Brass 17.07.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Właśnie zgłębiam temat WM i rekuperatora do swojego domu. Po przeczytaniu paru wątków i porównaniu cen rekuperatorów, włączyła się silna cecha mojego charakteru, czyli kombinowanie. Zacząłem rozważać wykonanie czegoś alternatywnego. Gdzieś widziałem rekuperator ISOMAX typu rura w rurze. Pomyślałem sobie, że zamiast wydawać 8 – 10 tys. PLN na rekuperator BARTOSZ, NIKOL czy MISTRAL, a całkiem możliwe, że bez GWC nie będzie on działać zadawalająco, lepiej kupić reku za 3 tys., a za 4-5 tys. wykonać GWC. A żeby zrekompensować sobie mniejszą sprawność centrali, może lepiej zrobić GWC rura w rurze. Można by to wykonać albo ze sztywnych rur spiro ocynkowanych, albo z rur kanalizacyjnych. Wersja: rura zewnętrzna nawiew fi 250 + 3 x fi 100 rura wewnętrzna – wywiew. Za 4 tys. można by wykonać 50 m GWC z rur spiro lub 75 m z rur kanalizacyjnych. Jakieś sugestie i opinie na temat tego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.07.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A żeby zrekompensować sobie mniejszą sprawność centrali, może lepiej zrobić GWC rura w rurze. Nie rozumiem Twojego toku myślenia. Sprawność odzysku ciepła w centrali wentylacyjnej nie rośnie wraz z jego ceną ! Cena centrali bardziej uzależniona jest od rodzaju wentylatorów , sterowania i ładnego opakowania . Jak chcesz dobra i niedrogą centralę to Jan-gaz jest trafnym wyborem.. Do 4 tyś dają solidne, szczelne i ładnie zrobione centrale wentylacyjne z dobrym wymiennikiem . Miałem z nimi styczność niedawno i IMHO są lepsze od dospela ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 18.07.2011 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 A co z pomysłem GWC rura w rurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEK_B 24.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 A co z pomysłem GWC rura w rurze? Chciałbym zagadnąć o ten REKU IMHO o którym piszesz. Czy warto iść w ten rekuperator. Nie mam GWC a szukam czegoś sensownego za rozsądne pieniądze. Do tej pory skłaniałem się ku BRINK'owi ale mój instalator obrzydza mi go na maxa (aż podejrzanie). Znam z drugiej strony dobra opinie na ten temat od innego użytkownika. Szukam jakiejś alternatywy bez wykorzystania GWC. Czy jest w ogóle możliwe aby REKU działał w zimie bez GWC normalnie (oczywiście bez załączania grzałek wewnątrz centrali). Zastanawiam się także nad NIKOLEM ale ciekawi mniue czy jest to prawda że nie zamarza czy to kolejny marketing. Swoja drogą to producenci rekuperatorów potrafią pokazywać bardzo ładnie nazwijmy to "alternatywną prawdę" i z punktu widzenia technicznego żądać nieraz dużo większe pieniądze za ten sam produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 24.07.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Sam mam Brinka 300, kolega kupił Brinka 400. To są bardzo porządne centrale. Ale i swoje kosztują...ŻADEN rekuperator nie będzie działał w zimie poprawnie bez podgrzania wstępnego (czy to poprzez GWC - tanie, czy poprzez zaburzenia przepływów - jak np. Brink, drogie i psujące bilans nawiew/wywiew, czy też poprzez zastosowanie grzałek elektrycznych - bardzo drogie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.07.2011 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ja się waham. Albo zrobię to co sobie wymyśliłem, czyli GWC rura w rurze, ale już bez centrali reku. Koszt około 5-6 tys. (rury: kanaliza z litego PCV 315 mm + 3 x rura ocynkowana spiro 100mm + 2 wentylatory + 2 filtry + 2 tłumiki.). Albo gwc rurowe lub glikolowe + rekuperator Jan-gaz. Koszt jakieś 7-9 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.07.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 glikolowe + rekuperator Jan-gaz. Koszt jakieś 7-9 tys. Właśnie takie zestawy teraz śmigam i bardzo polecam. Jak byś miał pytania to jestem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.07.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dzieki Piczman. Z czego wykonujesz GWC rurowe? I jakiej powinno być długości dla kubatury 400-500 m3? I co lepsze rurowe czy glikolowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.07.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Rurowego nie robiłem i nie zamierzam.Skupiam się na jednym typie instalacji czyli glikolowiec, uważam że nadaje się do każdego gruntu, kwestia tylko wielkości kolektora .Ma więcej zalet niż wad, szybko się go montuje, jest łatwy w sterowaniu i serwisowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.07.2011 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ok. Koszt pewnie będzie porównywalny. Chociaż się nad tym nie zastawiałem jeszcze. Ja mam pod humusem glinę i pełno wody, więc warunki idealne dla glikolowca. 