bizzi 06.05.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Witaj rere, Zainteresowałem się tym co piszesz o płytach włoknocementowych i ich koszcie. Też myśląc o Prostym 1 (na 99% to bedzie w naszym wypadku wlasnie ten projekt) i nie chcąc zniszczyć ogolnego bardzo dobrego odbioru bryly, tez myslalem ze rezygnacja z plyt na elewacji zmieni ten budynek i spowoduje ze stanie sie on pospolity. Chcialem zatem zobaczyc takei plyty na zywo i wczoraj wybralem sie na spacer po miescie (Gliwicach) by obejzec te plyty na zywo. Mam to szczescie, iz w Gliwicach jest az 3 inwestycje gdzie takie plyty zostaly uzyte (osiedle Bursztynowe dewelopera Hadex, Mrowisko - przy Politechnice Slaskiej oraz biurowiec Roedl & Partner). Na Bursztynowym, niestety moj entuzjazm co do plyt znaczaco opadl (zdjecia powyzej). Osiedle stoi ledwo dwa lata a plyty wygladaja jak te uzywane 30lat temu do wykonczenia niejednego osiedla z wielkiej plyty: kolor w wielu miejscach wyblakl, porobily sie zacieki, w wielu miejscach widac odchody ptasie i tak ekskluzywny material wykonczeniowy na ekskluzywnym osiedlu wyglada delikatnie mowiac...okropnie. Na Mrowisku i biurowcu (czarne panele) wyglada lepiej, choc irytujace sa elementy montazowe plyt (na wizualizacjach Prostego tego nie widac), oraz sama faktura i kolor plyt tez nie wyglada "ekskluzywnie" a raczej jak tanie sklejka pomalowana niedbale matowa czarna farba. Z pewnej odleglosci efekt ciekawy, z bliska mizerny. Zdjecia wszystkich 3 inwestycji mozesz znalesc w necie. Ja chyba pojde w innym kierunku niz te plyty, albo tynk jak u anel, badz tez drewno, gont drewniany badz plytki jakiegos gresu?piaskowca? W kazdym razie, po naocznym sprawdzeniu na budynkach plyt wloknocementowych raczej mnie nie przekonuje, ich cena to dodatkowy argument przeciw. Pozdrawiam Rere79, Tak, jednak jeśli chodzi o ocieplenie to jeszcze nie uzyskałem informacji. Natomiast z elewacją to jest tak że sporym kosztem jest płyta włóknisto-cementowa z której wykonana jest część elewacji. Z informacji jakie uzyskałem z biura koszt takiej płyty, łącznie z ociepleniem pod nią, podkonstrukcją aluminiową i robocizną to na obecną chwilę 500 zł/m2. Łącznie wychodzi 75m2 * 500 zł czyli 37 500 zł. Z tego co się dowiedziałem, zmiana tej płyty na dobrej jakości drewno, czy kamień oznacza podobny koszt, więc ewentualnie zostaje zastosowanie w zamian tynku w podobnym kolorze. Niestety zmiana tej płyty na tynk w takim kolorze nie da na pewno takiego efektu jaki był przewidziany i jaki jest na wizualizacjach, szczególnie pewnie w miejsach gdzie się przebywa i widzi elewację z bliska. Dlatego skłaniamy się ku zostawieniu jej i ew. zrezygnowaniu na największej ścianie garażu która u nas i tak będzie blisko płotu i będzie praktycznie niewidoczna. Jeśli macie jakieś inne pomysły to piszcie. Nie wiem jak wygląda możliwość np. zastosowania jakiegoś gładkiego tynku w tym kolorze, nie orientuję się jeszcze w tym temacie więc jest jeszcze wiele do nauki Ściany wg. karty katalogowej są z bloczku silikatowego, co mi akurat w sumie pasuje. Więcej informacji wkrótce ... Edytowane 6 Maja 2013 przez bizzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 06.05.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam. Parę dni temu razem z żoną po półrocznym poszukiwaniu projektu kupiliśmy "Prosty 1, od. lustrzane" i zamierzamy zacząć budowę w przyszłym roku jak tylko pogoda pozwoli. Chciałbym stan surowy zamknięty oraz niektóre instalacje wykonać samemu. Murować będę z ceramiki poryzowanej na piance - Porotherm Dryfix 25cm. Myślimy też nad zmianą stropu na gęstożebrowy. Co do zmian geometrycznych to przedłużamy garaż do słupa kosztem tarasu przy pokoju na parterze. Zastanawiam się także na poszerzeniem go "o jedną cegłę". Mamy działkę identycznie usytuowaną względem stron świata jak naos. Jednak po konsultacjach z posiadaczami podobnych działek i naszym architektem zdecydowaliśmy się na odbicie lustrzane i postawienie domu w północno-zachodniej części działki. Chodzi o to, żeby słońce trafiało do salonu o każdej porze roku. Zresztą takie rozwiązanie przewiduję sami projektanci tego domu - patrz kompas w zakładce działka. Jeśli chodzi o wnętrza to zastanawiamy się tylko nad zmianą położenia telewizora na ścianę frontową, mniej więcej tak jak to narysował TK30. No i planujemy sporo zaoszczędzić na elewacji, a jak to już problem na rok 2013. Na chwilę obecną myślimy nad sposobem ogrzewania, przygotowania c.w.u., wentylacją mechaniczną - bo to może mieć jeszcze wpływ na projekt. Liczę, że dołączą tutaj jeszcze jakieś nowe "ekipy", będziemy się wymieniać doświadczeniami i ułatwiać sobie życie Witaj Prosty 1, Z postów ktore widzialem, wnioskuje ze juz budujesz Prostego 1. Czy dzielisz sie moze w jakims miejscu tego badz innych forów swoimi doswiadczeniami i zdjeciami z postepu prac ? Na jakim etapie jestes, w jakiej technologii budujesz i jak wyglada realizacja od strony kosztow w porownaniu do kosztorysu DzW? Czy bardzo odbiega od ich szacunkow? Bardzo mnie to interesuje bo zdecydowalismy sie juz praktycznie na Prostego 1A i zbieram mozliwie duzo informacji na jego temat zanim ruszymy z pracami. Nam pasuje na dzialke wersja podstawowa bo mamy wjazd od pd. Budowac bedziemy w Jaworzu kolo Bielska-Białej. Na ta chwile sledzimy forum anel111, ale szukam tez innych budujacych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 06.05.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam Jestem już posiadaczem projektu Prosty 1 wersja lustrzana i zamierzam zacząć budowę na wiosnę. W projekcie przewiduję przedłużyć garaż kosztem tarasu, zmienić kąt nachylenia dachu na jakieś 40, 38 stopni, oraz zmienić strop na terrivę. Mam pytanie odnośnie materiału z którego zamierzacie budować.Mój architekt strasznie poleca YTONG SILKA, murarz tradycyjny BELIT zaś znajomy POROTERM. Jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie? pozdrawiam Witam remruta, Czy rozpoczales juz budowe? Czy dzielisz sie gdzies na forum swoimi doswiadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 06.05.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 niedawno kupiłam projekt "prosty 1" rozpoczynam budowe czerwiec/lipiec. Proszę o wklejanie zdjęć z poszczególnych etapów budowy. Dziękuję i powodzenia!! Witaj madziaaaa, Ja przymierzam sie do budowy w Jaworzu kolo Bielska-Bialej wiec w zasadzie niedaleko od Ciebie Czy udalo Ci sie juz rozpoczac zmagania z budowa? Na jakim etapie jestes? Dzielisz sie gdzies na forum postepami prac i zdjeciami? Daj znac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiber 06.05.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Cos zaczyna sie wreszcie ruszac w temacie. Ja stawiam Prostego 3 w Zabrzu. Za jakis tydzien powinienem miec gotowy stan zerowy. Widze, ze kilka prostych powstaje w okolicy, a duzo wiecej innych projektow z pracowni 'domy z wizja'. Na moim osiedlu na jakies 10-12 domkow, conajmniej trzy wygladaja mi na projekty z 'naszej" pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 06.05.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Cos zaczyna sie wreszcie ruszac w temacie. Ja stawiam Prostego 3 w Zabrzu. Za jakis tydzien powinienem miec gotowy stan zerowy. Widze, ze kilka prostych powstaje w okolicy, a duzo wiecej innych projektow z pracowni 'domy z wizja'. Na moim osiedlu na jakies 10-12 domkow, conajmniej trzy wygladaja mi na projekty z 'naszej" pracowni. Witaj tiber, Milo slyszec, ze Prosty jest w okolicy My obecnie mieszkamy w Gliwicach ale budowe bedziemy prowadzic kolo Bielska. W jakiej technologii budujesz? My powaznie rozwazamy drewno klejone, ale wiele zalezy od ich wyceny. Inna opcja jest klasycznie z bloczkow betonowych lub porothermu. Jeszcze mamy mala chwile na decyzje. Koszty zapewne zawaza na decyzji choc od strony ekologii, walorow drewna i dokladnosci spasowania konstrukcji (brak mostkow) drewno klejone wydaje sie byc bezkonkurencyjne. Do tego nie ma wad typowych domow prefabrykowanych, czyli np sciany sa "pelne". Czy wspomniane przez Ciebie DzW na Twoim osiedlu sa juz wykonczone? Budowal je kompleksowo deweloper czy pojedynczy inwestorzy? Pozdrawiam, Bizzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiber 06.05.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Buduje z porothermu. Wszystkie pojedyncze domy na moim osiedlu to "produkcja" indywidualnych inwestorow. Z 'naszej, pracowni oprocz mojego prostego jest jeszcze doskonaly albo z charakterem i ktoras z ewolucji wspolczesnego. Narazie obydwa jeszcze w budowie, chociaz pierwszy z wymienionych juz raczej na finiszu. Widzialem, ze maja bardzo fajnie polozony dach z plaska dachowka i tymi wszystkimi fikusnymi obrobkami blacharskimi. Robi to naprawde bardzo dobre wrazenie. Pozostale inwestycje - oczywiscie subiektywnie - wypadaja naprawde blado przy projektach naszego biura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remruta 19.05.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam bizzi Budowa rozpoczęta. Prosty1A odbicie lustrzane wybudowany już w stanie surowym otwartym. Moja druga połówka rozpoczęła forum o nazwie "historia pewnego domu", lecz z braku czasu owe forum nie jest uzupełniane na bieżąco. Mam nadzieję , że się poprawi:), ale zapraszam do komentowania i wytykania ewentualnych błędów:) W razie jakichkolwiek pytań służymy pomocąPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiber 20.05.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Czy ktos juz rozkminial temat drzwi wejsciowych? W projekcie i wizualizacji jest ewidentnie projekt pod zamowienie, chyba ze ktos zna firme ktora ma w ofercie podobne wzory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatao 25.05.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Witam! Właśnie zakupiliśmy projekt Prosty 1. Będziemy budować w Gaju koło Krakowa. Aktualnie architekt pracuje nad dostosowaniem projektu do działki. Jeśli wszystko pójdzie dobrze jesienią planujemy stan "0". Chętnie będziemy się dzielić informacjami. Pozdrawiam! Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arku 03.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam wszystkich budujących Prostego. Ja buduję w okolicach Poznania- przed zimą powstał SSO, teraz ruszają dalsze prace.Próbuję zmierzyć się z tematem elewacji - chciałem koniecznie płyty, ale cena mnie studzi a wpisy bizzi też zasiewają wątpliwości czy to dobry kierunek. Pozdrawiam i zachęcam do wymiany doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 10.06.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Buduje z porothermu. Wszystkie pojedyncze domy na moim osiedlu to "produkcja" indywidualnych inwestorow. Z 'naszej, pracowni oprocz mojego prostego jest jeszcze doskonaly albo z charakterem i ktoras z ewolucji wspolczesnego. Narazie obydwa jeszcze w budowie, chociaz pierwszy z wymienionych juz raczej na finiszu. Widzialem, ze maja bardzo fajnie polozony dach z plaska dachowka i tymi wszystkimi fikusnymi obrobkami blacharskimi. Robi to naprawde bardzo dobre wrazenie. Pozostale inwestycje - oczywiscie subiektywnie - wypadaja naprawde blado przy projektach naszego biura WItaj tiber, na jakim etapie obecnie jesteś? Podziel sie postepami i moze jakimis zdjeciami. My jestesmy o malutki kroczek od kupna projektu, ale zona chcialaby zobaczyc taki dom na zywo. Uchylisz rabka tajemnicy (moze byc na priv) gdzie znajduje sie wspomniane osiedle gdzie jest juz kilka prostych? My jestesmy z Gliwic wiec do Zabrza mamy przyslowiowy rzut beretem Budujesz z okapem czy bez? Pozdrawiam bizzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiber 13.06.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jestem na etapie szalowania na scianach i prawdopodobnie w weekend lub zaraz po zaczynamy lac stropy - jesli pogoda pozwoli. Wiec narazie srednio jest co ogladac. Jesli chodzi o proste to zle mnie zrozumiales. Na osiedlu sa jeszcze projekty z naszego biura ale prosty jest na 100% tylko moj. Budowa w Zabrzu na samym koncu Korfantego po prawej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 20.06.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Projekt Prosty 1A kupiony:) Jutro bedzie u mnie, a od przyszlego tygodnia zaczynamy adaptacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 10.07.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witaj tiber, na jakim etapie jestes z budowa? Pogoda piekna wiec zakladam, ze prace ruszyly z kopyta. Moze jakies zdjecia? Jakie plany co do pokrycia dachowego, na co padl wybor? arku, a ty gdzie na chwile obecna jestes? co z elewacja, jaka decyzja? z czego budujesz? moze moglbys sie podzielic zdjeciami. Budujesz prostego 1 czy 1A? Co polozyles na dach? Jakiej firmy okna wybrales, plastik ?drewno? Ja na ta chwile adaptuje projekt i przygotowuje sie do wystapienia o pozwolenie budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 10.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 witaj beatao, wprowadzasz jakies zmiany w projekcie? Z czego planujesz budowac? Silikaty czy cos innego? Ja zdecydowalem utrzymac uklad niezmieniony gdyz dla mnie jest optymalny. Projekt bedzie jednakze dostosowany do strefy klimatycznej (gory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgw 12.08.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam wszystkich budujących Prostego. Ja buduję w okolicach Poznania- przed zimą powstał SSO, teraz ruszają dalsze prace. Próbuję zmierzyć się z tematem elewacji - chciałem koniecznie płyty, ale cena mnie studzi a wpisy bizzi też zasiewają wątpliwości czy to dobry kierunek. Pozdrawiam i zachęcam do wymiany doświadczeń witaj arku czy mógłbyś się podzielić informacją o kosztach SSO ? czy materiały zgodne z projektem czy coś zamianiałeś ? ja przymierzam sie do prostego 3A i bede wdzięczny za wszelkie rady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizzi 13.08.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Wczoraj jechalem sobie na rowerze w Gliwicach na ulicy Daszynskiego i co widze....w bocznej uliczce stoi piekny Prosty 1 wersja podstawowa w SSZ bez tynkow. Pierwszy raz widzialem ten dom na zywo i musze powiedziec, ze wybierajac projekt Prosty 1A to byl strzal w dziesiatke. Domek, ktory widzialem prezentuje sie pieknie, wielkosc jest w sam raz, bryla bardoz spojna i proporcjonalna. A w niedziele pojechalem do Zabrza by zobaczy domek tibera (Prosty 3 wersja podstawowa z tego co mi sie wydaje). Ten rowniez prezentuje sie pieknie choc jeszcze nie mial dachu i okien. A my zalatwiamy nadal pozwolenia (( dlugo to trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arku 17.08.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 witaj bizzi, nasz Prosty1 obecnie się tynkuje co do materiałów i dokonywanych wyborów to staram się trzymać rozwiązań z projektu. Ściany są z porotermu, na dach dałem ceramiczną prostą dachówkę Meyer-Holsen Piano + obróbki z blachy tytan cynk tak jak w wizualizacjach domów z wizją. Okna są drewniane w jasnym kolorze. Co do elewacji zastanawiam się ale raczej zrezygnuję z płyt euronit (koszty) i po wstępnych rozmowach z ekipami chyba będę starał się odwzorować efekt z projektu (ukryta brama) stosując w miejsce płyt euronit tynk o innej strukturze i kolorze. Chciałbym żeby mój dom przypominał ten z wizualizacji. poniżej aktualna fotka mojego Prostego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arku 17.08.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 witaj arku czy mógłbyś się podzielić informacją o kosztach SSO ? czy materiały zgodne z projektem czy coś zamianiałeś ? ja przymierzam sie do prostego 3A i bede wdzięczny za wszelkie rady pozdrawiam Witaj, koszty budowy SSO w moim przypadku praktycznie pokryły się z kosztorysem który opracował projektant. co do materiałów to ściany mam z porotermu, reszta bez zmian, strop lany. co do porad chętnie odpowiem na pytania które się pojawią. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts