Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie ekipa wlasnie konczy ukladanie dachu i nie wiem czy odbiore im obrobki blacharskie :(. Za namowa majstra kupilem blache z prefy, ktora okazala sie bardzo miekka i chlopaki maja problem z prostym wykonczeniem.

Arku z jakiej blachy robiles wykonczenie dachu? Zamawiales gotowe obrobki czy ekipa przygotowywala je na budowie?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie ekipa wlasnie konczy ukladanie dachu i nie wiem czy odbiore im obrobki blacharskie :(. Za namowa majstra kupilem blache z prefy, ktora okazala sie bardzo miekka i chlopaki maja problem z prostym wykonczeniem.

Arku z jakiej blachy robiles wykonczenie dachu? Zamawiales gotowe obrobki czy ekipa przygotowywala je na budowie?

Witaj,

obróbki robiłem z tytan-cynku RHEINZIK Patyna Pro (taka jaka jest zaproponowana w projekcie). Większość elementów zamówiłem dogiętych na gotowo, niewielką cześć dekarze robili na budowie (m.in. kominy)

pzdr

• 4 months później...
Witam! Zaczynamy budowę domu w kwietniu w okolicach Krakowa. Przeczytałam, że Państwo budowaliście swój dom w systemie porotherm dry fix. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Czy wasza ekipa sprostała temu wyzwaniu? Jak z kosztami- czy były duzo wyższe niż w projekcie. Nasz potencjalny wykonawca nie zmiescił się w kosztorysie proponowanym przez Domy z Wizją.... Będę bardzo wdzięczna za informację. Pozdrawiam!

Czesc beatao! My tez zaczynamy budowe na wiosnę w okolicach Krakowa. wybraliśmy projekt Prosty 3a z tej samej pracowni co Ty. Zmieniliśmy jednak material z którego będziemy budowac. Wybraliśmy ceramikę pustak porotherm 25 pw zamiast silikatow. Nie mamy doswiadczenia z systemem dry fix,ale trochę orientowaliśmy sie jeżeli chodzi o wybor materialow i mogę Wam podpowiedzieć ze spokojnie możecie poszukac tu na forum czy w Internetcie kalkulatory energetyczne budynków. Przeliczcie sobie czy inwestycja w droższe pustaki specjalnie szlifowane oraz klej będzie oplecalna czy moze te same pieniądze lepiej przeznaczyć na ocieplenie podlog lub lepsze okna- tez bylismy zdziwieni jak zobaczyliśmy wyniki!! :)

• 1 month później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich, po długich poszukiwania, przemyśleniach wybraliśmy projekt Prosty 1A, w marzeniach był też Doskonały, jednak strony słońca nie oszukasz i wybraliśmy Prostego. Mamy wiele pytań przed budową głównie chodzi o materiały użyte do budowy, elewacji, okien, etc.

Chcielibyśmy na żywo z kimś sie spotkać i porozmawiać, obejrzeć gotowy projekt...jeśli jest taka możliwość. Dziękujemy za pomoc.

• 4 months później...

Jeśli ktoś szuka informacji o budowie Prostego, to zapraszam do mojego dziennika. Projekt bardzo fajny i tak naprawdę całkiem przestronny. Jest w projekcie kilka 'baboli' a niektóre rozwiązania są na tyle nietypowe, że trzeba fachowców pilnować, żeby nie zrobili 'po swojemu', ale wszystko to jest naprawdę warte zachodu.

Co do elewacji, to my zrezygnowaliśmy z płyt z projektu i zastąpiliśmy je normalną strukturą barwioną w masie - uważam, że to niezła alternatywa i w sumie koszt elewacji spade o połowę. A tak to wygląda w wersji alternatywnej:

http://i656.photobucket.com/albums/uu282/semcio/budowa/elewacja/CAM01544.jpg

http://i656.photobucket.com/albums/uu282/semcio/budowa/elewacja/CAM01547.jpg

http://i656.photobucket.com/albums/uu282/semcio/budowa/elewacja/CAM01549.jpg

• 8 months później...