200 mb pexa to jakieś 700 zł, wykop 300-500, pompa i nagrzewnica. Więc pewnie też jakieś 3-4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.07.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Niebieska wodociągowa jest lepsza i/bo tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.07.2011 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jeśli możesz to napisz jakie zestawienie/specyfikacje poleciłbyś do domu 400 m3, 162 m2 po podłogach. Jakie rurki i ile, jak głęboko, w jakim wykopie? Jak czynnik? jaka pompka? jaka nagrzewnica? jakie reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.07.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Centrala o max wydatku 350 m3, jaka to już zależy co kto sobie wybierze !?Nagrzewnica projektowana dla 400 m3 ( lekki zapas się przyda w lecie), albo promont albo Juwent, ten pierwszy 900 zł Brutto a drugi ponad 1600 zł BruttoRurki PE wodociągowe niebieskie o średnicy 25 mm w 2 równych odcinkach 50-80 mb w gruncie + dobiegiWykop to 2x 90 cm szeroki i długi ile wyjdzie, w każdym 2 nitki jak najdalej od siebie .Glikol propylenowy 30-50 % .Pompa 25/60 albo chińczyk za stówkę albo coś markowego 200-300 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.07.2011 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ..., albo promont albo Juwent, ten pierwszy 900 zł Brutto a drugi ponad 1600 zł Brutto Czy ta różnica w cenie jest uzasadniona? Czy warto dać więcej za lepsze? A na jakiej głębokości układać rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 25.07.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Rurowego nie robiłem i nie zamierzam. Skupiam się na jednym typie instalacji czyli glikolowiec, uważam że nadaje się do każdego gruntu, kwestia tylko wielkości kolektora . Ma więcej zalet niż wad, szybko się go montuje, jest łatwy w sterowaniu i serwisowaniu . Przecież można wykorzystać DZ PCi jako glikolowy GWC przełączając DZ do chłodnicy zamontowanej zaciągu WM. Jak mam taki pomysł chociaż położyłem też rurowy 2 x PVC160mm na długości 45m. Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 25.07.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Przecież można wykorzystać DZ PCi jako glikolowy GWC przełączając DZ do chłodnicy zamontowanej zaciągu WM. Jak mam taki pomysł chociaż położyłem też rurowy 2 x PVC160mm na długości 45m. Rurowy wykorzystaj do WM, a DZ do klimy wg coulignona http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125809-Rekuperator-Jan-Gaz-opinie&p=4770850&viewfull=1#post4770850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.07.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Czy ta różnica w cenie jest uzasadniona? Czy warto dać więcej za lepsze? A na jakiej głębokości układać rurki? Rurki jak najgłębiej, jak Ci sie uda to nawet na 4 m A z tymi różnicami w nagrzewnicach to jakość kolektora. IMHO można brać Promont, ale to decyzja indywidualna . Jak ktoś chce to jeszcze taniej można, za nieco ponad 600 zł robią z kolektorem stalowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.08.2011 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Piczman, czy masz może zdjęcie kotłowni lub innego miejsca z zamontowanym Jan-gazem i nagrzewnicą od GWC? Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości jakie ma gabaryty i nie wiem gdzie zaplanować miejsce dla tego zestawu oraz jak rozplanować podjeścia rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Zostaw sobie 2 mb całej ściany, zdjęcia takiej kotłowni będę miał dopiero za ok. miesiąc .A stopce masz link do zdjęć innych z Jan-gazem i GGWC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 04.08.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Widzę, że wentylacje wykonujesz na termoflexach. Ludzie z firmy, gdzie przymierzam się do zakupu WM ostrzegają mnie przed tymi rurami. Twierdzą, że kilka razy musieli już naprawiać takie rury. poprzegryzane przez myszy, czy nawet kunę. Ponadto twierdzą, że paroletnie rury, które oglądali są zakurzone, a ponadto łączenia rur flex są zbyt słabe i lubią się one wypinać z trójników i innych złączek. I co ty na to? Dlaczego wybrałeś flexy? Ze względu na cenę i łatwość montażu?PS. Moim subiektywnym zdaniem nie powinieneś używać szarej taśmy do łączenia rur bo to wygląda nieprofesjonalnie. Pewnie jest tak samo skuteczne jak taśma aluminiowa, ale efekt wizualny dla potencjalnego klienta o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts