Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Parę dni temu razem z żoną po półrocznym poszukiwaniu projektu kupiliśmy "Prosty 1, od. lustrzane" i zamierzamy zacząć budowę w przyszłym roku jak tylko pogoda pozwoli.

Chciałbym stan surowy zamknięty oraz niektóre instalacje wykonać samemu.

Murować będę z ceramiki poryzowanej na piance - Porotherm Dryfix 25cm. Myślimy też nad zmianą stropu na gęstożebrowy.

Co do zmian geometrycznych to przedłużamy garaż do słupa kosztem tarasu przy pokoju na parterze. Zastanawiam się także na poszerzeniem go "o jedną cegłę".

Mamy działkę identycznie usytuowaną względem stron świata jak naos. Jednak po konsultacjach z posiadaczami podobnych działek i naszym architektem zdecydowaliśmy się na odbicie lustrzane i postawienie domu w północno-zachodniej części działki. Chodzi o to, żeby słońce trafiało do salonu o każdej porze roku. Zresztą takie rozwiązanie przewiduję sami projektanci tego domu - patrz kompas w zakładce działka.

Jeśli chodzi o wnętrza to zastanawiamy się tylko nad zmianą położenia telewizora na ścianę frontową, mniej więcej tak jak to narysował TK30.

No i planujemy sporo zaoszczędzić na elewacji, a jak to już problem na rok 2013.

Na chwilę obecną myślimy nad sposobem ogrzewania, przygotowania c.w.u., wentylacją mechaniczną - bo to może mieć jeszcze wpływ na projekt.

Liczę, że dołączą tutaj jeszcze jakieś nowe "ekipy", będziemy się wymieniać doświadczeniami i ułatwiać sobie życie :)

Witam, mam pytanie do wszystkich, którzy kupili już projekt Prosty. Jestem zainteresowany budową tego domu, ale ciekawi mnie z czego jest wykonana brama garażowa? Wygląda tak, jakby była kawałkiem ściany. Na wizualizacjach wygląda to super. Ale ja nie spotkałem jeszcze takich drzwi garażowych. Czy w projekcie jest podane gotowe rozwiązanie ?

Z góry dziękuję.

Jestem bliski zakupu projektu :).

Witaj Prosty1, fajnie ze jest nas coraz wiecej :)

Tez chcielibysmy jakos zaoszczedzic na elewacji, ale jednoczesnie nie stracic zbyt wiele z jej charakteru. Ogladalam dzis galerie Reni1980 i widzialam, ze ma po prostu czesc elewacji otynkowana na kolor ciemnoszary. Domek jest nieco podobny, wiec moze warto wziac takie rozwiazanie pod uwage.

My akurat mamy dzialke dokladnie tak usytuowana jak na planie projektu. Ucieszylismy sie wiec, ze znalezlismy projekt przygotowany "specjalnie dla nas"

Edytowane przez anel111

Chętnie poczytam jak inni budowali wg tego projektu, nie ukrywam, ze bardzo mnie to interesuje :)

Myślicie, że Prosty 1 nadaje się na działkę z wjazdem od południowego-wschodu?

Wydaje sie, ze wlasnie na taka dzialke zostal zaprojektowany ten dom. Zerknij na strone Domow z Wizja - Prosty1 zakladka "Dzialka"

google.pl :" brama uchylna hormann wzór 905"

Patrzyles juz moze, jaka bedzie cena takiej bramy ? My z mezem wlasnie ostro debatujemy nad tym jak rozwiazac kwestie garazu i bramy tak, zeby nie pojsc z torbami. Poszerzamy garaz do dwustanowiskowego i wiem juz, ze bedziemy musieli miec 2 oddzielne bramy, jesli chcemy zachowac plyty na elewacji (bo 1 duza brama nie znioslaby obciazenia plytami).

• 3 weeks później...

Witam serdecznie :)

jestem na etapie poszukiwan projektu, w zasadzie- juz go znalazlam ;) wiec najprawdopodobniej zostane juz tu z wami dluzej :)

szczerze napisze, ze moim marzeniem byl projekt 'kameralny 1'. ale niestety brakuje nam 1,5m z jednej strony, dzialka jest za mala. wiec idealnym pod wzgledem wymiarow, rozmieszczenia np drzwi wejsciowych, tarasu, garazu- okazal sie 'prosty'. moj partnej jeszcze MYSLI ;) bo przeraza go powierzchnia- chcial 100m domek, najlepiej parter. ale co ja tu sie bede rozpisywac ;) bede zerkac, podczytywac i napewno sie odezwe jak projekt kupimy :) poki co zalatwiamy ostatnie formalnosci zwiazane z dzialka (tj z jej kupnem) i ruszamy z lawina papierkowa i formalnosciami przedbudowymi ;) oczywiscie kupujac wmiedzyczasie projekt.

pozdrawiam- pati :)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam, mnie również projekt Prosty 1 się podoba. Niestety strony świata nie takie jakie powinny być :/ Mam wjazd centralnie od północy. Zastanawia mnie czy można by (i ile by to kosztowało) przerobić projekt w taki sposób:

(proszę o konstruktywną krytykę)

http://jezior85.fm.interii.pl/propozycja_prosty_1.png

A pytanko takie jeszcze - czym macie zamiar ogrzewać prostego? Kotłownia ciutek mała, ale myślę, że na gaz będzie idealna.

Może projekt "Wygodny 1" będzie dobry dla ciebie, albo chociaż może jego będzie łatwiej przerobić pod twoje oczekiwania? Wydaje mi się, że musisz pisać/dzwonić do pracowni projektowej i pytać jak najłatwiej osiągnąć zamierzony efekt - tylko oni mogą ci odpowiedzieć prawidłowo.

ps. naos, czytałes prywatne wiadomości?