Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak samemu obić kanape?(jak tapicer)

damianczypek

Recommended Posts

Witam nie wiem czy założyłem temat w odpowiednim dziale?Mam fajną rozkładana kanapę z której niestety zszedł prawie cały skaj....Mam trochę zdolności majsterkowicza i postanowiłem że sam obiję ten mebelek.Niestety nie mogę w sieci znaleźć żadnych fajnych porad czy tutoriali których pełno jest na you tubie w rodzaju jak położyć panele,kafelki,pomalować ścianę itp.Kupiłem już zszywacz tapicerski rozglądam sie za materiałem na allegro.Proszę o jakieś porady kogoś kto może już bawił się w takie rzeczy?Może jakieś filmiki z you tuba?

Nie potrzeba krojów. Można obić tkaniną z tzw, metra...
Wszystko zależy jaka kanapa. Np.w przypadku tego typu kanapy

http://meble-emilia.pl/pl/zdjecia/Kanapa_EPSILON_duze.jpg e-meblostyl_tapicerowane_wiki_kanapa_01.jpg

to się może udać.

W przypadku takiej

http://www.same-meble.eu/wp-content/uploads/330.jpg

albo takiej

http://kotwiccy.pl/katalog/big/aeb606d1kanapa-3-osobowa.jpg

Chciałbym to zobaczyć :D

Edytowane przez G.N.
amba zjadła pierwszy obrazek

• 3 weeks później...
Tak jest to taka kanapa jak ta pierwsza !Bez tych trudnych załamań...

Witam:) jestem tapicerem z zawodu... musiał bym zobaczyć to cudo najlepiej jak wkleisz zdjęcie... największy problem będzie z szyciem bo jak nie uszyjesz to będzie naprawdę kaszana, musisz znaleźć kogoś kto ci to skroi i uszyje chyba ze masz maszynę to działaj sam ale pamiętaj o odpowiednim obracaniu materiału zęby nie cieniował no chyba ze to będzie skora ekologiczna... jak już będziesz miał rozebrane dobrze by było wzmocnić siedzisko i jeśli to mebel rozkładany to oparcie tez, użyj do tego pianki 2cm o dobrej gęstości. nie zapomnij kupić sobie podbitki bo ta stara się nie nada i możne nie pasować do materiału. zszywacz to znaczy pistolet pneumatyczny?

Pozdrawiam:)

• 2 years później...
  • 4 months później...
  • 1 year później...
My z mężem odnowiliśmy wspólnymi siłami stary fotel w stylu ludwikowskim. Najgorzej było zdecydować się w jaki materiał go obić, bo do głowy przychodizło mi tysiąc pomysłów, tym bardziej, ze w mojej ulubionej hurtowni tapicerskiej Artmeb wybór jest aż za duży ;) Padło na materiał obiciowy w stylu starego lnu, wygląda szlachetnie.

• 1 month później...
Właśnie jestem w trakcie obijania rogówki, dość sporej i dorabiania pojemnika na pościel, którego producent nie uwzględnił. Fakt, jest z tym trochę zabawy, szczególnie z wyciąganiem starych zszywek, ale efekt jest niezły. Ściągnęłam stare obicie, uszyłam nowe części, prawie jak w oryginale, bo jednak trochę przeróbek robimy i przypinam do szkieletu. Krzesełka mam już zrobione, wyglądają bardzo fajnie w nowej odsłonie. Dość tanim kosztem nam to wyszło, bo tylko koszt materiałów (w hurtowni braliśmy, na naszą dużą rogówkę, fotel i 6 krzeseł jakieś niecałe 30mb kupiliśmy) . Dwóch tapicerów chciało dodatkowo 1,5-2 tys za robociznę.

• 1 year później...