ma spore znaczenie. jak będzie?? zobaczymy juz w tym sezonie. I myślę, ze Bóg ze spoinami nie ma nic wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.07.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 ah jakże tu milutko.Zgodzę sie tutaj z Arturo, docieplić wrecz trzeba, najlepiej od razu, bo później się okaże, że trzeba i będzie więcej roboty. I poprę też wypowiedź, że lepiej byłoby zrobić cieńszą ścianę i dać więcej ocieplenia, niższy koszt przy tym samym U, juz bardziej jako szczegół, większy metraż, minimalnie ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre79 20.07.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Ściana z betonu komórkowego 36,5 pióro wpust murowana na spoinie klejowej cienkowarstwowej grubości 1-3mm nie powinna powodować dużych mostków cieplnych. Nie wiem jaki sens w takim przypadku ocieplać dodatkowo styropianem skoro osiągnie się współczynnik U na poziomie 0,29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 20.07.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Arturo72, ale to nie takie proste jak by sie wydawalo, bo choc najlepsze parametry moga dac niskie zuzycie to sama sciana okna drzwi itd to nie wszystko, kazdy budynek rzadzi sie wlasnymi prawami itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 20.07.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Marko P ...no musisz połozyć tynk, albo cienkowarstwowy albo tradycyjny, inaczej tego nie zrobisz, nie możez dopuścic aby sciana zamakała. Przeanalizuj koszty tynków i zrób co Ci pasuje.Ściane 1w zawsze można docieplic, jakby ceny sie jakos strasznie pozmieniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.07.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ściana z betonu komórkowego 36,5 pióro wpust murowana na spoinie klejowej cienkowarstwowej grubości 1-3mm nie powinna powodować dużych mostków cieplnych. Nie wiem jaki sens w takim przypadku ocieplać dodatkowo styropianem skoro osiągnie się współczynnik U na poziomie 0,29. takie podejscie do tematu zabija... i co ze masz teraz tak, gdy ceny za ogrzewanie wciaz rosna i za rok moze sie okazac ze to duzo z malo! buduje sie tak aby wspolczynnik byl najlepszy z mozliwych przy jak najmniejszych kosztach, w tym wypadku 2W i bloczek 24cm to bardzo dobre rozwiazanie chyba ze chcesz miec grubsza sciane i za rok oblozysz swoja sciane 1lub 10cm styrpianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.08.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Arturo72, ale to nie takie proste jak by sie wydawalo, bo choc najlepsze parametry moga dac niskie zuzycie to sama sciana okna drzwi itd to nie wszystko, kazdy budynek rzadzi sie wlasnymi prawami itd itp tak to prawda, ale nie zmienia to faktu, że przy współczynniku 0,3 zapotrzebowanie na energie jest dużo większe niz przy współczynniku 0,15. Mówimy to ogólnie bo ciezko mówić super konkretnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.08.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 takie podejscie do tematu zabija... i co ze masz teraz tak, gdy ceny za ogrzewanie wciaz rosna i za rok moze sie okazac ze to duzo z malo! buduje sie tak aby wspolczynnik byl najlepszy z mozliwych przy jak najmniejszych kosztach, w tym wypadku 2W i bloczek 24cm to bardzo dobre rozwiazanie chyba ze chcesz miec grubsza sciane i za rok oblozysz swoja sciane 1lub 10cm styrpianem. Tak jak mowilem wczesniej, uważam, że nie ma sensu robienie grubszej ściany, tylko od razu dać wiecej ocieplenia, można wyjść tylko i wyłacznie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts