naos 18.07.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) http://dl.dropbox.com/u/11139920/prosty-1.jpg Witam serdecznie, Na wiosnę 2012 planujemy zacząć budowę domu wg. projektu Prosty (wariant 1) z pracowni domyzwizja.pl. Projekt nie jest jeszcze gotowy ale pracownia zapewnia że w ciągu kilku tygodni będzie już dostępny. Natomiast rzuty i wizualizacje są już dostępne na ich stronie. Wcześniej praktycznie na 100% byliśmy zdecydowani na projekt Z Charakterem 4. Jednak jak żona zobaczyła projekt Prosty to od razu się w nim zakochała, no i co zrobić Dlaczego jednak Prosty a nie z Charakterem 4 (w naszym przypadku): - Mniej przeszkleń. W Z Charakterem obawialiśmy się o zbyt duże grzanie od strony zachodnio południowej, no i dodatkowo mycie tego wszystkiego! - Brak antresoli. Fakt wygląda to efektownie ale obawialiśmy się o niosące się hałasy. - Wydaje się że lepsze wykorzystanie powierzchni, na górze zmieściła się garderoba i pralnia, pokoje dzieci są większe a korytarze zminimalizowane. - Prosta bryła, dwuspadowy dach o mniejszej powierzchni, prawdopodobnie tańszy w budowie. Mamy obawy co do umieszczenia telewizora nad kominkiem. Przecież taki kominek nieźle grzeje, nagrzewa komin a dodatkowo szyba frontowa ogrzewa powietrze które pewnie wtedy wędruje do góry prosto na telewizor. Czy to się da jakoś pogodzić? Zastanawiam się co myślicie o tym projekcie. Ponieważ posiadamy działkę z wjazdem od południowego-zachodu, mamy niewiele projektów do wyboru. Jednak myślę że z tym projektem i usytuowaniem go w północno-wschodniej części działki można uzyskać zadowalające efekty. Co o tym myślicie? Poniżej obrys naszej działki. Czy to dobry pomysł na stawianie domu w tym miejscu? Właściwie wydaje nam się że nie ma innej opcji, bo chyba lepiej mieć światło w salonie po południu niż do południa? Chętnie usłyszę opinie osób które może mają podobne usytuowanie domu względem stron świata. http://imageshack.us/photo/my-images/687/domnadzialce.png/ pozdrawiamy, Agatka i Lukasz Edytowane 19 Lipca 2011 przez naos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 21.07.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Co myślicie o dachu bez okapów? Czy to jest naprawdę takie złe? Generalnie wszyscy (czyt. rodzina) nam taki dach odradzają. A bo będzie padało na okna, a bo będzie padało na ściany, a bo będzie ciekło z dachu po ścianach i będą się robić zacieki. Tyle że nam się ta wersja bez okapów bardzo podoba a z okapami już tak nie :/ pozdr,LK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataj 23.07.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witam, Domek super, aczkolwiek mi bardziej odpowiada Prosty - wyjście z kuchni na taras; fajna wyspa itp. Wydaje mi się, że skoro macie wjazd od południowego zachodu to Prosty byłby lepszy niż Prosty1. Co do dachu bez okapów to słyszałam, że wcale nie jest to problem, ale nie jestem ekspertem. Ja zastanawiam się też nad wygodnym - góra bardzo podobna tylko pokoje dziecinne są trochę mniejsze. Trzeba przyznać, że jak na takie powierzchnie oba domki są dobrze przemyślane.PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.07.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Naos, ja mam dach bez okapów. Nie narzekam. Budowę skonczylismy na poczatku 2009, więc chwilę już z takim domem żyję i na razie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 25.07.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 @agataj: Prosty to właśnie Prosty 1 Kolejne mają numery 2 i 3. My właśnie wybraliśmy ten z wyjściem z kuchni na taras i wyspą. Czekamy teraz niecierpliwie na kosztorys, jestem ciekaw czy będzie tańszy i o ile od Z Charakterem 4. Do naszego Prostego chcemy wziąść od razu projekt wentylacji mechanicznej. Czego się dowiedziałem z biura to że rekuperator przeważnie przewidziany jest w kotłowni więc nie będzie na pewno problemu hałasu w okolicach sypialni. Dowiedzieliśmy się też że na parterze, w projekcie, są grzejniki podłogowe a na górze zwykłe. Co do telewizora nad kominkiem, to z rzutów wygląda na to że komin jest umieszczony z boku tego fragmentu ściany, więc telewizor nie wisi bezpośrednio na kominie, jednak nadal nad kominkiem. No ale zawsze można pomyśleć o rzutniku, musimy ten telewizor jeszcze przemyśleć, widziałem że są wątki na ten temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 26.07.2011 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 @Irma: to dobra wiadomość Też czytałem już gdzieś że nie jest tak źle bez okapu. A przecież na zachodzie dużo takich domów stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TK30 02.08.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o telewizor, to zawsze można poprzestawiać meble, np. tak: http://img835.imageshack.us/img835/4417/beztytuuhnv.png Uploaded with ImageShack.us Ta ciemna kreska, to miał być telewizor. Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez TK30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsha 06.08.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam serdecznie, My również wybraliśmy projekt "Prosty" ale "3" - mamy wąską ale za to długą działkę, co ważne idealnie dopasowane pod ten projekt strony świata. Co do kosztorysu na który czekamy z wielką niecierpliwością, to miał już być dostępny dwa tygodnie temu... a tu dalej nic, mamy nadzieje, że lada dzień się pojawi. Odnośnie dachu, to ja jestem za bez okapowym, a mąż za okapowym, więc mamy pierwsze "starcie" W projekcie nie będziemy zmieniać prawie nic, za wyjątkiem dodamy szerokie, ale niskie okno w kuchni, no i "ganek" nie będzie cały przeszklony. Zastanawiamy się nad wyeliminowaniem okna w pomieszczeniu gospodarczym, lub chociaż jego zmniejszeniu - zobaczymy... Cała reszta bez zmian, bardzo podoba mi się kuchnia tuż przy trasie, jest to fantastyczne rozwiązanie, które skraca drogę do lodówki Kominek na jednej ścianie z telewizorem to układ wręcz idealny, mam nadzieje, że różne techniczne przesłanki nie spowodują konieczności rozdzielenia go na dwie ściany... to zaburzy dość znacznie urok w salonie... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 14.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam! Projekt Prosty jest rewelacyjny. Być może i ja będę budować według niego. Co do umieszczenia telewizora nad kominkiem, też mnie to zaniepokoiło, ale doszłam do takiego samego wniosku jak TK30- wystarczy przestawić meble. Nawet lepiej to wygląda, bo nie siedzi się przodem do kuchni. Będę czekac z niecierpliwością na Wasze realizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 15.08.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Kosztorys do projektu Prosty jest już dostępny na stronie pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 16.08.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam! Projekt Prosty jest rewelacyjny. Być może i ja będę budować według niego. Co do umieszczenia telewizora nad kominkiem, też mnie to zaniepokoiło, ale doszłam do takiego samego wniosku jak TK30- wystarczy przestawić meble. Nawet lepiej to wygląda, bo nie siedzi się przodem do kuchni. Będę czekac z niecierpliwością na Wasze realizacje to i ja się witam , podpisuję się pod tym co napisala rere, tylko że ja może go wybuduję kiedyś bo teraz tak o rok za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 20.08.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Kosztorys do projektu Prosty jest już dostępny na stronie pracowni. W kosztorysie elewacja i roboty zewnętrzne wynoszą 99 214,68 zł. To dwa razy więcej niż w przypadku np. Z Charakterem 4. Zastanawiam się co tyle kosztuje w tej elewacji i co tam się zalicza. Podejrzewam że ta ciemna elewacja na garażu i ścianie przeciwległej to może płyty z kamienia/cementowo-włóknowe ? I może to tak podnosi koszt. Chcielibyśmy obciąć ten koszt najlepiej o jakieś 40tyś, nie chcemy jednak też zepsuć całego efektu bo przecież elewacja to w sumie ważny detal estetyczny. Zadzwonię w poniedziałek do pracowni i dam znać co powiedzą na temat tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 20.08.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Zadzwonię w poniedziałek do pracowni i dam znać co powiedzą na temat tej kwoty. Jak możesz to zapytaj z czego zaplanowane są ściany i jakiej grubości ocieplenie ma być. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 22.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 naos, dowiedziałeś się czegoś odnośnie kosztów i materiałów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 23.08.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Rere79, Tak, jednak jeśli chodzi o ocieplenie to jeszcze nie uzyskałem informacji. Natomiast z elewacją to jest tak że sporym kosztem jest płyta włóknisto-cementowa z której wykonana jest część elewacji. Z informacji jakie uzyskałem z biura koszt takiej płyty, łącznie z ociepleniem pod nią, podkonstrukcją aluminiową i robocizną to na obecną chwilę 500 zł/m2. Łącznie wychodzi 75m2 * 500 zł czyli 37 500 zł. Z tego co się dowiedziałem, zmiana tej płyty na dobrej jakości drewno, czy kamień oznacza podobny koszt, więc ewentualnie zostaje zastosowanie w zamian tynku w podobnym kolorze. Niestety zmiana tej płyty na tynk w takim kolorze nie da na pewno takiego efektu jaki był przewidziany i jaki jest na wizualizacjach, szczególnie pewnie w miejsach gdzie się przebywa i widzi elewację z bliska. Dlatego skłaniamy się ku zostawieniu jej i ew. zrezygnowaniu na największej ścianie garażu która u nas i tak będzie blisko płotu i będzie praktycznie niewidoczna. Jeśli macie jakieś inne pomysły to piszcie. Nie wiem jak wygląda możliwość np. zastosowania jakiegoś gładkiego tynku w tym kolorze, nie orientuję się jeszcze w tym temacie więc jest jeszcze wiele do nauki Ściany wg. karty katalogowej są z bloczku silikatowego, co mi akurat w sumie pasuje. Więcej informacji wkrótce ... Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez naos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 24.08.2011 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Otrzymałem odpowiedź nt. warstwy izolacji: W projekcie Prosty elewacja ocieplona styropianem ma grubość 15cm ,w dokumentacji założony jest styropian Platinum Plus fasada, pod płytą włókno-cementową jest wełna z czarnym welonem gr.12cm. Maksymalnie można pogrubić warstwę styropianu do 17cm a wełny do 14cm, powyżej tej grubości wydatek nie jest racjonalny ekonomicznie a montaż styropianu utrudniony. Osobiście pozostawiłbym grubość z dokumentacji. W kosztorysie jest przewidziana kwota za styropian o lambdzie 0,031 ale ze wskaźnika Sekocenbudu czyli jest to kwota uśredniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 26.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 naos dzięki . Styropian też nie tani wzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naos 27.08.2011 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Hehe zgadza się Ogólnie z tego co widzę to kosztorys jest zrobiony tak że użyte są raczej materiały z górnej półki, co w sumie cieszy bo oznacza to że ew. można z niego jechać w dół (jeśli ktoś chce) a nie obudzić się w sytuacji że kasa się skończyła a chata zbudowana do połowy. Takim scenariuszem straszą mnie zresztą znajomi starszego pokolenia, ale mam nadzieję że to niechlubna przeszłość wynikająca z braku profesjonalizmu podczas kosztorysowania (Taka polska bylejakość Oczywiście wykończenie wnętrza to już inna bajka :/ Poprawka do tej płyty cementowo-włóknistej, w kosztorysie ta pozycja świeci kwotą 42 000 zł !! Pod nią jest przewidziana wełna mineralna. Elewacja w tym domu do tanich to nie należy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 27.08.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) A może panelami z blachy dałoby radę zastąpić te płyty? Coś tego typu:http://lechtrade.pl/attachments/Image/ilus-Panel%5B1%5D.jpg lubhttp://img684.imageshack.us/img684/254/budowagliwice0402201000.jpghttp://img21.imageshack.us/img21/9092/budowagliwice1501201000.jpghttp://img215.imageshack.us/img215/2338/dsc00462z.jpg Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez rere79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzagoda22 28.08.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Bardzo podoba mi się projekt Prosty zastanawiam się tylko czy jest możliwość wybudowania go metodą thermomur. Jestem zdecydowana na system thermomur gdyż znajomi budowali dom z styropianowych klocków i są bardzo zadowoleni efektem. W dodatku koszty budowy będą dużo niższe co również jest kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts