Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanaly plaskie w posadzce poddasza

Recommended Posts

Jakich kanalow prostokatnych uzywacie ukladajac je pod wylewka w ociepleniu sytropianem? Czy zmiesci sie tam kanal 204x60 z systemu domus&vents. Dospel proponuje kanaly 220x55. Sa takze kanaly ocynkowane 150x50 tylko, ze przy tym przekroju kanalu dla przepuszczenia 159m^3 trzeba uzyc 2 kanalow (zakladajac V < 5m/s) co bardziej (w moim przypadku) komplikuje projekt wentylacji.

Ponieważ planuję położenie kanałów płaskich pozwoliłem sobie wysłać zapytania do kilku producentów systemów wentylacji. Awenta odpisała mi, że żadnych badań i atestów nie mają i nie są pewni, czy można układać te kanały w posadzce, Domus Vents odpisał mi, że jak najbardziej nadają się, firma Przybysz - nie mieli pewności. Kanałów Dospela nie rozważałem. Wybierz system, który dysponuje różnymi rozmiarami kanałów przyjmując prędkości od 2 do 5 m/sek. Kanały Domus i Przybysz mają 2 mm grubości, Awenta 1,5 mm. Cynkowane odrzucam z powodu złączeń i kolanek. Edytowane przez Karlsen

Kanaly cynkowane tak jak i pcv maja pelen system zlaczek, kolan, przejsc itp. pewnie wybralbym ten rodzaj kanalow. Jednak ich pole przekroju jest na tyle male ze komplikuje mi to fragment mojej instalacjii. Nie mam jeszcze zakupinego projektu domu, wiec nie wiem jaka grubosc wylewki zaprojektowano i czy kanal wysokosci 60mm tam sie zmiesci.