Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krzywo zrobione docieplenie, pomocy

Recommended Posts

Witam!

Pomocy!

Mam robione ocieplenie budynku- na umowie napisane że wg norm, grubośc tynku itd. Problem w tym, że wykonawca nie zachował płaszczyzn, tzn. np. na jednej ścianie narożnik odstaje od pionu ok 3 cm przez to cała ściana "leci". Na tej samej ścianie narożniki okienne nie licują się-odchył na jednym oknie lewego od prawego narożnika wynosi nawet 3cm!!!

Wykonawca "broni się" że budynek był krzywy, tzn. robiony na początku lat 90. metodą chałupniczą-faktycnzie jest się czego przyczepić, ale można tak modelować styropian że nierówności się wyrównają! Nie ma dowodu że budynek był krzywy-nie zrobił wcześniej obmiarów, nie ma niczego na papierze, oprócz technologii jaką jest wykonywane ocieplenie i ceny zryczałtowanej. Teraz z mojej strony jeśli oni tego nie poprawią co schrzanili to czy mogę im nie zapłacić np 25%? Dodam że nie chcemy się ciągać po sądach, jak zbić wykonawcy argument że budynek był krzywy?Czy to w ogóle za argument??? Bo np. jak mi fryzjer A obetnie krzywo włosy, to czy fryzjer B "idzie" po linii starego obcięcia czy stara się wyrównać?? Elewacja nie włosy, nie odrośnie...Pomocy bo jest sytuacja patowa, jak to prawnie zrobić? Czy rzeczoznawca ma się wtrącać?dziękuje

zgodnie z technlogia powinienes dokonywac odbiorow szczatkowych, jezeli jest to etap tynkow to, placisz all.

jest na etapie siatkowania i dokladany klej -łatanie - o zgrozo..jedna ściana tylko styropian (dom bliźniak). Pomóżcie bo Melisa nie działa

termoizolacja to termoizolacja a nie warstwa wyrownujaca. gdyby wykonawca wyrownywal styropianem mialbys pretensje ze chciales wszedzie np 15cm a masz od 13 do 16 i Ci na termowizji zle wyjdzie.... i Cie oszukal, bo dal 13cm zeby zarobic na tych 2cm styropianu....

odwieczny problem, trzeba bylo sie umowic przed a nie po.... i spisac to na papierze

Wyrównać można niemal wszystko - byle z głową. Boję się tyklko, by nie okazało się - że jest drastycznie rożna grubość tynku cem/wap [nie myślę o tym co to ma być ten ładny śliczny, tylko takim zwykłym]. Bo to także może robić rożne dodatkowe problemy - typu że ściana schnie w różnym tempie po deszczu.

Elewacja juz częsciowo zepsuta. Na jednej najwiekszej ścianie z 3 okanmi - ok.90m2 doliczyłem się 12 poważniejszych uchybień np. źle obsadzone narożniki i płaszczyzna juz nie do naprawienia. Czy w związku z tym przed połozeniem własciwego tynku moge wykonawcy powiedzieć ze zapłące za to 15% mniej? Co mi moze zrobić? Mam towar niezgodny ze sztuką budowlaną! Na umowie mamy kwote do zapłaty.

No jak 12 poważniejszych uchybień, to kazałabym wszystko rozebrać...

A co, nagle "widzenie" Cię dopadło? I , aż 12 poważniejszych uchybień zobaczyłeś, a przed tym, to jakoś ich nie widziałeś?

Coraz lepiej widzisz, im bliżej do zapłaty? :yes: Zastanawiasz się jak obskubać wykonawcę? :D

Wykonawca?? Nic Ci nie zrobi, najwyżej Ukraińców naśle :D albo do sądu z tą Waszą umową pójdzie. Bądzie nakaz zapłaty w trybie przyspieszonym, jak nie zapłacisz.

Informowałeś go o krzywych ścianach? Analizowaliście to, co z tym zrobić?

Jeśli nie podoba Ci się wykonanie ocieplenia. Podaj na piśmie do wykonawcy swoje zastrzeżenia. A nas nie pytaj, czy o 15 czy o 20% go obskubać....:mad:

Zastrzezenia byly zglaszane na biezaco. NIektore rzeczy jak np. narozniki sa poprawiane, chodzi o to jak bedzie na koncu to wygladalo - moze jakis cud bedzie. Nie mowimy tutaj o linijce ale wzrokowo dobrze wykonaniu.

Chodzi o to ze to dom na sprzedaz bedzie i kazdy kto bedzie ogladal moze sie i na pewno sie przyczepi tych nierozwnosci - tylko dlaczego ja mam za to placic ? ? ? I nie chozi o szukanie dziury w calym bo ją widac z ulicy. Ja jestem sklonny calosc zaplacic za dobrze wykonana robote nie interesuje mnie obskubiwanie bezpodstawne. Chce dobrze miec elewacje, moze inaczej-poprawnie zrobioną ALE NIE MAM. Aleksandryta Ty bys nie zaplacil za pratactwo tymabrdziej ze sprawa ta mnie kosztuje ponad 30tys.

jest na etapie siatkowania i dokladany klej -łatanie - o zgrozo..jedna ściana tylko styropian (dom bliźniak). Pomóżcie bo Melisa nie działa

NA tym etpaie można wszysko zrobic tak aby potem było i prosto i ładnie. Wykonawca pewnie zrobi to na prosto tylko pewnie ie za friko. Mam dziwne wrażenie że zamiast z nim pogadac od początku ty szukasz na niego hakow zeby kasy nie wypłacić.

NA tym etpaie można wszysko zrobic tak aby potem było i prosto i ładnie. Wykonawca pewnie zrobi to na prosto tylko pewnie ie za friko. Mam dziwne wrażenie że zamiast z nim pogadac od początku ty szukasz na niego hakow zeby kasy nie wypłacić.

To teraz, żeby elewacja było zrobiona prosto trzeba dopłacać? No ludzie przecież ja się mogę na tym nie znać - co mnie obchodzą poszczególne etapy - mnie inrteresuje efekt końcowy. Jeśli jest ewidentnie spieprzony no to musisz już się dogadować z wykonawcą co z tym zrobi - na ogół pewnie ludzie machają ręką i już tak zostaje. Bo tak na prawdę co mozna zrobić wykonawcy? Jak jest uczciwy i poczuwa się do winy to naprawi.

PS Ja też miałem krzywe ściany. Moi wykonawcy równali styropianem doklejając dodatkowe centymetry. Każdą ścianę zaczynali od rozciągnięcia żyłek i uzstawieniu kątów prostych między ścianami - a potem z łatą szli tylko w górę. Mówiąc szczerze nawet nie sprawdzałem kątów i ścian - wrokowo wszytko wygląda idealnie, więc nawet mi to do głowy nie przyszło.

Edytowane przez Tomek i Kasia K.

No ewidentnie nie rozumiem - dopłacać zęby mi poprawił swoją robotę??? Bardzo dobre rozwiązanie.

Co do żyłek kątów etc oni tego nie stosują..wszystko jest na "oko", połowa ekipy chodzi na kacu od 2 tyg. Dodam, budynek ma 3 ściany, mieli robć 2 tyg. a robią już 4 tygodnie i jeszcze nie zasiatkowane.

Zarzut że nie rozmawiam jest nie do przyjęcia - tak jak napisano wyżej ja nie muszę się na tym znać a mogę być na urlopie w Ameryce , przyjeżdzam i ma być dobrze! Tylko moją dobrą wolą jest to że ich nadzoruję zęby potem sądów unikać.

O wszystkich mankamentach wykonawca wie, sam rozkłąda ręce bo robi to jego podwykonawca więc każdy z nas będzie do tyłu - oni już na materiale są do tyłu, ja mam spieprzone ściany i muszę z tym żyć później winogrona na ściany zarzucić w trakcie sprzedaży i będzie ok.